Connect with us

Region

Hrvatska uvela nove riječi: Znate li šta znači prestrujnik ili bakroza?

Čak 385 ljudi predložilo je 538 novih hrvatskih riječi na, sada već tradicionalnom, konkursu za novu hrvatsku riječ koji je vodio časopis Jezik i uz podršku “Dr. Ivana Šreter”.

U uži izbor konkursa ušlo je 15 novih riječi, a komisija časopisa Jezika među njima je sada izabrala pobjednika.

Za najbolju novu hrvatsku riječ odabrali su “prestrujnik” , specifičnu riječ za strujni adapter.

Naime, već postoji nekoliko hrvatskih riječi za adapter – konverter, konverter, adapter, ali postoji i najmanje deset različitih vrsta adaptera koji nemaju veze sa strujom. dr sc. Tomislav Meštrović i dr Ognjen Ožegić koriste riječ prestrujnik, koja sužava i bliže definiše pojam adapter, i to vještije od pojma “strujni adapter”, piše Večernji.hr.

Predlagači ovogodišnje pobjedničke riječi učestvuju na konkursu od 2017. godine, a već su dva puta bili u užem izboru sa riječima ukoznica (tetovaža) i društvostaj (zaključavanje).

Druga nagrada ove godine pripala je dr. Leonard Štrac i Izabela Štrac za riječ “šećernice” , zbirni naziv za šećernu repu, šećernu trsku i potencijalno šećerni kukuruz – biljke od kojih se dobija šećer.

Tako sada, pored uljarica i žitarica, imaju i šećernu trsku. Zagovornici ove riječi prvi put su se prijavili na konkurs.

Riječ “bakroza” donijela je treće mjesto dr Marku Buknu i Martini Pehar, a odnosi se na hepatolentikularnu degeneraciju ili Vilsonovu bolest, kod koje se bakar akumulira u tkivu. Brojne bolesti u hrvatskom jeziku imaju sufiks -oza, koji se, iako grčkog porijekla, smatra neutralnim.

Nova riječ bakroza za staru bolest se uklapa u sistem, providna je po značenju i laiku jasnija. Naravno, nova riječ nema namjeru da zamijeni latinski, zvanični naziv, ali će biti lakše razumjeti i zvučati manje strašno. Na konkursu su po prvi put učestvovali i zagovornici ove reči.

U finalu su za nagrade konkurisale ove riječi:

1. bakroza  – hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest 2. dimodojavnik – detektor dima 3. izazor – retrovizor 4. javnozborac/javnozborstvo  – PR 5. krugotok  – kružni tok 6. obrubnik – lajsna 7. odricajnica – disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti 8. otpadalište – odlagalište otpada 9. prestrujnik  – strujni adapter 10. pridatak – plug in 11.  prijevodnici – titlovi 12. prikaznik  – displej 13. šećerice  – biljke od kojih se proizvodi šećer 14. zaključaj – lockdown 15. znojilište  – sauna.

 

(Nezavisne novi ne)

Region

NEGATIVNE STATISTIKE: Za 11 godina vlasti DPS-a iz Crne Gore OTIŠLO SKORO 70.000 ljudi

Prema dostupnim podacima Eurostata, za 11 godina iz Crne Gore je u zemlje Evropske unije otišlo 69.495 građana.

Podatak se odnosi na period od 2010, zaključno sa 2020. godinom i ne uključuju  2021. i 2022. godinu inače bi broj onih koji su napustili Crnu Goru bio još veći.

Prema pisanju portala podgoričke Adria tv., nezvanično broj onih koji su napustili Crnu Goru u potrazi za boljim životom, u posljednjih 10 godina, znatno veći.

(SRNA)

Nastavi čitati

Region

Beogradski sindikat predstavio pjesmu “Sparta”: Niko nema pravo da se odrekne KiM

Beogradski sindikat je na svom Jutjub kanalu objavio pesmu “Sparta”.

Tim povodom, iz grupe su se oglasili i istakli da niko ne treba da se odrekne Kosova i Metohije, da ono pripada srpskom narodu i njegovim precima.

“Niko od nas nema pravo da se odrekne Kosova i Metohije. Kosovo i Metohija ne pripadaju samo jednoj generaciji srpskog naroda, već i svim našim precima koji su se za njih borili, kao i našim potomcima u čije ime nemamo pravo da ih se odreknemo bez pitanja. Ova sveta zemlja, pre svega, pripada Bogu jer je osveštana krvlju svetaca i mučenika, pa je niko ne može prodati, trampiti, podeliti ili na bilo koji drugi način upodobiti bilo čemu materijalnom i finansijski korisnom. Ko to ne razume – on ne razume ni dušu ovog naroda. Nema života Srbije bez Kosova i Metohije! Nema povlačenja, nema predaje!”, naveli su iz Beogradskog sindikata.

Nastavi čitati

Region

Dobra vijest za vozače: Gorivo u Crnoj Gori jeftinije od ponoći

U Crnoj Gori od ponoći biće jeftinije sve vrste goriva, a najviše će pojeftiniti lož ulje – sedam centi i eurodizel – šest centi i prodavaće se po 1.44 evra po litri.

Cijena lož ulja biće 1.40 evra, a eurosuper 98 i eurosuper 95 pojeftiniće po jedan cent, pa će tako koštati 1.60, odnosno 1.56 evra za litar, saopšteno je Ministarstva kapitalnih investicija.

 

(BL Portal)

Nastavi čitati

Aktuleno