Connect with us

Društvo

I Tužilaštvo u Bihaću formira predmet zbog hodže koji je Srpsku nazvao “genocidnom”

Mjesec dana nakon što je na YouTubeu objavljen videosnimak na kojem je prikazan hodža i profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću Muharem Štulanović kako Srpsku naziva “genocidnom tvorevinom”, za ovaj slučaj se zainteresovalo i Kantonalno tužilaštvo USK, te najavilo formiranje predmeta o ovom događaju.

Sporni snimak objavljen je 13. januara i o njemu su brojni mediji počeli da pišu 6. februara, ali to nije bio nikakav signal za Tužilaštvo u Bihaću, sve do upita “Nezavisnih novina”, u kojem smo poslali i link članka na našem portalu, sa šokantnim videosnimkom čiji je akter Štulanović.

“Nakon izvršene provjere u evidenciji Kantonalnog tužilaštva Unskosanskog kantona, utvrđeno je da u vrijeme zaprimanja vašeg upita nismo imali prijavu navedenog događaja. S obzirom na navedeno, Kantonalno tužilaštvo Unskosanskog kantona će na osnovu članka čiji link ste dostavili formirati predmet i gdje će tužilac koji ga zaduži poduzimati radnje i vršiti pravne analize u istom”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Tužilaštva USK.

Štulanović bi se, stoga, mogao suočiti sa dvije optužnice, jednom u Bihaću, a drugom u Srpskoj, gdje su se posla već prihvatili MUP Srpske i nadležno tužilaštvo.

“Ovdje je riječ o dva krivična djela. Nisu rijetki primjeri da neko jednom radnjom učini dva krivična djela. U konkretnom slučaju, u Krivičnom zakoniku Republike Srpske se ovdje nedvosmisleno radi o krivičnom djelu povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda. U FBiH je riječ o izazivanju nacionalne i vjerske mržnje, a to krivično djelo propisano je u Krivičnom zakonu FBiH”, ističu izvori “Nezavisnih novina”.

Sporna izjava Štulanovića je, podsjetimo, izazvala oštre kritike u Srpskoj.

“Ovdje u džamiji, braćo, a to je surova realnost i mnogih pojedinaca po našim džamijama i džematima, i sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine ‘er es’, dana kojeg oni slave, ostao bez 17 članova najbliže rodbine. Koji se, pazite to, nisu izgubili, kako se to zamumuljeno govori i predstavlja, nego su svi pobijeni i poklani samo iz razloga što nisu bili Srbi”, izjavio je Štulanović.

Podsjetimo, “Nezavisne novine” su 10. februara objavile da je u Srpskoj pokrenut postupak protiv Štulanovića, a potom je stigla i zvanična potvrda iz policije.

Naime, Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske, rekao je da je policija kompletno analizirala ovaj slučaj i o tome obavijestila Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

“Ovaj slučaj je okarakterisan kao krivično djelo narušavanje ugleda Republike Srpske”, naveo je Kostrešević.

Podsjetimo, pod lupom pravosuđa Srpske je i glavni imam Medžlisa IZ iz Kozarca Amir ef. Mahić, koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo. Njega je zbog toga nedavno ispitala policija, a osumnjičen je za javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

Skupština grada Prijedor juče je najoštrije osudila istupanje i govor Mahića.

“Mahić je ovakvim istupanjem uputio uvredljive poruke i izrazio jezik mržnje prema pravoslavnom narodu, iskrivljujući istorijske činjenice”, navodi se u zaključku koji su sa 22 glasa za i dva protiv usvojili odbornici Skupštine grada.

Ekspresno se potom oglasio i reisululema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović, koji je ocijenio sramotnom odluku Skupštine grada Prijedor.

“Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro”, izjavio je Kavazović.

Mahićev advokat Emir Kovačević izjavio je da zaključak prijedorske Skupštine sadrži neistine, te zaprijetio tužbom.

“Apsolutno ne stoji da je on iskrivljavao historijske činjenice, kako se citira u zaključku. Smatram da ima elementa za podnošenje tužbe zbog klevete, a o tome ćemo kasnije odlučiti u konsultacijama sa branjenikom”, kazao je Kovačević.

Društvo

Koštaće 210 KM: Za starije od 15 godina vakcinacija protiv HPV od ponedjeljka

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, za osobe starije od 15 godina, počinje u ponedjeljak.

Kako su saopštili iz ovog instituta, na raspolaganju je devetovalentna HPV vakcina Gardasil 9, proizvođača MSD.

– Vakcinacija će se obavljati u periodu od 8 do 14 časova. Zakazivanje termina nije potrebno – naglasili su iz IJZ RS.

Cijena jedne doze vakcine je 210 KM, a kompletna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze, dok je preporučeni razmak između doza godinu dana.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona 051 491 648 ili mejl adresu vakcinacija@phi.rs.ba

Podsjetimo, u Republici Srpskoj je prije dva dana počela vakcinacija protiv HPV, koja je za uzrast od 11 do navršenih 15 godina besplatna.

Plan je da se u naredne tri godine svake godine obezbijedi po 10.000 doza ove vakcine.

Stručnjaci upozoravaju da je HPV virus jedna od najčešćih infekcija koje se prenose polnim putem, te da većina ljudi u svom životu dobije ovu infekciju. Ističu da vakcinacija ne predstavlja prevenciju samo zaraznih bolesti, nego i malignih.

U Srpskoj se vakcinacija uvodi kao preporučena, i to prvenstveno za djecu, kako za djevojčice, tako i za dječake, dobi od 11 do 14 godina, odnosno do 15. rođendana.

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Društvo

Kod mladića iz BiH pronađeno pola kilograma heroina, oduzet novac

Pripadnici bečke policije uhapsili su juče 21-godišnjeg mladića iz Bosne i Hercegovine, uhvativši ga kako nosi heroin klijentu.

Sve se desilo u 15. okrugu, a kasnijom pretragom policija je došla do daleko većeg plijena. Oni su ga pratili, a kada su ga zaustavili na samom ulazu zgrade gdje je trebao da isporuči naručeni heroin, kod njega su pronašli oko 50 grama heroina i hladno oružje.

Kasnijim pretresom stana u okrugu Margareten, koji je ovaj diler koristio, policija je pronašla pola pola kilograma heroina kao i gotovinu u iznosu od 3.500 evra.

On je priveden i protiv njega je podnesena prijava. Novac i droga su mu oduzeti.

Nastavi čitati

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Aktuleno