Connect with us

Društvo

I U PRIJEDORU PRODUŽENA SEZONA GRIJANJA! Radijatori ostaju topli

Sezona grijanja u Prijedoru produžava se zbog vremenskih prilika i niskih temperatura, najavio je vršilac dužnosti direktora prijedorske “Toplane” Duško Miletić.

On navodi da će se gradsko grijanje u Prijedoru nastaviti do momenta dok temperature ne budu dovoljno visoke kako građani ne bi trpjeli hladnoću.

– Toplana AD Prijedor produžiće sezonu grijanja u dogovoru sa gradonačelnikom. Želimo da naši korisnici imaju tople domove, iako je szona zvanično završena, naglasio je Miletić.
Sezona grijanja inače traje od 15. oktobra do 15. aprila, a u zavisnosti od temperature vazduha može početi prije i završiti se kasnije.

Od subote slijedi novo naoblačenje i padavine. Na planinama, i u većem dijelu Bosne biće čak i snijega ili susnježica, a u Hercegovini se očekuje kiša.

Jutarnji minusi izvjesni su na planinama, pa će tako u Kneževu sutra ujutru temperatura biti minus 3. Slab mraz je moguć do sredine naredne sedmice, kada se očekuje blagi porast temperature.

Minimalne temperature zraka variraće između minus 2 i plus 3, na jugu Hercegovine do 8 stepeni. Najviše dnevne temperature u BiH biće između 3 i 8 stepeni, na jugu do 14.

U periodu od 26. aprila do kraja mjeseca zadržaće se nestabilno vrijeme. Kiša je moguća svaki dan, većinom u vidu kratkih pljuskova.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sunčano i toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ se očekuje pretežno sunčano vrijeme, uz prolaznu umjerenu oblačnost.

Tokom dana očekuje se razvoj oblačnosti, ali će i dalje biti suvo, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, dok će u Hercegovini biti umjerena bura, na momente pojačana.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 14 do 19, dok će maksimalna temperatura biti od 24 do 33 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Društvo

BiH zemlja sa najviše REGISTROVANIH KLADIONICA U EVROPI

BiH je zemlja sa najviše registrovanih kladionica u Evropi sa više od 3.200 uplatnih mjesta koje ostvaruju enormne prihode, ali većina njih ne plaća poreze, navodi “Forbs BiH”.

Kladionice koje posluju na području Federacije BiH u prošloj godini imale su prihod od nevjerovatnih 597.950.000 KM, istovremeno u budžet su uplatile nešto manje od 30 miliona KM poreza.

“Forbs” navodi da dugovanja kladionica u FBiH na osnovu poreza iznose oko 49 miliona KM.

Riječ je o sredstvima koje je gotovo nemoguće prinudno naplatiti jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zaplijeniti imovinu vlasnika već samo pravnog subjekta. Same kladionice najčešće nemaju imovinu.

“Kod nas se još o kockanju ne govori kao problemu kakav on zaista jeste. Neke procjene govore da u BiH više od 500.000 ljudi posjećuje kladionice i kocka svakodnevno, a da od tog broja nekih 50.000 su patološki kockari. Što znači da su osobe koje su razvile zavisnost o kockanju”, rekla je Sanela Pekić iz Udruženja za prevenciju zavisnosti “Narko-ne” Sarajevo.

Svjetska zdravstvena organizacija klasifikuje zavisnost o kocki kao ludopatiju, koju karakteriše nekontrolisana želja da se nastavi sa kockanjem, nezavisno o ekonomskim posljedicama na vlastiti budžet.

Nastavi čitati

Društvo

SARADNJA ISTOČNE ILIDŽE I GRADA BANJALUKE: Besplatni udžbenici za učenike od petog do devetog razreda

Djeca na teritoriji opštine Istočna Ilidža, koja pohađaju osnovnu školu, a uzrasta su od petog do devetog razreda, dobiće besplatno udžbenike za narednu školsku godinu.

Kako je saopšteno iz Opštine Istočna Ilidža, ova opština je u saradnji sa Gradom Banjaluka obezbijedila 750 kompleta udžbenika za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda.

– Pravo na besplatne udžbenike imaju svi učenici od petog do devetog razreda, čiji roditelji imaju mjesto prebivališta na teritoriji opštine Istočna Ilidža. Potrebno je da se svi zainteresovani roditelji, koji žele da dobiju besplatne udžbenike za svoje osnovce, prijave i evidentiraju u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti Opštine Istočna Ilidža, na broj telefona: 057/ 316 – 026 – navedeno je iz Opštine Istočna Ilidža.

Za detalje o podjeli udžbenika zainteresovani će biti naknadno obaviješteni.

Nastavi čitati

Aktuelno