Connect with us

Svijet

INDIJA USTALA IZ PEPELA “Završena je era u kojoj nekoliko zemalja ODREĐUJE SVJETSKU POLITIKU”

Završena je era u kojoj nekoliko zemalja određuju svjetsku politiku i očekuju da se druge saglase, a potrebno je više saradnje između različitih zemalja da bi se obezbijedio uspjeh kolektivnih napora, rekao je danas indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar.

“Prošli su dani kada je nekoliko zemalja postavljalo agendu i očekivalo da će se drugi saglasiti. Kao što simbolizuju same UN, pronalaženje zajedničkog jezika je imperativ. Slušati druge i poštovati njihove stavove, to nije slabost, to je osnova saradnje. Samo tada zajednički napori u vezi sa globalnim pitanjima mogu biti uspješni”, rekao je Džaišankar u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

Indijski diplomata je dodao da je Afrička unija primljena kao stalna članica G20 na inicijativu Indije tokom dvodnevnog samita G20 u Nju Delhiju u septembru.

“Time smo dali glas čitavom kontinentu, koji je dugo bio uskraćen. Ovaj značajan korak u reformi trebalo bi da inspiriše UN, mnogo stariju organizaciju, da osavremeni Savjet bezbjednosti”, rekao je Džaišankar.

Savjet bezbjednosti UN sastoji se od pet stalnih članica – Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i SAD – koje imaju pravo veta, i deset nestalnih članica koje se biraju na dvogodišnji mandat.

Indija je godinama tražila stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti UN zajedno sa Brazilom, Njemačkom i Japanom.

Svijet

ERDOGAN NIJE BIRAO RIJEČI! “Netanjahu je ušao u istoriju kao KASAPIN GAZE”

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ušao je u istoriju kao “kasapin Gaze”, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

– Naša braća i sestre u Gazi su od 7. oktobra izloženi izdajničkim napadima nezabilježenim u istoriji ljudskog roda. Njihove džamije su bombardovane, škole srušene, a izbjeglički kampovi u kojima su tražili sklonište namjerno su gađani. Netanjahu je ušao u istoriju kao kasapin Gaze”- rekao je Erdogan u obraćanju Parlamentu Turske.

Erdogan je obećao da Ankara neće zaboraviti izostanak odgovora zapadnih zemalja, uz izuzetak jedne ili dvije zemlje.

– Pokušaćemo da ih pozovemo na odgovornost svim raspoloživim sredstvima. Podržavamo naše braću i sestre u Gazi svim silama. Rat u Gazi je najvažnija tema naših kontakata – naglasio je Erdogan.

Prema njegovim riječima, Turska će iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi pozvala Vladu Izraela pozvala na odgovornost međunarodnom zakonu i savjesti čovječanstva, javio je TASS.

Palestinski pokret Hamas je 7. oktobra izvršio iznenadni raketni napad velikih razmjera na Izrael iz Pojasa Gaze, ubivši oko 1.200 ljudi i otevši stotine drugih u susjednim izraelskim zajednicama. Izrael je uzvratio lansiranjem raketnih udara na Pojas Gaze nakon čega je uslijedio kopneni upad. Sukobi se vode i u Libanu i na Zapadnoj obali.

Srna

Nastavi čitati

Svijet

DJEČAK PLANIRAO KRVAV TERORISTIČKI NAPAD! Policija na nogama

Njemačko tužilaštvo saopštilo je danas da je izdalo nalog za hapšenje petnaestogodišnjaka osumnjičenog da je planirao i pripremao teroristički napad.
Kancelarija tužilaštva iz Diseldorfa nije objavila detalje plana napada.
Lokalni mediji navode da je mladić pozivao na “džihad” protiv Zapada i da je najavio teroristički napad u NJemačkoj 1. decembra u video-snimku objavljenom na društvenoj platformi “Telegram”.

Nastavi čitati

Svijet

STRAVA U POLJSKOJ! Učenik NOŽEM RANIO troje školskih drugova, DVOJE U TEŠKOM STANJU!

Učenik srednje škole u gradu Kadzidlu, na sjeveroistoku Poljske, ranio je nožem troje školskih drugova, saopštila je policija.
Portparol lokalne policije Katarina Kučarska rekla je da se napad desio tokom nastave.
Prema njenim riječima, dvije žrtve napada – djevojčica i dječak – su u bolnici u teškom stanju, a treća je zbrinuta na licu mjesta.
Osamnaestogodišnji napadač je uhapšen i u toku je istraga.

Nastavi čitati

Aktuelno