Connect with us

Banjaluka

INTERNET “GORI” ZBOG PRIČA O AKUŠERSKOM NASILJU! Oglasila se u jedna BANJALUČANKA

“Kada odeš gore spremi se na to da ćeš izgubiti svaki vid dostojanstva”, rekla mi je prijateljica dok sam ja trudnovala a ona imala već jedno porođajno iskustvo na UKC RS.
Tako u objavi na svom Fejsbuk profilu započinje priču advokatica Jovana Kisin Zagajac o svom iskustvu prije i tokom porođaje u Univerzitetskim kliničkom centru Republike Srpske.

– Njeno prvo bilo je traumatično, a ubrzo se ispostavilo da ni moje nije bilo ništa bolje. Ipak, kako naš narod kaže, izvukle smo živu glavu i mi i naša djeca. Kažu da je to najbitnije. Niko te ne pita kako si se osjećao tad i kako se osjećaš godinama nakon što iskusiš akušersko nasilje na svojoj koži. Mnogi ga smatraju uobičajnim protokolom u porodilištu – pa nisi došla u hotel, šta očekuješ?! Pa, kao prvo očekujemo tretman dostojan čovjeka. Drugo, očekujemo da svojim nemarom, nezainteresovanošću i bahatošću ne ugrozite zdravlje majke i bebe, a pogotovo ne i njihov život – poručuje ona.

Jovana kaže da očekuje da doktori budu tu kada porod krene, a ne da vas majka dovikuje dva sata i da nakon što debelo okasnite sa porodom kažete “sjecite je da beba brže izađe” ili “ajde guraj, kako si tako smotana”.

– Očekujemo da nas prije poroda naučite šta je porod i šta je guranje i disanje, a ne da na samom porodu na vrhuncu bola histerišete i liježete po stomaku. Očekujemo da pravovremeno reagujete kada postoje očigledni razlozi za carski, a ne da čekate novac i poziv nekog “bitnog”. Očekujemo mnogo toga što smo unaprijed platili kao građani ove države i što ulazi u osnovna prava zdravstvene zaštite i prava pacijenta – ističe Kisin Zagajac, piše Srpskainfo.

Takođe, poručuje da bi doktori koji su nasilni trebali da odgovaraju za svoje postupke.

– Očekujemo da ih ne krijete, ne zataškavate i ne pričate u javnosti kako je sve bajno kad znamo da nije. Očekujemo fizički bol ali ne očekujemo i ne želimo duševni koji će nas odvratiti od daljeg stvaranja potomstva i pratiti kao mračna sjena dalje kroz život. I nemojte da me pitate “a što nisi zvala nekog, kud si krenula gore bez ikog svog”. Ako smatrate da je to rješenje, onda ste debelo zaglavili sa svojim sistemom vrijednosti. I nemojte da me pitate “kako možeš tako javno da pljuješ po doktorima trebaš opet gore otići”. Moja trauma je tu. Miruje dok se ne pojave nove slike umrlih beba, umrlih majki, povrijeđenih majki. Tada se trauma probudi i vrišti za pravdom i zaštitom svih budućih majki koje idu gore. Ja ionako više ne planiram… – zaključila je Jovana Kisin Zagajac.

Priče o “akušerskom nasilju” postale su ponovo vidljivije u javnosti nakon što je Marica Mihajlović optužila doktora M.M, koji ju je porađao prije desetak dana u bolnici u Sremskoj Mitrovici, za akušersko nasilje i smrt novorođenčeta.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NA LAUŠU! “Izgradili smo preko 2 kilomera vodovodne mreže, NAŠA DJELA SU VIŠE OD RIJEČI”

-Naša djela su uvijek više od riječi, istakao je večeras gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.
On je dodao da je izgrađeno preko 2 kilomera vodovodne mreže na Laušu.
-Realizacijom ovog projekta riješeno je vodosnabdijevanje za preko 100 domaćinstava!
Kao po običaju, nakon završetka radova organizovali smo druženje sa mještanima kako bismo im uručili vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu, ali i porazgovarali o budućim projektima koji će doprinijeti poboljšanju standarda života u ovom dijelu našeg grada!
Nastavljamo dalje putem pobjede, kaže Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Prepoznali smo potrebu roditelja čija djeca pohađaju PRIVATNE PREDŠKOLSKE USTANOVE”

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske“ da je Gradska administracija na čelu sa Draškom Stanivukovićem prepoznala potrebu roditelja čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove.
– To potvrđuje jer samo prva Gradska uprava koje je uvela subvencije za boravak djece u vrtićima. Već tada smo izrazili želju i potrebe da se taj iznos poveća, ali moramo uzeti realne budžetske mogućnosti – rekao je Kresojević.
Prema njegovim riječima, na održanom sastanku prije skoro mjesec dana zajedno sa roditeljima došli su do zaključka, odakle, na koji način i u kojem iznosu se mogu obezbijediti sredstva. – Poznato je da budžetska sredstva raspređuje Skupština grada a predlaže gradonačelnik.

Na tom sastanku, Gradska administracija se obavezala da će uputiti takav prijedlog, ali da takav prijedlog razmatra Skupština grada i usaglašeno je da roditelji sa “drugom stranom“ političke scene grada to usaglasiti.

Nismo dobili informaciju da li prijedlog koji smo mi dogovorili dobio podršku – rekao je Kresojević.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ “Banjaluka je odlučna da pokloni bolje uslove života SVAКOM PENZIONERU”

Iskustvo u vezi sa izdavanjem i korišćenjem penzionerskih kartica bilo je povod i tema mog razgovora sa g. Borisom Jevtićem, direktorom filijale PIO fonda Srbije u Novom Sadu.

Napisao je na Instagramu narodni poslanik PDP-a u NSRS Nebojša Drinić.

– Banjaluka je odlučna da pokloni bolje uslove života SVAКOM PENZIONERU. Кako? Uz penzionersku karticu, pri obavljenoj kupovini ili plaćanju određenih usluga korisnici veoma jednostavno ostvaruju popuste.

Uz dodatne bodove u društveno-odgovornim institucijama mogu da ostvare i dodatne pogodnosti.

Javni gradski prevoz više ne može biti finansijski problem, a i pitovanja u banjske turističke destinacije postaju dostupnija.

Ovdje nećemo stati! Želimo maksimalan broj zadovoljnih penzionera Banjaluke. Želimo im zahvaliti na decenijama rada i truda uloženog u grad kojim se ponosimo i u kojem sada mi gradimo budućnost za neke nove generacije. – zaključio je Drinić.

Nastavi čitati

Aktuelno