Connect with us

Banjaluka

IRENA JOLDŽIĆ KRŠI ZAKON! Samovoljno povećala broj zaposlenih, SADA ZA SVE KRIVI GRAD! (VIDEO)

Irena Joldžić direktor JU Centar za socijalni rad i kadar SNSD-a u posljednje vrijeme nekoliko je puta prozivala Grad Banjaluku za nezakonito poslovanje, dok je upravo ona ta koja kao direktor javne ustanove isti taj zakon nemilice krši.
Naime uz već uračunato povećanje plata, Centar za socijalni rad ima amandman kojim se dodatno povećavaju plate i naknade za 720.000 KM, a nigdje nisu tražili dodatna sredstva od Grada za druge namjene za koje govore da im nedostaje. Za budžet Centra odvaja se skoro 28 miliona KM, a unazad par godina povećan je za 70 odsto. Prvo povećanje plata nakon dvije decenije i to u dva navrata nisu dovoljni za apetite Joldžićeve koja nije prezala od tendencioznih izjava i napada na Gradsku upravu.
– Ja sam sa predsjednikom sindikata Centra za socijalni rad potpisala kolektivni ugovor 29. decembra, koji je stupio na snagu od 1. januara, gdje je uvećanje definisano od 150 KM. Nama je Odjeljenje za finansije grada Banjaluka 10. januara poslalo dopis da pripremimo i dostavimo plan potrošnje za prvi kvartal gdje je naglašeno da se rashodi za bruto plate, naknade, socijalne, komunalne i ostale usluge trebaju planirati u iznosu od 25 odsto ili veće, što znači da je to od usvojenog budžeta jedna dvanaestina, jer nam daju novac na mjesečnom nivou. Nakon ovoga smo tek, 9. februara dobili od njih raspoloživa sredstva za januar u iznosu od 19 odsto. Znači to nije u skladu ni sa zakonom, ni sa dopisom koji su nam poslali, tvrdila je Joldžićeva.

Na navode Irene Joldžić reagovao je i odbornik PDP-a Jovo Savanović.

-Nije usvojen rebalans za socijalne kategorije, a Irena Joldžić požurila da poveća plate. Optužuje Gradsku upravu za svoje neodgovorne postupke, svjesna da je jedina od svih direktora sama donijela odluke koje nisu usklađene i tako ugrozila stotine ljudi.
Grad je uvijek izmirivao svoje obeveze i poslovao odgovorno, a postavlja se pitanje da li to radi Centar za socijalni rad, upitao je Savanović.

Ipak u gostovanju koje je uslijedilo nakon prepucavanja po medijima Joldžić je nehotice priznala kako se plata radnicima u Centru za socijalni rad nije mijenjala 20 godina, odnosno pune dvije decenije koliko je Gradom upravljala njena partija, te su baš za vrijeme mandata Draška Stanivukovića plate povećane dva puta.
Priznala je i kako sama krši zakon na šta je upozorena i od resornog ministarstva koje joj je uputilo dopis.

Sve navedeno potvrdio je pred poslanicima u NS RS i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić koji je rekao da su potezi Irene Joldžić urađeni mimo zakona.

-Ono gdje je problem i nastao je kada su u pitanju Centri za socijalni rad i prvostepene komisije koji nisu u skladu sa zakonom donosili rješenja i tu se ne govori da smo mi nekome neko pravo oduzeli, nego to pravo nije ni bilo utvrđeno shodno samom zakonu, istakao je Šeranić.

Joldžićeva je takođe samovoljno povećala broj zaposlenih za čak 30 odsto, pa je tako od 86 zaposlenih došla do broja 126. Iako sada krivi Gradsku upravu za probleme, direktorica ove ustanove sama je kriva za probleme koje je napravila u Centru.

Banjaluka 24

Banjaluka

NA SJEDNICI USVOJENE DVIJE TAČKE gradonačelnik: Skupština tačke bira KAO SA „ŠVEDSKOG STOLA“, VAŽNA PITANJA ZA GRAĐANE I DALJE ČEKAJU

Borili smo se da se na dnevnom redu današnje sjednice nađe 88 tačaka, međutim po ko zna koji put svjedoci smo istog scenarija – odbijanja da se o važnim tačkama za građane Banje Luke uopšte raspravlja.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković nakon sjednice na kojoj su odbornici Skupštine Grada raspravljali i usvojili samo dvije tačke dnevnog reda, a koje se odnose na davanje saglasnosti za zamjenu nekretnina.

Kako je kazao, ove dvije tačke jesu važne jer su na ovaj način riješeni preduslovi za izgradnju pristupnog puta za most u Česmi, kao i izgradnju trafo-stanice u centru grada koja će obezbijediti stabilno snabdijevanje električnom energijom, no ipak, prema njegovim riječima mnogo važnih tačaka ipak ostaje na čekanju.

-Nekada je bila praksa da na dnevni red dođe 50 odsto od predloženih tačaka, što je takođe bilo nedovoljno, međutim taj procenat se sveo na svega dva odsto. Ostaje nejasno kako ovim ljudima prioritet nije pitanje vodosnabdijevanja na podsistemu Tunjice 1 i 2 – istakao je gradonačelnik.

Naglasio je još jednom da je ova gradska administracija vratila 29 miliona više kredita u odnosu na zaduženja, te da 10 miliona KM uloženih u rješavanje vodosnabdijevanja Dragočaja, Ramića, Piskavice i potkozarskih sela kapitalno ulaganje.

Uložili smo u sistem Banjica i danas na platou Manjače više nemamo izazove sa vodosnabdijevanjem, kao ni u Bronzanom Majdanu, Donjim Kolima, Jagarama i Poniru. Na isti način možemo riješiti i sjeverni dio grada, međutim za tako nešto nažalost nije bilo podrške– rekao je Stanivuković.

Dodao je da podrške nije bilo ni za besplatne placeve za mlade bračne parove i višečlane porodice, ni za Urbanistički plan kao važan strateški dokumen na koji Banja Luka čeka decenijama, kao ni za otpis duga za Komunalnu naknadu.

-Pred odbornicima je bio i izvještaj za projekat Voda 3, koji je potrebno da dostavimo EBRD-u kako bismo i dalje mogli koristiti njihova sredstva za ove namjene. Međutim ni ovo pitanje nije važno Skupštini. Uzeli su samo dvije tačke kao sa švedskog stola i jasno je da je ovo političi. Bilo kako bilo mi našu borbu nastavljamo, tražićemo rješenja i svakako sve ove važne odluke predložićemo ponovo – zaključio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine Grada zakazao je vanrednu sjednicu sa samo dvije tačke dnevnog reda – prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o zamjeni nekretnina Grada Banja Luka sa „Korićanac ZRUG“ d.o.o. Banja Luka i „Elektroprenos“ i te tačke su usvojene.

Nastavi čitati

Banjaluka

HAOS U SKUPŠTINI “Svi se KRSTIMO, ne možemo da vjerujemo NA ŠTA JE SPALA OVA SJEDNICA, RUGLO!”

Šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Dragan Milanović rekao je da gradonačelnik može predložiti dopunu dnevnog reda, a da je predsjednik Skupstine grada u obavezi da dopuni i dostavi odbornicima dnevni red.

“Predsjednik SG je prekršio Poslovnik o radu i nije uvrstio u dnevni red sjednice prijedlog gradonačelnika. “Niste ispoštovali proceduru”, rekao je Milanović presjedniku SG Ljubi Ninkoviću.

Odbornik PDP-a Smilja Moravac Babić naglasila je da gradonačelnik koristi svoje dispozitivno pravo da predloži dopunu dnevnog reda.

“On je to uradio i vi to morate učiniti, morate dopuniti dnevni red i to je imperativ”, istakla je Moravac Babić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković zatražio je od sekretar Skupštine grada odgovori zašto nije postupio po Poslovniku.

“Odbornici imaju pravo na odgovor zašto nije dopunjen dnevni red”, rekao je Stanivuković i zatražio da mu dostave njegov dopis o dopuni dnevnog reda i obrazloženje sekretara.

“Za vas ne važi Poslovnik, zašto niste stavili moj prijedlog dopune u dnevni red? Sekretar je dužan da da objašnjenje. Poštujem demokratiju i stav većine ali to ne znači da mi možete osporiti pravo da dostavim dopunu dnevnog reda”, upozorio je Stanivuković.

On je pozvao sekretara Igora Šukala da radi svoj posao.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić izrazio je nezadovoljstvo radom Skupštine grada.

“Svi se krstimo, ne možemo da vjerujemo na šta je spala ova sjednica, ovo je ruglo”, rekao je Stanić.

Ovo treba da se završi i da se nađe rješenje, poručio je Stanić.

“Prošli put ste stavili dopunu i nije prošlo, sada ste stavili samo svoje tačke na dnevni red i niste uvrstili tačke koje je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković”, rekao je Stanić obraćajući se Ninkoviću. Tražim da i to uvrstite u dnevni red i da se izjasnimo o tome, dodao je Stanić.

Odbornik PDP-a Jovo Savanović ukazao je na povredu Poslovnika o radu Skupštine grada. Ako je gradonačelnik predložio određene tačke, zašto je problem da glasamo o tome, pitao je Savanović.

Nastavi čitati

Banjaluka

Za BOLJE USLOVE RAD Saniran krov na OŠ „Dositej Obradović“

Saniran je krov Osnovne škole „Dositej Obradović“, za šta su sredstva obezbijedili Ambasada Bugarske u BiH u saradnji sa Bugarskom razvojnom agencijom i Grad Banja Luka.

Savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo kazala je da u posljednje tri godine imamo rekordna ulaganja gradske administarcije u obrazovanje na teritoriji Banje Luke.

-Pored izgradnje novih škola, izdvojili smo značajno veća sredstva i za rekonstrukciju i podršku školama u odnosu na raniji period – poručila je savjetnica Šukalo i zahvalila gradskom timu za pripremu projekata za međunarodne organizacije koji je za ovaj projekat aplicirao i dobio podršku za projekat od Ambasade Bugarske.

Naglasila je da će fokus i dalje biti na podršci obrazovanju.

-Stiže nam nova školska godina i besplatni udžbenici. Radimo i detaljne analize za naredni period, a sve kako bi uslovi za naše školarce bili što bolji – rekla je Šukalo, navodeći da su u planu i projekti rekonstrukcije dvije kotlovnice u OŠ „Đura Jakšić“ i u Poljoprivrednoj školi.

Direktor OŠ „Dositej Obradović“, Danijela Lolić kazala je da je rekonstrukcija krova uspješno završena, na čemu je zahvalila Ambasadi Bugarske i Gradu Banjoj Luci koji su sufinansirali ovaj projekat.

-Ovo je zaista vrijedna investicija, koja je na dobrobit svih naših učenika i zaposlenih – kazala je ona.

Nastavi čitati

Aktuelno