Connect with us

Društvo

IRMA (19) VOZI TRAKTOR, KUJE GVOŽĐE I ČUVA STOKU: Izlasci je ne zanimaju, ima potpuno drugačija interesovanja

Irma Korugić (19) jedna je od rijetkih djevojaka koja može da se pohvali svojim umijećima na koje su mnogi zaboravili ili nešto mlađe generacije se stide da rade. Ova mlada djevojka iz Donjeg Vakufa u Bosni i Hercegovini, ćerka vrsnog kovača toga kraja, Šurde, još od malena je očima “krala” zanat.

Kada je porasla i završila srednju školu, shvatila je čime želi da se bavi. Svoju ljubav prema kovačnici i konjima brižljivo njeguje. Posebno voli konje i jednog dana joj je san da kupi svog konja. Kako kaže mlada Irma, konji nekad daju više ljubavi od ljudi. Za svoje godine vrlo je mlada da se bavi ovim poslom, rekli bi njeni vršnjaci koji imaju potpuno drugačije poglede na život, ali Irma je objasnila kako zapravo gledaju na nju.

“Pa oni su ponosni na mene, mogu slobodno tako da kažem. Nije ono kao ‘vidi seljanka, ona u đubretu radi’, ne. Podržavaju me”, rekla je ona za Jutjub kanal “Priče sa Dijanom”, te objasnila da se radnog odijela i čizama ne stidi, kao ni poslova koje kao mlada djevojka radi. Osim štale i čuvanje krava i konja, Irma je spretna i u vožnji traktora. Sa 19. godina “tjera” traktor kao vrsni vozač.

Irma takođe priznaje da su je i sami roditelji u nekim ranijim godinama odvlačili iz radionice i štale, smatrajući da je to ipak muški posao. Ipak dokazala je kaže, svima, pa i roditeljima da ovaj posao može biti jednako ženski.

“Kada su vidjeli da mi ne mogu stati na put, onda su me jednostavno pustili i sada su moja najveća podrška”, objašnjava Irma koja zajedno sa ocem Šurdom udara po nakovnju i to čekićem koji sam teži oko pet kilograma.

Za razliku od svojih vršnjaka koji uveliko izlaze i imaju potpuno drugačija interesovanja, Irmu izlasci ne privlače, kao ni piće i cigare.

“Apsolutno me ne privlače ni cigarete ni alkohol ni neki klubovi, više volim da budem sa konjima. Prije bih jedan sat bila sa konjima nego negdje sa drugarima”, kaže ona ali priznaje da ima puno drugara a da vremena nađe i za ljubav.
MONDO

Društvo

“BANJALUKA JE PONOSNA” Gradonačelnik čestitao Lani Pudar na osvojenoj srebrnoj medalji na Evropskom prvenstvu (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je plivačici Lani Pudar na osvojenoj srebrnoj medalji na Evropskom seniorskom prvenstvu u Beogradu.

– Čestitam Lani Pudar osvajanje srebrne medalje na Evropskom seniorskom prvenstvu u Beogradu. Takođe čestitam i njenom treneru Goranu Grahovcu za sve što čini, a ova medalja je sjajan uvod za ono što nas čeka na Olimpijskim igrama u Parizu. I Banja Luka je ponosna! Srećno Lano! – poručio je gradonačelnik.

Podsjećamo, Lana Pudar je finalnu trku u disciplini delfin okončala sa vremenom 2:08.15, i time osvojila 20. medalju u karijeri na velikim takmičenjima.

Ujedno nastup na Evropskom seniorskom prvenstvu bio je posljednja provjera pred nastup mlade plivačice na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

Nastavi čitati

Banjaluka

“UVIJEK JE PRAVO VRIJEME ZA RAZGOVOR SA NAŠIM NARODOM” Stanivuković posjetio domaćina Bogdana u Krupi na Vrbasu (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković posjetio je danas domaćina Bogdana u Krupi na Vrbasu.

– Danas smo svratili i kod našeg domaćina Bogdana Novakovića u Krupi na Vrbasu, na kratki predah i druženje. Uvijek je pravo vrijeme za razgovor sa našim narodom, iz svih dijelova Banje Luke. Nastavljamo dalje! – napisao je Stanivuković na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Društvo

OVO JE KLJUČNI RAZLOG Zašto je bitno prijaviti policiji da je nevrijeme oštetilo vaš automobil?

Ukoliko vam je vozilo oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu pogodilo Banjaluku, te brojne gradove Republike Srpske, trebalo bi da se obratite nadležnoj policiji, gdje će vam napraviti zabilješku o pričinjenoj šteti, a sve u cilju dokaza da bi osiguravajuća kuća kod koje je automobil osiguran, mogla da vam nadoknadi štetu.

Uslov za nadoknadu štete, pojašnjavaju iz Udruženje osiguravajućih kuća, jeste da je auto kasko osiguran.

“Kada tražimo dokumentaciju, moramo imati na uvid od meteorološke stanice da je bio grad na nekoj teritoriji, pa onda da se desio taj nesretni slučaj. Tu ne mora biti policijski zapisnik, ali treba neka zabilješka kako bi građani mogli da predaju to, a da policija potvrdi da se to desilo na toj i toj lokaciji. Dakle, ako je automobil kasko osiguran, dovoljna je ta policijska zabilješka gdje se potvrđuje šta se desilo, šta je oštećeno. Led je jedan od rizika koji je pokriven osiguranjem”, pojašnjava Bojan Popović, predsjednik Udruženja osiguravajućih kuća.

Ključni razlog zbog kojeg građani koji žele da im se nadoknadi šteta moraju imati službenu zabilješku da se desio incident, jeste vjerodostojnost dokaza, pišu Nezavisne.

“Jer, može se desiti da neko namjerno polupa automobil na nekoj drugoj strani, pa da dođe u osiguravajuću kući i kaže evo i meni je auto polupan od grada. Znam to iz prakse”, upozorava Popović.

Kaže da je i on od sinoć već imao desetak poziva od strane građana koji su kasko osigurali svoje automobile i koje je interesovalo šta treba da rade.

“Naravno nadoknadiće im se šteta, samom treba da ispune te formalne uslove”, navodi Popović.

Nastavi čitati

Aktuelno