Connect with us

Region

ISTRAGA U TOKU Mlada majka iza rešetaka zbog teškog zločina!

Mlada 20-godišnja žena s područja Like osumnjičena za usmrćenje vlastitog novorođenčeta, nalazi se u jednomjesečnom pritvoru u karlovačkom zatvoru, a tamošnje Županijsko državno tužilaštvo (ŽDO) ne optužuje ju za čedomorstvo, već za kvalifikovani oblik teškog ubistva te joj prijeti kazna od minimalnih 10-40 godina zatvora.

Zbog čega žena – koja već ima dvoje djece i čiji je suprug navodno sklon alkoholu – nije osumnjičena za bitno blaže djelo usmrćenja djeteta, koje se nekad u Kaznenom zakonu zvalo čedomorstvo, nije poznato, a policija i ŽDO ne žele izlaziti s detaljima kako bi zaštitili porodicu.

U članu koji se odnosi na usmrćenje djeteta Kazneni zakon propisuje da će “majka koja usmrti svoje dijete pod uticajem jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili poroda” biti kažnjena kaznom od šest mjeseci do maksimalno pet godina zatvora, što je neuporedivo blaža kazna od one za teško ubistvo koje se ovoj ženi stavlja na teret.”

“Čedomorstvo je izrazito rijetko i tzv. privilegovano kazneno djelo za koje su propisane blaže kazne. Rođenje djeteta kod većine psihički stabilnih majki izaziva lavinu pozitivnih emocija, želju za maksimalnom zaštitom djeteta, spremnost na žrtvovanje. To je za majke vrlo opterećujući period, ali većina ga uspješno prebrodi ako ima pozitivno porodično okruženje i podršku partnera.

Kod psihički nestabilnih majki kod kojih izostaju pozitivno okruženje i podrška može doći do manifestacije cijelog spektra poremećaja kojima je problem sam porod, a koji u vrlo, vrlo rijetkim slučajevima mogu dovesti i do čedomorstva” tumači psihijatar doktor Nadica Buzina, pročelnica Zavoda za forenzičku psihijatriju “Dr. Vlado Jukić” Klinike za psihijatriju Vrapče. Ističe da govori isključivo načelno jer se javno komentarisanje konkretnih slučajeva snažno protivi etici struke.

“Počiniteljke su vrlo rijetko žene koje imaju ozbiljnu psihijatrijsku dijagnozu, ja u praksi nisam imala takav slučaj. Najčešće se radi o mladim ženama bez podrške u socijalnoj sredini, bez stabilne partnerske veze i s trudnoćama koje nisu željele” tumači psihijatar, prenosi “Jutarnji”.

Region

PREDSTAVIO SE KAO POLICAJAC: Budvanin autom uletio u grupu momaka, povrijedio maloljetnika iz Srbije

O svemu je upoznat dežurni tužilac u Kotoru koji je i naredio hapšenje.

Policija u Budvi uhapsila je K. M. iz Budve zbog sumnje da je počinio krivična dela izazivanje opšte opasnosti i lažno predstavljanje.

Budvanin je juče na platou kod kartinga na Jazu umalo pregazio grupu ljudi, dok je maloljetnik iz Srbije zadobio povrede. On je prethodno imao razmiricu sa članom porodice, kada je grupa momaka koja je bila u blizini pokušala da ga smiri i spriječi da ne dođe do fizičkog obračuna.

Međutim, to je razjarilo Budvanina koji je počeo da viče na momke koji su pokušali da umire situaciju. Predstavio se kao policajac, pokazujući službenu legitimaciju.

Zatim sjeo u auto i pod punim gasom krenuo na grupu momaka koji su ga upozorili na ponašanje, sa namjerom da ih pregazi. Tom prilikom je udario jednog maloljetnika iz Srbije koji je bio u društvu tih momaka i zadobio je povrede.

Budvanin je jurio autom po platou pokušavajući da pregazi mladiće, a potom je otišao u pravcu magistrale i udario autom u stub javne rasvjete. Nakon što je slučaj prijavljen, budvanska policija je identifikovala navodnog počinioca koji je potom i uhapšen.

Kod njega pronađena legitimacija Međunarodne policijske organizacije (International Police Organization – IPO), koju je policija privremeno oduzela.

O svemu je upoznat dežurni tužilac u Kotoru koji je i naredio hapšenje.

Nastavi čitati

Region

Učenik najavio da će doći u školu s ORUŽJEM I SPISKOM

Učenik jedne osnovne škole u Lici, koji je bio nezadovoljan ocjenom, najavio je da će sutra u školu doći s vatrenim oružjem i spiskom, objavio je HRT.

Iz škole kažu da su o slučaju obavijestili mjerodavne i stručne službe, kao i da su sve prijavili policiji, te da je obavljen razgovor s učenikom i s njegovim roditeljem.

Direktor škole je najavila da učenik koji je izrekao prijetnju sutra neće doći u školu i da će u dogovoru sa stručnim službama odlučiti što dalje učiniti.

Ona je navela da je razredni starješina pisanim putem obavijestio i ostale roditelje da se preduzimaju sve potrebne radnje i da nema razloga za zabrinutost.

“O svim potrebnim informacijama roditelji učenika naše škole biće blagovremeno obaviješteni”, poručila je direktor škole.

Psiholog iz Centra za zdravlje mladih Zagreb Bruno Bencarić rekao je da se ovakve situacije ne treba gurati pod tepih jer se zapravo radi o pozivu u pomoć.

Roditelji koji su se javili medijima izrazili su zabrinut za bezbjednost svoje djece, dodajući da su i djeca u strahu da će ih neko ubiti, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Region

Privedena dva srpska maloljetnika na Kosovu i Metohiji, POLICIJA IH MALTRETIRALA

Dva maloljetnika iz Leposavića privedena su zbog pjevanja na jednom rođendanu, a takozvana kosovska policija ih je, kako su potvrdili, prskala suzavcem i primjenjivala silu.

Aleksa Babić je ispričao da su pjevali pjesme o Kosovu i da su ih zbog toga pripadnici policije priveli i zbog čega su morali da daju izjavu.

– Tjerali nas da kažemo što smo to pjevali, vrijeđali su me u kolima. Prskali su nas suzavcem, a prskali su me i u kolima kada su me sprovodili do stanice – priča Babić.

On je istakao da nisu remetili javni red i mir, samo su pjevali i nisu imali namjeru da nekoga provociraju.

Sada je, kaže, uplašen za šta sve može biti priveden, prenosi Kosovo onlajn.

Andrija Antonijević tvrdi da su ih policajci u stanici tjerali da ponovo pjevaju iste pjesme.

– Bili smo kod drugarice na veselju, poslije veselja svi smo otišli u jedan kafić gdje smo pjevali iste pjesme. Nikoga nismo provocirali, nismo imali namjeru nikoga da vrijeđamo, pjevali smo kosovske pjesme – ispričao je Antonijević.

On je dodao da su poslije toga došli policajci i prskali ih suzavcem i njega i drugara odmah uhapsili.

I on je kao i njegov vršnjak uplašen šta smije da radi i koliko je bezbjedan.

– Plašimo se, hapse nas za sitnice bez razloga, ne znam šta smijem da uradim, a šta ne – kaže Antonijević.

Kažnjeni su sa po 200 evra, ako uplate za 15 dana kazna će im tako biti smanjena na pola.

Zamjenik komandira takozvane kosovske policije za region sjever Veton Eljšani kaže da je prošle noći u 1.30 časova prijavljeno remećenje javnog reda i mira, buka i galama što je po zakonima samoproglašenog Kosova kažnjivo od jedan sat poslije ponoći.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da je “iživljavanje Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom” u Leposaviću još jedna potvrda da je cilj operacije Prištine na sjeveru Kosova teror da bi se Srbi primorali da napuste ognjišta.

Nastavi čitati

Aktuelno