Connect with us

Društvo

Iz Policijske uprave Prijedor upozoravaju – VLASNIK MOŽE OSTATI BEZ VOZILA, IAKO NIJE POČINIO TEŽI PREKRŠAJ

Za nešto više od godinu i po dana, na području Policijske uprave Prijedor privremeno je oduzeto stotinu vozila od višestrukih povratnika u činjenju težih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja. Nakon provedenog postupka, sud je trajno oduzeo 35 vozila.

Za višestruke počinioce težih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, predviđena je i mjera privremenog oduzimanja vozila. U Policijskoj upravi Prijedor ističu da je to dobra preventivna mjera koja je smanjila broj najtežih saobraćajnih prekršaja. Pojašnjavaju koja je sudbina privremeno oduzetih vozila.

“Nakon privremenog oduzimanja vozila od višestrukih povratnika izvršenja najtežih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, nadležna policijska stanica upućuje zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu. Vozila koja sud trajno oduzme, predaju se Agenciji za upravlјanje oduzetom imovinom. Policijski službenici prilikom privremenog oduzimanja vozila postupaju po odredbama Zakona o krivičnom postupku, gdje lice može dobrovolјno da preda vozilo kao sredstvo izvršenja prekršaja, dok nadležni sudovi postupaju po odredbama Zakona o prekršajima Republike Srpske. Ovom mjerom smanjili smo broj prekršaja. Struktura vozača je većinom iz mlađe populacije i obično su to povratnici i lica koja su više puta sankcionisana za najteže prekršaje u oblasti bezbjednosti saobraćaja”, naglasio je Dragoja Crnogorac, inspektor za bezbjednost saobraćaja.

Visina neplaćenih novčanih kazni ne određuje kada će nekome privremeno ili trajno biti oduzeto vozilo. U Policijskoj upravi kažu da se vozilo privremeno oduzima kao predmet izvršenja najtežih saobraćajnih prekršaja od višestrukih povratnika. Iz Policijske uprave upozoravaju da vlasnik može ostati bez automobila iako nije počinio teže saobraćajne prekršaje, ali je vozilo pozajmio višestrukom povratniku u činjenju najtežih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Prijedor24h

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Danas padavine, popodne razvedravanje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se u nižim područjima očekuje kiša ili susnježica, a u višim snijeg.

Na sjeveru duž rijeke Save ujutru će ponegdje padati ledena kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne očekuje se prestanak padavina, a oko rijeka i po kotlinama formiranje magle.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus jedan do četiri, na jugu do osam, a najviša dnevna od dva do osam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus šest, Kalinovik, Sokolac, Čemerno, Bugojno, Tuzla minus dva, Doboj, Mrkonjić Grad minus jedan, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Mrakovica, Srbac, Šipovo, Sarajevo, Zenica nula, Višegrad, Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Bihać jedan, Gacko, Srebrenica dva, Ribnik, Rudo tri, Livno četiri, Široki Brijeg pet, Bileća sedam, Trebinje, Mostar osam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL U FEDERACIJI! Emin Dedić u SVEŠTENIČKOJ ODJEĆI OSKRNAVIO HRAM Svetih apostola Petra i Pavla

Emin Dedić iz Donjeg Vakufa uhapšen je zbog sumnje da je obučen kao sveštenik oskrnavio Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Dedić je prilikom provale u hram pobacao artefakte i počupao električne instalacije.

Kako javlja Avaz, prilikom provale Dedić je na sebi imao svešteničku odjeću.

Nastavi čitati

Aktuelno