Connect with us

Društvo

IZAZOVNA I NEISTRAŽENA: Neobična pećina kod Sokoca mogla bi da postane TURISTIČKA ATRAKCIJA

Posjetioci ove neobične pećinske ljepotice prošetali su pećinskom dvoranom dugačkom oko 150 metara, ali su odustali uvidjevši da u produžetku korito rijeke ili pećinskog jezera postaje sve dublje

Grupa rekreativaca i planinara ušla je nedavno u neistraženu pećinu u podnožju krečnjačke grede Žuljanske stijene, između sokolačkih sela Bukovik i Žulj, iz koje izvire voda i nakon veoma uskog ulaza i nešto šireg kanala, našla se u pećinskoj dvorani dugačkoj oko 150 metara.

Radojica Stojanović, jedan iz te grupe zaljubljenika u prirodu, navodi za Srnu da se na ovaj “neizvjestan korak” odlučio nakon što mu je kolega iz sokolačkog Šumskog gazdinstva “Romanija” rekao da u njegovom zavičaju postoji ta neobična pećina ukliještena u velike stijene iznad Žulja, koje se u selu i nazivaju Žuljanske stijene.

“Stalno me kopkalo negdje u duši da saznam šta se krije u pećini, za koju se samo pretpostavljalo da ima dugi kanal iz koga izvire jak mlaz vode, po čemu su ga mještani nazvali Vrelo”, navodi Stojanović.

On kaže da je iskoristio lijepo vrijeme u pokušaju da to otkrije, u čemu su mu se pridružili iskusni planinari komšija Mladen Likić i njegov sin, te iskusni sokolački planinar Velimir Ninković.

On navodi da su na oko 400 metara od sela Žulj uspjeli da savladaju ulaz između dvije velike stijene.

“Kada smo savladali veoma tijesan prolaz u pećinu, provlačeći se između dvije velike stijene, pred nama se pod svjetlosti baterijskih lampi ukazala dvorana sa tvrdom podlogom koja podsjeća na gradsku, čija je širina tolika da može proći auto. Po njoj teče plitka voda”, priča Stojanović.

On ističe da su posjetioci ove neobične pećinske ljepotice prošetali pećinskom dvoranom dugačkom oko 150 metara, ali da su odustali uvidjevši da u produžetku korito rijeke ili pećinskog jezera postaje sve dublje.

Stojanović kaže da su tad odlučili da neki drugi put ponovo uđu u ovu pećinu bolje opremljeni “za novo istraživanje čarobnog prostora sa dosta svježeg vazduha”, te potokom po kamenom dnu i mjestimičnim pećinskim ukrasima na svodu.

Društvo

OSTAJE U KCUS-U: Sebija Izetbegović potpisala novi ugovor

I dok traju provjere da li je Sebija Izetbegović napala radnika obezbjeđenja na KCUS-u, što će utvrditi posebna istraga, sarajevski mediji saznaju da je bivša direktorica ova medicinske ustanove prihvatila prijedlog novog direktora Alena Pilava da ostane zaposlena u Kliničkom centru.

Naime, Sebija Izetbegović danas je potpisala novi ugovor kojim ostaje raditi u KCUS-u, na odjelu Ginekologije i akušerstva, saznaje “Avaz”.

Podsjećamo, v.d direktor KCUS-a Pilav je nedavno gostujući na jednoj televiziji kazao da je Sebiji Izetbegović ponuđeno novo radno mjesto u ovoj zdravstvenoj ustanovi te da će se ona pitati da li ga prihvata.

Pilav je objasnio da oduzete titule i zvanja ne ometaju rad Sebije Izetbegović kao specijaliste ginekologije.

“Ima validnu specijalizaciju i subspecijalizaciju”, naveo je.

Sebija Izetbegović će početi s radom kada se vrati sa bolovanja.

Nastavi čitati

Društvo

OBEĆANA PODRŠKA: Ministri posjetili PRETUČENU POVRATNICU Ljeposavu Petković

Ljeposavu Petković, povratnicu u Stošnicu kod Vozuće, koju su u porodičnoj kući pretukla dva nepoznata lica, danas su posjetili ministri Zeničko-dobojskog kantona koji su osudili napad i poručili da kantonalna Vlada ima nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja, a posebno nad povratnicima.

“Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona osudili su napad, rekavši da su došli ne samo da pruže moralnu, nego i materijalnu i svaku drugu podršku”, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija rekao je da će Vlada obaviti razgovore sa lokalnim vlastima u Zavidovićima kako bi povratnicima bila pružena maksimalna podrška, najavivši da će resorno ministarstvo u Vladi Zeničko-dobojskog kantona odobriti konkretnu pomoć napadnutoj povratnici.

Srpsku povratnicu posjetili su i ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović i ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica, te komesar Uprave policije Zeničko-dobojskog kantona Admir Gazić.

Gazić je rekao da službenici Uprave policije preduzimaju intenzivne radnje kako bi bili pronađeni izvršioci krivičnog djela, najavljujući pojačane preventivne mjere.

“Istraga ide svojim tokom. Preduzimamo sve neophodne mjere i radnje da dođemo do izvršilaca ovog krivičnog djela”, rekao je Gazić, prenosi Srna.

Srpska povratnica Ljeposava Petković (77) pretučena je u noći sa srijede na četvrtak u porodičnoj kući u Stošnici kod Vozuće nakon što su joj dva lica sjekirom provalila u kuću i prijetila da će je ubiti.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sutra znatno toplije i BEZ PADAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra se od sredine dana očekuje postepeno razvedravanje od zapada, uz temperaturu vazduha do 10 stepeni Celzijusovih.
Ujutro će biti djelimično oblačno i hladno uz mraz, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar, a uveče u višim predjelima u centralnom pojasu umjeren južni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od minus pet do minus jedan, na jugu do tri, u višim predjelima od minus osam, a dnevna od nula do pet, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

U Republici Srpkoj i FBiH danas u većini predjela preovladava pretežno sunčano vrijeme, a po kotlinama, na istoku i sjeveroistoku je bilo je magle ili niske oblačnosti, podaci su Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus osam, Kalinovik minus jedan, Sokolac nula, Mrakovica jedan, Mrkonjić Grad dva, Gacko, Kneževo, Prijedor, Sarajevo, Srebrenica i Han Pijesak tri, Bijeljina, Višegrad, Novi Grad, Rudo i Srbac četiri, Zvornik, Ribnik i Foča pet, Banjaluka i Doboj šest, Mostar, Bileća i Čemerno devet, Neum 10 i Trebinje 11 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Aktuelno