Connect with us

Region

IZMJENE U ZAKONU OBRAZOVANJA U SRBIJI! Pooštrene mjere za učenike – SILEDŽIJE

Izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
Izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja sada su povećane obaveze i kazne za nasilne učenike, ali i roditelji nasilne djece će loše ponašanje svoje djece morati mnogo više da plate – umjesto dosadašnjih 10.000 do čak 100.000 dinara (1.673 KM). I ne samo to, moraće i mnogo više da se uključe u rješavanje problema. Ovo je osam najznačajnijih promjena koje donosi novi zakon kada su u pitanju nasilni đaci

1. Ne može da promijeni školu dok se ne završi vaspitno-disciplinski postupak
Nakon što se desi slučaj nasilja u školi, roditelji uglavnom smatraju da je nasilni đak taj koji treba da pređe u novu školu. Međutim, u tom slučaju stara škola obustavlja disciplinski postupak, a nova nema osnova da ga pokrene, i tako nasilna djeca uglavnom prolaze bez ikakvih posljedica. Sada se to mijenja, u smislu da će primjenom novog zakona biti nemoguće da do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka nasilnik promijeni školu. Dakle, sada nasilnik ostaje u staroj školi i duže nego prije. Roditelji zamjeraju upravo to što se nasilnik ne premješta u drugu školu jer ga tako i žrtva viđa, što dodatno otežava cijelu situaciju, ali će, primjenom novog zakona, barem postupak protiv nasilnika morati da bude završen, a kazna izrečena.

U Zakonu se navodi i da učenik ili roditelj na to nemaju pravo žalbe, ali da imaju pravo na sudsku zaštitu u upravnom sporu.

“Škola će donijeti rješenje kojim se izdavanje ispisnice odlaže do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka” – piše u izmenama Zakona.

Ukoliko dijete koje je tokom školovanja imalo izrečene vaspitne i vaspitno-disciplinske mjerama, one moraju biti unijete u ispisnice prilikom upisivanja u drugu školu u toku školske godine.

2. Bahato ponašanje – udaljavanje iz škole i onlajn nastava 5 dana, roditelj dužan da prati proces
Udaljavanje učenika sa nastave mnogi su vidjeli kao konačno rješenje za đake koji se bahato ponašaju u školi, maltretiraju drugu djecu, ali i nastavnike, uništavaju školsku imovinu ili imovinu drugih đaka. Rješenje o udaljavanju učenika sa nastave donosi direktor škole i on prelazi na onlajn nastavu pet dana.

Predsjednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov smatra da bi najveći strah suspendovanom učeniku trebalo da bude činjenica bi sljedeća mera nakon suspenzije, mogla biti isključenje.

“Učenik ima pet dana da razmisli i da shvati da škola može da funkcioniše i bez njega, da vidi da može biti vrlo lako isključen. Ovo se njemu računa kao opravdani izostanak, ali na osnovu njih se on izvodi na razredni ispit”, pojasnio je on.

Tokom isključenja dobija materijale za učenje, “ali na njemu je da li će da uči ili ne”. Bitna izmena u ovom članu Zakona je što je roditelj “dužan da se informiše o toku nastavnog procesa”.

Dakle, nasilni učenik ne da dobije pet dana odmara, već da uči od kuće, a i roditelji će morati da se uključi u ceo taj proces.

3. Ako se roditelj ne odazove, direktor postavlja psihologa da zastupa učenika
Ukoliko se pokrene vaspitno-disciplinski postupak, učenik, roditelj, učesnici i svjedoci moraju biti saslušani i dati pisanu izjavu.

Ukoliko se roditelj ne odazove tom postupku, direktor škole postavlja odmah, a najkasnije narednog radnog dana, psihologa, odnosno pedagoga ustanove da u tom postupku zastupa interese učenika, o čemu odmah obaveštava centar za socijalni rad.

4. Ocjena iz vladanja ulazi u prosjek

Još jedna velika novina jeste da se ocjenjuje i vladanje učenika, i da za učenike od drugog razreda osnovne škole i svih razreda srednje škole utiče i na opšti uspjeh, te da se ocenjuje brojčano u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta. Dakle ulazi u prosjek!

Za učenike prvog razreda vladanje se ocenjuje u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta opisnom ocjenom koja ne utiče na opšti uspjeh učenika.

5. Ako donese alkohol, cigarete ili drogu u školu slijedi suspenzija
Iako se donekle podrazumijevalo da u školu ne treba donositi alkohol, oružje, cigarete ili psihoaktivne supstance, izmjenama Zakona to sada spada u teže povrede obaveza učenika. Osim toga što ne smije da uništi ili ukrade imovinu škole ili svojim ponašanjem ugrozi svoju ili tuđu bezbjednost, učenik može zbog posjedovanja, korišćenja i davanja psihoaktivnih supstanci, alkohola i cigareta biti udaljen sa nastave minimum pet dana, a maksimum do okončanja disciplinskog postupka.

Takođe, u teže povrede spada i upotreba mobilnog telefona u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocjenjivanja. Škola je dužna da opštim aktom propiše upotrebu elektronskih uređaja.

6. Ako se nasilje desi van škole pojačava se vaspitni rad
Nakon što je učenicu 7. razreda novobeogradske osnovne škole “Jovan Dučić” drug iz razreda šutnuo u glavu i polomio nos, ima strah od povratka u učionicu. Slučaj komplikuje činjenica da se nasilje desilo nedaleko od škole, pa to umanjuje ingerencije škole u vidu kažnjavanja učenika.

Iz škole su se na pitanje da li je dječak kažnjen, pozvali na izmjene Zakona koje i dalje ne propisuju obaveze škole da reaguje u većoj mjeri od toga da pojača vaspitni rad sa nasilnim djetetom.

Kako su saopštili, “on će razgovarati sa odjeljenskim starješinom, pedagogom i psihologom škole. Učenik će uraditi i prezentaciju vezanu za toleranciju koju će predstaviti drugovima i drugaricama svog odjeljenja, a roditelji učenika će dolaziti na razgovore kod odjeljenskog starješine i stručne službe”.

“Sa učenikom koji van prostora škole, odnosno drugog prostora u kome škola ostvaruje obrazovno-vaspitni rad, učini povredu zabrane iz čl. 110–112. ovog zakona (nasilje, diskriminacija, vređanje ugleda i dostojanstva… prim. nov.), škola u skladu sa izvještajem spoljašnje mreže zaštite pojačava vaspitni rad, uz preduzimanje drugih aktivnosti u skladu sa propisima kojima se uređuju: kriterijumi za prepoznavanje oblika diskriminacije, postupanje ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminativnog ponašanja i vrijeđanja ugleda, časti i dostojanstva ličnosti, kao i protokola postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje”, navodi se u Izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

7. Pojačane odgovornosti roditelja
U odnosu prema vršnjacima i nadređenima, odgovornost nije samo na učenicima, već i roditeljima. Njihovo učestvovanje u procesu školovanja je od velikog značaja, a sada su njihove obaveze povećane, ali sa tim i kazne za nepoštovanje. Jedna od njih je da roditelj na poziv škole uzme aktivno učešće u svim oblicima vaspitnog rada sa učenikom (u realizaciji operativnog plana zaštite i plana pojačanog vaspitnog rada). Takođe, treba da učestvuje u predlaganju sadržaja vannastavnih aktivnosti i programa na nivou ustanove.

U izmenama Zakona je propisano da učestvuje u postupku izbora udžbenika, u skladu sa zakonom kojim se uređuju udžbenici.

8. Kazne za roditelje do 100.000 dinara
Osim odgovornosti, povećanje su i kazne za nepoštovanje određenih odredaba Zakona, a koje idu i do 100.000 dinara! Neke od njihovih odgovornosti su i da dete redovno pohađa nastavu, informiše školu ukoliko je spriječeno da dođe, pravda izostanke…

Novina je da su kazne predodređene i ukoliko na poziv škole ipak ne učestvuje u realizaciji operativnog plana zaštite i plana pojačanog vaspitnog rada. Kaznu može platiti zbog težih povreda obaveza učenika. Za povredu ovih propisa kazna ide od 10.000 do 100.000 dinara. Kazne od 40.000 do 100.000 dinara sleduju roditeljima ukoliko učenik vrši fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje. Тakođe, kazniće se i zbog ponašanja deteta koje vređa ugled, čast ili dostojanstvo.

(Mondo/Blic)

Region

Moguć pomak u istrazi ubistva DANKE ILIĆ

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru završeno je saslušanje dva nova svjedoka u istrazi bistva Danke Ilić (2) iz Bora, koju su, kako se sumnja, usmrtili radnici JKP “Vodovod” iz Bora, Dejan Dragijević (50) i Srđan Janković (50).

Kako Kurir saznaje, u pitanju je svjedok Goran Pavić, direktor JKP “Vodovod” iz Bora, koji je, podsjetimo, dao ostavku nakon hapšenja Dragijevića i Jankovića. Pored njega saslušan je i prijatelj osumnjičenog Srđana Jankovića, od koga je Janković ranije često pozajmljivao autombil.

“Sada već bivši direktor borskog “Vodovoda” dao je izjavu vezanu za putne naloge od 26. marta kada je Danka nestala i sve podatke o tome kada su uhapšeni otišli na intervenciju toga dana, kada su se vratili, ko ih je od kolega video, šta su pričali sa kolegama i da li on nešto o tome zna šta su pričali sa kolegama. Takođe, pitan je i o svemu što je vezano za njihovo kretanje i narednih dana, do hapšenja 4. aprila, odnosno da li su koristili slušbeno vozilo i narednih dana, da li su eventualno bez prijave uzimali vozilo”, kaže ovaj izvor i dodaje da je drugi svjedok Jankovićev prijatelj odgovarao na pitanja u vezi sa automobilom.

“Pitali su Jankovćevog prijatelja da li je Jankoviću pozajmljivao automobil u periodu od 26. marta do 4. aprila kada je Jankovič uhapšen, ne bi li se eventualno došlo do saznanje da li je Janković možda tim autom premestio telo”, kaže izvor i dodaje:

“Tužilaštvo će upoređivati izjave svedoka sa izjavama osumnjičenih i drugih svedoka, a ako dođe do određenih poklapanja, može se reći da će doći do pomaka u istrazi, kada je reč o otkriću lokacije gde je premešteno telo Danke Ilić”.

Podsjetimo, Srđan Janković iz borskog sela Luka i Dejan Dragijević iz sela Zlot terete se da su 26. marta u Banjskom polju službenim automobilom JKP “Vodovod”, čiji su radnici, udarili djevojčicu Danku koja je izašla na put.

“Kako je Dragijević potom priznao na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, on je izašao iz kola i stavio devojčicu u zadnji deo. Nastavili su, kako je rekao da voze, a onda se devojčica, koja je posle udarca kolima bila unesvesti, probudila, pa ju je Dragijević, po sopstvenom priznanju, zadavio – podseća izvor i dodaje da je Dragijević rekao da su telo bacili na deponiju u Banjskom polju, ali da je telo 28. marta premešteno na drugo mesto. Osumnjičeni ne žele da kažu gde je telo premešteno, tako da ono do danas nije pronađeno”, podsjeća izvor.

Inače, vršeno je psihijatrijsko vještačenje osumnjičenih za Dankino ubistvo, a poslije tačno 20 dana provedenih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, nedavno su u Više javno tužilaštvo u Zaječaru stigli i rezultati vještaka.

“Psihijatrijsko veštačenje osumnjičenih Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića je završeno, a zaključak veštaka je da su obojica uračunljivi. Stručnjaci koji su prethodno sa njima obavili niz razgovora i testova U Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu utvrdili su da oni ne pate od duševnih bolesti ili nekih drugih poremećaja i da su sposobni da razumeju težinu svojih dela i njihov značaj”, objašnjava ovaj izvor.

Nastavi čitati

Region

Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO: MAĐARSKA JEDINA GLASALA PROTIV

Kosovo je postalo deseti pridruženi član Parlamentarne skupštine Natoa.

Parlamentarna skupština Natoa danas je u Sofiji u Bugarskoj pozitivno glasala o unapređenju statusa samoproglašenog Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije, javlja “Kosovo onlajn”.

Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv.

Pridruženi član je postala i Malta.

Delegacija Skupštine Srbije je nedavno pismom zatražila da status samoproglašenog Kosova ne bude unaprijeđen.

Nato snage su na Kosovu prisutne od juna 1999. godine. U redovima Natoa su četiri zemlje koje ne priznaju samoproklamovano Kosovo – Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

Hiseni: Dobre vesti za Kosovo
Predsednik delegacije Kosova u Parlamentarnoj skupštini Natoa Driton Hiseni je, povodom pozitivnog glasanja o unapređenju statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije, naveo da su to dobre vesti za Kosovo.

Hiseni je na Fejsbuku naveo da je do napretka statusa došlo nakon nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Kosova i Parlamentarne skupštine Natoa.

“Od juna 2014. godine bili smo predstavljeni kao posmatračka delegacija. Brojna pisma i kontinuirani napori srpske delegacije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspeli da spreče Kosovo da unapredi svoj status”, poručio je Hiseni.

Nastavi čitati

Region

POLOŽAJ SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE VEOMA TEŽAK: Kurti nudi Vatikanu srpske hramove na KIM

Položaj Srpske pravoslavne crkve u posljednjih četvrt vijeka na Kosovu i Metohiji je veoma težak i na udaru je ne samo albanskih separatista već i pokušaja otimanja manastira i crkava SPC i kulturno-istorijske baštine Srba, sa ciljem da se oni dodijele Katoličkoj crkvi, piše današnja Politika.

Nesporno je da su ugrožena i prava i slobode sveštenstva, monaštva i vjernog naroda, ali su na meti i srpski pravoslavni identitet, sakralna i ostala imovina SPC na Kosovu i Metohiji.

Poslije osam vijekova neprekinutog prisustva na prostoru Kosmeta, SPC ne može da bude dio bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije, na čemu insistira prištinski režim Aljbina Kurtija uz podršku Berlina, ali i Vatikana.

Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije kaže da je položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji vrlo složen, s tendencijom daljeg pogoršavanja situacije.

Ističe da je problem što je položaj neriješen sa otvorenim albanskim pretenzijama da se pravoslavlje na Kosovu i Metohiji prikazuje kao baština takozvanog Kosova i kao dio njegove istorije, a ne kao istorija srpskog naroda i Srpske pavoslavne crkve.

To se, kako kaže, može vidjeti na osnovu publikacija koje se u posljednje vrijeme objavljuju u Prištini i njihovom djelovanju u inostranstvu koje ima za namjeru da prikaže da su naše srpske, srednjevjekovne svetinje ili nikle na ruševinama nekih njihovih katoličkih srednjevekovnih, ili da su preuzete neke njihove svetinje od strane Srba.

– Sve su to notorne neistine, gluposti i laži, ali do sada su brojne njihove laži davale rezultata. I više sam nego siguran da će se te pretenzije nastaviti od privremenih prištinskih organa, kao i od Rimokatoličke jerarhije na Kosmetu, koja će takođe “gurati” tu priču da bi tek ona preuzela identitet naših svetinja na Kosovu i Metohiji – ističe Raković za Politiku.

Prema njegovim riječima, Rimokatolička jerarhija je odavno na Kosovu i Metohiji mozak svih operacija koje za cilj imaju otimanje pravoslavnih manastira i crkava, a da su muslimani Albanci samo “pješadija”.

Nije slučajno, dodaje Raković, što je Ibrahim Rugova na samrtničkoj postelji primio rimokatoličku vjeru i što je kardinal Anđelo Skola došao iz Italije da obavi taj čin.

– Albanija i Kosovo i Metohija su za Vatikan “tera misionis” – prostor gdje obavljaju svoju misiju i gdje sigurno neće stati. To nije ništa novo. Mi moramo da pokažemo da smo dorasli problemima sa kojima se suočavamo, jer ih imamo vijekovima – navodi Raković.

Nastavi čitati

Aktuelno