Connect with us

Politika

IZMJENE USTAVA NISU REALNE: Tražimo rješenja u kojima niko neće biti PREVAREN

Sedma proširena sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH održana je danas u Tuzli, a tom prilikom je razgovarano o aktuelnim temama, djelovanju stranke u Tuzlanskom kantonu te položaju Hrvata u toj regiji.

Neizostavan je bio evropski put BiH, učinjenom u kontekstu ispunjavanja 14 uslova, ali i izmjene Izbornog zakona koje su u fokusu.

HDZ BiH u Tuzlanskom kantonu svojih skupštinskih zastupnika nema, ni načelnika, odnosno gradonačelnika, dok je jedan vijećnik prisutan u Gradskom vijeću Tuzle. Tokom današnje proširene sjednice stranke posebno je akcentovano da kantonalni odbor u narednom periodu realizuje nekoliko koraka.

“Mi želimo potpuno promijeniti koncept djelovanja i vjerujem da će se to vrlo brzo vidjeti. Cilj je da do kraja godine imamo jasnu strategiju kada je riječ o ovom kantonu. Centrala stranke kroz izvršnu i zakonodavnu vlast kroz entitetski i državni nivo treba vrlo jasno predvidjeti sve projekte koji se mogu realizovati na ovom prostoru, bez obzira na to što nemamo svoje načelnike, gradonačelnike ili predstavnike u kantonalnoj skupštini”, kazao je Čović nakon sjednice.

Bosna i Hercegovina ove sedmice je dobila uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom. Jedan od uslova za ulazak u tu zajednicu je i izmjena Izbornog zakona BiH, a Čović je mišljenja da bi dogovor mogao biti postignut do kraja ove godine.

“Mi ćemo nastojati da do kraja ove godine to pitanje završimo. Čuli ste odgovor prijatelja iz EU. Dali su nam šansu u pregovaračkom procesu, samo moramo ispuniti uvjete, a jedan od njih 14 je i Izborni zakon. Hrvatska strana će na tragu dosadašnjih razgovora, kojih je bilo više, preći na nivo da političke opcije na najvišem nivou sjednu skupa za stol te da se oko toga dogovorimo”, ističe Čović.

Primarni cilj HDZ-a i HNS-a će, kako je naveo Čović, biti rješavanje pitanja legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu BiH te domovima naroda.

“Integritet izbornog procesa je jednako važan, ne može se niko krivo predstavljati kroz zborni ciklus i devalvirati proces izbora bez obzira na koji to način radi. Da li ima goreg od predstavljanja u ime nekog naroda, a da vas on nije izabrao. Mi idemo s tom pozicijom, uvjeren sam da ćemo naći rješenje. Naravno, sada ćete čuti različite izjave političkih predstavnika koji zajedno sjede i dogovaraju se. Sada svako traži svoju početnu poziciju”, navodi Čović.

Uvjerenja je da se politički predstavnici vraćaju na period neumskih pregovora, naglasivši da sada nisu realne izmjene Ustava BiH. Istakao je da se vode i razgovori s međunarodnim institucijama koje imaju na neki način u svom planu djelovanja uključenost i pomoć u vezi s izmjenama navedenog zakona.

“Ići ćemo s rješenjima koja možemo napraviti, a da ne diramo Ustav BiH, osigurajući da niko ne bude prevaren. Dovoljno je bilo prevara i sada smo svjedoci da u biti ako neko prevari neki konstitutivni narod, prevario je Bosnu i Hercegovinu”, stava je Čović.

Politički napredak koji je napravljen u proteklih pola godine u kontekstu evropskog puta BiH, lider HDZ-a je ocijenio fenomenalnim. On je podsjetio da su otvoreni skoro svi zakoni koji su sadržati u 14 uvjeta Evropske unije.

“Dva ili tri su došla u situaciju da se u međusobno uvjetuju, ali smo ih iščistili između sebe, a sa međunarodnim predstavnicima smo uzeli evropske standarde. Došli smo do Izbornog zakona i bez tog paketa mi u konačnici nećemo dobiti do kraja otvorena vrata pregovaračkog procesa i nama je to jasno. Sada je do nas i apsolutno je kazano da lideri moraju odraditi svoj posao”, nastavio je Čović, prenosi Klix.

Evropska komisija BiH je ostavila rok do marta iduće godine, kada će biti donesena odluka o konačnom stavu, a Čović je svim poliitčkim liderima poručio da će biti krajnje naivni ukoliko priliku koja im se pružila ne iskoriste.

“Imamo dovoljno prostora da vrlo jasno kažemo međunarodnim predstavnicima, posebno uredu visokog predstavnika, da oni nemaju razloga da djeluju, već da mi to trebamo donijeti kroz izmjene Izbornog zakona”, zaključio je Čović.

Sedmoj proširenoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH u Tuzli prisustvovali su i članovi HDZ-a u Vijeću ministara BiH te Vlade Federacije BiH.

Uncategorized

ĐAJIĆA VREBAJU “BANDE GRUZIJANACA”! Trivić je dobra, neće protiv nje, a penzionerima bi nabavio BEŠUMNE AUTOBUSE

Odakle početi i gdje završiti krajnje neprijatno i na momente smiješno gostovanje Vlade Đajića u emisiji Telering kod Mate Đakovića. Doktor je na prvi pogled došao spreman ali pomućenog uma, što je njegovo već uobičajeno stanje.

Kao i svaki put do sada Đajić se bavio isključivo likom i djelom gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, njegovim frizerima, fotografima, ali nije mogao da izbjegne svoju omiljenu temu “sahranjivanje para” u temelje kao i pokušaj da se javnosti prikaže kao vrstan građevinac.
Pokazujući sliku plaže Vrućica koju je uradio upravo Stanivuković, Đajić je kazao kako se to ne radi tako, nego se sve prvo fino izbetonira, pa se stave pločice, što implicira da bi Đaja “hladno” zabetonirao i sam izvor.

Pored svega Đaja se posvetio i “pljuvanju” besplatnih karata za penzionere te je rekao da će im on nabaviti bešumne autobuse (znajući njega, vjerovatno bešumno voze u vječnost).
Psovki i lapsusa nije nedostajalo pa je tako hotel “Bosna” nazvao hotelom “Boska”,Gajevu ulicu je preimenovao u Grčku, takođe je izjavio da je Draško “masakrirao” čistačice u GU, za Dijanu Cvijić je umjesto piše rekao piša, zatim je najavio da ima ponudu za posao u Saudijskoj Arabiji (želimo mu srećan put), da ne zna da li je neko na UKC-u umro zbog kiseonika iako je direktor iste ustanove koja je prema zvaničnim podacima imala najveću smrtnost kovid pacijenata. Ipak sve to je samo početak, jer nakon toga Đajić je pokazao elementarno nepoznavanje srpske istorije te optužio Stanivukovića da je izdajnik zbog gradnje spomenika Kralju Tvrtku I Kotromaniću i spomenik Kulinu Banu, te je umjesto toga predložio gradnju spomenika Gavrilu Principu.
Inače Đajić je posebnu pažnju posvetio i “sahrani miliona” pod zemlju što je njegova uža specijalnost uzevši u obzir 42 miliona KM koje je sahranio u nikad gotovu garažu UKC-a.
Direktoru, poslaniku i predsjedniku GrO SNSD Banjaluka je posebno zasmetalo pisanje našeg portala o njegovim nekretninama te mu se ovom prilikom zahvaljujemo na odličnoj reklami ispritanoj na kvalitetnom papiru (što nije ni čudo, jer je štampanje letaka, plakata i tranpsarenata takođe jedan od njegovih poslova), a pri čemu je reako da smo mu na vrat navukli “Gruzijske bande”.


Optužio je Đajić Draška i za koncerte te pitao odakle pare iako je sve transparentno, ali nije odgovorio na pitanje čijim parama on finansira Breskvice, kotlićijade, Rade Manojlović i ostale pjevaljke.
Pokazavši fotografiju Stanivukovića iz Grčke upitao je građane žele li da “ta ekipa” vodi grad ili da to rade stučni ljudi koji imaju fakultete  (uglavnom kupljene) poput Čurle, Kike i ostalih.
Da nije smiješno bilo bi tužno, gledati doktora koji se zapetljao u sopstvene opsesije kao pile u kučine, dok za sve ono što je naveo nikada nije podnio nijednu krivičnu prijavu, nego je odgovor bio tako narod priča.
E, pa doktore isti taj narod priča i da ste pod uticajem opijata, da ne znate šta govorite, da ste nebrojeno puta zloupotrijebili položaj i “zgrnuli” milione na UKC-u na nelegalan način. Sve to narod priča, ali za razliku od vas “tužibaba” Stanivuković za svaku podnesenu tužbu ima argumente.
Interesantno je da je Đajić branio NF Jelene Trivić rekavši samo kako ona nema pravi tim oko sebe (poredeći je valjda sa sobom), tako da je na taj način još jednom otkrio neskrivene simpatije i simbiozno djelovanje.

Banjaluka 24

Nastavi čitati

Politika

ĐAJIĆ “Ja nisam političar, meni to što sam predsjednik GrO SNSD Banjaluka, POSLANIK, DIREKTOR, ništa ne znači”

Vidno nervozan sa bar 50 fotografija objekta svoje opsesije gradonačelnika Draška Stanivukovića predsjednik GrO SNSD Banjaluka gostovao je u emisiji Telering kod Mate Đakovića, te izjavio je da on nije političar i da ništa ne znači to što je narodni poslanik, direktor UKC-a i predsjednik GrO SNSD Banjaluka.
-Nisam se kandidovao zato što moram da završim ono što sam započeo na Kliničkom centru, rekao je Đajić, misleći valjda na garažu koju gradi več četiri godine i gdje je “stukao” 42 miliona maraka, ali kraj gradnje se ne nazire.
-Da nije mene pacijenti bi se liječili kao ranije, rekao je Đajić. Mnogu bi rekli da su građani ranije imali bolji tretman jer su bar imali gazu i sapun, što sada nemaju.
Banjaluka 24

Nastavi čitati

Politika

TADIĆ PORUČIO ŠMITU! “U BiH se barem zna šta je starije, KOKOŠKA ILI JAJE”

Nakon novih izjava Kristijana Šmita da je Republika Srpska dio Dejtonskog sporazuma, a sam Šmit garant njenog opstanka, pravnik Ognjen Tadić poručuje da se u BiH barem zna šta je starije, kokoška ili jaje.

“Republika Srpska nastala 9. januara 1992, a BiH 1. marta 1992., a FBiH 30.3.1994. Dejtonski mirovni sporazum zaključen 21.11.1995. godine. Kako može postojanje Srpske ili FBiH da zavisi od dokumenta koji zavisi od njihovih potpisa?”, poručio je Tadić na društvenoj mreži Iks.

Nastavi čitati

Aktuelno