Connect with us

Svijet

IZRAELCI UPALI U TAJNE HAMASOVE TUNELE U GAZI: Vjeruje se da su tamo mnogi taoci

Izraelska vojska saopštila je da je proteklih dana pogodila više od 600 ciljeva.

Izrael je saopštio da su njegove snage navodno napale naoružane militante Hamasa unutar ogromne mreže tunela islamista ispod Gaze, nakon što je premijer Benjamin Netanjahu odbacio pozive na prekid vatre kako bi se ublažila humanitarna kriza u palestinskoj enklavi. Tuneli su ključna mjeta za Izrael dok proširuje kopnene operacije unutar Gaze kako bi uništio vladajući pokret Hamas nakon njegovog oružanog napada prije tri nedjelje za koji izraelske vlasti kažu da je ubilo više od 1.400 ljudi.

“Tokom proteklog dana Izraelske odbrambene snage (IDF) su pogodile oko 300 ciljeva, uključujući podzemna lansirna mjesta protiv tenkova i raketa, kao i vojne komplekse unutar podzemnih tunela koji pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas”, saopštila je ID.

Militanti su odgovorili protivtenkovskim projektilima i vatrom iz mitraljeza, dodaje se. “Vojnici su ubili teroriste i usjmerili vazduhoplovstvo da napadne mete i terorističku infrastrukturu u realnom vremenu”, saopštila je ID. Svedoci su rekli da su izraelske snage gađale glavni put u Gazi u pravcu sever-jug u ponedjeljak i napale grad Gaza iz dva pravca. Izrael je saopštio da su njegove snage oslobodile ženu vojnika iz zarobljeništva Hamasa.

Vjeruje se da su mnogi taoci u tunelima
Hamas, naoružana islamistička grupa koja vlada Gazom, do sada je oslobodila četiri civila od 239 talaca za koje Izrael kaže da su zarobljeni 7. oktobra. Vjeruje se da su mnogi taoci u Hamasovoj mreži tunela. Brigade Al-Kasam, naoružano krilo Hamasa, saopštile su da su se militanti sukobili u utorak rano ujutru sa izraelskim snagama koje su “napale južnu osovinu Gaze, (uključujući) mitraljezom i gađale četiri vozila projektilima al-Jassin 105”, lokalne proizvodnje protivtenkovske rakete. Rojters nije mogao da potvrdi izvještaje o sukobima.

Zvaničnici UN kažu da je više od 1,4 miliona civilnog stanovništva Gaze od oko 2,3 miliona ostalo bez krova nad glavom. Rastući broj mrtvih rezultirao je pozivima SAD, najvećeg saveznika Izraela, drugih zemalja i UN-a na pauzu u borbama kako bi se omogućilo da više humanitarne pomoći stigne u enklavu.

Netanjahu je rekao kasno u ponedjeljak da Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava sa Hamasom u Gazi i da će nastaviti sa svojim planovima da uništi tu grupu. “Pozivi na prekid vatre su pozivi Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda varvarstvu. To se neće dogoditi”, rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju. Vojni eksperti rekli su da se izraelske snage polako kreću u kopnenoj ofanzivi, djelimično kako bi zadržale otvorenom mogućnost da Hamasovi militanti pregovaraju o oslobađanju talaca.

Svijet

ORBAN KATEGORIČAN “Neprihvatljiva odluka o kažnjavanju Budimpešte”

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je nevjerovatna i neprihvatljiva odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

“Odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku sa 200 miliona evra plus jedan milion evra dnevno za odbranu granica EU je nečuvena i neprihvatljiva. Čini se da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama nego njihovi sopstveni evropski građani”, napisao je Orban na platformi “Iks”.

Sud pravde EU saopštio je ranije danas odluku o kažnjavanju Mađarske sa 200 miliona evra jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

“Mađarskoj je naloženo da plati paušalni iznos od 200 miliona evra i kaznu od milion evra po danu kašnjenja zbog nepoštovanja presude Suda pravde. Taj propust, koji se sastoji u namjernom izbjegavanju primjene zajedničke politike EU u cjelini, predstavlja neviđenu i izuzetno ozbiljnu povredu zakona EU”, navodi se u saopštenju suda.

Portparol Evropske komisije za unutrašnje poslove i migracije Anita Hiper rekla je da je Komisija primila k znanju odluku suda i da očekuje da će se Mađarska povinovati toj odluci.

“Komisija će stupiti u kontakt sa Mađarskom da se raspita o mjerama koje namjerava da preduzme da bi ispunila danas donesenu presudu”, rekla je Hiperova na dnevnom brifingu u Briselu.

Portparol Evropske komisije Balaž Ujvari rekao je da će Komisija potraživati novac od Mađarske u utvrđenim intervalima, a u suprotnom će Komisija odbiti naznačeni iznos od budžetskih izdvajanja EU toj zemlji.

Nastavi čitati

Svijet

NIKO NE ZNA ŠTA SE DEŠAVA SA KEJT MIDLTON! Tračevi sve glasniji

Kejt Midlton se već mjesecima liječi od karcinoma, a informacije o njenom zdravstvenom stanju su uglavnom polovične i preplavljene teorijama zavjere.

Pravilo kraljevske porodice da se u jeku skandala ne oglašava, nije učinilo da cijela situacija izgleda nešto bolje, pa tako gotovo svakodnevno postoje rasprave i tračevi o tome gdje je princeza.

Ipak, nakon različitih glasina o mjestu liječenja princeze, Kensingtonska palata je, piše HjustonHronikl, prekinula ćutanje.

Naime, kada su američki mediji objavili kako se princeza liječi u Anderson centru za rak u Hjustonu u Teksasu, pojavile su se informacije kako se princeza sprema za odmor sa Vilijamom i djecom, prenosi Entertejnment Tunajt. Na društvenim mrežama se pokrenula rasprava o tome gdje se Kejt nalazi, pa su tako neki uvjereni da je ipak u Americi, dok drugi tvrde da je sigurno sa svojom porodicom u Britaniji.

“Mislim da ova teorija o Kejt i njenom mjestu gdje se nalazi ima mnogo smisla kada prestanete da razmislite o tome”, jedan je od komentara.
Neki su, s druge strane, vjerovali da glasine možda imaju nešto istine, prenosi B92.

“Ima smisla da ona traži najbolji tretman, bez obzira gde se nalazi”, napisao je korisnik.

Hjuston Hronikl prenosi da je Kenisingtonska palata navela da informacije o mjestu liječenja princeze u SAD nisu tačne.

Predstavnici Centra za rak MD Anderson rekli su da bolnica ne može da komentariše da li je pojedinac pacijent ili ne zbog zakona o privatnosti pacijenata, prenosi Hjuston Hronikl

Dodatno je ohrabrilo ljude i to što je princ Vilijam na proslavi veterana istakao kako se princeza osjeća bolje i jako bi voljela da bude s ljudima na takvom događaju.

Nastavi čitati

Svijet

SPREMA SE HAOS U PAKISTANU! Jake monsunske kiše pogodiće 200.000 ljudi

Procjenjuje se da bi 200.000 ljudi u Pakistanu moglo da bude pogođeno predstojećom sezonom monsuna, za koju se očekuje da će donijeti obilnije kiše nego inače, upozorio je danas visoki zvaničnik UN.

Ujedinjene nacije su uz pomoć lokalnih vlasti pripremile plan za vanredne situacije za koji je izdvojeno 40 miliona dolara, rekao je novoimenovani humanitarni koordinator u Pakistanu Mohamed Jahja, prenosi AP.

Međutim, saopšteno je da kiše neće biti tako jake kao 2022. godine kada je u poplavama poginulo 1.739 ljudi, i uništeno dva miliona kuća.

Poplave te godine izazvale su štetu veću od 30 milijardi dolara.

Ove godine, Pakistan je zabilježio najvlažniji april od 1961. godine, sa više nego dvostruko većim količinama uobičajenih mjesečnih padavina.

Ranije ove nedelje, meteorolozi u Pakistanu pozvali su ljude da ostanu u zatvorenom prostoru jer je počeo treći toplotni talas u toj zemlji.

Danas je temperatura u raznim dijelovima zemlje dostigla 48 stepeni Celzijusa zbog čega su vlasti apelovale na građane da izbjegavaju nepotrebna putovanja i ostanu u zatvorenom.

Nastavi čitati

Aktuelno