Connect with us

Svijet

JEFTIN ALI BESKORISTAN! Robokap iz Njujorka dobio otkaz nakon samo četiri mjeseca

U junu prošle godine gradonačelnik Njujorka pustio je u rad patrolnog robota sa kamerama, koji je imao zadatak da nadgleda javni red u stanici metroa na Tajms skveru. Sreća nije potrajala.

Početkom prošle jeseni, 23. septembra, gradonačelnik Njujorka Erik Adams svečano je pustio u rad prvog policijskog patrolnog robota. Tada je to bio pilot projekat, koji je trebalo da traje pola godine.

Robot, visok 1,60 m i težak 180 kilograma, imao je zadatak da se vozi po platformi (samo jednom, jer nije mogao da se popne uz stepenice) metroa u samom centru grada, na čuvenom Tajms skveru.

Jeftin ali beskorisan

Robota sa imenom K5 proizvela je kalifornijska kompanija Knightscope, a osim u policiji, slični roboti se već koriste u bolnicama, aerodromima, tržnim centrima, skladištima i sličnim lokacijama. Njujorška policija nije kupila robota, već ga je iznajmila, što ih je koštalo oko devet dolara po radnom satu.

K5 je odmah postao meta kritika, pa čak i sprdnji. Neki su ga nazvali “kantom za smeće na točkovima”, drugi pokvarenom kopijom Robokapa, treći su ga upoređivali sa robotom R2-D2 – uglavnom, ideja je bila loše prihvaćena u javnosti, a kritičari su bili očigledno u pravu. Beskorisni robot fotografisan je sada, otprilike četiri mjeseca nakon stupanja na dužnost, u trenutno nekorišćenom kancelarijskom prostoru na stanici metroa Tajms skver, kako stoji napušten i deaktiviran.

Svjedoci kažu da ga proteklih meseci nisu ni vidjeli “na djelu”. Uglavnom je, kažu, poput velike Roombe stajao na svom punjaču u uglu stanice i služio je prolaznicima da s njim naprave selfi. Portparol gradonačelnika ne priznaje da je riječ o neuspjelom eksperimentu. Kaže da je njihov robot policajac radio noćne smjene i da je ovaj završetak misije bio planiran. Trenutno, kažu u kabinetu gradonačelnika, razmišljaju gdje bi još mogli da ga iskoriste, piše B92.

Svijet

BIJELA KUĆA IMA JASAN STAV! Amerika neće slati vojnike da se bore u Ukrajini

Amerika neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, saopštila je danas Bijela kuća.
Američki predsjednik Džozef Bajden iznio je jasan stav da SAD neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, rekla je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Edrijen Votson.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je juče da se ne može odbaciti mogućnost slanja vojnika kao pomoć Kijevu i zatražio od zapadnih lidera da učine sve što mogu da Rusija ne odnese pobjedu u sukobu.
Makron je pitanje slanja vojnika iznio na jučerašnjem sastanku 25 evropskih lidera u Parizu. Međutim, više saveznika iz NATO danas je odbacilo zamisao Makrona, uključujući Njemačku i Poljsku.

Nastavi čitati

Svijet

ARKTIČKI TREZOR U NORVEŠKOJ preuzeo sjemena iz BiH

Arktički trezor u Norveškoj, koji je izgrađen za čuvanje globalnih poljoprivrednih kultura da bi bilo spriječeno njihovo izumiranje, dobio je danas sjemena usjeva od do sada najvećeg broja novih saradnika, saopštila je organizacija Crop Trust koja upravlja objektom zajedno sa norveškim vlastima.

U saopštenju se navodi da su danas sjemena biljaka isporučile 23 banke sjemena, od kojih je devet to učinilo prvi put, što je najveći broj novih saradnika u jednom danu od osnivanja trezora, prenio je Rojters.

Među novim saradnicima su banke sjemena iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije.

U današnjoj pošiljci bila su sjemena usjeva kao što su pasulj, ječam, kukuruz, riža, proso i sirak.

Sa najnovijim pošiljkama, 111 banaka sjemena iz 77 zemalja čuva se na Svalbardu u Norveškoj, saopštilo je norveško ministarstvo za poljoprivredu i hranu.

Trezor se nalazi na Svalbardu, norveškom arhipelagu koji se nalazi između norveškog kopna i Sjevernog pola, a osnovan je 2008. godine kao mjesto čuvanja za svjetsku genetsku banku biljaka da bi se spriječilo izumiranje biljnih vrsta usljed ratova, bolesti i klimatskih promjena.

Sjeme se čuva na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusovih.

Trezor je primio biljne uzorke iz cijelog svijeta i odigrao je ključnu ulogu između 2015. i 2019. godine u obnovi biljnih vrsta ugroženih tokom rata u Siriji, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN ŠOKIRAO IZJAVOM O RATU U GAZI! “Izrael će izgubiti podršku”

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da će izraelska vlada izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi.

“Izrael je imao ogromnu podršku velike većine država. Ako nastavi sa ovom nevjerovatno konzervativnom vladom koju imaju, izgubiće podršku iz cijelog svijeta, a to nije u interesu Izraela”, rekao je Bajden u gostovanju na američkoj televiziji “NBC”.

Bajden je prethodno rekao da se nada da će prekid vatre između Izraela i Hamasa biti postignut do sljedećeg ponedjeljka.
“Moj savjetnik za nacionalnu bezbjednost mi kaže da smo blizu, ali pregovori još nisu završeni. Nadam se da ćemo sljedećeg ponedjeljka imati primirje”, rekao je Bajden tokom posjete Njujorku.

U sukobu Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuelno