Connect with us

Svijet

JEZIVA TRAGEDIJA! Beba preminula nakon što ju je majka greškom SPUSTILA U RERNU

Beba u Misuriju preminula je nakon što ju je majka greškom spustila da odspava u rerni, saopštio je tužilac okruga Džekson Džin Peters Bejker.

Marija Tomas iz Kanzas Sitija optužena je za ugrožavanje dobrobiti djeteta.

Policija je reagovala na prijavu da beba ne diše, a u izvještaju o mogućem uzroku smrti navodi se da su spasioci pronašli dijete sa očiglednim opekotinama.

Dijete je proglašeno mrtvim na licu mjesta, prenosi Asošiejted pres.

U saopštenju tužilaštva se navodi da je svjedok rekao da je majka “spustila dijete da odspava i da ga je slučajno stavila u rernu umjesto u krevetac”, ali se ne daje objašnjenje kako je došlo do te greške.

“Priznajemo jezivu prirodu ove tragedije i naša srca su opterećena gubitkom ovog dragocjenog života. Vjerujemo da će sistem krivičnog pravosuđa na odgovarajući način odgovoriti na ove grozne okolnosti”, naveo je tužilac u saopštenju.

Svijet

ŠPIJUNSKA DRAMA: Njemačka potvrdila – snimak oficira autentičan, Britanci BIJESNI na Šolca

Njemačko ministarstvo odbrane potvrdilo autentičnost snimka na kojem se čuje razgovor visokih vojnih zvaničnika o oružju za Ukrajinu.

Kako je Rusija uspjela da dobije snimak internog razgovora između oficira Bundesvera? Njemačko ministarstvo odbrane je potvrdilo autentičnost snimka internog razgovora četvorice oficira Bundesvera. Ruski propagandni kanali su u petak popodne emitovali snimak razgovora za koji se navodi da je od 19. februara. Mnogo toga ukazuje na to da je snimak autentičan, prenose njemački mediji – a u međuvremenu je to zvanično potvrdilo i Ministarstvo odbrane Njemačke.

“Savezna kancelarija za vojnu kontraobavještajnu službu (BAMAD) pokrenula je sve neophodne mjere”, rekla je portparolka njemačkog ministarstva odbrane agenciji DPA u subotu prije podne.

Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, objavila je u petak audio snimak približno 30-minutnog razgovora, koji je najvjerovatije presretnut. Na snimku se čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete Taurus. Simonjan nije rekla kako je došla do tog snimka.

Ruski mediji su prenijeli ovaj snimak na kojem se čuje i diskusija o pitanju – da li su njemačke krstareće rakete tehnički sposobne da unište most koji je podigla Rusija ka poluostrvu Krim.

Insajderi Bundesvera smatraju da je snimak autentičan
Kancelar Olaf Šolc je početkom sedmice iznio detaljne razloge za svoje odbijanje isporuke njemačkih krstarećih raketa Taurus: njihova potreba u Ukrajini zahtijevala bi učešće njemačkih vojnika kada se radi programiranju ciljeva odnosno meta, rekao je on. Šolc se plaši da bi Njemačka tako mogla biti indirektno uvučena u rat u Ukrajini.

“Pošto niko zaista ne zna zašto kancelar ovo blokira, prirodno se pojavljuju najbizarnije glasine”, citira ZDF inspektora vazduhoplovstva generala Inga Gerharca, koji se očigledno čuje na snimku. On je tom prilikom izrazio svoju frustraciju što mora da ispravlja ono što smatra pogrešnim informacijama o njemačkim krstarećim raketama.

Ono što je takođe eksplozivno je to što se na objavljenom snimku očigledno navodi da Britanci u Ukrajini imaju “svoje ljude na licu mjesta” u vezi sa upotrebom njihovih krstarećih raketa Storm-Shadow. Upravo su u Velikoj Britaniji bili ljuti zbog te Šolcove izjave, koju su neki protumačili kao indiskreciju:

“Ono što Britanci i Francuzi rade u smislu postavljanja meta Njemačka ne može da radi”. rekao je njemački kancelar. Ostavio je otvorenim šta je tačno time htio da kaže. Tu rečenicu su, međutim, neki shvatili kao naznaku da Francuzi i Britanci imaju svoje ljude koji upravljaju krstarećim raketama Storm-Shadow i Scalp, koje su isporučili Ukrajini. Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka je to odmah demantovao. Insajderi Bundesvera rekli su ZDF-u da vjeruju da je snimak autentičan.

Reakcije nemačkih političara
Sve ovo je izazivalo zabrinutost među njemačkim poslanicima. “Ako se ova priča pokaže kao tačna, to je onda veoma problematičan proces”, rekao je predsjednik odbora za parlamentarnu kontrolu Bundestaga Konstantin fon Noc novinarima “Redakcijske mreže Njemačka”.

“Postavlja se pitanje da li se radi o jednom slučaju ili ‘o strukturalnom bezbjednosnom problemu'”, dodao je političar Zelenih. “Očekujem da pozadina svega budu odmah razjašnjena.”

“Sigurno su prisluškivani i drugi razgovori i možda će ih pusiti kasnije, kad to bude odgovaralo Rusiji”, upozorio je odbrambeni političar CDU Roderih Kizeveter na ZDF-u. Treba poći od toga “da je Rusija u ovom trenutku pustila u javnost ovaj razgovor sa određenom namjerom. To može biti samo da se spriječi isporuka ‘Taurusa’ iz Njemačke.”

Rusija traži odgovore od njemačke vlade
Reagujući na izvještaje i sadržaj sa snimka, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo je objašnjenje od njemačke vlade. “Pokušaji da se izbjegnu odgovori će se smatrati priznanjem krivice”, napisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, na svom Telegram kanalu.

Nastavi čitati

Svijet

MOGUĆ SPORAZUM U GAZI: Primirje u naredna dva do četiri dana

Sporazum o prekidu vatre između Izraela i Palestinaca mogao bi biti postignut u narednih 24 do 48 časova ukoliko Izrael prihvati zahtjeve Hamasa, rekao je portparol ovog pokreta agenciji AFP.

“Ako Izrael prihvati zahtjeve Hamasa, koji uključuju povratak raseljenih lica na sjever Pojasa Gaze i povećanje humanitarne pomoći, to bi moglo otvoriti put sporazumu u narednih 24 do 48 časova”, rekao je portparol.

Ministarstvo zdravlja saopštio je danas da je najmanje 30.410 Palestinaca ubijeno, a 71.700 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi u Gazi od 7. oktobra.

(Srna)

Nastavi čitati

Svijet

MINISTAR “ZALEDIO” NACIJU: Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za VOJNI SUKOB

Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izjavio je da njemačko zdravstvo mora biti bolje pripremljeno za sve izazove, pa i za vojne sukobe.

“Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći”, rekao je Lauterbah u razgovoru za dnevnik Noje Osnabriker cajtung.

On je time reagovao na pitanje novinara nije li njegova izjava kako se njemačko zdravstvo mora bolje pripremiti za sve katastrofe, pa tako i vojne sukobe, širenje panike, prenosi DW.

Prije toga je socijaldemokratski političar rekao da se njemački zdravstveni sistem “osim za pandemije, mora bolje pripremiti i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe”.

“Sjediti skrštenih ruku nije opcija. Nama je i u zdravstvu potrebna prekretnica pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi Njemačka u slučaju napada na neku od zemalja NATO postala čvorište za zbrinjavanje povrijđenih i iz drugih zemalja”, rekao je Lauterbah, prenosi Tanjug.

On je rekao da su planovi za prestrukturiranje njemačkog zdravstvenog sistema počeli odmah nakon dolaska sadašnje koalicije na vlast, ali da su ti planovi dobili na težini i aktuelnosti nakon, kako je naveo, “razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu”.

U tu svrhu je već pojačana koordinacija između ministarstva odbrane i zdravstva, rekao je ministar i najavio određene zakonske promene do ljeta.

Istakao je da u kriznoj situaciji svaki ljekar, svaka bolnica, svaka lokalna zdravstvena ustanova mora znati šta treba da radi.

“Potrebne su nam jasne podjele obaveza, na primjer, kako bi mogli bolje da rasporedimo povrijeđene po bolnicama”, rekao je Lauterbah.

Pored civilnih bolnica, Njemačka ima najveću specijalizovanu Centralnu bolnicu Bundesvera u Koblencu, podsjeća DW i dodaje da je zadatak ustanove, osnovane 1957, pružanje medicinske pomoći vojnicima njemačkih oružanih snaga koji su povređeni ili ranjeni tokom inostranih misija.

Bolnica ima 506 kreveta, od kojih je 125 rezervisano za civilne pacijente, a zapošljava 1.450 radnika, 260 ljekara i farmaceuta.

U Vajlerbahu, u okrugu Kajzerslautern, trenutno se gradi nova vojna bolnica SAD vrijedna više od milijardu evra, a od toga Njemačka snosi troškove u visini od 151 milion evra.

To će biti najveća bolnica SAD van teritorije te države, a nova bolnica će biti mostom direktno povezana sa vazduhoplovnom bazom Ramštajn, navodi DW, prenosi Tanjug.

Vojna bolnica SAD imaće ukupno 4.680 prostorija, uključujući 120 sala za preglede i devet operacionih sala.

Planirano je da se kompletni građevinski radovi na površini od 90.000 kvadratnih metara i na klinici veličine 600×300 metara završe do kraja 2027. godine.

Nastavi čitati

Aktuelno