Connect with us

Region

JEZIVO! Ubio se otac koji je ubio svoje troje djece

Otac koji je u Hrvatskoj ubio svoje troje djece počinio je samoubistvo u zatvoru, objavili su hrvatski mediji.

Otac koji je u Hrvatskoj ubio svoje troje djece počinio je samoubistvo u zatvoru, objavili su hrvatski mediji.

Oko 17 sati Harald Kopitz u kaznionici u Lepoglavi počinio je samoubistvo, saznaje Jutarnji list.

Vijest o suicidu službeno je potvrđena za pomenuti medij u Ministarstvu pravosuđa koje utvrđuje sve okolnosti samoubistva.

Odmah je pozvana Hitna pomoć, međutim Kopitz je preminuo u vozilu Hitne pomoći.

Zatečen je s povredama na rukama i nogama.

Ministarstvo pravosuđa sutra će uputiti vanredni nadžor u Lepoglavu kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojima je Kopitz počinio samoubistvo.

Ono što je neslužbeno saznao pomenuti medij, on je sam tražio da ga iz zatvorske bolnice u Svetošimunskoj, gđe je bio 24 sata pod nadžorom u samici, premjeste u Lepoglavu.

Podsjetimo, Harald Kopitz u julu je nepravosnažno osuđen na 50 godina zatvora zbog ubistva svoje troje djece.

Harald Kopitz priznao je krivicu za ubistvo svoje troje djece i u junu je nepravosnažno osuđen na 50 godina zatvora.

Kako se dodaje za smrt svakog djeteta pojedinačno dobio je po 27 godina.

Kopitzu je na zagrebačkom Županijskom sudu sudilo se iza zatvorenih vrata zbog optužbe da je u septgembru prošle godine u stanu ubio svoje troje đece.

Odluku da suđenje Kopitzu ne bude javno sutkinja Iva Gradiški Lovreček donijela je uz saglasnost optuženog, njegove odbrane i tužilaštva radi zaštite dostojanstva pokojne djece i njihove majke.

Tužiteljstvo je Kopitza teretilo da je 24. septembra 2021. oko 22 sata u stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je boravio sa svoje troje djece, od kojih je dvoje imalo sedam i jedno četiri godine, „s unaprijed stvorenom namjerom da ih ubije iskoristio povjerenje đece prema njemu kao ocu i počinio navedena kaznena đela“.

Istražitelji su, podsjetimo, prvo vjerovali da je Kopitz đecu ugušio, ali naknadno je utvrđeno da je prvo đecu omamio tabletama, a potom ih ugušio. Prvo je djecu istuširao, a potom stavio 30 tableta lijeka Diazepam u topli kakao, koji su djeca popila.

Mediji su pisali da je Kopitz živio i radio u Zagrebu, gdje je imao svoje kompanije, te da je radio za više velikih kompanija kao finansijski konzultant i pregovarač. Majka ubijene djece radila je u jednom dubrovačkom hotelu, a djeca su bila s ocem tokom vikenda.

Vještačenjem provedenim u Bolnici za osobe lišene slobode utvrđeno je da je Kopitz bio ubrojiv u trenutku zločina.

 

“Vaša oproštajna poruka koju ste ostavili na stolu uz iznimno skupu bocu šampanjca dokazuje da su vam materijalne vrijednosti bile važnije od života. Kao majci i sutkinji neshvatljivo mi je da ste vašu đecu lišili života u trenutku kad se vama više nije živjelo jer ste ostali bez materijalnih dobara na koje ste navikli“, kazala je sutkinja.

U obrazloženju presude kazala da je Kopitz napravio dva poteza zbog kojih je njegov zločin okrarakterisan kao teško ubijstvo. Prvi je činjenica da je ubio troje nemoćne đece, a drugi način na koji je to učinio.

Tokom suđenja je potvrđeno da je Kopitz dao djeci izmrvljene tablete s kakaom koji su obično pili pred spavanje, čime je, prema riječima sutkinje, potpuno zloporabio povjerenje koje su djeca imala u njega.

“U tom času bili ste jedni jamac njihovih života i ona su vam beskrajno vjerovala. Vi ste tri male osobe na podmukao način lišili života na početku njihovog životnog puta i uskratili im budućnost, a njihovoj majci ste uzeli najveću vrijednost, dok posljedice osjeća i cijela ova zajednica“, kazala je.

Sutkinja je naglasila kako je samo najveća moguća kazna od 50 godina primjerena za zločin koji je počinio.

(Nezavisne)

Region

Osmani: Raspisaćemo vanredne izbore ako se s tim složi 20 odsto birača

Foto: Twitter / Printscreen

Predsjednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani je kazala da vanredni lokalni izbori na sjeveru Kosova i Metohije mogu da se raspišu, ali da je neophodno da 20 odsto upisanih u birački spisak zatraži tako nešto potpisivanjem peticije.

Ona je stava da je to najdemokratskiji način da se raspišu izbori.

“Na ovaj način mislim da garantujemo učešće Srba, jer bi zahtjev morao da dođe od njih, od građana”, rekla je ona za “Reuters”.

U opštinama na sjeveru Kosova, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica, živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore i ne priznaje nove gradonačelnike dovedene od strane samoproglašenog Kosova.

Uprkos tome, vlasti samoproglašenog Kosova su preuzele opštinske zgrade u tri opštine (Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), gdje su do sada funkcionisali i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, a koji su za Kosovo nelegalni.

To je dovelo do svakodnevnih protesta lokalnog stanovništva u ovim opštinama. Jedino je u Sjevernoj Mitrovici fizički odvojena zgrada opštine po kosovskom i srpskom sistemu i zato u njoj nije bilo protesta.

Predsjednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani je navela da bi smjena aktuelnih gradonačelnika putem peticije bila “kao referendum”, koji bi otvorio put za novi izborni proces. Prema njenim riječima, cijeli proces bi mogao biti završen za nekoliko mjeseci.

Osmani je podvukla da prije raspisivanja novih izbora samoproglašeno Kosovo mora da dobije garancije međunarodne zajednice da se Beograd neće miješati, prenosi “Klix”.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Region

DJEČAK (14) PRIJAVIO LAŽNU BOMBU: Protiv tinejdžera će biti podnesena krivična prijava za izazivanje panike

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Кragujevcu, brzom i efikasnom akcijom, identifikovali su četrnaestogodišnjaka koji se sumnjiči da je danas, u popodnevnim satima, sa mobilnog telefona pozvao autobusku stanicu u Кragujevcu i prijavio da je na njoj i u gradskim autobusima postavljena eksplozivna naprava.

Policija je dovela osumnjičenog zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje panike i nereda i protiv njega će, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Кragujevcu, biti podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

Policija je kod osumnjičenog pronašla mobilni telefon sa kojeg je upućen poziv, prenosi Blic.

 

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Aktuleno