Connect with us

Banjaluka

JOŠ JEDAN USPJEH GRADA Dom omladine postao pravi „dragstor za mlade“

Koncerti, plesne večeri, izložbe, tematske zabave, paneli, radionice edukativnog i zabavnog karaktera, besplatna instruktivna nastava, druženja sa piscima, muzičarima i glumcima te brojni drugi događaji, koji su tokom prošle godine održani u Domu omladine, potvrda su da je ovo mjesto postalo pravi „dragstor za mlade“.

Činjenica da je Dom omladine postao mjesto koje okuplja veliki broj mladih iz Banje Luke nudeći im raznovrsne sadržaje, a samim tim i mogućnost da kvalitetno provode svoje vrijeme, pokazatelj je da je bila dobra odluka gradske administracije da revitalizuje ovaj prostor.

Osim što su mladim ljudima ponuđeni kvalitetni sadržaji, važno je napomenuti da je Grad Banja Luka u proteklom periodu uz podršku partnera uredio i prostorije Doma omladine.

Tako je ovaj prostor obogaćen novim mobilijarom, modernom stropnom rasvjetom, ugrađen je lift i postavljeno je montažno stepenište, a terasa na krovu Doma omladine dobila je koncertnu kupolu, podnu oblogu i drugu opremu što joj je dalo potpuno novi izgled.

Važno je istaći da osim što je Grad kroz projekte podržao veliki broj aktivnosti, u prostorijama Doma omladine otvoren je i prvi Inkluzivni kafe „Zvjezdica“ u kojem su mladi sa teškoćama u razvoju dobili priliku da prolaze kroz radnu terapiju, te da provode više vremena na mjestu gdje se okupljaju njihovi vršnjaci i tako se aktivno uključuju u društvo.

Treba napomenuti, da je u decembru 2022. godine uz podršku Genesis projekta i IOM prvi put organizovana i manifestacija „Zima u Domu omladine“, gdje su kroz besplatne časove joge i kreativnih radionica promovisane zdrave životne navike, ali je mladima ponuđen i raznovrstan zabavni program u vrijeme praznika.

Podsjećamo, dolaskom nove gradske admistracije u sklopu projekata urbane revitalizacije, pokrenuto je i oživljavanje Doma omladine kako bi njegovi kapaciteti bili maksimalno iskorišteni i stavljeni na raspolaganje mladima ovog grada.

Banjaluka

GRADONAČELNIK održao sastanak sa RODITELJIMA djece koja pohađaju PRIVATNE VRTIĆE

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković održao je danas sastanak sa predstavnicima roditelja djece koja pohađaju privatne vrtiće.
-Važno mi je bilo danas razgovarati sa našim roditeljima o ovako bitnoj temi.
Hvala im na konstruktivnim prijedlozima i predloženim modelima dolaska do krajnjeg cilja, odnosno izjednačavanja cijene koštanja privatnih i javnih vrtića, istakao je Stanivuković.

Dogovoreno je da tokom naredne sedmice održimo još jedan sastanak, a sve u cilju pronalaska najboljeg mogućeg rješenja za roditelje i njihovu djecu.

Nastavi čitati

Banjaluka

NEMOJTE PROPUSTITI! U nedjelju Kočićevim stazama po Manjači

Planinarsko društvo „Manjača“ organizuje sedamnaestu po redu akciju „Kočićevim stazama po Manjači“, koja će biti održana u nedjelju, 26. maja na Manjači.

Organizatori poručuju kako je riječ o kružnoij stazi, dužine oko 13 kilometara, te je kao takva lagana i pogodna za sve starosne grupe planinara i ljubitelja prirode.

– Visinska razlika je oko 300 metara.Krećemo od planinarskog doma u Lokvarima, preko Ždrijela izlazimo na vrh Glavica, prolazimo kroz selo Božići, Rustinu, vrh Ljiljanovac, zaselak Vuline do Vulinske lokve, gdje se mogu odvojiti i vratiti u dom kružnom stazom rekreativci sa manjom kondicijom, a ostali nastavljaju prema vrhu Previja (1038 mnv), koji predstavlja krajnju tačku naše akcije. Potrebno vrijeme za prelatak duže staze je oko 6 sati, a za kraću stazu potrebno je 4 sata. Staze prelazimo sa vodičima – navedeno je u saopštenju.

Predviđeno okupljanje planirana je od devet do 9 i 30 časova kod planirarskog doma u Lokaviram.

-Do planinarskog doma dolazite magistralnim putem Banjaluka – Mrkonjić Grad, preko Manjače. U Stričićima skrećete sa magistralnog puta prema kući Petra Kočića, i nakon 7 kilometara stižete u Lokvare do planinarskog doma. U 9.30 časova je predviđen početak planinarenja od planinarskog doma, dok u 10.15 časova stižemo do vrha Glavica, gdje je predviđena pauza. U 11.30 časova dolazimo do Vulinske lokve, gdje je takođe predviđena pauza, te razdvajanje grupa. Oko 12.30 časova dolazimo na vrh Previja, gdje ćemo napraviti dužu pauza za odmor, doručak i fotografisanje. U13 časova sa vrha krećemo kružnom stazom – poručuju organizatori.

Dodaju i to da je oko 15 časova predviđen dolazak u dom, ručak, dodjela zahvalnica, te druženje uz muziku.

– Obezbijedili smo ručak za sve učesnike akcije i goste. U 17 časova je predviđen završetak akcije. Za učestovanje na akciji, pored dobrog raspoloženja, potrebna vam je sljedeća oprema: planinarske cipele, ranac, odjeća u skladu sa vremenskim uslovima, rezervna presvlaka, štapovi, hrana za doručak, 1,5 litara vode, prva pomoć, kišna kabanica i lijekovi, ako ih koristite. Učesnici prelaze stazu na vlastitu odgovornost – navode iz ovog planinarskog društva.

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Uradili smo najviše za sve kategorije NAŠEG STANOVNIŠTVA” (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je kako je za njegovog mandata urađeno najviše za sve kategorije našeg stanovništva.
-Kako za penzionere, porodilje, mlade bračne parove, tako i za porodice sa četvoro i više djece, kroz besplatne placeve, javni prevoz, novčanu pomoć, udžbenike i mnoge druge mjere koje su zaista svima od koristi. Banja Luka je tu za sve, poručio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno