Connect with us

Region

JOŠ JEDNA MAJKA OKRIVLJUJE ISTOG DOKTORA ZA SMRT BEBE “Vikali su na mene, pričali da se foliram i da da glumim ludilo”

Nakon slučaja porodilje Marice Mihajlović iz Sremske Mitrovice koja je optužila doktora Opšte bolnice M. M. za akušersko nasilje nakon kojeg joj je beba preminula, još jedna trudnica prošla je maltene kroz istu muku i bol.
Drže te na indukciji 27 sati, imaš najjače moguće kontrakcije, povraćaš… U sali si oko 10 sati, na krevetu pored tebe se ređaju trudnice koje odlaze, a ti čekaš svog “doktora” kom vjeruješ. Nakon više od pola sata mučenja, skakanja po stomaku, neprofesionalnosti babica koje čačkaju telefone slijedi vakuum, jedino riješenje jer je previše vremena prošlo. Goran stiže na svijet, meni olakšanje, ali u trenutku shvatam da mi iza glave samo prolaze neki doktori, čujem zvuk klompi i aparata. Pitam babice šta se dešava, hoće li mi neko reći da li mi je beba dobro, svi ćute i gledaju u pod, ovo su riječi Jelene Ivković (26) koja je odlučila da za ispriča svoje, malo je reći, traumatično iskustvo sa porođaja u bolnici u Sremskoj Mitrovici, a u glavnoj ulozi ponovo je doktor M. M..

Mučenje, odugovlačenje i na kraju tragičan ishod. Jelena nije dočekala da svog sina Gorana vrati živog kući.
– Svoju trudnoću vodila sam privatno kod doktora M. M. u Rumi, gđe ima privatnu ordinaciju. Trudnoća uredna, zdrava beba, zdrava ja, termin je bio 18. oktobar. Doktor i ja smo imali dogovor da se čujemo 24. oktobra, ako se ništa ne desi prije tog dana. Tako je i bilo, dogovorili smo se da odem privatno kod njega da mi on i babica daju vaginaletu u vidu indukcije i tako podstaknemo porođaj – nastavlja bolnu ispovijest Jelena.

Kako tvrdi, kada se vratila kući krenule su kontrakcije i bolovi, pa se, u dogovoru sa njim, uputila u bolnicu u Sremskoj Mitrovici gdje je trebalo da se porodi.

– On je tog dana bio dežuran, primio me je i odmah stavio na CTG. Dok me je pregledao komentarisao je “Kako ova trudnica ima lijepe kontrakcije” i rekao mi je da sam otvorena jedan prst. Smjestili su me u sobu, a onda su počele sve jače kontrakcije, sama sam u sobi, hvata me nesvjestica, ne znam šta da radim, zovem babice više puta, one dolaze bijesne i govore mi se da se foliram – prisjeća se Ivkovićeva.

Vrijeme je prolazilo, a Jelenu je sve više obuzimala bol, u nekom trenutku pojavila se doktorka koja ju je pregledala i rekla da se otvorila još više. Njene riječi potvrdio je i doktor M. M., koji je došao tek nakon više molbi porodilje. Počela je i da povraća, njeno stanje je bilo sve gore, a kako kaže, niko od medicinskog osoblja nije pokušao ni da joj da bar malo utjehe.

– U tri ujutru pukao mi je vodenjak, pozvala sam sestru koja je polu otvorenih očiju ušla u sobu i pitala me “Šta je”. Rekla sam joj šta se dogodilo, a ona me pogledala i rekla da pokupim vodu i dođem u ambulantu na pregled – priča Jelena dodajući da od tada tek slijedi horor:

– Pokušala sam da se popnem na krevet, u tom trenutku uhvatila me je najjača kontrakcija i zgrčila mi se noga i nisam uspjela, zbog čega je sestra počela da se dere na mene i pita me da li sam svjesna koliko ima sati i da ona treba da ide da spava.

Kada se pregled završio Jelena je otišla u sobu i poslala poruku svom doktoru, kojem u tom trenutku i dalje veruje, jer se uopšte nije osjećala dobro. Tražila je makar neko svjetlo na kraju tunela, utjehu, saosjećanje, ali i na njegovog odgovor morala je da čeka sat i po.

Nije ispoštovan ni dogovor sa anesteziologom
– Došao je u 6 sati, tada su me odvezli u salu, pitam babice šta da radim, one i dalje viču na mene, pričaju mi da se foliram, da glumim ludilo. Doktor M. M. se od tada izgubio – ističe Ivkovićeva koja dodaje da ni dogovor koji je imala sa anesteziologom nije ispoštovan.

Kako tvrdi, doktor joj je dao broj anesteziologa u toj bolnici kako bi se dogovorile oko davanja epidurala, Jelena je uspjela da dođe do nje, poptiše da želi epidural, ali se ta doktorka nije ni pojavila na porođaju.

– Ja sam jaukala od bolova, nje nije bilo. Na kraju je došao drugi anesteziolog koji me je preko 10 puta ubo, ali nije uspio da me priključi. Vidno bijesna doktorka zove treću koleginicu da dođe i da mi epidural, jer ja navodno ne sarađujem. Tada, napokon, iz trećeg puta, dobijam epidural, ali su mi usput oštetili i nerv na kičmi i sada imam problem sa padom stopala i bolovima u leđima – priča nesrećna žena.

Jelena je ležala na porođajnom stolu vidno uznemirena, čula je bebine otkucaje, ali je osjećala da je i dalje jako visoko.

– Jedan od doktora zove M. M. i kaže mu da se ništa ne dešava, da se ne otvaram dovoljno, a on tek dolazi u 11 sati i priča kako je bio banci da otvori račun, ćaska sa osobljem, a ja ležim na stolu – navodi ona.

Porodica nesrećne trudnice oko 14 časova počela je da zove, da vidi šta se dešava sa Jelenom i djetetom, jer ih niko nije obavještavao. Kada se doktor javio, kako žena tvrdi, rekao je da je porođaj u toku, da će biti gotov za 20 minuta i da nema razloga za brigu. A da li je zaista bilo tako?

– Porođaj je krenuo u 14 časova, kada kažem da je krenuo mislim na skakanje po stomaku, babica sa jedne strane, doktor sa druge laktovima su gurali bebu dole jer nije htjela da se spusti, a kada se spustila zaglavila se u karlici gdje je ostala bez kisonika jer je predugo bila zaglavljenja, i sve to je trajalo u naletima – priseća se sa tugom Jelena.

Kada je naletjela i ona posljednja, najvažnija kontrakcija, kada je porodilja trebalo da gura, kako priča, babica je gledala u telefon, a kada joj je doktor rekao “ajmo”, ona je odgovorila “evo samo da napišem poruku sinu”. Nažalost, za dijete koje je trebalo da tek zakorači u život više nije bilo spasa, sve je predugo trajalo.

Još jedna beba nije uspjela ni da zakorači u život
– Beba se malo spustila, pa se zaglavila u karlici, mene su onda isjekli, pa sam dodatno pukla i na kraju je u tri sata uslijedio vakuum kao jedino riješenje. U 15:02 sam se ja porodila, viđela bebu, a babica je samo stavila ruku na grudni koš svoj i pokazala prstom i rekla ne, kao da ne diše i ne kuca srce. Niko mi ništa ne govori, bebu odvode u ćošak, a iza mene samo čujem klompe silnih doktora, molim ih da mi kažu da li će biti u redu, a oni gledaju u pod – priča kroz suze za Telegraf.

Majka kreće da vrišti, vrijeme prolazi, a ona o stanju svog novorođenčeta ne dobija ni riječ. Nakon sat vremena bebu odnose, a Jelenina jedina nada je otkucaj srca koje je čula na aparatu.

– Znala sam da je živ, ali nisam čula plač. Posle toga doktor me je ušivao sat i po vremena, bio je vidno nervozan, sve mu je smetalo, čak se ružno ponio i prema instrumentarki koju je vrijeđao – navela je.

Međutim, ni nakon tako teškog porođaja nije bio kraj mukama za ženu, u salu je ušla i pedijatar koja je vrlo hladno Jeleni saopštila da sa “bebom nešto nije u redu i da dolaze po nju doktori iz Novog Sada”.

– Još mi je rekla “evo, potpišite papir da ste viđeli bebu”, ja sam počela da histerišem, nisam htjela da potpišem, tražila sam telefon da zovem porodicu, da im ispričam šta se dešava, jer ih od 2 niko nije zvao – priča Ivkovićeva.

Bebu je uspjela da vidi prije nego što su je transportovali za Novi Sad, stigla je i Jelenina porodica, međutim kući nije mogla da ide zbog noge koja je morala da se prati.

– Tražila sam da me otpuste da vidim sina, ali mi je doktor rekao da se čuo sa Novim Sadom i da su rekli da je sa bebom sve u redu i da će uskoro kući, kada je pričao sa mojim suprugom isto je rekao, a za sve što se dogodilo okrivio je mene jer je rekao da nisam dovoljno gurala – otkriva ona.

Duga borba, ali ipak tužan kraj
I pred izlazak iz bolnice Jelena i njen muž dobili su iste odgovore: “Beba je dobro, izlazi slijedeće srijede, a nakon toga samo priroda i svjež vazduh”, uvjeravao ih je M. M. Novi šok za roditelje uslijedio je kada su otišli u Novi Sad i dobili najgore moguće vijesti, prognoze su bile jako loše.

– Beba se borila tri i po mjeseca, bila je na kiseoniku, na aparatima. Bio je biljka, imao teško oštećenje mozga, 8. februara 2023. je preminuo – kroz suze je kazala Jelena koja je dodala da je zbog loše procjene doktora njoj i njenoj porodici nanijeta bol i patnja za cijeli život.

– Pisalo je da je dijete živorođeno, a nije. Tada sam pokušavala da pokrenem nešto javila sam se jednoj đevojci koja je isto proživjela kod istog doktora, ali ona nije bila zainteresovana. Za tužbu sam čekala da prođe godinu dana od smrti bebe. Bila sam u depresiji, nakon toga mi se otac razbolio i preminuo. Stvarno nisam imala snage – rekla je sagovornica.

Jelena je sada ponovo u drugom stanju, nastavila je sa svojim životom koliko kod je mogla, ali bol i patnja nikada neće proći. Nakon izlaska Marice u javnosti zapalile su se i društvene mreže, apeli za smjenu doktora M. M. za kojeg se tvrdi da je uništio život mnogim porodicama se samo šire. Cijela Srbija ostala zgrožena ispovjestima mnogih žena.

Mihajlović, a čija je beba nakon toga preminula. U ovoj bolnici je pokrenut je unutrašnji nadžor, a zdravstvena inspekcija je u ovu ustanovu upućena odmah juče.

Maricu Mihajlović nekoliko dana delilo je od najsrećnijeg trenutka u životu, a onda je doživela horor. Udarci, prijetnje i vrijeđanje nije ono što je očekivala da će je dočekati na porođajnom stolu, a ni da svoju bebu kući vrati u sanduku.
Novosti.ba

Region

“NIJE ŠTETNA ZA ZDRAVLJE ALI…” Hrvatska povlači sa tržišta poznatu mineralnu vodu

U Hrvatskoj je sa tržišta povučena kisela voda koja se prodaje na ovim prostorima.

Sa tržišta u Hrvatskoj se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna vodaDonat Mg u pakovanju od jednog litra, koju proizvodi slovenski “Atlantic Droga Kolinska”, zbog promjena svojstava ukusa i mirisa, objavio je u petak Državni inspektorat RH.

Riječ je o mineralnoj vodi Donat Mg, 1 L, s oznakom 14. 11. 24, sa rokom upotrebe najmanje do 14. 11. 2024. godine i Donat Mg, 1 L, sa oznakom 15. 11. 24, odnosno sa rokom upotrebe najmanje do 15. novembra 2024. godine. Distributer je zagrebački Atlantic trade.

Proizvođač ističe da povučeni proizvod nije štetan za zdravlje, ali su preventivno odlučili da povuku cijelu seriju proizvoda s tržišta. Potrošači koji su kupili proizvod mogu ga vratiti na prodajno mjesto, gdje će dobiti povrat novca ili dogovoriti zamjenu proizvoda, navodi se u saopštenju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), piše tportal.

Nastavi čitati

Region

“NEMAMO NI ZA HRANU” Drama pred bankom u Kosovskoj Mitrovici: Penzioneri TRAŽE zaustavljanje Kurtijevog terora

Ispred filijale Banka “Poštanska štedionica” u Kosovskoj Mitrovici okupili su se penzioneri kako bi saznali nešto više o mogućnostima podizanja penzija, jer neki nisu podigli primanja iz prethodnog mjeseca.

Ogorčeni odlukom Prištine uputili su apel međunarodnoj zajednici da se odluka o zabrani dinara na Kosovu zaustavi.

-Okupili smo se zato što nam je uskraćen naš zarađeni dinar, došlo je do toga da penzioner nema ni za lijekove, a kamo li za životne namirnice. Okupili smo se i da uputimo apel međunarodnoj zajednici i svim ljudima dobre volje da stanu na kraj ovome teroru i ovome bezobrazluku, Kurtija i one neovlašćene vlade – kaže za TV Most Jovanka Lečić.

Ističe da ovo nije samo stav penzionera nego je i stav zdravstvenih radnika, svih koji su 60 godina liječili jednako Srbe, Rome, Albance i sve ljude dobre volje koji su na Kosovu.

– Mi smo ovdje na našoj srpskoj zemlji gde ima mesta za sve ljude dobre volje, kao što je bilo do sada da bude tako i od sada – ističe ona.

Predstavnik penzionera Ilija Prelević naglašava da je došao krajnji trenutak, krajnja opomena vladi Prištine da moraju da riješe problem.

-Kurti, Osmani i ostali moraju da reše problem u toku sljedeće nedelje. Mnogi penzioneri nisu primili penziju ni prošlog mjeseca. Nepokretni penzioneri, korisnici tuđe nege, invalidni penzioneri i defektna lica su najviše ugrožena – kaže Prelević.

Ogorčeni odlukom Prištine još jednom su uputili apel međunarodnoj zajednici da se odluka Prištine zaustavi, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Region

ŠANSA ZA SVE: Od danas jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana, čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija, od danas funkcioniše, što znači da će svi građani uz najjednostavniju proceduru moći da dobiju posao u bilo kojoj od zemalja te inicijative.

Prednosti slobodnog kretanja radnika u regionu, bez bilo kakvih administrativnih barijera su višestruke, počev od mogućnosti obavljanja sezonskih poslova, preko smanjenja deficitarnih zanimanja i jačanja poverenja investitora do rasta ključnih sektora privrede, saopštila je Privredna komora Srbije.

Očekuje se da slobodan pristup tržištu rada od oko 11 miliona stanovnika spreči dalji odliv mozgova i mladih iz regiona nudeći mogućnosti za zapošljavanje, ali i da odgovori na sve veće zahteve za kvalitetnim kadrovima, kako lokalnih tako i međunarodnih kompanija, koje posluju u regionu.

Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju ID broj za koji se registruju elektronski, u par koraka.

To podrazumeva da popune formular na platformi (eUprava) i prilože važeći biometrijski dokument. Na osnovu dostavljenih podataka, domicilni nadležni organi, preko platforme eUprava generišu jedinstveni identifikacioni broj Otvoreni Balkan (IDOB).

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu eUprave odredišne zemlje i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja posle provere donosi konačnu odluku.

Posle dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može se produžiti period boravka, odnosno radne dozvole.

Nastavi čitati

Aktuelno