Connect with us

Društvo

JOŠ NEMAJU NIKAKVA PRIMANJA: Radnici “Nova DIPO” poštom dobili otkaz

Radnicima “Nova DIPO” Gornji Podgraci iz Gradiške poslana su rješenja o otkazu putem pošte, no niko neće da primi, kazao je Miroslav Stanić, predstavnik radnika ovog preduzeća, koji kaže da je prošlo mjesec i po otkad su poslati kući, a još nemaju nikakva primanja.

On ističe da ne znaju šta da rade, a s obzirom na to da nemaju osiguranja niti se mogu liječiti.

“Juče je narodni poslanik Radislav Dončić pitao ministarku finansija RS Zoru Vidović kakvo je stanje sa drvnom industrijom, a ona je rekla da Poreska uprava RS treba da ide u prinudnu naplatu. Dončić je tada rekao da ‘Nova DIPO’ duguje oko sedam miliona KM. Sada ćemo da vidimo šta će se riješiti, ali ne vjerujemo nikome dok nešto ne urade”, istakao je Stanić.

Dodaje da su bili na sastanku sa vlasnikom ovog preduzeća, Ljubomirom Ćubićem i njegovom kćerkom, na kojem im je dato obećanje da će se nešto riješiti, no i dalje nema nikakvog pomaka.

“Od 31. januara je ovako, stižu računi, ne može se ovako izdržati. Planiramo se sastati i sa gradonačelnikom Gradiške, koji je prethodno rekao da će nam pomoći koliko može. Nama je bitno da možemo ići na biro, da imamo primanja. Ostalo nas je stotinjak radnika, i nekih dvadesetak penzionera koji ne mogu ostvarivati svoja prava. Ali, treba živjeti svaki dan, znate koliko košta samo jedan hljeb, a tek nešto drugo”, ističe Stanić.

Prema njegovim riječima, bitno im je da im daju rok do kad bi sve trebalo trajati, a kako bi značo šta će dalje i kako će preživjeti.

Iz Poreske uprave Republike Srpske su kazali da su ukupne dospjele neizmirene obaveze “Nova Dipo” Gornji Podgradci, Gradiška, zaključno sa 31. januarom iznosile 7,6 miliona KM.

“Ovaj poreski obveznik je za te obaveze imao odobreno rješenje o odgođenom plaćanju od strane Ministarstva finansija Republike Srpske. Međutim, ‘Nova Dipo’ nije redovno izmirivao obaveze po odobrenom rješenju o odgođenom plaćanju, o čemu je Poreska uprava RS obavjestila Ministarstvo finansija RS, koje je taj reprogram i raskinulo. Pored toga, Poreska uprava Srpske je pokrenula postupak prinudne naplate i blokirala račun ‘Nova Dipo'”, pojasnili su iz Poreske uprave RS

Takođe, kako dodaju, sva pokretna imovina ovog preduzeća, popisana u registru zaloga biće predmet prodaje.

“To će biti iskorišteno za izmirenje dospjelih a neplaćenih obaveza ovog poreskog obveznika, a ići će se i u prodaju nepokretne imovine ‘Nova Dipo'”, zaključuju iz Poreske uprave RS.

Skupština “Nova DIPO” 31. januara u potpunosti je obustavila rad ovog društva. Inače, u odluci piše da društvo “Nova DIPO” Gornji Podgradci nema ekonomskih uslova za obavljanje djelatnosti i nastavak proizvodnog procesa.

Društvo

KRIZA U JAVNIM SERVISIMA: BHRT gasi 15 emisija, FTV se obratio pismom

Usljed krize javnih servisa Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) danas ukida 15 emisija iz svog programa, a neke emisije će biti skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Federalna televizija je uputila novi poziv BHRT-u, u kojem od njih traže zakonsko postupanje i Poslodavni odbor FTV-a je ponudio rješenje za koje tvrde da će spasiti oba javna emitera.

“S tim u vezi bismo, prethodito potpisivanju ugovora, uspostavili bankovni račun s trajnim nalogom, gdje bi po automatizmu BHRT-u od strane Elektroprivrede BiH i dalje Radio-televizije Federacije BiH stizao pripadajući procenat RTV takse kako ga je zakon definisao, dok bi nakon potpisa ugovora Radio-televizija Federacije BiH promptno uplaćivala iznose za redovne mjesečne tehničke usluge BHRT-u, uz dodatni iznos mjesečne rate po osnovu nastalog duga za tehničke usluge u proteklih pet mjeseci od kada je naplata RTV takse prekinuta”, naveli su.

Istakli su kako bi redovnost uplata iz tri opisana osnova svakomjesečno na računu BHRT donijela 1,8 miliona KM.

“Posljednji nemili događaj s gašenjem signala Radio-televizije Federacije BiH od strane BHRT-a pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni. Čekamo vaš pisani odgovor i poziv na zajednički sastanak najkasnije iduće sedmice da bi finalizirali gore opisane detalje i spasili naše kuće i radnike potpisivanjem ugovora u skladu sa zakonom, član 18. Zakona o javnom sistemu BiH i član 57. Zakona o Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine”, istakli su iz FTV-a, prenosi “Avaz”.

Nastavi čitati

Društvo

ZNATE LI ŠTA JE NAJVEĆI GRIJEH po riječima PATRIJARHA PAVLA?

Patrijarh Pavle već 15 godina nije među nama, a u našim srcima i dalje odzvanjaju njegove blage, ali britke riječi koje su nekad utjeha i lijpoek, a nekad dobra lekcija.

Ovo su samo neki od mudrih citata patrijarha Pavla.

– Sujeta je jedna gordost, najveći srpski greh. Kada se ona dogodi onda dolazi do svađe, netrpeljivosti. Kad se javi sujeta tu nema ni vere ni ljubavi.

– Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli.

– Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.

– Moral nije „ne treba“ ili „ne sme se“. Moral je „neću“. Nije vrlina ne grešiti, nego moći, a ne hteti grešiti. Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.

– Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.

– Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo. Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.

– Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi. Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

– Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda.

– Porodicu smatram osnovom ljudske zajednice i nezamenjivom za duhovni razvoj čoveka. U porodici se čuva vera predaka, drži se do osnovnih duhovnih vrednosti, koje nas vode kroz život; porodica je izvor ljubavi, u njoj se učimo dužnosti, žrtvovanju, zajedničkom podnošenju nevolja, kao i podeli radosti. Porodica nam stvara osećanje da smo zajedno u svemu i kad odemo iz svojih kuća, kuda nas život vodi. Porodica je „mala crkva“. Njenih svetinja i običaja ko se drži, taj ne može zalutati u ovom otuđenom, ispražnjenom, posuvraćenom svetu!

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo kiša, pljusko i GRMLJAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će biti nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a najviša temperetura vazduha biće do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne biće promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda, na jugu i istoku pretežno sunčano, a uz rijeke i po kotlinama biće magle, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Od sredine dana kiša i pljuskovi sa grmljavinom javiće se uglavnom na jugu i jugozapadu, dok na sjeveru ostaje pretežno suvo sa sunčanim intervalima.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 10 do 15, u višim predjelima od šest stepeni, a dnevna od 22 na jugu i jugozapadu do 27 na sjeveru, u višim krajevima od 16 stepeni Celzijsuvih.
Duvaće slab vjetar, istočnog i jugoistočnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Aktuelno