Connect with us

Banjaluka

Juniorsko rukometno prvenstvo: Borac šampion Srpske

Rukometaši Borca osvojili su titulu šampiona Republike Srpske u juniorskoj konkurenciji na završnom turniru koji je odigran u Višegradu.

Banjalučani su u posljednjem kolu savladali Slaviju 33:22 i na taj način su s maksimalnim učinkom došli do naslova.

Prvo ime u duelu s timom iz Istočnog Sarajeva bio je Milenko Rožić strijelac 10 golova, dok je u poraženoj ekipi Nikola Jelisić dao pet pogodaka.

Klinci iz Višegrada zauzeli su drugo mjesto nakon što su bili bolji od Perihela 25:21. Za najboljeg igrača proglašen je Nikša Petrović (Borac), najuspješniji golman je Darko Momić (Borac), prvi strijelac bio je Damjan Pecikoza (Višegrad).

Osim Borac “m:tel” i Višegrada na završni turnir na nivou BiH obezbijedila je ekipa Perihela iz Brčkog.

Ostali rezultati: Slavija – Višegrad 16:24, Perihel – Borac “m:tel” 17:30, Borac “m:tel” – Višegrad 32:19 Perihel – Slavija 37:31. Plasman: Borac “m:tel”, Višegrad, Perihel, Slavija.

 

(Glas Srpske)

Banjaluka

I BANJALUKA SE IMA ČIME POHVALITI: Mnoge parkove i trgove u svijetu krase veličanstvene fontane

Fontane su se gradile još prije nove ere, a njihova popularnost je rasla vijekovima.

Mnogi parkove i trgove u svijetu krase veličanstvene fontane, a turisti ali i lokalci upravo baš pored njih vole sjediti, naročito ljeti.

Iako ima više fontana u gradu, Banjaluka se zapravo može pohvaliti sa dvije izuzetno lijepe fotane.

Jedna se nalazi kod Parlamenta Republike Srpske i napravljena je još za vrijeme gradnje nekadašnjeg Doma JNA.

Njena sanacija urađena je 2019. godine. Tada su kamene ploče zamijenjene specijalnom vrstom betona koji ima veću otpornost na spoljnje uticaje.

Zatim,  tu je stara/nova fontana u Parku “Mladen Stojanović” za koju stanovnike Banjaluke vežu brojne uspomene.

Riječ je o replici čuvene banjalučke fontane iz parka “Petar Kočić” koja je 2022. ponovo napravljena i puštena u rad u Parku “Mladen Stojanović”.

– Ova fontana je uspomena na Banjaluku koju su rođeni Banjalučani iskreno i strasno voljeli, a koja je u nekom čudnom vremenu srušena, iaki nas niko nije pitao šta o tome mislimo – rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prilikom svečanog puštanja u rad ove fotnane, podsjećajući na razloge zbog kojih je ona ponovo dobila život.

Oaza među zgradama

Vrijedna pomena je i fontana koja je godine 2009. napravljena u Bulevaru cara Dušana. Fontana je smještena između zgrada i često je mjesto okupljanja djece ali i starijih. Poznata je pod nazivom “Maslačak”.

BLink

Nastavi čitati

Banjaluka

MOJA DJELA SU MOJA LIČNA KARTA: “Imam hrabrosti da svaku bitku bijem do kraja”

Nakon kritika koje je predsjednica Narodnog fronta uputila prema gradonačelniku Banjaluke, oglasio se Stanivuković, koji je rekao da ga ne zanimaju prepucavanja putem medija.

“Moja lična karta su moja djela i ja zaista za to očekujem podršku Banjalučana. Nemam drugih komentara i ne želim da komentarišem. Ne interesuje me ta vrsta priče i prepucavanja preko medija”, naglasio je Stanivuković.

Ističe da svi navodi koje je Trivićeva iznijela spadaju u teorije zavjere.

“To su sve teorije zavjere i vrijeme će pokazati. Posljednja opcija u životu je ikada odustati. Politika je častan, izazovan i težak posao, a voditi grad je najizazovniji posao. To je posao sa kojim se budite, ustajete, ležete i nikada taj posao ne prestaje. Ja od ovog svog posla ne mogu da se bavim neutemeljenim stvarima”, rekao je Stanivuković.

Naglašava da svoj posao shvata ozbiljno te da ima hrabrosti da bije svaku političku bitku.

“Imam hrabrosti da svaku bitku bijem do kraja i da se ne povučem. Kakav god da bude ishod, ja sam dovoljno politički racionalan da čestitam. Ovo ne smije biti bitka na život i smrt, kako to neko gleda”, poručio je Stanivuković.

Dodaje da ne želi da umanji značaj protivkandidata, ali naglašava da će Banjalučani odlučiti o tome.

“Ne želim da umanjim značaj Jelene, Davora, Nikole ili bilo koga. To je svačije legitimno pravo, ali će Banjalučani o tome odlučiti. Moj stav je da ovo radimo na najposvećeniji mogući način. Želim da bitku vodim dostojanstveno, poštujući institucije”, poručio je Stanivuković.

Dodaje da takođe ne želi da komentariše ni ankete za koje je Trivićeva rekla da su rađene po njegovoj narudžbi.

“Ko je prvi, ko je drugi, ko je peti, ja neću da komentarišem ankete. Čujem da mi se spočitava da ja naručujem ankete. Evo, ja im čestitam na tome. Imam veliko samopouzdanje u ono što radim i radujem se tom 6. oktobru kada ćemo vidjeti koliko se vrednuje sve što smo uradili”, naglasio je Stanivuković.

Zaključuje da je za njega trenutna situacija u gradu od primarnog značaja te da svoj posao radi dostojanstveno.

“Ja želim na to da se fokusiram. Mene je narod stavio na ovo mjesto i u budućnosti će me stavljati na veća mjesta”, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

PREDLOŽENE ZNAČAJNE ODLUKE: Gradonačelnik pozvao odbornike da podrže BESPLATNE PLACEVE za mlade bračne parove i SISTEMSKO RJEŠENJE za rezervoare Tunjice jedan i dva

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da je za sutrašnju sjednicu Skupštine grada Banja Luka predložio pet važnih odluka koje utiču na život stanovništva, među kojima i odluku o besplatnim placevima za mlade bračne parove i besplatnim projektima za gradnju kuće za sve građane.

-Pripremili smo placeve u Motikama, Bistrici, Česmi i drugim naseljima koje planiramo da dijelimo mladim bračnim parovima, porodicama poginulih boraca i porodicama sa četvoro i više djece. Prvenstveno ova politika se odnosi na mlade bračne parove, s obzirom na to da su za druge kategorije već kreirane i druge značajne politike. Sada želimo i njih da podržimo, da ostanu ovdje, da grade kuće – poručio je gradonačelnik.

Odluka znači, kako je kazao, da svaki mladi bračni par do 35 godina može da se prijavi da od Grada dobije svoj plac.

-Smisao je da mladi ostaju ovdje. Naše opredjeljenje je da dijelimo placeve na prigradskom području što znači decentralizaciju, da se grad širi prema periferiji – naveo je gradonačelnik, ističući da Grad ima mnogo imovine koju ne može iskoristiti u drugim pravcima, tj. ta zemlja ne može da bude industrijska zona, a s druge strane nije dovoljne veličine za poljoprivredu.

Kazao je da je vrijednost placeva od 15 do 20 hiljada, a uz placeve jedna porodica dobija i projekat i građevinsku dozvolu, te priključke za vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Kada saberete sve ovo doći ćemo i do 50.000 KM podrške po porodici i po tome smo jedinstveni u regionu – poručio je gradonačelnik.

-Ova odluka je jedinstvena nacionalna politika i ako sutra dobijemo podršku već u avgustu krećemo sa prvim konkretnim aktivnostima – kazao je gradonačelnik ističući da i pored činjenice da još nisu usvojene izmjene Zakona o stvarnim pravima koje je predložio, gradska administracija je našla model da provede ovu odluku o dodjeli placeva.

Za sutrašanju sjednicu, kako je najavio gradonačelnik – predložena je i Odluka o tome da Grad Banja Luka uloži deset miliona KM u rješavanje pitanje rezervoara Tunjice jedan i dva, i to je kako je kazao – jedno sistemsko rješenje.

-Ovim će se riješiti i jedino preostalo žarište, izazov sa vodosnabdijevanjem potokozarskih sela – kazao je gradonačelnik.

Među predloženim tačkama je i Izvještaj EBRD-a o napredovanju projekata vodosnabdijevanja „Voda 3“ i kako napominje gradonačelnik – ukoliko ne bude usvojen dovodi se u pitanje grant od osam miliona KM.

Takođe, za sutrašnji dnevni red predložen je otpis komunalne naknade građanima kojima je zastario dug, a to je dug stariji do tri godine. Dio koji je zastario se otpisuje, a dio koji su uplaćivali računaće se kao pretplata.

Gradonačelnik je najavio i da je za sutra predložena Rezolucija o privatnim vrtićima, koja predviđa rast subvencija da bi do polovine naredne godine bila izjednačena cijena privatnih i javnih vrtića.

– Sa ovih pet tačaka napravićemo istorijski pomak. Pozivam sve odbornike da razmotre ovih pet tačaka, da dopune dnevni red sutra i da sa ovakvim materijalom budemo svi ponosni – zaključio je gradonačelnik.

Nastavi čitati

Aktuelno