Connect with us

Region

“Kakve poruke šaljemo djeci” Učenicu osnovne škole javno optužili da je dobila nagradu po partijskoj liniji

Na Tviteru se podigla brava bura kada je jedan korisnik objavio da je u kragujevačkoj osnovnoj školi nagradno putovanje u inostranstvo, umjesto đaku generacije, dato učenici “čiji su roditelji visoki funkcioneri SNS”.

Uprozvanoj OŠ “Radoje Domanović” odgovaraju da đak generacije još nije izabran, a da je putovanjem, nezavisno od toga, nagrađena višestruko uspješna učenica koja je ubjedljivo pobijedila na državnom takmičenju iz matematike.

Korisnik ove društvene mreže u svom postu je naveo da je revoltiran zbog odluke.

– U kragujevačkoj osnovnoj školi “Radoje Domanović” đak generacije ne ide na nagradno putovanje već odlazi djevojčica iz 7. razreda čiji su roditelji SNS visoki funkcioneri. Šta roditelji da urade i da od nepravde zaštite psihu djeteta? Kakve poruke šaljemo djeci? – glasi ova objava.

Uslijedila je nekolicina osuđujućih komentara na objavu, uz pozive da reaguje Savjet roditelja i Nastavničko vijeće ove škole.

U drugim komentarima, međutim, ističe se sumnja u istinitost vijesti, jer za nju ne postoji izvor informacije i dokazi, a ima i onih koji kažu da je u pitanju dezinformacija i da je riječ o izuzetno uspješnoj učenici.

Kako je već objavio portal “Glas Šumadije”, putovanjem nagrađena učenica OŠ “Radoje Domanović” je na posljednjem, državnom takmičenju iz matematike, održanom u Jagodini 13. i 14. maja, ubjedljivo osvojila prvo mjesto sa maksimalnih 100 poena.

Ove godine je, kako se navodi, na državnom takmičenju iz fizike takođe osvojila prvu nagradu, a učestvovaće i na predstojećem državnom takmičenju iz srpskog jezika. Riječ je, kako piše “Glas Šumadije”, o učenici koja je članica Centra za talente.

Zbog njenog uspjeha zvanično je saopšteno da je škola “Radoje Domanović” odlučila je kao izuzetnu učenicu pošalje na desetodnevno putovanje u Rumuniju, u grad Pitešti, od 7. do 17. jula.

Oglasila se škola

U namjeri da provjerimo da li je tačna informacija da đak generacije neće ići na nagradno putovanje, Blic je kontaktirao ovu kragujevačku školu.

Direktor Milan Vukašinović je bio na sastanku, ali su iz sekretarijata škole dali objašnjenje.

Rekli su da đak generacije još nije ni izabran, “čak još nije izabrana komisija za izbor”, te da će odluku donijeti komisija koju imenuje Nastavničko vijeće u skladu sa pravilnikom i to na kraju školske godine.

Objašnjavaju da će za đaka generacije, po školskom pravilniku o nagrađivanju, biti obezbijeđena nagrada, “a vidjeće se koja”.

U školi potvrđuju da je učenica nagrađena putovanjem u Rumuniju, “ali potpuno nezavisno od izbora đaka generacije”.

– Pored toga, Nastavničko vijeće je donijelo odluku da svi učenici koji su postigli rezultate na okružnim i školskim takmičenjima višeg ranga idu na nagradnu ekskurziju na relaciji Kragujevac – manastir Žiča – Vrnjačka Banja – rečeno je u OŠ “Radoje Domanović” u Kragujevcu.

Region

Pokušao da pomogne nepoznatoj ženi pa upao u šaht, spasavalo ga devet vatrogasaca

Jedan Splićanin povrijeđen je kada je upao u šaht pokušavajući da dohvati ključeve automobila koji su nepoznatoj ženi upali u šaht, a u njegovom spasavanju učestvovalo je devet vatrogasaca.
Čovjek koji je u petak bio u smjeni na svom radnom mjestu pokušao je pomogne ženi i dohvati joj ključeve koji su upali u šaht, ali u trenutku neopreznosti okliznuo se sa metalnih merdevina i pao u šaht dubok oko dva metra, prenosi portal Indeks.Na intervenciju su zatim pozvani vatrogasci koji su došli na lice mjesta i izvadili muškarca iz šahta.

-U intervenciji su učestvovala devetorica vatrogasaca s dva vozila – saopštili su zvaničnici splitske vatrogasne službe i potvrdili da je čovek sa prelomom ruke prevezen u bolnicu.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Region

Pjesmom „Ovo je Srbija“, završen skup „Srbija nade“ (VIDEO)

Skup „Srbija nade“ završen je večeras ispred Skupštine Srbije oko 20.30 sati pesmom „Ovo je Srbija“ i govorom predsednika Aleksandra Vučića.
Vučić je zahvalio građanima koji su došli u velikom broju iz svih dijelova zemlje.Rekao je i da je ponosan što nijednog incidenta nije bilo, što su došli ljudi da odaju pijetet i pokažu vjeru i ljubav prema Srbiji.

Skup je počeo intoniranjem himne Bože pravd nešto poslije 19.00 časova, a građani su ispunili prostor ispred Doma narodne skupštine, Pionirskog parka i okolnih ulica.

(Tanjug)

Nastavi čitati

Region

Slavili maturu, pa zapalili barku (VIDEO)

Tokom maturske povorke u Dubrovniku neko je ispalio signalnu raketu koja je potom pala na jednu barku u staroj gradskoj luci, javlja “Index”.

To je izazvalo požar na barci, kojoj je neko brzo pristupio drugim plovilom i ugasio ga.

Snimak nadzorne kamere koja prikazuje šta se tačno dogodilo širi se društvenim mrežama, pogledajte ga ispod.

Nastavi čitati

Aktuleno