Connect with us

Svijet

KALIFORNIJA SE SPREMA ZA URAGAN HILARI! Tropska oluja će početi sutra i trajati do sljedeće sedmice

Stanovnici jugozapada SAD pripremaju se za obilne kiše i potencijalno katastrofalne poplave jer se očekuje da će uragan Hilari pogoditi tu oblast.

Tropska oluja će početi sutra i trajati do sljedeće sedmice, prenose danas američki mediji.

Hilari, uragan 4. kategorije, približava se obali meksičkog poluostrva Baha Kalifornija s vetrovima brzine od 209 kilometara na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane. Očekuje se da će jezgro uragana večeras proći blizu tog poluostrva i zatim oslabiti u tropsku oluju dok dolazi u SAD i južnu Kaliforniju, prenosi CNN.

Ovo je prvo upozorenje na tropsku oluju u Kaliforniji u posljednje 84 godine. Kako Hilari napreduje, na jugozapadu se predviđaju obilne padavine do početka sljedeće sedmice, a najintenzivnije bi trebalo da budu u nedjelju i ponedjeljak, prenosi Tanjug.

Oluja bi mogla doneti količinu kiše u neke dijelove Kalifornije, Nevade i Arizone koja inače padne za godinu dana.

Nacionalni centar za uragane je upozorio da će jaki vetrovi i kiša početi znatno prije nego što Hilari pogodi Kaliforniju.

U iščekivanju oluje zvaničnici širom regije počeli su da se pripremaju , javlja CNN.

Guverner Nevade Džo Lombardo najavio je juče da će 100 vojnika Nacionalne garde biti raspoređeno u južnu Nevadu, koja bi mogla biti pogođena značajnim poplavama.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je na jučerašnjoj pres konferenciji da je Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama rasporedila osoblje i zalihe za odgovor u južnoj Kaliforniji i drugim delovima regije.

Ako Hilari stigne u Kaliforniju kao tropska oluja, to će biti prva takva oluja u toj saveznoj državi za gotovo 84 godine, prema podacima Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Zbog značajne prijetnje država je pripremila timove za spašavanje iz vode. Kancelarija guvernera Kalifornije Gavina Njusoma saopštila je da je osoblje kalifornijske nacionalne garde spremno i opremljeno za borbu protiv poplava.

Ekipe za održavanje autoputeva takođe će biti angažovane danonoćno kako bi pomogle u slučaju potrebe.

Svijet

ORBAN KATEGORIČAN “Neprihvatljiva odluka o kažnjavanju Budimpešte”

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je nevjerovatna i neprihvatljiva odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

“Odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku sa 200 miliona evra plus jedan milion evra dnevno za odbranu granica EU je nečuvena i neprihvatljiva. Čini se da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama nego njihovi sopstveni evropski građani”, napisao je Orban na platformi “Iks”.

Sud pravde EU saopštio je ranije danas odluku o kažnjavanju Mađarske sa 200 miliona evra jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

“Mađarskoj je naloženo da plati paušalni iznos od 200 miliona evra i kaznu od milion evra po danu kašnjenja zbog nepoštovanja presude Suda pravde. Taj propust, koji se sastoji u namjernom izbjegavanju primjene zajedničke politike EU u cjelini, predstavlja neviđenu i izuzetno ozbiljnu povredu zakona EU”, navodi se u saopštenju suda.

Portparol Evropske komisije za unutrašnje poslove i migracije Anita Hiper rekla je da je Komisija primila k znanju odluku suda i da očekuje da će se Mađarska povinovati toj odluci.

“Komisija će stupiti u kontakt sa Mađarskom da se raspita o mjerama koje namjerava da preduzme da bi ispunila danas donesenu presudu”, rekla je Hiperova na dnevnom brifingu u Briselu.

Portparol Evropske komisije Balaž Ujvari rekao je da će Komisija potraživati novac od Mađarske u utvrđenim intervalima, a u suprotnom će Komisija odbiti naznačeni iznos od budžetskih izdvajanja EU toj zemlji.

Nastavi čitati

Svijet

NIKO NE ZNA ŠTA SE DEŠAVA SA KEJT MIDLTON! Tračevi sve glasniji

Kejt Midlton se već mjesecima liječi od karcinoma, a informacije o njenom zdravstvenom stanju su uglavnom polovične i preplavljene teorijama zavjere.

Pravilo kraljevske porodice da se u jeku skandala ne oglašava, nije učinilo da cijela situacija izgleda nešto bolje, pa tako gotovo svakodnevno postoje rasprave i tračevi o tome gdje je princeza.

Ipak, nakon različitih glasina o mjestu liječenja princeze, Kensingtonska palata je, piše HjustonHronikl, prekinula ćutanje.

Naime, kada su američki mediji objavili kako se princeza liječi u Anderson centru za rak u Hjustonu u Teksasu, pojavile su se informacije kako se princeza sprema za odmor sa Vilijamom i djecom, prenosi Entertejnment Tunajt. Na društvenim mrežama se pokrenula rasprava o tome gdje se Kejt nalazi, pa su tako neki uvjereni da je ipak u Americi, dok drugi tvrde da je sigurno sa svojom porodicom u Britaniji.

“Mislim da ova teorija o Kejt i njenom mjestu gdje se nalazi ima mnogo smisla kada prestanete da razmislite o tome”, jedan je od komentara.
Neki su, s druge strane, vjerovali da glasine možda imaju nešto istine, prenosi B92.

“Ima smisla da ona traži najbolji tretman, bez obzira gde se nalazi”, napisao je korisnik.

Hjuston Hronikl prenosi da je Kenisingtonska palata navela da informacije o mjestu liječenja princeze u SAD nisu tačne.

Predstavnici Centra za rak MD Anderson rekli su da bolnica ne može da komentariše da li je pojedinac pacijent ili ne zbog zakona o privatnosti pacijenata, prenosi Hjuston Hronikl

Dodatno je ohrabrilo ljude i to što je princ Vilijam na proslavi veterana istakao kako se princeza osjeća bolje i jako bi voljela da bude s ljudima na takvom događaju.

Nastavi čitati

Svijet

SPREMA SE HAOS U PAKISTANU! Jake monsunske kiše pogodiće 200.000 ljudi

Procjenjuje se da bi 200.000 ljudi u Pakistanu moglo da bude pogođeno predstojećom sezonom monsuna, za koju se očekuje da će donijeti obilnije kiše nego inače, upozorio je danas visoki zvaničnik UN.

Ujedinjene nacije su uz pomoć lokalnih vlasti pripremile plan za vanredne situacije za koji je izdvojeno 40 miliona dolara, rekao je novoimenovani humanitarni koordinator u Pakistanu Mohamed Jahja, prenosi AP.

Međutim, saopšteno je da kiše neće biti tako jake kao 2022. godine kada je u poplavama poginulo 1.739 ljudi, i uništeno dva miliona kuća.

Poplave te godine izazvale su štetu veću od 30 milijardi dolara.

Ove godine, Pakistan je zabilježio najvlažniji april od 1961. godine, sa više nego dvostruko većim količinama uobičajenih mjesečnih padavina.

Ranije ove nedelje, meteorolozi u Pakistanu pozvali su ljude da ostanu u zatvorenom prostoru jer je počeo treći toplotni talas u toj zemlji.

Danas je temperatura u raznim dijelovima zemlje dostigla 48 stepeni Celzijusa zbog čega su vlasti apelovale na građane da izbjegavaju nepotrebna putovanja i ostanu u zatvorenom.

Nastavi čitati

Aktuelno