Connect with us

Banjaluka

KAPACITETI PUNI! Smještaj za Novu godinu u Banjaluci DOSTIŽE I DO VRTOGLAVIH 700 KM

Samo još pokoji krevet u Banjaluci ostao je slobodan u periodu tokom novogodišnjih praznika, a sa rastom pomame raste i cijena, te je tako za smještaj u gradu na Vrbasu potrebno izdvojiti i do 10 puta više nego inače.

Kako se može vidjeti na stranicama za rezervacije smještaja “Booking” i “Airbnb”, određeni apartmani dostižu cijenu od 400 ili čak 700 KM za noć.

Prema riječima Mladena Šukala, samostalnog turističkog saradnika, upravo se na pomenutim sajtovima može vidjeti da je većina kapaciteta u Banjaluci popunjena.

“Naravno, pred same novogodišnje praznike praktično da nema praznog kreveta koji bi se mogao bukirati i u skladu sa rastom potražnje rastu, naravno, i cijene. Neki iznajmljivači su iskoristili tu mogućnost pa su podigli cijene smještaja u Banjaluci, koji prelaze i po 10 puta više nego što je to u nekim drugim terminima”, istakao je za “Nezavisne novine” Šukalo.

Kako objašnjava, dešavaju se i situacije gdje vlasnici smještajnih kapaciteta svoje apartmane drže zatvorene na rezervacionim sistemima, a onda ih otvore kao slobodne pred samu Novu godinu kako bi mogli eventualno uticati na cijene, odnosno kako bi mogli povećati cijene svojih usluga.

“Mi vjerujemo da će veliki broj gostiju u Banjaluci biti iz regije – Slovenije, Hrvatske, Srbije, a naravno očekujemo i goste iz drugih evropskih zemalja”, istakao je Šukalo dodajući da se nada da će svi koji dođu u Banjaluku iz nje otići zadovoljni.

Inače, Banjalučane, kao i sve turiste, u novu godinu uvešće Željko Samardžić, dok će prvog dana nove godine pjevati Lepa Brena.

S druge strane, iako je popunjenost kapaciteta u najjužnijem gradu Srpske takođe velika, cijene nisu drastično visoke kao u Banjaluci.

Za najluđu noć u godini turisti u Trebinju, prema cijenama sa sajtova za rezervaciju, treba izdvojiti i nešto više od 200 KM.

Velika posjećenost očekuje se i u najjužnijem gradu Srpske, a prema riječima Nikole Kokića iz Turističke organizacije ovog grada, Trebinjce će zabavljati “OK bend”.

“Hotelijeri i vlasnici privatnih apartmana su izuzetno zadovoljni. Već sada raspolažemo informacijama sa terena i sa ‘Bookinga’, posjećenost je izuzetno velika, od 90 do 95 odsto je sve popunjeno”, istakao je Kokić za “Nezavisne novine”.

Popunjenost kapaciteta u mnogim opštinama širom Srpske je ogromna, a kako za “Nezavisne novine” ističe Marko Radić, rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji RS, ona prelazi 95 odsto.

Takođe, kako navodi, ono malo smještaja što je ostalo je s ogromnim cijenama.

“Nije realno ni dobro da se to radi”, istakao je Radić.

On dodaje da su se određeni gradovi odlučili za organizaciju koncerata na otvorenom za novogodišnju noć, dok su neka mjesta pripremila brojne događaje u smislu zimske gastronomske ponude.

Banjaluka

NA SJEDNICI USVOJENE DVIJE TAČKE gradonačelnik: Skupština tačke bira KAO SA „ŠVEDSKOG STOLA“, VAŽNA PITANJA ZA GRAĐANE I DALJE ČEKAJU

Borili smo se da se na dnevnom redu današnje sjednice nađe 88 tačaka, međutim po ko zna koji put svjedoci smo istog scenarija – odbijanja da se o važnim tačkama za građane Banje Luke uopšte raspravlja.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković nakon sjednice na kojoj su odbornici Skupštine Grada raspravljali i usvojili samo dvije tačke dnevnog reda, a koje se odnose na davanje saglasnosti za zamjenu nekretnina.

Kako je kazao, ove dvije tačke jesu važne jer su na ovaj način riješeni preduslovi za izgradnju pristupnog puta za most u Česmi, kao i izgradnju trafo-stanice u centru grada koja će obezbijediti stabilno snabdijevanje električnom energijom, no ipak, prema njegovim riječima mnogo važnih tačaka ipak ostaje na čekanju.

-Nekada je bila praksa da na dnevni red dođe 50 odsto od predloženih tačaka, što je takođe bilo nedovoljno, međutim taj procenat se sveo na svega dva odsto. Ostaje nejasno kako ovim ljudima prioritet nije pitanje vodosnabdijevanja na podsistemu Tunjice 1 i 2 – istakao je gradonačelnik.

Naglasio je još jednom da je ova gradska administracija vratila 29 miliona više kredita u odnosu na zaduženja, te da 10 miliona KM uloženih u rješavanje vodosnabdijevanja Dragočaja, Ramića, Piskavice i potkozarskih sela kapitalno ulaganje.

Uložili smo u sistem Banjica i danas na platou Manjače više nemamo izazove sa vodosnabdijevanjem, kao ni u Bronzanom Majdanu, Donjim Kolima, Jagarama i Poniru. Na isti način možemo riješiti i sjeverni dio grada, međutim za tako nešto nažalost nije bilo podrške– rekao je Stanivuković.

Dodao je da podrške nije bilo ni za besplatne placeve za mlade bračne parove i višečlane porodice, ni za Urbanistički plan kao važan strateški dokumen na koji Banja Luka čeka decenijama, kao ni za otpis duga za Komunalnu naknadu.

-Pred odbornicima je bio i izvještaj za projekat Voda 3, koji je potrebno da dostavimo EBRD-u kako bismo i dalje mogli koristiti njihova sredstva za ove namjene. Međutim ni ovo pitanje nije važno Skupštini. Uzeli su samo dvije tačke kao sa švedskog stola i jasno je da je ovo političi. Bilo kako bilo mi našu borbu nastavljamo, tražićemo rješenja i svakako sve ove važne odluke predložićemo ponovo – zaključio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine Grada zakazao je vanrednu sjednicu sa samo dvije tačke dnevnog reda – prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o zamjeni nekretnina Grada Banja Luka sa „Korićanac ZRUG“ d.o.o. Banja Luka i „Elektroprenos“ i te tačke su usvojene.

Nastavi čitati

Banjaluka

HAOS U SKUPŠTINI “Svi se KRSTIMO, ne možemo da vjerujemo NA ŠTA JE SPALA OVA SJEDNICA, RUGLO!”

Šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Dragan Milanović rekao je da gradonačelnik može predložiti dopunu dnevnog reda, a da je predsjednik Skupstine grada u obavezi da dopuni i dostavi odbornicima dnevni red.

“Predsjednik SG je prekršio Poslovnik o radu i nije uvrstio u dnevni red sjednice prijedlog gradonačelnika. “Niste ispoštovali proceduru”, rekao je Milanović presjedniku SG Ljubi Ninkoviću.

Odbornik PDP-a Smilja Moravac Babić naglasila je da gradonačelnik koristi svoje dispozitivno pravo da predloži dopunu dnevnog reda.

“On je to uradio i vi to morate učiniti, morate dopuniti dnevni red i to je imperativ”, istakla je Moravac Babić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković zatražio je od sekretar Skupštine grada odgovori zašto nije postupio po Poslovniku.

“Odbornici imaju pravo na odgovor zašto nije dopunjen dnevni red”, rekao je Stanivuković i zatražio da mu dostave njegov dopis o dopuni dnevnog reda i obrazloženje sekretara.

“Za vas ne važi Poslovnik, zašto niste stavili moj prijedlog dopune u dnevni red? Sekretar je dužan da da objašnjenje. Poštujem demokratiju i stav većine ali to ne znači da mi možete osporiti pravo da dostavim dopunu dnevnog reda”, upozorio je Stanivuković.

On je pozvao sekretara Igora Šukala da radi svoj posao.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić izrazio je nezadovoljstvo radom Skupštine grada.

“Svi se krstimo, ne možemo da vjerujemo na šta je spala ova sjednica, ovo je ruglo”, rekao je Stanić.

Ovo treba da se završi i da se nađe rješenje, poručio je Stanić.

“Prošli put ste stavili dopunu i nije prošlo, sada ste stavili samo svoje tačke na dnevni red i niste uvrstili tačke koje je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković”, rekao je Stanić obraćajući se Ninkoviću. Tražim da i to uvrstite u dnevni red i da se izjasnimo o tome, dodao je Stanić.

Odbornik PDP-a Jovo Savanović ukazao je na povredu Poslovnika o radu Skupštine grada. Ako je gradonačelnik predložio određene tačke, zašto je problem da glasamo o tome, pitao je Savanović.

Nastavi čitati

Banjaluka

Za BOLJE USLOVE RAD Saniran krov na OŠ „Dositej Obradović“

Saniran je krov Osnovne škole „Dositej Obradović“, za šta su sredstva obezbijedili Ambasada Bugarske u BiH u saradnji sa Bugarskom razvojnom agencijom i Grad Banja Luka.

Savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo kazala je da u posljednje tri godine imamo rekordna ulaganja gradske administarcije u obrazovanje na teritoriji Banje Luke.

-Pored izgradnje novih škola, izdvojili smo značajno veća sredstva i za rekonstrukciju i podršku školama u odnosu na raniji period – poručila je savjetnica Šukalo i zahvalila gradskom timu za pripremu projekata za međunarodne organizacije koji je za ovaj projekat aplicirao i dobio podršku za projekat od Ambasade Bugarske.

Naglasila je da će fokus i dalje biti na podršci obrazovanju.

-Stiže nam nova školska godina i besplatni udžbenici. Radimo i detaljne analize za naredni period, a sve kako bi uslovi za naše školarce bili što bolji – rekla je Šukalo, navodeći da su u planu i projekti rekonstrukcije dvije kotlovnice u OŠ „Đura Jakšić“ i u Poljoprivrednoj školi.

Direktor OŠ „Dositej Obradović“, Danijela Lolić kazala je da je rekonstrukcija krova uspješno završena, na čemu je zahvalila Ambasadi Bugarske i Gradu Banjoj Luci koji su sufinansirali ovaj projekat.

-Ovo je zaista vrijedna investicija, koja je na dobrobit svih naših učenika i zaposlenih – kazala je ona.

Nastavi čitati

Aktuelno