Connect with us

Svijet

Kim Jong Un mogao bi pokrenuti smrtonosnu vojnu akciju, ODREDIO JE METU

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un mogao bi poduzeti “smrtonosnu vojnu akciju” protiv Južne Koreje u idućim mjesecima dok pridonosi porastu napetosti na Korejskom poluotoku, rekli su američki zvaničnici za New York Times.

Veze između Sjeverne i Južne Koreje su se pogoršale nakon propasti dijaloga neposredno netom prije pandemije, koja je dodatno izolirala Kimov režim pogođen siromaštvom. Zabrinjavajuća promjena u stavu Sjeverne Koreje stiže s opetovanim testiranjima balističkih projektila, lansiranjem satelita i otvorenim prijetnjama nuklearnim ratom.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da bi nuklearni napad na SAD ili njegove saveznike, jer su Japan i Južna Koreja u dometu Kimovih projektila, rezultirao krajem režima sjevernokorejskog vođe.

Dvojica američkih dužnosnika izjavila su za NY Times da bi bilo iznenađujuće kada bi Kim odlučio žrtvovati političku moć i krhki mir na poluotoku zbog rata širokih razmjera.

Međutim, više dugogodišnjih poznavatelja prilika u Pjongjangu upozorava da bi vrhovni vođa mogao pribjeći barem ograničenim vojnim napadima kako bi postigao svoje ciljeve, a pritom izbjegavajući brzu eskalaciju.

Analitičari pri programu 38 North, dijelu think tanka Stimson Centra u Washingtonu, zaključili su u izvještaju polovinom mjeseca da je Kim ‘donio stratešku odluku da ide u rat‘. Sigurnosna situacija na Korejskom poluotoku je na najopasnijoj točki od Korejskog rata ranih 1950-tih godina, upozorili su.

NY Times prenosi da dvojica dužnosnika nisu predvidjela neposrednu opasnost od rata velikih razmjera, ali su ozbiljno shvatili Kimove nedavne izjave. Ranije provokacije, kao primjerice granatiranje južnokorejskog otoka, navode kao primjer spremnosti Pjongjanga da se upusti u vojni sukob.

Početkom januara, snage Sjeverne Koreje optužene su da su ispaljivale bojeve topničke granate u blizini zajedničke pomorske granice zemlje s Južnom Korejom, što je izazvalo naredbe za evakuaciju Seula.

Kim Jon Un je nedavno napore uložene u pomirenje s Južnom Korejom nazvao greškom. Nije ostalo samo na riječima.

Kim je nedavno dao srušiti 30 metara visoki slavoluk posvećen ponovnom ujedinjenju koji se nalazio u Pjongjangu. Spomenik je 2001. godine podignuo njegov otac Kim Jong Il.

Česta testiranja projektila u Sjevernoj Koreji gurnula su čelnika Južne Koreje Yoon Suk Yeola u naručje SAD-a, pa čak i Japana. Zajedničke vježbe triju država samo su ojačale Kimovu odlučnost, prenosi Raport.ba.

Svijet

BJESNE PROTESTI! Poljoprivrednici dižu bunu širom Evrope

Širom Evropske unije protestuju poljoprivrednici jer su, kako kažu, suočeni s rastom troškova i poreza, birokratijom, prekomjernim pravilima za zaštitu životne sredine i konkurencijom zbog uvoza jeftine hrane.

Višenedjeljni protesti održavaju se i u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Holandiji, Poljskoj, Španiji, Italiji i Grčkoj.

Mnoga pitanja su specifična za određene države, ali ima nekih koja se tiču i cijele Evrope.

Poljoprivrednici u istočnoj Evropi protestuju zbog, kako smatraju, nefer konkurencije koja je rezultat velikog uvoza iz Ukrajine, kojoj je Evropska unija poslije početka rata u Ukrajini ukinula kvote i carine.

Poljski poljoprivrednici blokiraju saobraćaj na granici sa Ukrajinom, a Kijev navodi da to pogađa odbrambene kapacitete zemlje i pomaže ostvarivanju ruskih ciljeva.

U Češkoj, poljoprivrednici su se traktorima dovezli u centar Praga i poremetili saobraćaj ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede.

Protestuju zbog uvoza, zato što kažu da utiče na evropske cijene, a istovremeno ne ispunjava standarde u zaštiti životne sredine koje poljoprivrednici u Evropskoj uniji moraju da poštuju.

Obnovljeni pregovori o trgovinskom sporazumu EU i južnoameričkog bloka “Merkosur” takođe izazivaju nezadovoljstvo zbog nefer konkurencije kada je riječ o šećeru, žitu i mesu.

Poljoprivrednici su takođe nezadovoljni zbog, kako smatraju, pretjeranih propisa, uglavnom na nivou EU. U centru pažnje su nova pravila o subvencijama, među kojima je i zahtjev da se četiri odsto poljoprivrednog dobra ne koristi određeno vrijeme.

Učesnici protesta protive se i birokratiji, a u Francuskoj kažu da je Vlada to pogoršala previše komplikovanom primjenom.

U Španiji se poljoprivrednici žale da ih “guši birokratija” iz Brisela i da to podriva profitabilnost usjeva.

U Grčkoj zahtijevaju veće subvencije i bržu isplatu odštete za uništene usjeve i uginulu stoku u poplavama prošle godine.

U Njemačkoj i Francuskoj, najvećim poljoprivrednim proizvođačima u EU, poljoprivrednici protestuju zbog planova da se ukinu subvencije ili poreske olakšice za dizel koji se koristi u poljoprivredi. U Grčkoj se takođe zahtijeva smanjenje poreza na dizel.

U Rumuniji se sredinom januara uglavnom protestovalo zbog visokih cijena dizela.

U Francuskoj mnogi proizvođači kažu da zbog Vladinih napora da smanji rast cijena prehrambenih proizvoda ne mogu da pokriju visoke troškove energije, đubriva i prevoza.

Evropska komisija je krajem prošlog mjeseca predložila da se ograniči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, zaustavljanjem uvoza najosjetljivijih proizvoda kao što su živina, jaja i šećer. Međutim, proizvođači kažu da bi količina i dalje bila prevelika.

Komisija je takođe za 2024. godinu izuzela poljoprivrednike u EU iz pravila da dio zemlje ne smiju da obrađuju dok dobijaju subvencije, ali bi morali da gaje usjeve bez korištenja pesticida.

Francuski premijer Gabrijel Atal najavio je mjere među kojima su uvozne kontrole kako bi se osiguralo da uvezena hrana ne sadrži tragove pesticida zabranjenih u Francuskoj ili EU, kao i razgovore o tome da se poljoprivrednicima obezbijede više cijene i ublaže birokratija i propisi, prenosi Glas Amerike.

Pariz i Berlin takođe su pod pritiskom odustali od planova da ukinu subvencije ili poreske olakšice za dizel. U Rumuniji Vlada je povećala subvencije za dizel, pozabavila se polisama osiguranja i ubrzala isplate poljoprivrednicima.

U Portugalu tehnička vlada je najavila paket hitne pomoći od 500 miliona evra, među kojima je i 200 miliona da se ublaže posljedice suše.

Nastavi čitati

Svijet

ZAHAROVA IZRIČITA “NATO direktno umiješan u sukob u Ukrajini”

Planovi NATO-a za koordinaciju isporuke oružja Kijevu pokazuju direktnu umiješanost Alijanse u sukob, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

”Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao nešto značajno. On je jasno stavio do znanja da će se sada pitanja pružanja vojne pomoći Kijevu razmatrati ne samo u okviru Ramštajna, već i na sastancima Savjeta NATO-Ukrajina”, navela je Zaharova.

Prema njenim riječima, Alijansa je usljed problema sa isporukama pomoći iz SAD i EU, riješena da preuzme ulogu koordinacije isporuke oružja ukrajinskim vlastima.

“Čini se da je NATO veoma otvoren po pitanju svog direktnog učešća u sukobu”, istakla je Zaharova.

Ona je podsjetila da je u srijedu, 14. februara, u sjedištu Alijanse u Briselu održan 19. sastanak Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine u okviru Ramštajna.

“Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov je, nakon objavljenih rezultata sastanka, obavijestio o pokretanju koalicije o žprotivvazdušnoj odbraniž koju predvode NJemačka, Francuska i SAD, kojoj se pridružilo 15 zemalja. Ukupno 20 zemalja pristupilo je žkoaliciji za uklanjanje minaž”, dodala je Zaharova.

Nastavi čitati

Svijet

Velika Britanija ispalila nuklearni projektil KOJI SE NIJE AKTIVIRAO

Britanski nuklearni sistem “Trozubac” neuspješno je aktiviran tokom proteklog mjeseca i projektil je pao u neposrednoj blizini podmornice sa koje je ispaljen, pišu britanski mediji.

Britanski dnevnik “San” navodi da potisnici iz prve faze ispaljenja projektila, koji nosi manevarske bojeve glave, nisu aktivirani tokom probe izvršene 30. januara kod obale Floride.

“Pošto je u pitanju nacionalna bezbjednsot, ne možemo objaviti nove informacije o incidentu, ali izražavamo uvjerenje da je anomalija izolovan incident i da se ne može osporiti pouzdanost sistema i arsenala raketa `Trozubac`”, ističe se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se napominje da su britanski nuklearni kapaciteti bezbjedni i efikasni.

Nastavi čitati

Aktuelno