Connect with us

Politika

KO POKUŠAVA PREKO ĐAJIĆA PROBLEMATIZOVATI BANJALUKU, a onda preko nje destabilizovati Srpsku?

Banjalučkim gradskim kuloarima kruže priče da je Đajić dobro povezan sa pojedinim ambasadama koje su smještene u Sarajevu (u kojima često priča kako se Dodiku ne može vjerovati i treba ga politički neutralisati), ali i sa bošnjačkom političkom elitom, pa se postavlja i logična nedoumica da li je u pitanju Đajićeva politička nepismenost ili igra po pravilima Sarajeva kako bi se Banjaluka maksimalno problematizovala, a preko nje kao pogodnog tla i Republika Srpska okarektirisala kao problem. A sve to u ,,sinergiji” vodilo ka laganom nestanku Srpske kao izraza volje Srba da žive na vjekovnim ognjištima. U vremenu koje je politički najizazovnije od završetka rata do danas jasno je da je cilj mnogih ambasada jasan: Centralizacija vlasti u Sarajevu i konačno ukidanje Republike Srpske. Cijena: Nebitna. Sredstvo izvršenja: Mediji čije se redakcije lako kontrolišu i političari koji su lako potkupljivi. Rok: Što prije. Taj proces je za sada dugotrajan i odvija se u fazama, od prenošenja nadležnosti po nadležnosti na novo BiH i ukidanja što više elemenata državnosti (vojske, imovine…) pa sve do angažovanja političkih diletanata u cilju što veće problematizacije stanja u Republici Srpskoj u odsudnim momentima. – Cilj i metoda su jasni. Kada Republika Srpska ima problem potrebno je naći nekog ko će praviti probleme u bitnijim gradovima za politički život Republike i dovesti nas sve u situaciju da nam neko kaže kako smo nesposobni da se dogovorimo između sebe oko funkcionisanja neke lokalne zajdnice i nekih istitucija, pa kako onda pobogu da nam daju imovinu (op.a. koja nam i pripada po Ustavu) a da se mi ne pobijemo oko nje između sebe. Opasna je to čaršijska igra u koju se Đajić za par zlatnika uhvatio da igra, pojašnjava poznavalac političkih prilika i naš sagovornik.

Politika

ŠMIT O SASTANKU DODIKA I PUTINA! “Vezani ste za EU, ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Kazanju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

O tom sastanku oglasio se Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Iz OHR povodom Dodikovog sastanka sa Putinom je rečeno da se “BiH obavezala da slijedi bezbjednosne i spoljnopolitičke smjernice EU”, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji. Ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država – poručili su iz OHR.

Tokom sastanka je Dodik, između ostalog, rekao kako potvrđuje dobre odnose koje Republika Srpska gaji prema Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, piše Avaz.

– Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji – poručio je Dodik.

Avaz

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ OŠTRO PORUČIO! “Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, A DANAS KLEVEĆE OPOZICIJU PUTINU”

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević komentarisao je sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

“Dodik je prevazišao sam sebe u svom nedoličnom i nedržavničkom ponašanju. Ne mogu da se ne sjetim da je Dodik na isti način OHR-u nekada klevetao SDS, baš kao što je danas klevetao opoziciju predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, iznoseći najobičnije laži”, rekao je Miličević.

Istakao je da predsjednik RS, po Ustavu Republike Srpske predstavlja jedinstvo građana i da nikada neće govoriti ružno o svojim građanima.

“Pogotovo, nikada neće lagati i iznositi neistine, zarad sitnog ličnog interesa”, rekao je Miličević.

Predsjednik SDS-a uputio je Dodiku nekoliko pitanja.

“Ko je prihvatio NATO-ov Program reformi i aktivirao Akcioni plan za članstvo u NATO-u? Ko gazi zaključke Narodne skupštine koji se odnose na Ustavni sud BiH i odlazak stranih sudija? Ko je dogovorio novu pravosudnu instancu na nivou BiH – Apelacioni sud BiH? Ko je usvojio sedam evropskih zakona i pripremio još tri, bez Zakona o Ustavnom sudu BiH? Ko je u finansijsku dubiozu doveo brojna javna preduzeća?”, kazao je Miličević.

Dodatno ga je upitao čiji prijatelji i porodice su stekli desetine i stotine miliona, dok je narod sve siromašniji.

“Ko mrskim zapadnjacima nudi rudnike litijuma i želi uništiti najplodniji dio Republike Srpske? Ko je srozao i do posrnuća doveo sve segmente društva? Ko je odgovoran jer je u Republici Srpskoj svaki dan sve manje stanovnika? Da li je ovo uradila opozicija ili on?”, upitao je Miličević, prenosi Fena.

Nastavi čitati

Politika

Putin uručio Dodiku Orden ALEKSANDRA NEVSKOG

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je danas u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom.

“Za veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH, jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom, odlikovati ordenom Aleksandra Nevskog Milorada Dodika – predsjednika Republike Srpske”, navodi se u ukazu koji je ranije potpisao ruski šef države.

Nastavi čitati

Aktuelno