Connect with us

Banjaluka

KO SE BORI ZA GRAD A KO OPSTRUIŠE? Lista projekata koje je SNSD bojkotovao, a STANIVUKOVIĆ REALIZOVAO

Brojni projekti u Banjaluci su u proteklom periodu realizovani ili je u toku njihova realizacija.

Grad je za to vrijeme dobio nove sportske terene, parkove, ali i savremene saobraćajnice.

Ipak do realizacije ovih projekata prošlo je mnogo političke borbe ali i opstrukcija.

U narednim redovima donosimo listu projekata koje je Gradski odbor SNSD-a blokirao, a gradonačelnik Draško Stanivuković realizovao.

Centralno spomen obilježje:

Na lokaciji bivšeg “Krašovog parkinga” u toku je izgradnja Centralnog spomen obilježja u pomen borcima Vojske Republike Srpske koji su svoje živote dali za stvaranje Srpske.

Nakon što je pokrenut projekat izgradnje ovog spomenika, prvi je žalbu uložio predsjednik GrO SNSD, Vlado Đajić tvrdeći da lokacija za izgradnju centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata nije adekvatna, kao ni izgled ovog spomenika. Đajić takođe smatra da će spomenik koji se gradi na Krašovom parkingu u Banjaluci, biti sakriven između zgrada.

Po projektu izgled spomenika sadrži 62 stuba koji simbolizuju 62 brigade, a na ovaj simbol Đajić je takođe uložio žalbu tvrdeći da će drugi borci biti zapostavljeni.

Ipak i pored protivljenja predsjednika GrO SNSD, izgradnja spomenika se odvija predviđenom dinamikom, i plan je da osvane do Vidovdana naredne godine. Osim toga i pored protivljena Vlade Đajića, republička vlast je uplatila sredstva na račun Grada za realizaciju radova na izgradnji spomenika.

Park kod Delte:

Odbornici Skupštine grada nisu podržali odluku o izradi regulacionog plana, kojim se predviđala izgradnja novog gradskog parka na Banjalučkom polju.

Predložena odluka o izradi Regulacionog plana za prostor između Bulevara srpske vojske, ulice Frana Supila, Univerzitetskog grada i rijeke Vrbas nije dobila dovoljan broj glasova odbornika.

Odbornici skupštinske većine su tvrdili da lokacija nije pogodna, a mogle su se čuti i zamjerke na ideju da u jednom dijelu parka bude jezero. Pojedini su tvrdili da takvi primjeri ne postoje u svijetu te da će to privlačiti komarce.

Primjer metropole sa jezerom i parkom je Central park u Njujorku, a što se tiče izgradnje parka kod Delte, gradonačelnik Banjaluke je objavio da će Banjaluka dobiti ovaj park i da su pripremni radovi već počeli.

“Banjaluka dobija najveći gradski park, jezero i nove sadržaje za sve generacije, a sa pripremnim radovima smo već počeli! Ovaj projekat jedan je u nizu projekata koje je Skupština Grada, predvođena SNSD-om i doktorom, više puta blokirala i dan danas ne dozvoljava njegovu realizaciju! Кao i svaki put, pronašli smo način da zaobiđemo njihove podmukle blokade i počnemo sa realizacijom”, naveo je Stanivuković.

Kružna raskrsnica kod Ekvatora:

Posljednji u nizu primjera opstrukcije se pojavio na izgradnji kružne raskrsnice kod Ekvatora, kada su i sami radovi bili privremeno zaustavljeni.

Nastavak radova je omogućen, a posljednje informacije koje je izložio gradonačelnik Stanivuković pokazuju da je predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković naložio da se građevinska dozvola za ovaj kružni tok poništi.

“Desio se najveći paradoks i ludost i ni u snu nisam mogao pomisliti da će predsjednik Skupštine Grada tražiti da se poništi građevinska dozvola. Zamislite da čovjek koji treba da se bori za grad i koji treba da gura grad prema naprijed i da se bori da dobijamo dozvole, on traži da mi ostanemo bez građevinske dozvole”, rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je podsjetio javnost da upravo Ninković radi za platu od 5000KM te da živi od grada.

“Vjerujte da me takvo njegovo ponašanje iznenađuje. Kada sam čuo da je on pokrenu postupak. Zamislite da se mi borimo za građevinsku, a oni se bore da je ne dobijemo. Ali oni moraju da rade za interese grada. Razumijem da inspekcija može da tamo kopa ali on mora da se bori za interese grada. Napominjem građane da predsjednik Skupstine grada traži da se radovi zaustave”, rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik poručuje da će radovi biti završeni te da ih niko neće zaustaviti.

“Za nekoliko dana se vidimo na otvaranju i šetaćemo, sve će biti završeno i Banjaluka ide naprijed i da se razvija. Činjenica je da nas malo ukoče ali idemo dalje. Ministarstvo sagledava ali mi smo sigurni u pravosnažnost i zakonitost naše građevinske odluke A ovi se samo mogu razboliti u mržnji, opstrukcijama i lošim odlukama po narod”, zaključio je Stanivuković.

Parking kod Tržnice:

Ovih dana u toku su i radovi na izgradnji parkinga u blizi Tržnice koji bi trebalo da donese više od 200 novih parking mjesta. Grad ovaj projekat realizuje u saradnji sa Tržnicom i trebalo bi da omogući parking mjesta kako samim korisnicima i radnicima Tržnice, tako i ostalim građanima.

Primjedbe na ovaj parking je iznio predsjednik Skupštine Ljubo Ninković tvrdeći da u ovom projektu ima sumnje oko ovog parkinga, ali i da ga najviše zabrinjava ko će prihodovati od ovog parkinga.

Gradski menadžer Bojan Kresojević na ovaj komentar poručuje da su Ninkoviću sumnjive sve radnje koje poboljšavaju život građana.

“Za predsjednika Skupštine su sumnjive sve radnje koje poboljšavanju život građana, jer se na taj način potvrđuje sumnja SNSD-a da će ih i na narednim izborima građani podsjetiti da je njihovo vrijeme prošlo”, ističe Kresojević.

Gradski menadžer je podsjetio da je problem parkiranja u Banjaluci naslijeđen problem od prethodne administracije, te da je najznačajnija finansijska korist ta što će Banjaluka dobiti ova parking mjesta sa 0 KM budžetskih sredstava, a dio prihoda od parkiranja će puniti budžet.

Pokušaj opoziva:

Predsjednik GrO SNSD Vlado Đajić je početkom mjeseca oktobra najavio opoziv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića kroz potpisivanje peticije.

U prvim danima realizacije ove peticije, Đajić je poručio da će se ona odvijati 10 dana i da će nakon prikupljenih potpisa pokrenuti postupak za opoziv gradonačelnika.

O samom opozivu se tada oglasio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je govorio da nije siguran da li je opoziv u ovom trenutku korisna stvar, a nakon što je isteklo 10 dana koje je Đajić predvidio, ideja o opozivu je propala.

U nekoliko navrata novinari su pokušali od Đajića dobiti informacije o ovom slučaju i zašto se odustalo od opoziva, ali su ostali bez odgovora.

Banjaluka

BANJALUKA TRADICIONALNO PRIMAMLJIVA TURISTIMA: Popunjeni smještajni kapaciteti za praznike

Banjaluka je, tradicionalno, za doček Nove godine primamljiva brojnim turistima. Smještajni kapaciteti u hotelima odavno su popunjeni, a traži se i mjesto više.

“Smještajni kapaciteti su odavno popunjeni, što je nama naravno jako drago. Nažalost i dalje dobijamo konstantno upite za smještajne jedinice, ali nismo u mogućnosti više da primimo goste u tom periodu. U svakom slučaju, popunjeno je već duži vremenski period“, kaže marketing menadžer hotela “Courtyard by Marriott” Vanja Prosen.

Gosti iz regiona, ali i cijele Еvrope krajem decembra stići će u najveći grad Srpske. Bogat program u okviru još jedne “Banjalučke zime” umnogome je doprinio tome. Uz bogatu gastronomsku ponudu, muziku, različite sadržaje i prekrasne dekoracije strani, ali i domaći turisti, biće dio prave zimske čarolije.

“Ono što stvarno možemo reći da su nam gosti ove godine ne samo Slovenija i Srbija, već Hrvatska, Danska, Njemačka, dakle jedan taj sjeverniji dio Еvrope. Imamo najavu i naših komšija iz Crne Gore. Imamo organizovane dolaske što je postala tradicija, više od 100 turista iz Crne Gore će doći da proslavi novogodišnju noć kod nas“, kaže portparol Turističke organizacije Grada Banjaluka Branka Branković.

Prema podacima Turističke organizacije Republike Srpske Banjaluka, ali i cijela Srpska postala je jedna od omiljenih prazničnih destinacija.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ POZVAO ODBORNIKE I PARTIJE na solidarnost i RAZUMIJEVANJE prema svim građanima koji zavise od REBALANSA BUDŽETA!

FOTO:Grad Banjaluka

-Važno je da svaki odbornik i sve parlamentarne političke stranke u Skupštini grada Banja Luka pokažu odgovornost prema radnicima Doma zdravlja i njihovim ličnim primanjima, građanima koji uživaju povoljniji javni prevoz zahvaljujući subvencijama, roditeljima koji plaćaju privatne vrtiće po povoljnijim cijenama, takođe zahvaljujući subvencijama i svim ostalim socijalnim davanjima čije isplate čekaju usvajanje rebalansa budžeta, napisao je gradonačelnik Banjaluke na svojim društvenim mrežama.
On je dodao da ovim putem jasno i nedvosmisleno iskazuje razumijevanje prema svim gradskim ustanovama i institucijama kojima su potrebna dodatna novčana sredstva kako bi tekuću kalendarsku godinu uspješno okončali.
-Pripremili smo sva zakonska rješenja koja su realna i treba da dobiju podršku Skupštine Grada, a ujedno, dali smo mogućnost svim političkim subjektima koji participiraju u Skupštini da iznesu svoje prijedloge i projekte koji će biti uvršteni u Nacrt budžeta.
Od većine stranaka smo dobili konstruktivne i realne prijedloge, a i dalje se čeka SNSD!
Zato smo sutra za 13.00 časova zakazali novi, drugi po redu, konsultativni sastanak oko budžeta Grada za narednu godinu. Još jednom, pozivam sve odbornike da pokažu odgovornost prema funkciji za koju su izabrani od strane naroda kao i na odgovornost prema našem gradu i da ovu godinu završimo uspješno, kaže Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

NASTAVITI PUT DOBRE SARADNJE: Gradonačelnik uputio čestitku novoimenovanom BANJALUČKOM BISKUPU monsinjoru Željku Majiću

Gradonačelnik Draško Stanivuković uputio je čestitke monsinjoru Željku Majiću povodom izbora na mjesto biskupa banjalučkog.

U čestitki se između ostalog kaže:

-Uvjeren da ćete Banjalučkom biskupijom upravljati na najbolji način, te da ćete nastaviti put dobre saradnje koji je započeo Vaš prethodnik monsinjor g. Franjo Komarica, upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom izbora na mjesto biskupa banjalučkog.

Neka Vam Bog tokom vašeg službovanja podari zdravlja, plemenitosti i mudrosti kako bi svojim djelovanjem u srca vaših vjernika uvijek unosili blagost i radost.

U nadi da ćemo uvijek graditi mostove razumijevanja i solidarnosti među svim građanima Banje Luke, te da ćemo zajedničkim radom doprinositi miru, jačanju tolerancije, međusobnog uvažavanja, te izgradnji ljepše i svjetlije budućnosti za sve nas, kao i da će dobra saradnja Grada Banje Luke i Banjalučke biskupije biti nastavljena, srdačno vas pozdravljam.

Podsjećamo, nakon što je poglavar Katoličke crkve papa Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnog vođstva Banjalučke biskupije biskupa Franje Komarice zbog navršene dobne granice, Apostolska nuncijatura dostavila je saopštenje o imenovanju novog banjalučkog biskupa mons. Željka Majića, koji je prethodno službovao kao sveštenik Mostarsko-duvanjske biskupije.

Nastavi čitati

Aktuelno