Connect with us

Politika

KOLEKTIVNOM ZAPADU bio potreban ŠMIT da krši sve na putu UKIDANJA REPUBLIKE SRPSKE

Dejtonsko rješenje po kome bi u BiH tri naroda u dva entiteta i 10 kantona autonomno rješavala svoje poslove uprkos pritiscima kolektivnog Zapada i zato im je bio neophodan Kristijan Šmit koji će kršiti sve što mu stoji na putu ukidanja Republike Srpske, ocijenio je profesor emeritus Nenad Kecmanović.

– A, pošto mu je /predsjednik Republike Srpske Milorad/ Dodik ispred svih demokratskih izabranih funkcionera, institucija i naroda stavio do znanja da je to crvena linija i da tabla na entitetskoj granici `Dobro došli u Republiku Srpsku` više ne važi i za njega, on je smislio da ga uhapsi preko Ustavnog suda i Tužilaštva BiH, koji se i ne spominju u Dejtonskom sporazumu”, naveo je Kecmanović u autorskom tekstu “Bosanski rat tablama – objavljenom u “Politici”.

Kecmanović je rekao da nema više kuvanja žabe kojoj su pribjegavali prethodni i u Savjetu bezbjednosti UN regularno izabrani visoki predstavnici, otimajući joj jednu po jednu nadležnost.

Prema njegovim riječima, Šmit je odlučio da Srpskoj otme šume, rijeke, poljoprivredno zemljište – naprosto njenu teritoriju, te bi u tom slučaju onda od Republike ostalo još samo ime koje će onda biti sitnica promijeniti u “manji entitet BiH”.

Kecmanović je istakao da u Predsjedništvu BiH, otkako se Dodik vratio u Banjaluku nema više ni njegove “zapaljive retorike”, koja je davala dramsku dinamiku zajedničkim organima.

– Članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Denis Bećirović rade svako po svome, bez direktnih i bučnih trvenja. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić se ućutao jer je bošnjačkim građanistima na vlasti postao višak, hrvatska baza smatra ga izdajnikom, a izmjenom Izbornog zakona najavljuju kraj anomalije da ga biraju Bošnjaci da bi predstavljao Hrvate – naveo je Kecmanović.

On je ukazao da je, odlaskom Valentina Incka i neuspjelim izborom novog visokog predstavnika praktično ukinut i OHR, pa više nema ko da “zavađa da bi vladao”. “Gotovo pa mirna Bosna!”, napisao je Kecmanović.

Kecmanović je napomenuo da je dejtonsko rješenje po kome bi tri naroda u dva entiteta i 10 kantona autonomno rješavali svoje poslove, uz minimum od svega tri nadležnosti zajedničkih organa, uveliko ostvareno uprkos pritiscima kolektivnog Zapada i antiustavnom političkom inženjeringu.

– Zato im je bio neophodan Kristijan Šmit koji će, počev od svog lažnog statusa visokog predstavnika pa nadalje, kršiti ustav, zakone, međunarodne sporazume i sve ostalo što mu stoji na putu ukidanja Republike Srpske – rekao je Kecmanović.

On je istakao da je taj sistem da se jedna laž poziva na prethodnu, prastara praksa svake kolonijalne uprave i, u ovom trenutku u BiH, dostiže svoj krešendo.

– Pošto se prije nekoliko dana nije usudio da uđe u Srpsku na dogovoreni sastanak sa opozicijom da ne bi bio uhapšen i ekstradiran, dao je za njega poražavajuću izjavu “da sa njim tamo niko nije htio da razgovara, pa nije imao rašta ni da ide”. I dodao da “entitetske granice ne postoje – naveo je Kecmanović.

Kecmanović je istakao da su naprotiv – entitetske granice dodatno osnažene manifestacijama u odbranu Dodika.

Prvu je, kako je podsjetio, 1. septembra zakazao Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pred zgradom Suda i Tužilaštva BiH – a sarajevska vlast ju je zabranila iz “bezbjednosnih razloga”, dok su Srbi uzvratili sa nizom takvih protesta, ali tačno na entitetskim granicama /Istočno Sarajevo, Doboj, Lopare, Nevesinje…

– Neko iz opozicije reče: “Pa nije Dodik isto što i Srpska!” I u pravu je, ali je ovog puta i jeste riječ o Republici Srpskoj – zaključio je Kecmanović.

SRNA

Politika

STANIVUKOVIĆ PRVI POTPREDSJEDNIK PDP-a sa najvećim ovlaštenjima! “Pitaju me ima li PDP-a bez mene”

PDP je na Saboru u Banskom dvoru u Banjaluci produžio mandat aktuelnom predsjedniku Branislavu Borenoviću na još godinu dana.

Borenović je podnio izvještaj o radu u protekle četiri godine, a izvještaj je usvojio novi Glavni odbor. Za predsjednika GO izabran je Siniša Golić iz Brčkog.

Šef PDP-a je istakao da su u kampanji za Opšte izbore uložena i finansijska sredstva i ljudski resursi, prenosi N1.

-Nakon skandaloznog potvrđivanja izbora, neki od nas smo preuzeli i ličnu odgovornost da stavimo svoj potpis i garantujemo bezbjednost na velikim protestima. Između dva Sabora ostvarili smo u istorijsku pobjedu u Banjaluci, potvrdili u Kotor Varoši, a tvrdim i da je naš kandidat pobijedio za funkciju Predsjednika RS, rekao je pred delegatima.

Izmijenjen je Statut PDP, izabran novi Glavni odbor, donesena deklaracija o lokalnoj samoupravi, te Rezolucija o provođenju programskih načela PDP “Republika Srpska na prvom mjestu”, prenosi Banjaluka.net.

-Sam naziv govori o ciljevima. PDP je veoma kritičan prema katastrofalnom stanju u RS u koje je dovela režimska vlast zadnjih 15 godina, rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik partije.

Stanivuković: Pitaju me ” ima li PDP-a bez mene”

Mnogi su nakon bučnog izlaska Jelene Trivić iz stranke već na njenom čelu vidjeli gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. On sam, uz konsultacije sa vrhom partije, odlučio se posvetiti odbrani mandata gradonačelnika na lokalnim izborima 2024. godine za kada je i prolongiran izbor novog predsjendika PDP-a.

-Pitaju me, ima li PDP-a bez mene, a ja im kažem: Ima li PDP bez Mladena Ivanića i svih vas koji ste stvarali našu partiju protekle 24 godine, osvrnuo se Stanivuković na ocjene da osim jakog gradskog odbora u Banjaluci koji on predvodi, u PDP-u nema drugih jakih ogranaka.

Stanivuković je inače izabran za prvog potpredsjednika PDP sa najvećim ovlaštenjima.

Ostalih pet od ukupno šest potpredsjednika stranke su:

-Draško Stanivuković, koji će imati veća zaduženja i ovlaštenja, te će u odsustvu mijenjati Borenovića, biti zamjenik predsjednik PDP;

-Milko Grmuša,

-Igor Crnadak,
-Mira Pekić,

-Ljubisa Krunić,
-Slaviša Marković.

Nenad Vuković je imenovan za generalnog sekretara PDP.

Nastavi čitati

Politika

NIŽE CIJENE ZA 50 PROIZVODA! Dodik najavio kampanju „Društveno odgovorni“

Zadovoljan sam što mogu konstatovati da od ponedjeljka u Republici Srpskoj počinje kampanja koja će obuhvatiti 50 proizvoda koji će građanima biti dostupni uz značajno nižu maržu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
– U ovom izazovnom vremenu važno je da i dopunskim aktivnostima olakšamo građanima teret povećanja cijena – istakao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ističe da je kampanjom „Društveno odgovorni“ Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, na čelu s resornim ministrom Denisom Šulićem, prepoznata mogućnost i prilika za društveno odgovorno poslovanje u Srpskoj kao vid pomoći stanovništvu.
– Na to sam veoma ponosan. Zahvalan sam svima koji su se do sada uključili u ovu društveno odgovornu kampanju i pokazali solidarnost, te izražavam očekivanje da će se akciji u narednom periodu pridružiti i drugi privredni subjekati – izjavio je Dodik.

Naglasio je da je spremnost da se pomogne drugima vrlina koja ne smije biti obezvrijeđena.

– Stoga, društveni angažman svakog od 19 proizvođača, četiri distributera i 22 trgovca koji su se uključili u ovu akciju treba dodatno apostrofirati – zaključio je predsjednik Srpske.

(RTRS)

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ OSTAJE NA ČELU PDP-a do poslije lokalnih izbora (FOTO)

PDP danas bira novi Glavni odbor, Statutarnu komisiju, Nadzorni odbor, Satut partije, a najavljuju i donošenje Rezolucije “RS na prvom mjestu”, prenosi N1.

Nakon Sabora biće održana i prva konstitutivna sjednica novog glavnog odbora.

Statutom je predviđeno da ako se ne izabere novi predsjednik nakon isteka mandata, starom bude produžen mandat na godinu dana, što se najavljuje za danas, prenosi Banjaluka.net.

Foto: D. Rakita

-Mladen Ivanić nakon 16 godina nije se kandidovao za novog predsjednika, otvorio je tada prostor za mlađe generacije, pripadam joj i ja, otvaram vrata mladima… neki nisu bili dovoljno strpljivi…, rekao je Borenović, te odgovorio da li je nestrpljiva bila Jelena Trivić:

-Svaki odlazak se osjeti. To se dešava. Prebrodili smo jedan izazov, otišao jedan poslanik, jedan potpredsjednik, 10-ak odsto članova Glavnog odbora. To dokazuje da je PDP ostao čvrst i otvara prostor za nove ljude i ideje.

Borenović kaže da opozicija ima odgovornost da prevaziđe prepreke, da bi Republika Srpska bila razvijena, stabilna, da bude zaposlena, a ne izolovana. Očekuje mudre odluke i opozicioni pragmatizam.

Počasni predsjednik i osnivač PDP Mladen Ivanić iskazao je zadovoljstvo što se njegova ideja o partiji stara 24 godine održala, ali i što je stranka podmlađivana novim ljudima.

Ozbiljni izazovi stoje pred RS, institucijama u Republici Srpskoj treba vratiti snagu. Nije mi bilo drago sto je gospođa Trivić izašla. PDP i dalje ima snagu, prisustvo, otvorenost, rekao je Ivanić.

Pitali smo ga i o geostrateškim prilikama u svijetu, prvenstveno u Evropi:

-Evidentno je da će pobjeda gospodina Fica stvoriti novi ambijent u EU, te da neće jedino Orban biti protiv finansiranja rata u Ukrajini, kaže Ivanić.

-Kad se slonovi tuku obično trava strada, ne trebamo dozvoliti da se veliki preko nas tuku, zaključuje Ivanić.

Aktuelni predsjednik Branislav Borenović kaže da je Republika Srpska danas prezadužena bez vladavine prava, u kojoj pojedinci zloupotrebljavaju institucije.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized3 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized6 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno