Connect with us

Politika

KOLEKTIVNOM ZAPADU bio potreban ŠMIT da krši sve na putu UKIDANJA REPUBLIKE SRPSKE

Dejtonsko rješenje po kome bi u BiH tri naroda u dva entiteta i 10 kantona autonomno rješavala svoje poslove uprkos pritiscima kolektivnog Zapada i zato im je bio neophodan Kristijan Šmit koji će kršiti sve što mu stoji na putu ukidanja Republike Srpske, ocijenio je profesor emeritus Nenad Kecmanović.

– A, pošto mu je /predsjednik Republike Srpske Milorad/ Dodik ispred svih demokratskih izabranih funkcionera, institucija i naroda stavio do znanja da je to crvena linija i da tabla na entitetskoj granici `Dobro došli u Republiku Srpsku` više ne važi i za njega, on je smislio da ga uhapsi preko Ustavnog suda i Tužilaštva BiH, koji se i ne spominju u Dejtonskom sporazumu”, naveo je Kecmanović u autorskom tekstu “Bosanski rat tablama – objavljenom u “Politici”.

Kecmanović je rekao da nema više kuvanja žabe kojoj su pribjegavali prethodni i u Savjetu bezbjednosti UN regularno izabrani visoki predstavnici, otimajući joj jednu po jednu nadležnost.

Prema njegovim riječima, Šmit je odlučio da Srpskoj otme šume, rijeke, poljoprivredno zemljište – naprosto njenu teritoriju, te bi u tom slučaju onda od Republike ostalo još samo ime koje će onda biti sitnica promijeniti u “manji entitet BiH”.

Kecmanović je istakao da u Predsjedništvu BiH, otkako se Dodik vratio u Banjaluku nema više ni njegove “zapaljive retorike”, koja je davala dramsku dinamiku zajedničkim organima.

– Članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Denis Bećirović rade svako po svome, bez direktnih i bučnih trvenja. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić se ućutao jer je bošnjačkim građanistima na vlasti postao višak, hrvatska baza smatra ga izdajnikom, a izmjenom Izbornog zakona najavljuju kraj anomalije da ga biraju Bošnjaci da bi predstavljao Hrvate – naveo je Kecmanović.

On je ukazao da je, odlaskom Valentina Incka i neuspjelim izborom novog visokog predstavnika praktično ukinut i OHR, pa više nema ko da “zavađa da bi vladao”. “Gotovo pa mirna Bosna!”, napisao je Kecmanović.

Kecmanović je napomenuo da je dejtonsko rješenje po kome bi tri naroda u dva entiteta i 10 kantona autonomno rješavali svoje poslove, uz minimum od svega tri nadležnosti zajedničkih organa, uveliko ostvareno uprkos pritiscima kolektivnog Zapada i antiustavnom političkom inženjeringu.

– Zato im je bio neophodan Kristijan Šmit koji će, počev od svog lažnog statusa visokog predstavnika pa nadalje, kršiti ustav, zakone, međunarodne sporazume i sve ostalo što mu stoji na putu ukidanja Republike Srpske – rekao je Kecmanović.

On je istakao da je taj sistem da se jedna laž poziva na prethodnu, prastara praksa svake kolonijalne uprave i, u ovom trenutku u BiH, dostiže svoj krešendo.

– Pošto se prije nekoliko dana nije usudio da uđe u Srpsku na dogovoreni sastanak sa opozicijom da ne bi bio uhapšen i ekstradiran, dao je za njega poražavajuću izjavu “da sa njim tamo niko nije htio da razgovara, pa nije imao rašta ni da ide”. I dodao da “entitetske granice ne postoje – naveo je Kecmanović.

Kecmanović je istakao da su naprotiv – entitetske granice dodatno osnažene manifestacijama u odbranu Dodika.

Prvu je, kako je podsjetio, 1. septembra zakazao Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pred zgradom Suda i Tužilaštva BiH – a sarajevska vlast ju je zabranila iz “bezbjednosnih razloga”, dok su Srbi uzvratili sa nizom takvih protesta, ali tačno na entitetskim granicama /Istočno Sarajevo, Doboj, Lopare, Nevesinje…

– Neko iz opozicije reče: “Pa nije Dodik isto što i Srpska!” I u pravu je, ali je ovog puta i jeste riječ o Republici Srpskoj – zaključio je Kecmanović.

SRNA

Politika

“VLAST VARA NAROD” Borenović poručio da BRISEL ne mogu prevariti

Činjenica da BiH neće dobiti prvu tranšu od oko 70 miliona evra, od ukupno milijardu, koliko je planirano od EU za BiH u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, još jednom pokazuje koliko se izvršna vlast ove zemlje diletantski ponaša prema ozbiljnim EU projektima i programima.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, ističući da vladajuća BiH koalicija misli da, ako vara vlastiti narod, može prevariti i briselsku birokratiju.

– Ta njihova politika i priča da su usaglasili skoro sve možda prolazi u nekim njihovim kvazi-političkim kuloarima, ali ne može proći u EU. Jasna su pravila kako se povlače novci iz Plana rasta, a to uspješno rade zemlje iz cijelog regiona – kaže Borenović.

Dodaje da Savjet ministara BiH i aktuelna koalicija SNSD-Trojka-HDZ čine neuspješnim i beznadežnim naše društvo, što se pokazuje i sada, kada su nas ostavili bez planiranih 70 miliona evra.

– To je katastrofalan rezultat njihovog nerada. Ne mogu usaglasiti ispunjavanje Plana rasta, ali efikasno mogu usaglasiti budžet u kojem povećavaju sredstva za UIO da bi namirili sramnih 100 miliona za kupovinu zgrade narodnim parama od Dodikovog kuma. Samo u javnim nabavkama, novom zapošljavanju i arčenju budžeta su jako uspješni – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

IZNESENE LAŽI O STANJU FINANSIJA Ministarstvo DEMANTOVALO Amerikance

Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

– Ne čudi takva objava, ali je čudno da su se pojedini mediji odmah uključili u prenošenje laži – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija.

Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

– Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija – zaključili su u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

Ambasada SAD upitala VLADU SRPSKE: Gdje su nestale MILIJARDE uzete na zajam?!

Ambasada SAD u BiH oglasila se na mreži Iks gdje je istaknuto da se Vlada Republike Srpske u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1.1 milijardu KM.

To je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada Republika Srpska uzela, a čiji uslovi nisu stavljeni na raspolaganje javnosti. Dakle, ako je Vlada Republike Srpske ipak završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac – navela je Ambasada SAD u objavi na svom Iks nalogu.

Nastavi čitati

Aktuelno