Connect with us

Zdravlje

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Veći dio ljudskog tijela sastoji se od vode. Voda pomaže u održavanju tjelesne temperature, stvaranju tjelesnih tečnosti i svakodnevnom funkcionisanju. Dehidracija može uzrokovati umor, glavobolju i mrzovolju, a može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Tijelo treba da ima dovoljno tečnosti da bi moglo da funkcioniše na najbolji mogući način. Mnogi roditelji se pitaju koliko djeca treba da piju vode, posebno tokom ljetnjeg perioda visokih temperatura.

Tokom toplog ljetnjeg perioda posebna pažnja treba da se obrati na unošenje tečnosti, a posebno ukoliko vaše dijete ide na neke sportne aktivnosti, piše Healthline.

Preporučeni dnevni unos vode za djecu:

Od 4 do 8 godina: 5 šoljica

Od 9 do 13 godina: 5 do 6 šoljica

Od 14 do 18 godina: 6 do 8 šoljica

NEZAVISNE

Zdravlje

KORONA OPET PRIJETI: Pozitivno 25 od 100 testiranih u RS

U Republici Srpskoj u posljednjih sedam dana virus korona potvrđen je kod 25 lica od 100 testiranih, a od posljedica infekcije preminuo je stariji muškarac iz Modriče, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Virus korona potvrđen je kod 11 muškaraca i 14 žena, jedno mlađe, 11 srednje i 13 lica starije životne dobi.

U zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj hospitalizovano je 17 lica, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 14 pacijenata i u Bolnici u Doboju tri.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 121.368 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 6.670 kod kojih je potvrđen ovaj virus. Testirano je ukupno 460.777 lica.

Nastavi čitati

Zdravlje

OBIČNO JE SMATRAJU DIJETALNOM: Omiljena “zdrava grickalica” usporava metabolizam i stvara SALO NA STOMAKU

Da li znate da omiljena “zdrava grickalica” zapravo usporava metabolizam i goji? Saznajte o kojoj je to namirnici riječ…

Hranu sa niskim sadržajem šećera obično smatramo dijetalnom, ali da li je zaista tako? Nutricionistkinja Meri Sabata kaže da ovakva hrana može i te kako negativno da utiče na metabolizam, a izdvojila je jednu namirnicu koja čak može da podstakne gojenje, posebno u predjelu stomaka…

Ova namirnica spada u one sa niskim sadržajem šećera i ako se ne uzima umjereno, može da uspori metabolizam i izazove gojenje. Riječ je o orašastim plodovima.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su poznati po obilju nutrijenata i niskom sadržaju šećera, što ih čini omiljenom opcijom za užinu. Nutricionisti će vam savjetovati da pojedete svega nekoliko komada između obroka i to sa razlogom! Jer, ako se jedu u većoj količini, utiču na povećanje težine budući da su energetski “jaki”. Greška koju većina pravi jeste što misli da je zbog niskog procenta šećera ova mnimrica dijetalna, a uopšte nije tako. Preterano uživanje u orašastim plodovima usporava metabolizam i, na kraju, povećava tjelesnu težinu.

Ipak, treba imati na umu da izbalansirana, kvalitetna ishrana, zajedno sa dobrim navikama i životnim stilom su ključni za dobrobit organizma. Uravnotežena ishrana, razvozteža u kolilini hrane koja se unosi i redovna fizička aktivnost su najefikasniji načini da se pospješi funkcionisanje metabolizma i spriječi gojenje.

Nastavi čitati

Zdravlje

AGENCIJA ZA LIJEKOVE BIH! Korak bliže lijekovima na bazi kanabisa

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH pokrenula je postupak za izmjenu dokumenta kojim je predviđena upotreba kanabisa u medicinske svrhe kako bi pacijentima sa određenim dijagnozama omogućili dostupnost medikamenata na bazi te droge.

Riječ je o Odluci za izmjenu i dopunu liste opojnih droga kojom je definisano prebacivanje droge konoplja, njene smole, ekstrakta i tinkture iz tabele jedan – “zabranjene supstance i biljke” u tabelu dva – “supstance i biljke pod strogom kontrolom”. U obrazloženju odluke, koja je objavljena sredinom mjeseca navodi se da se u BiH trenutno konoplja, njene smole, ekstrakti i tinkture, uključujući lijekove koji sadrže navedene supstance, ne mogu prodavati u medicinske svrhe, čime se ugrožava zdravlje građana.

– Sprovodeći i poštujući odredbe Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, zatim Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, te međunarodnih konvencija čiji je potpisnik BiH, Agencija je pokrenula postupak za izmjenu Odluke o izmjeni i dopuni liste opojnih droga. Nakon postupanja nadležnih institucija predmetna odluka biće dostavljena na usvajanje Savjetu ministara BiH – navodi su u obrazloženju.

U Agenciji kažu za “Glas” da sada čekaju odgovor, odnosno pokretanje daljih aktivnosti u skladu sa nadležnostima drugih institucija. Oni navode da su u prethodnom periodu izvršili poređenje trenutno važeće liste u BiH sa listama međunarodnih konvencija te Ministarstvu bezbjednosti, odnosno Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga uputili Nacrt odluke o izmjeni i dopuni liste opojnih droga.

– Takođe, postupajući u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, preduzeli smo potrebne korake i, prepoznajući značaj dostupnosti potrebnih lijekova pacijentima, jasno iznijeli stav da je upotreba kanabisa, kao lijeka za liječenje određenih dijagnoza, u medicinske svrhe opravdana – rekli su u Agenciji i napomenuli da se ne radi generalno o legalizaciji, odnosno dekriminalizaciji kanabisa, već izričito o mogućnosti upotrebe u medicinske svrhe.

Oni su pojasnili da bi se, nakon prebacivanja konoplje u tabelu dva, sa takvom vrstom proizvoda postupalo u legalnom lancu snabdijevanja.

– Isto kao što se postupa sa sličnim lijekovima kao što su “morfin”, “heptanon”, “fentanil” i drugi koji se nalaze na listi opojnih droga – takođe tabela dva. Na ovaj način bi postojala kontrola, kako odgovarajućih dozvola, tako i kontrola kvaliteta takvih proizvoda te bi pacijenti bili sigurni da koriste provjeren lijek – naveli su u Agenciji za lijekove.

Priča o procesu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH traje godinama. Komisija za sprečavanje zloupotreba opojnih droga još u septembru 2016. godine dala je pozitivno mišljenje za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Član te komisije tada je bila i republički koordinator za maligne bolesti Zdenka Gojković koja kaže da je kreiranju pomenute odluke prethodio dug put.

– Procedure su vrlo složene, zahtijevale su mišljenja brojnih stručnjaka, ali i usaglašenost više pravnih akata. Vjerujem da će procedure za izmjenu odluke biti odobrene – rekla je Gojkovićeva. Dodala je da su lijekovi na bazi konoplje legalizovani u velikom broju zemalja.

– Pacijenti u BiH uzimaju takve preparate, ali ko zna kakve i u kakvim uslovima jer ovdje nije legalizovan. Kada su u pitanju onkološki pacijenti, lijekovi na bazi kanabisa su dobar izbor za tretman bola kada analgetici ne postižu željeni efekat. Ti lijekovi mogu pomoći i onima koji teško podnose hemoterapiju, da se simptomi ublaže – rekla je ona.

Obaveza

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da je, imajući u vidu da je Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga donesen radi sprovođenja međunarodnih konvencija o opojnim drogama, odnosno međunarodnih konvencija o kontroli nad opojnim drogama, obaveza BiH da se izvrši svako usklađivanje po listama. Na koji način to treba da bude urađeno, usaglašeno je na sjednici Komisije Ujedinjenih nacija za opojne droge održanoj krajem 2020. godine.

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka5 sati ago

RASPAD BANJALUČKOG SNSD-A! Đajić UDARIO na Antonića, kaže da je “KRTICA”! ANTONIĆ “Đajić LAŽE I NARUČUJE TEKSTOVE” (FOTO)

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno