Connect with us

Politika

Konaković upoznat da Lagumdžija priprema REZOLUCIJU O SREBRENICI

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da je “upoznat o tome da ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija priprema rezoluciju o Srebrenici” i izrazio nadu da će se taj dokument o kojem ne postoji stav Predsjedništva BiH “u aprilu naći na sjednici Generalne skupštine UN”.

Konaković tvrdi da rezolucija govori isključivo o “genocidu” i da “ništa ne politizuje”, te da bi “trebalo da stave tačku”, na, kako kaže, “pravno utvrđene činjenice”.

On smatra da sve ovo ne bi trebalo “bilo koga nervirati i provocirati”, te poziva vlasti u Srbiji da podrže ovaj dokument u UN.

– Iznenađen sam reakcijama iz Republike Srpske i oni tu prave neki predizborni folklor – ocijenio je Konaković.

Konaković je za Federalnu televiziju ocijenio da Lagumdžija “radi dobar posao” i istakao da podržava sve što je pokrenuo u Njujorku.

– Ako lideri srpskog naroda na Balkanu žele trajna pomirenja i suživot u zajednici EU, oni zaista moraju priznati te pravne fakte koji su neoborivi, neosporni – smatra Konaković.

Na konstataciju da rezolucija u prvoj varijanti nije prošla zbog veta i pitanje da li sada postoji mogućnost veta, Konaković je rekao da rezolucija neće ići na Savjet bezbjednosti UN. “Ona će ići samo na Generalnu skupštinu, tako da ne vidim da postoj mogućnost veta”, dodao je Konaković.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, koju je osnovala Vlada Republike Srpske, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za proučavanje Holokausta Gideon Grajf je ranije pojasnio značenje pojma “genocid”, navodeći da se odnosi “na namjeru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod”, a Komisije od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je ranije da aktivnosti oko nove rezolucije o Srebrenici predstavljaju još jednu unilateralnu akciju pojedinih etničkih političkih grupacija, koji u suštini žele da se obračunaju sa Srbima i Republikom Srpskom.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasila je da se aktivnosti ambasadora pri Stalnoj misiji UN Zlatka Lagumdžije sprovode bez saglasnosti Predsjedništva, te ukazala da aktivnosti oko nove rezolucije o Srebrenici ne vode dobrom.

Ona je istakla da u Predsjedništvu BiH ne postoji jedinstveni stav, niti se Lagumdžija kao ambasador, koga je imenovalo Predsjedništvo, uopšte konsultovao na tu ili neku drugu važnu temu da bi mogao da postupa, prenosi Srna.

Politika

Nastavak suđenja DODIKU I LUKIĆU

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Advokat Goran Bubić, branilac predsjednika Srpske, rekao je da očekuje nastavak suđenja na kojem će Tužilaštvo BiH nastaviti izvođenje svojih dokaza.

“Odbrana je pripremila prijedlog svojih dokaza, o kojima će Sud BiH odlučivati nakon što Tužilaštvo BiH izvede svoje dokaze”, rekao je Bubić ranije Srni.

Nastavak suđenja predviđen je u 13.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ ZA BUKU “Pobijediću! Znao sam da Đajić neće smjeti da mi ide na crtu, ne onu njegovu, NEGO OVU POLITIČKU” (VIDEO)

Gost novog BUKA podcasta bio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

On je tom prilikom odgovarao na pitanja oko kandidature, da li je, kao što neki tvrde, on kandidat i SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke?

Kakav je njegov odnos sa Miloradom Dodikom , a kakav sa Jelenom Trivić i Nebojšom Vukanovićem.

Zašto će doći na miting povodom Rezolucije o Srebrenici i zašto ima isti stav kao Milorad Dodik, a ne kao njegove bivše kolege Jelena Trivić i Nebojša Vukanović?

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje Jelene Trivić da je on drugi kandidat SNSD-a Stanivuković je rekao da smo mi kao narod skloni teprijama zavjere.

-Riječ gubi na težini kada se bavite stvarima kakvim se bavi gospođa Trivić. Čuo sam priču kako se trudim da gradim hotel Palas jer mi je Cepter dao pet stanova, onda ljudi idu još dalje pa kažu to je pola Stanivukovićeva zgrada, a moj jedini interes je da nakon 42 godine sklonimo ono ruglo iz centra grada. Izgradnja hotela počinje za dvadesteak dana i svi imovinsko pravni odnosi su riješeni. Što se tiče kandidature, postoji ta priča da je Šobot tu stavljen da bih ja pobijedio, meni to odgovara, jer to samo govori o tome koliko nikakvih šansi nemaju, jer njega javnost posmatra kao čovjeka koji je žrtveno jare, tako da sa te strane to mi je simpatično. S druge strane neko želi to da predstavi kao da sam ja to sve tako uradio, naravno to ne stoji, kazao je Stanivuković.
Govoreći o Đajiću, Stanivuković je rekao da će oni izbore izgubiti, a da Đajić sada treba da smisli šta će sa sobom.
– Nisam ni sumnjao, znao sam da Đajić neće smjeti da mi ide na crtu, ne onu njegovu, neku drugu, nego ovu političku, istakao je Stanivuković.
A šta je gradonačelnik još rekao u intervjuu pogledajte u videu:

Nastavi čitati

Politika

MUP RS izdao uputstva za učesnike skupa “Srpska te zove”

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske pozvalo je građane da daju svoj doprinos da javni skup “Srpska te zove”, koji je planiran za četvrtak, 18. april, u Banjaluci, protekne mirno i dostojanstveno.

Iz MUP-a su istakli da preduzimaju pojačane mjere bezbjednosti povodom ovog skupa koji je prijavljen od Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica za 18.00 časova na Trgu Krajine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Građanima savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete. Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokument”, navodi se u saopštenju.

Radi preduzimanja bezbjednosnih mjera i radnji povodom održavanja ovog javnog skupa, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske zabranio je prevoz eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području cijele Srpske od četvrtka u ponoć do petka u ponoć, prenosi Srna.

Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice za navedeni period neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.

“Predstavnike medijskih kuća, druge subjekte i građane podsjećamo da je radi bezbjednosti zabranjena upotreba dronova”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da novinari, koji budu pratili događaj, treba da na sebi imaju jasno istaknutu novinarsku akreditaciju organizatora događaja.

Nastavi čitati

Aktuelno