Connect with us

Politika

KOŠARAC OTKRIO o čemu je danas razgovarano u Sarajevu

U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH na kojem je razgovarano o izmjenama Ustava BiH na kojem su prisustvovali predstavnici stranaka u vlasti na nivou BiH.

Sastanku u ime SNSD-a prisustvovali su Košarac i potpredsjednik stranke Nebojša Radmanović, zatim Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, Čedomir Stojanović iz DEMOS-a, u ime Naroda i pravde Elmedin Konaković i Denis Zvizdić, Darjana Filipović i Slavko Matić iz HDž-a BiH, Saša Magazinović iz SDP-a BiH.

Na sastanak nisu se odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red, kao i predstavnici opozicionih stranaka iz Federacije BiH, SDA, NES-a i Demokratskog fronta.

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac rekao je danas u Sarajevu da je najvažnije obezbijediti izborni suverenitet Republike Srpske u izbornom procesu, ističući da će njeni građani svoje predstavnike birati na suveren način kako to precizira Izborni zakon.

“Neće se dozvoliti da drugi konstitutivni narod ili građani biraju srpskog člana Predsjedništva, isto kao što mi ne želimo da biramo niti bošnjačkog niti hrvatskog člana Predsjedništva. Dajte da napustimo tu matricu koja je vidljiva toliko godina i izbornih procesa, da su predstavnici jednog naroda birali predstavnike drugog naroda”, istakao je Košarac.

On je istakao da je izborni suverenitet Republike Srpske jasan, dodajući da nijedno rješenje na nivou institucija BiH ne može biti doneseno bez saglasnosti Republike Srpske.
Prema njegovim riječima, važno je fokusirati se na implementaciju 14 ključnih prioriteta i dogovor političkih lidera iz Laktaša, dok sva ostala pitanja mogu biti po strani dok se ova dva ne riješe.
Govoreći o današnjem sastanku predstavnika političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH na kojem se razgovaralo o izmjenama Ustava BiH, Košarac je rekao da na ovom sastanku nije bilo dogovora, već samo razgovor o tome da se vidi šta su čije političke percepcije.

“Danas smo čuli čak i različite stavove partnera iz Federacije BiH /FBiH/ koji se odnose na način izbora, odnosno oko strukture Predsjedništva”, rekao je Košarac novinarima nakon sastanka.
Košarac je naglasio da je Izborni zakon jedno od važnijih pitanja, navodeći da se koncentracija političke snage treba usmjeriti na izmjene ovog zakona, za šta treba da postoji potrebna većina u Predstavničkom i Domu naroda, bez uticaja stranaca.

On je podsjetio i na dogovor političkih lidera iz Laktaša, ističući da će se u srijedu, za kada je zakazana sjednica Doma naroda znati da li će “trojka” implementirati dogovor iz Laktaša koji podrazumijeva odbijanje izmjena Izbornog zakona koji je predložio SDA.

“Već ulazimo u implementaciju određenih elemenata dogovorenih stvari u Laktašima i onda neko, onako kako /američki ambasador Majkl/ Marfi hoće, otvori pitanje Izbornog zakona sa osam zaključaka donesenim u Laktašima. Ne možemo iz sporazuma iz Laktaša nešto uzeti nešto ostaviti”, naglasio je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je izrazio nadu da će se predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda u FBiH dogovoriti oko sprovođenja odluka Evropskog suda za ljudska prava.

“Republika Srpska neće ulaziti u unutrašnja pitanja FBiH, jednako kao što nećemo dozvoliti predstavnicima FBiH da oni utvrđuju kako će Republika Srpska birati svog člana Predsjedništva”, zaključio je Košarac.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kritikovao je stranke opozicije koje nisu došle na današnji sastanak predstavnika partija u Parlamentarnoj skupštini BiH, ističući da su na taj način izbjegle svoj dio odgovornosti.

Konaković je ocijenio da je današnji sastanak definisao postojanje političke volje za izmjenama Ustava BiH, navodeći da se viđelo da te volje ima samo kod partija koje čine većinu u vlasti na nivou BiH.

On je rekao da je razgovarano o temi koja se tiče i evropskog puta BiH, te dodao da je današnji sastanak morao definisati postojanje eventualne političke volje za rješavanjem ovog problema.

“Već smo svi predlagali rješenja i danas smo o tim rješenjima razgovarali, ali bi ta politička volja morala biti artikulisana u dvotrećinskoj većini koja bi mogla donijeti izmjene Ustava”, rekao je Konaković novinarima nakon sastanka.

On je istakao da su predstavnici partija koji su došli na današnji sastanak pokazali ozbiljnost za rješavanje ovog pitanja, te uputio kritike strankama opozicije ističući da su na taj način izbjegle svoj dio odgovornosti.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona koje je predložila SDA, a koje su usvojene na Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Konaković je rekao da bi bilo prirodnije da se ovaj prijedlog vrati u redovnu proceduru, a da se u međuvremenu ponudi bolje rješenje izmjena Izbornog zakona.

On je dodao i da su izmjene Izbornog zakona moguće i bez izmjena Ustava u onom dijelu u kojem su kompatibilne ili saglasne sa postojećim Ustavom.

Politika

ŠMIT O SASTANKU DODIKA I PUTINA! “Vezani ste za EU, ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Kazanju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

O tom sastanku oglasio se Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Iz OHR povodom Dodikovog sastanka sa Putinom je rečeno da se “BiH obavezala da slijedi bezbjednosne i spoljnopolitičke smjernice EU”, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji. Ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država – poručili su iz OHR.

Tokom sastanka je Dodik, između ostalog, rekao kako potvrđuje dobre odnose koje Republika Srpska gaji prema Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, piše Avaz.

– Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji – poručio je Dodik.

Avaz

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ OŠTRO PORUČIO! “Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, A DANAS KLEVEĆE OPOZICIJU PUTINU”

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević komentarisao je sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

“Dodik je prevazišao sam sebe u svom nedoličnom i nedržavničkom ponašanju. Ne mogu da se ne sjetim da je Dodik na isti način OHR-u nekada klevetao SDS, baš kao što je danas klevetao opoziciju predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, iznoseći najobičnije laži”, rekao je Miličević.

Istakao je da predsjednik RS, po Ustavu Republike Srpske predstavlja jedinstvo građana i da nikada neće govoriti ružno o svojim građanima.

“Pogotovo, nikada neće lagati i iznositi neistine, zarad sitnog ličnog interesa”, rekao je Miličević.

Predsjednik SDS-a uputio je Dodiku nekoliko pitanja.

“Ko je prihvatio NATO-ov Program reformi i aktivirao Akcioni plan za članstvo u NATO-u? Ko gazi zaključke Narodne skupštine koji se odnose na Ustavni sud BiH i odlazak stranih sudija? Ko je dogovorio novu pravosudnu instancu na nivou BiH – Apelacioni sud BiH? Ko je usvojio sedam evropskih zakona i pripremio još tri, bez Zakona o Ustavnom sudu BiH? Ko je u finansijsku dubiozu doveo brojna javna preduzeća?”, kazao je Miličević.

Dodatno ga je upitao čiji prijatelji i porodice su stekli desetine i stotine miliona, dok je narod sve siromašniji.

“Ko mrskim zapadnjacima nudi rudnike litijuma i želi uništiti najplodniji dio Republike Srpske? Ko je srozao i do posrnuća doveo sve segmente društva? Ko je odgovoran jer je u Republici Srpskoj svaki dan sve manje stanovnika? Da li je ovo uradila opozicija ili on?”, upitao je Miličević, prenosi Fena.

Nastavi čitati

Politika

Putin uručio Dodiku Orden ALEKSANDRA NEVSKOG

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je danas u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom.

“Za veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH, jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom, odlikovati ordenom Aleksandra Nevskog Milorada Dodika – predsjednika Republike Srpske”, navodi se u ukazu koji je ranije potpisao ruski šef države.

Nastavi čitati

Aktuelno