Connect with us

Banjaluka

KOTLOVNICA NA STARČEVICI KOŠTALA 5,5 milona KM, dok će ona na UKC biti 30 MILIONA?!

Austrijska firma “Vamed” koja će izvoditi projekat, javnosti poznata i od ranije, a posebno Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS

Projekat “Projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC Republike Srpske” juče je zvanično i potpisan između direktora UKC dr Vlade Đajića i direktora austrijske kompanije “Vamed” Markusa Bolnara Nordenkamfa.

Čitav prijekat je vrijedan 14.950.000evra, a biće finansiran iz sredstava Evropske investicione banke.

UKC-e je još u jesen 2021. godine preuzeo dokumentaciju od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, ali je tek u aprilu 2022. godine dobijena finalna saglasnost na tendersku dokumentaciju.

Poznajući probleme koje UKC RS nesumnjivo ima sa grijanjem, javnost je blagonaklono gledala na ovu inicijativu.

Ipak, opravdano se postavlja pitanje kako je moguće da kotlovnica za UKC RS košta skoro 30 miliona KM, dok je rejonska kotlovnica na Starčevici, sagrađena 2014.godine, koštala 5,5 miliona KM. U obzir treba uzeti i inflaciju, međutim nevjerovatno je da će kotlovnica koja će raditi samo za potrebe UKC koštati 5,5 puta više nego rejonska kotlovnica koja zagrijava nekoliko hiljada domaćinstava, odnosno, prema dostupnim podacima, čak 15 % kupnog konzuma grada Banjaluka. Rejonsku kotlovnicu je gradila kompanija Montavar Metalna nova iz Slovenije.

Ruku na srce, sami projekat podrazumijeva, pored rekonstrukciju kotlovnice, i izgradnju sistema za hlađenje i grijanje objekata, i djelimičnu sanaciju kuhinje.

Na naše pozive da prokomentariše formiranje cijene za projekat koji je potpisan sa austrijskim Vamedom direktor UKC RS dr Đajić se nije javljao.

Ova tema zanimljiva je i na društvenoj mreži tviter gdje se takođe postavilo ovo pitanje.

Vamed poznat i od ranije, posebno Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS
Zanimljivo, firma Vamed iz Austrije navodi kao svoje reference i poslove slične koje je radila u Tuzli i Bijeljini.

Direktor austrijske kompanije “Vamed” Markus Bolnar Nordenkamf rekao je da ova firma djeluje na tržištu BiH već 15 godina.

– Jedan od najvažnijih projekata ovdje u Banjaluci je projekat rekonstrukcije UKC-a iz 2018. godina, a takođe izvodimo projekte u Tuzli i Bijeljini – podsjetio je Bolnar.

Ipak, upravo je ova firma bila dio afere kada je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS otkrila da je gradnja bolnice u Bijeljini koštala više od 36 miliona evra, koliko je zvanično rečeno prilikom otvaranja ove zdravstvene ustanove u julu 2013. godine.

U aprilu 2019.godine revizori su konstatovali da je Ministarstvo zdravlja RS 2018.godine, kada je ministar bio Dragan Bogdanić, firmi “Vamed” iz Beča, sa stavke “ostali izdaci” plaćen milionski iznos po osnovu arbitražnog spora.

Ugovor sa kompanijom “Vamed” zaključen 2009. godine, a tada je ministar zdravlja bio Ranko Škrbić.

Banjaluka

RALJIĆ O PARKINGU “SNSD-ovi gradonačelnici NIJEMO POSMATRALI kako se ovo zemljište korak po korak otima od Grada”

Cijene i uslovi korišćenja parkinga na lokaciji kod „Stare autobuske stanice“ u Banjaluci, koji je sada i zvanično prešao u ruke privatnika, moraju biti iste kao na javnim parkinzima u Banjaluci, poručio je Željko Raljić, predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka.
On je pozvao građane Banjaluke da zbog bezobrazno visokih cijena bojkotuju ovaj parking sve dok cijene i uslovi korišćenja ovog parkinga ne budu iste kao i ranije, a gradske vlasti da donesu odluke kojom bi se riješila ova situacija, tako što bi se onemogućila samovolja pojedinaca.
On ističe da cijene naplaćivanja parkinga moraju biti jedinstvene bez obzira čija je djelatnost.
„Gradski odbor SDS Banjaluka predlaže davanje preporuke o cijeni kojom bi se izbjegla situacija kao ova koju sada imamo da se ista djelatnosti naplaćuje po znatno većim parking cijenama“, navodi on.
Napominje da je ovo očigledan pokušaj ubiranja ekstraprofita, preko leđa građana.
Raljić ističe da parking kod Stare autobuske stanice takođe mora ostati u istoj zoni kao kada je njime raspolagala gradska parking služba.
„Sada vidimo da novi vlasnik naplaćuje cijene koje važe za prvu ili nultu zonu i to po posebnom režimu. Za razliku od ranije parking se ovdje plaća i noću i nedjeljom i to sve po istoj cijeni od dvije 2 marke na sat, bez mogućnosti kupovine dnevne karte“, napominje Raljić.
Podsjetio je da je Grad Banjaluka izgubila zemljište na kojem je ovaj parkinga zahvaljujući neshvatljivim propustima prethodnih gradskih vlasti i republičkih institucija.
„Nakon što su na više lokacija nestali dokumenti koji potvrđuju da je grad Banjaluka vlasnik zemljišta, SNSD-ovi gradonačelnici su ignorisali ovaj problem i nijemo su posmatrali kako se ovo zemljište korak po korak otima od Grada“, kazao je Raljić.
Napominje da je SDS u Banjaluci od početka ove afere uporno pozivao gradske i republičke vlasti da se vinovnici ove prevare identifikuju i zaustave, ali da oni ništa konkretno nisu poduzeli svih tih godina što je dovelo do toga da Grad na sudu izgubi spor i ostane bez ove lokacije.

Nastavi čitati

Banjaluka

MILANOVIĆ PORUČIO “Moraju se vratiti mjesta za INVALIDE na parking stare autobuske stanice”

Šef kluba odbornika PDP-a Dragan Milanović poručio je da je pročitao nekoliko objava da parking na staroj autobuskoj stanici nakon ponovnog otvaranja nema ni jedno parking mjesto za invalide.
-To je nedopustivo i Grad ne treba potpisivati ugovor dok vlasnik parkinga ne vrati najmanje onoliko parking mjesta za invalidna lica koliko je bilo dok je Grad upravljao pomenutim parkingom. Vjerujem da je to samostalna odluka vlasnika i da u gradskoj upravi za to nisu znali. Ali bez obzira to se mora urgentno riješiti. Lično ću sutra intervenisati i to tražiti, ističe Milanović.

Nastavi čitati

Banjaluka

“ZIMZOPARK” OTVARA SVOJA VRATA 29. DECEMBRA! Čarobni praznični ambijent, bajkovite kočije, hiljade prskalica …

“Zimzopark” koji će se ove godine održavati u parku ” Mladen Stojanović” svoja vrata otvara 29. decembra, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.
“Biće to još jedno mjesto za stvaranje najljepše novogodišnje čarolije. Čarobni praznični ambijent, bajkovite kočije, hiljade prskalica i još mnogo toga, učiniće da otvaranje “Zimzoparka” bude događaj koji ćete pamtiti”, navode na Facebook stranici grada Banjaluka.”Zimzopark” koji će se ove godine održavati u parku ” Mladen Stojanović” svoja vrata otvara 29. decembra.

Biće to još jedno mjesto za stvaranje najljepše novogodišnje čarolije. Čarobni praznični ambijent, bajkovite kočije, hiljade prskalica i još mnogo toga, učiniće da otvaranje “Zimzoparka” bude događaj koji ćete pamtiti”, navode na Facebook stranici grada Banjaluka.

Nastavi čitati

Aktuelno