Connect with us

Banjaluka

KRESOJEVIĆ ODGOVARAO NA PITANJA GRAĐANA! Evo šta je sve rekao

Menadžer grada Banjaluka Bojan Kresojević danas je u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV i za portal srpskacafe.com odgovarao na pitanja građana. Istakao je da je ovaj način komunikacije korak naprijed da se upoznaju sa problemima koji muče građane i kako bi u skladu s tim svoje politike i projekte prilagodili u skladu sa sredstvima koje imaju na raspolaganju. Ovo su bila samo neka od pitanja građana.

1.Da li je konačno u planu gradnja škole na Paprikovcu koja se najavljuje mjesecima, ali ništa se ne dešava. Pita nas to Zorica sa Paprikovca.

– Mi smo nakon 20 godina u Banjaluci izgradili prvu školu, to je škola u Adi koja nosi ime objekta Kosovo i Metohija, i to je pravo čekanje. Kada govorimo o samoj reallizaciji projekta škole koju smo izgradili u Adi bilo je potrebno dvije i po godine. To je proces od izrade samog idejnog rješenja, rješevanja imovinsko pravnih odnosa, dobijanja građevinske dozvole, obezbjeđivanja finanskijskih sredstava i same izgradnje, to je proces koji teče. Ali, ono što je najvažnije je da je ova gradska administracija odlučna da taj projekat uradi i u toku smo rješavanja imovinsko pravnih odnosa. Vjerujem da ćemo uskoro imati rješenje za takvo pitanje, tako da bismo već naredne godine, vjerujem, mogli započeti sa fizičkim polaganjem kamena temeljca, rekao je Kresojević.

2. U MZ Saračica na udaljenosti od 6.5 kilometara od centra grada, tačnije iza sjedista MZ Saračica, oko 300m od magistralnog puta nikada nije prošla voda. Ovdje ima preko 20 domaćinstava koje nemaju vodu. Naš gledalac David pita: Može li se ista uraditi po tom pitanju?

– Ja ovako ne mogu da lociram koji dio Saračice je u pitanju, ali ono što mogu reći je da je trenutno raspisana javna nabavka za četiri kilometra cjevovoda sa Brankovca na Saračicu. Bio bih srećan da je u pitanju lokacija koja odgovara pomenutom gledaocu, ali svakako ja želim reći da smo od početka mandata 200 km vodovodne mreže izgradili i da, ono što je najvažnije, za sve one koji nisu dobili, a imamo još negdje oko tri odsto građana Banjaluke koji kroz sve ove projekte nisu pokriveni gradskim sistemom vodosnabdijevanja, da iz mjeseca u mjesec radimo sve više godišnje, više od 50 KM nove mreže. Tako da, očekujem, do kraja narednog mandata, da ćemo biti na 99, 9 posto građana koji su pokriveni vodom, istakao je Kresojević.

3. Hoće li se i kada graditi fiskulturna sala pored osnovne škole u Adi kako je prvobitno bilo planirano. Pita nas to Nevena Radulović iz naselja Ada?

– Mi nismo odustali od tog plana, s obzirom na to da je i Regulacionim planom predviđeno da u sklopu škole se gradi i sportska dvorana i trenutno smo i tu u fazi rješavanja imovinsko pravnih odnosa, tako da početkom narednom mandata sigurno da će ova škola ima veliku simboliku za srpski narod, jer je donacije države Srbije. Imamo želju da postane devetorazredna i da pored dva prelijepa amfiteatra ima i dvoranu, naglasio je Kresojević.

4. Aleksandra Janjetović pita kada će selo Lolići u Bistrici ( Jošikovoj vodi) dobiti asfalt? Asfaltirano je par kilometara i na tome stoji već 15 godina. Da li je ljudski i dostojno življenja da selo koje je udaljeno 15 km od centra Banja Luke nema asfalt?

– Moram skrenuti pažnju da smo mi po pitanju saobraćajne infrastrukture izuzetno oštećeni kao građani Banjaluke od štetnog djelovanja Skupštinske većine i želim skrenuti pažnju da 10 miliona 950 hiljada KM je amandmanima Skupštinske većine smanjeno za saobraćajnice. Da nije bilo štetnih amandamana mi bismo danas bili u situaciji da izgradimo novih 73 km asfalta. Kompletnu Manjaču bismo mogli da završimo, ali za SNSD i Skupštinsku većinu, kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura 2024. nije ni počela. Tri puta nisu podržali uređenje građevinskog zemljišta i na t5aj način nam zaista otežavaju ovaj posao, dodao je Kresojević.

5. Ko i zašto pravi asfalt ispod Neše Speeda kada je kud i kamo potrebnije sanirati asfaltni put od pumpe do crkve na Rajkovcu, pita nas to gledalac Nikola iz Rekavica.

– Saglasan sam. Moraju se znati prioriteti, ali to važi za ljude koji su posvećeni rješavanju problema građana, a ne nekih pojedinačnih problema. A, upravo ovaj primjer oslikava politiku SNSD – a. SNSD je uvijek opredijeljen da riješi nekom svom čovjeku asfalt, vodu, a nije važno što bi se sa isto sredstava moglo riješiti 20, 30 domaćinstava. Saglasan sam da je prioritet saobraćajnica prema crkvi, ali sa druge strane Grad Banj Luka nije taj koji izvodi radove, pretpostavljam da su neki viši nivoi vlasti linijom SNSD – a obezbijedili izgradnju te saobraćajnice, ali svakako da Grad Banja Luka radi po prioritetima i saobraćajnice koje koristi veći broj domaćinstava su prioritet – izjavio je gradski menadžer.

6. Hoće li gradske vlasti ispuniti obećanje dato pred narodom ispred skupštinske sale i konačno povećati subvencije djeci koja idu u privatne vrtiće? Pitala je Milana iz Borika.

– Sigurno, kao i svako drugo obećanje koje smo dali od besplatnih udžbenika, karata za javni prevoz, ali i mnogo onoga što nismo čak ni najavili, od besplatnih priključaka, besplatnih placeva koje ćemo realizovati tokom ovog ljeta, tako ćemo imati i povećanje subvencija baš onako kako smo to rekli građanima i roditeljima koji su došli u Skupštinu grada. Na taj način do početka jula mjeseca mi ćemo definitivno početi sa povećanim subvencijama. Povećane subvencije podrazumijevaju da će za jedno dijete subvencija iznositi 100 KM, a za porodice koje imaju dvoje djece u vrtiću 300 KM, naglasio je Kresojević.

7. Kakve su šanse da neko od gradskih vlasti konačno dođe u Pervan i da vidi u kakvim uslovima živimo. Kažu da niko od predstavnika grada nije kročio nogom u Pervan, godinama?

– Mi smo prošle godine kilometar vodovoda uradili u Pervanu, tako da ne postoji ni jedna Mjesna zajednica koju nismo posjetili od svih 57 za ovaj mandat. a većinu svake godine posjetimo. Ovo ćemo shvatiti kao poziv da je potrebno dodatnu pažnju posvetiti ovoj Mjesnoj zajednici i razumljivo je da kada imate veliki broj mjesnih zajednica u koje se nije ulagalo dugi niz godina da ne možete za kratak vremenski period da ih dovoljno osvježite. Mi smo preuzeli grad sa zapuštenom infrastrukturom i potrebno je da uložimo mnogo napora, a s druge strane imam i opstrukcije da nam program uređenja građevinskog zemljišta nije na raspolaganju i da je uvijek potrebno da uložite trostruko više energije da nađete rješenje.

Dodao je da je potrebno da u narednom vremenskom periodu obiđu Pervan, što će, kako je naglasio, i uraditi tokom ljeta , gdje će razgovarati sa građanima i vidjeti šta su prioriteti za mještane ove Mjesne zajednice.

Marijana Bogdanović/SrpskaCafe

Banjaluka

OBAVJEŠTENJE IZ VODOVODA I večeras redukcija u tri naselja

Iz banjalučkog „Vodovoda“ saopšteno je da će i noćas biti nastavljena redukcija vode prema Trnu, Glamočanima i Jablanu, kao i prethodnu noć.

Redukcija će trajati od 22.30 do sutra u 7 časova.

Rezervoar Rekavice 1 takođe će biti pušten ujutro u 7.

Iz Gradske uprave danas je rečeno da se stabilizacija u vodosnabdijevanju može očekivati sa smanjenjem temperatura, koja se najavljuju od nedjelje.

Nastavi čitati

Banjaluka

“BANJALUKA JE TU ZA SVE”: Uručena pomoć porodicama koje su pretrpjele štetu u nevremenu

Gradonačelnik Draško Stanivuković posjetio je porodice u naselju Mišin Han, i tom prilikom im uručio rješenja o nadoknadi štete uzrokovane olujnim nevremenom koje je nedavno zahvatilo ovo banjalučko naselje.

-Vjerujem da su svi u Banjaluci, a i šire, vidjeli stravične fotografije nakon nevremena, koje je prije nekoliko nedjelja pogodilo Mišin Han. Tada sam posjetio ove porodice i poručio da će Grad biti uz njih, a danas smo to obećanje i ispunili uručenjem rješenja o nadoknadi 50% procjenjene štete koja na nekim objektima iznosi i preko 20.000KM – izjavio je gradonačelnik.

Kako je istakao, ovom mjerom podrške obuhvaćeno je 18 porodica iz ove mjesne zajednice.

I kada je lijepo i kada je teško, Banjaluka je tu za sve – zaključio je Stanivuković.

Podsjećamo, nakon olujnog nevremena koje je zahvatilo naš grad početkom juna, više porodica iz MZ Mišinog Hana je ostalo bez krova nad glavom.

Osim što su interventne ekipe bile na raspolaganju i angažovano radile na sanaciji štete u ovom naselju, ove porodice je obišao i gradonačelnik Stanivuković i tom prilikom im dao obećanje da će Grad pružiti i podršku za sanaciju šteta na stambenim objektima.

Nastavi čitati

Banjaluka

UVEDENA DEŽURSTVA Na ove brojeve telefona možete zvati dok traje vanredna situacija

U okviru mjera koje je Gradski štab za vanredne situacije donio na današnjoj sjednici, uvedeno je stalno dežurstvo u službama Odsjeka za poslove civilne zaštite i vatrogasne brigade, Vodovoda A.D. i JU „Centra za socijalni rad Banjaluka“.

Sljedeći brojevi telefona ovih ustanova, određeni su kao dežurni u periodu dok traje proglašeno vanredno stanje:

– Vodovod A.D. – 051/498-950 dostupan 24 časa;

– Odsjek za poslove civilne zaštite i PTVSJ – 051-498-261 od 8.00 do 16.0 časova i Centar za obavještavanje – broj telefona 121 – od 16 do 8 časova;

– JU „Centar za socijalni rad Banjaluka“ – 065/539-701 i 066/237-558 dostupan 24 časa.

– JZU „Dom zdravlja Banjaluka“ – broj telefona 124 – dostupan 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno