Connect with us

Region

Kurti potvrdio da Priština prihvata evropski prijedlog za sporazum Kosova i Srbije

Premijer Kosova Albin Kurti jasno je potvrdio u telefonskom razgovoru sa višim savjetnikom State departmenta Derekom Cholletom da Priština prihvata evropski prijedlog za sporazum Kosova i Srbije.

“Tokom ovog razgovora, premijer je potvrdio stav o evropskom prijedlogu kao dobroj osnovi za dalje razgovore ka normalizaciji odnosa. Za normalne, evropske i dobrosusjedske odnose, Kurti je naglasio da pored međusobnog priznanja u srži sporazuma moraju biti uzeta u obzir i prava nacionalnih manjina”, saopštila je Vlada Kosova.

Kurti se zahvalio Cholletu za podršku i stalnu pažnju SAD i njega lično tokom procesa dijaloga.

On je, između ostalog, obavijestio Chollea da je jučer na Kosovu, zajedno sa 12 ukrajinskih novinara obilježena prva godišnjica ruskog napada na Ukrajinu sjećanjem na žrtve, ali i pravednu oslobodilačku borbu ukrajinskog naroda.

Podsjećamo, Chollet je nedavno kazao da vjeruje da Zajednica opština sa srpskom većinom treba biti uspostavljena na Kosovu, ali da je jasno naglasio Vladi Kosova da to nije nešto poput entiteta Republika Srpska te da SAD to ne bi prihvatile.

Govoreći o tome da li je vidio napredak u smislu toga da Vlada Kosova pristane na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, on je tada kazao da nije.

“Nažalost, ne još. Ali, bili smo veoma jasni, i javno i privatno, da vjerujemo da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude uspostavljena i funkcionalna, ima nekih detalja koji treba da se razrade po tom pitanju”, rekao je.

Dodao je tada da vjeruju da je to obaveza koja je preuzeta ranije, da je uspostavljanje Zajednice u skladu sa Ustavom Kosova.

“Veoma smo jasno sa našim kolegama u Prištini da to nije nešto poput entiteta Republike Srpske, da SAD ne bi to prihvatile i da to nije ono što mi guramo”, naglasio je tada Chollet.

Vučić je izjavio da je ukazao Cholletu šta su “crvene linije” Beograda preko kojih neće preći te da ne mogu da razgovaraju o bilo kakvom obliku formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti Kosova ili ustupanja članstva u UN, a što je dio francusko-njemačkog plana za Kosovo.

Francusko-njemački plan za Kosovo je plan Evropske unije za stabilizaciju i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, a koji je podržala i Evropska komisija naglasivši da će ga integrirati u dijalog ove dvije zemlje.

Region

Pokušao da pomogne nepoznatoj ženi pa upao u šaht, spasavalo ga devet vatrogasaca

Jedan Splićanin povrijeđen je kada je upao u šaht pokušavajući da dohvati ključeve automobila koji su nepoznatoj ženi upali u šaht, a u njegovom spasavanju učestvovalo je devet vatrogasaca.
Čovjek koji je u petak bio u smjeni na svom radnom mjestu pokušao je pomogne ženi i dohvati joj ključeve koji su upali u šaht, ali u trenutku neopreznosti okliznuo se sa metalnih merdevina i pao u šaht dubok oko dva metra, prenosi portal Indeks.Na intervenciju su zatim pozvani vatrogasci koji su došli na lice mjesta i izvadili muškarca iz šahta.

-U intervenciji su učestvovala devetorica vatrogasaca s dva vozila – saopštili su zvaničnici splitske vatrogasne službe i potvrdili da je čovek sa prelomom ruke prevezen u bolnicu.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Region

Pjesmom „Ovo je Srbija“, završen skup „Srbija nade“ (VIDEO)

Skup „Srbija nade“ završen je večeras ispred Skupštine Srbije oko 20.30 sati pesmom „Ovo je Srbija“ i govorom predsednika Aleksandra Vučića.
Vučić je zahvalio građanima koji su došli u velikom broju iz svih dijelova zemlje.Rekao je i da je ponosan što nijednog incidenta nije bilo, što su došli ljudi da odaju pijetet i pokažu vjeru i ljubav prema Srbiji.

Skup je počeo intoniranjem himne Bože pravd nešto poslije 19.00 časova, a građani su ispunili prostor ispred Doma narodne skupštine, Pionirskog parka i okolnih ulica.

(Tanjug)

Nastavi čitati

Region

Slavili maturu, pa zapalili barku (VIDEO)

Tokom maturske povorke u Dubrovniku neko je ispalio signalnu raketu koja je potom pala na jednu barku u staroj gradskoj luci, javlja “Index”.

To je izazvalo požar na barci, kojoj je neko brzo pristupio drugim plovilom i ugasio ga.

Snimak nadzorne kamere koja prikazuje šta se tačno dogodilo širi se društvenim mrežama, pogledajte ga ispod.

Nastavi čitati

Aktuleno