Connect with us

Banjaluka

Kvadrat parkinga u centru Banjaluke kao kvadrat stana u naselju Ada

Iako je nepisano pravilo da je cijena kvadratnog metra parkinga pola vrijednosti kvadratnog metra stana, u centru Banjaluke metar parkinga košta kao metar stana van centra grada.

Naime, Banjalučani koji žive u centru grada za parking mjesto često moraju izdvojiti i do 2.600 KM po kvadratnom metru.

Dragan Milovanović, direktor Agecije “Remax”, rekao je za “Nezavisne novine” da se prosječne cijene parkinga kreću od 1.000 do 1.500 KM, dok u centru grada dostižu vrijednost i od 2.500 KM po metru kvadratnom.

“U centru grada cijene garaža su dosta veće jer je pojačana potreba za parkingom”, kaže Milovanović.

Prema njegovim riječima, građani koji kupe stan u centru Banjaluke često nemaju izbora nego da kupe i parking mjesto, a kada imaju dva automobila u domaćinstvu, nerijetko kupe i dva parking mjesta.

“U centru grada garaža može dostiću cijenu i od 35.000 KM, što je za njenih 13 do 14 kvadrata između 2.500 do 2.600 KM po metru kvadratnom”, kazao je on.

S tim u vezi kaže da cijene parkinga generalno prate cijene stana, što znači da stanovi čiji je metar kvadratni oko 3.000 KM u prosjeku imaju garažno mjesto vrijednosti 1.500.

“Kada ima veći životni manipulativni prostor, odnosno kada ima javnih parkinga, manja je potražnja za parking mjestom, pa je samim tim i cijena niža, dok građani koji biraju stanove u centru uglavnom moraju kupiti i garažu ili parking mjesto, koje je samim tim i skuplje”, ističe Milovanović.

Cijene kvadrata stanova u Banjaluci su od maja u relativnoj stabilizaciji te je trenutno najeftiniji metar kvadratni 2.600 KM i to u naseljima Ada i Novi Borik, dok je najskuplji 4.600 KM.

Kako su iz druge agencije za nekretnine istakli za “Nezavisne”, prosječna vrijednost stanova je oko 3.200 KM po metru kvadratnom, dok se garažno parking mjesto može kupiti i za 1.000 KM po metru kvadratnom.

Najznačajniji faktor koji diktira cijenu je upravo lokacija, tako da su na lokacijama poput naselja Ada, Novi Borik, Lazarevo cijene nešto niže, te je ovdje metar kvadratni parkinga od 1.000 do 1.500 KM.

U naselju Obilićevo za 17 metara kvadratnih garaže potrebno je izdvojiti 22.000 KM, što je 1.294 KM po metru kvadratnom. Gotovo ista vrijednost kvadratnog metra je i u Novoj varoši, gdje metar kvadratni garaže košta 1.250 KM, a situacija je slična i u Boriku, gdje iznosi oko 1.200 KM.

Banjaluka

GRAĐANI ISTAKLI ZASTAVE pred odluku o rezoliciji o Srebrenici

Brojni Banjalučani odazvali su se pozivu Vlade Republike Srpske da istaknu srpske trobojke čime, kako ističu, simbolički iskazuju protivljenje namjeri usvajanja za Srbe sporne rezolucije o Srebrenici.

Otome svjedoči i zastava istaknuta u Ulici Vojvode Momčila u centru Banjaluke.

Vlada Republike Srpske će danas u Srebrenici održati redovnu sjednicu, i to na dan kada će Generalna skupština UN odlučivati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Tom prilikom najviši zvaničnici Republike Srpske položiće cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Nastavi čitati

Banjaluka

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA Gradskog štaba za vanredne situacije

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas redovnu sjednicu, na kojoj je prihvaćen prijedlog Plana obuke i osposobljavanja Gradskog štaba za vanredne situacije, jedinica i timova civilne zaštite za period 2024 – 2027. godine.

Dodatno, na današnjoj sjednici je razmatran i prijedlog Plana zaštite i spasavanja od zemljotresa u Banjoj Luci.

Na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije prihvaćena je Informacija o aerozagađenju vazduha i mjerama zaštite na teritoriji grada.

Jedna od tačaka dnevnog reda koja je razmatrana jeste i razmatranje Odluke o određivanju privrednih privrednih društava i pravnih lica, nosilaca poslova i zadataka u provođrnju mjera zaštite i spasavanja na teritoriji grada, kao i Odluka o formiranju jedinica i timova civilne zaštite i Odluka o određivanju povjerenika zaštite i spasavanja na teritoriji Banje Luke.

Osim toga razmatran je i Plan sprovođenja mjera na vodovodnom sistemu „Vodovod“ – a a.d. Banja Luka za eventualni sušni period.

Nastavi čitati

Banjaluka

“ĆIRILICA NEKAD I SAD”! Sutra obilježavanje Dana slovenske pismenosti

Programom pod nazivom „Ćirilica nekad i sad“ sutra, 23. maja u 19.00 časova u Domu omladine biće obilježen Dan slovenske pismenosti.

Riječ je o programu koji uz podršku Grada Banje Luke organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

Kako su kazali organizatori, o srpskom pismu nekad i sad govoriće prof. dr Milanka Babić, dok će u ime „Prosvjete“ govoriti dr Jelenko Bojić i mr Željko Vujadinović.

Takođe, u okviru programa u Domu omladine biće priređena izložba ćiriličkih rukopisa posvećena Svetom Ćirilu i Metodiju.

Nastavi čitati

Aktuelno