Connect with us

Banjaluka

LAKŠI DOLAZAK DO POTREBNIH INFORMACIJA: Rodni list, sve što vas zanima

Gradska uprava Banja Luka nastoji da građanima omogući lakši dolazak do potrebnih informacija o uslugama i poslovima koji se mogu obaviti u Gradskoj upravi. U komunikaciji administracije i građana znaju se desiti nesporazumi do kojih dolazi usljed stručnih izraza koje koriste službenici i procedura koje se primjenjuju u javnoj upravi, a građani nisu dužni da ih poznaju. Uloga gradske administracije je i da građanima omogući, na razumljiv i efikasan način, zadovoljavanje njihovih potreba. Tim povodom je nastao i ovaj tekst na temu izdavanja rodnih listova.

Radi se o jednom od najviše traženih dokumenata koje izdaje Gradska uprava, a kako bi se uštedilo vrijeme građanima, u nastavku teksta donosimo odgovore na 7 najčešćih pitanja o rodnom listu:

-šta je rodni list i zašto je bitan?

-koji je rok važenja rodnog lista?

-kako i gdje se može izvaditi rodni list?

-kome se može izdati rodni list i kako se izdaje?

-može li se rodni list koristiti u inostranstvu?

-da li se rodni list plaća?

-ko i kako vrši upis novorođene djece?

1. Šta je rodni list i zašto je bitan?

Rodni list je naziv koji se najčešće upotrebljava za dokument koji se zvanično zove Izvod iz matične knjige rođenih (Izvod iz MKR). U slučaju Republike Srpske radi se o jednom istom dokumentu, dok su npr. u Hrvatskoj to dva različita dokumenta.

Izvod iz MKR je javna isprava kojom se dokazuju činjenice i podaci upisani u Matičnoj knjizi rođenih, i to su podaci o ličnom stanju građanina:

-podaci i činjenice koji nastaju pri rođenju – ime, prezime, pol, datum, mjesto i čas rođenja, podaci o roditeljima, državljanstvo, JMB, a mogu se navesti i podaci o vjeroispovjesti, nacionalnosti i slično;

-činjenice koje utiču na lično stanje, a dešavaju se tokom života – utvrđivanje očinstva, starateljstvo, brak, promjena pola, imena i drugo;

-činjenica smrti.

Izvod treba da sadrži podatke o ličnom stanju građanina, koji proizilaze iz činjenica i podataka upisanih u matične knjige do dana izdavanja izvoda.

2. Koji je rok važenja rodnog lista?

Izvod iz MKR nema ograničen rok važenja. Ova napomena vezana za neograničen rok trajanja dokumenta važna je i građanima i institucijama koje kojima se ovaj dokument predaje kao dokaz o činjenicama upisanim u matičnu knjigu. Rodni list izvađen nakon 2010. godine ima neograničenu dokaznu snagu, ako u međuvremenu nije došlo do promjene činjeničnog stanja.

Odgovornost za upotrebu izvoda koji ne sadrži posljednje podatke upisane u matičnu knjigu snosi lice koje ga stavi u pravni saobraćaj.

Drugačije postupanje moguće je samo kada je u pitanju zaključenje braka i to za ono lice koje nije rođeno na teritoriji Republike Srpske, pa se provjera podataka u matičnoj knjizi ne može izvršiti kroz uvid u bazu podataka. Tada se traži originalni izvod iz MKR novijeg datuma.

3. Kako se i gdje može izvaditi rodni list?

Rodni listovi se izdaju od strane matičara u gradskoj ili opštinskoj upravi bilo kojeg grada/opštine u Republici Srpskoj.

U Banjoj Luci se rodni listovi mogu izvaditi:

-u zgradi Gradske uprave, u prijemnoj kancelariji – soba 16, (Trg srpskih vladara br. 1), svakim radnim danom od 08:00 do 20:00 časova;

kontakt telefoni: 051/244-444, lokal 635

-u Uslužnom centru Borik, ul. Bulevar Živojina Mišića br. 31,

svakim radnim danom od 08:00 do 20:00 časova;

kontakt telefon: 051/258-262;

-u Uslužnom centru Starčevica, ul. Josifa Pančića br. 4, svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 časova;

kontakt telefoni: 051/435-530, 435-531;

-na šalteru Gradske uprave u prostorijama „CIPS“ (šalter sala MUP RS), ul. Kralja Petra I Karađorđevića br. 5,

svakim radnim danom od 07:00 do 20:00 časova;

-u mjesnim kancelarije na području grada (16 mjesnih kancelarija) – pregled mjesnih kancelarija dostupan je na: https://www.banjaluka.rs.ba/gradska-uprava/mjesne-kancelarije/.

Ako je osoba rođena na području Republike Srpske ili naknadno upisana u matične knjige, rodni list se može izvaditi u bilo kojoj opštini/gradu Republike Srpske. To je omogućeno kroz postojanje Centralnog sistema za elektronsku obradu podataka i čuvanje drugog primjerka matičnih knjiga u elektronskom obliku. Svaki matičar u Republici Srpskoj ima pristup ovom sistemu i, ukoliko se osoba nalazi u sistemu i ukoliko su podaci verifikovani-potvrđeni, može izdati rodni list.

Rodni listovi širom Republike Srpske mogu izdavati isključivo licima rođenim na teritoriji Republike Srpske i licima čiji su upisi iz inostranstva, kao upisi naših državljana, izvršeni u matičnim knjigama nadležnih matičnih službi na teritoriji Republike Srpske, ali ne i licima rođenim (ili upisanim u knjige rođenih) na prostoru Federacije BiH, ili Distrikta Brčko (baze nisu međusobno uvezane, a propisi su na entitetskom nivou).

Usljed toga,  ne postoji mogućnost da se licima koja su mijenjala entitetsko državljanstvo izda rodni list bilo gdje drugdje nego, isključivo, na teritoriji Federacije ili Distrikta Brčko, u zavisnosti gdje su upisani u knjige rođenih.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NA LAUŠU! “Izgradili smo preko 2 kilomera vodovodne mreže, NAŠA DJELA SU VIŠE OD RIJEČI”

-Naša djela su uvijek više od riječi, istakao je večeras gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.
On je dodao da je izgrađeno preko 2 kilomera vodovodne mreže na Laušu.
-Realizacijom ovog projekta riješeno je vodosnabdijevanje za preko 100 domaćinstava!
Kao po običaju, nakon završetka radova organizovali smo druženje sa mještanima kako bismo im uručili vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu, ali i porazgovarali o budućim projektima koji će doprinijeti poboljšanju standarda života u ovom dijelu našeg grada!
Nastavljamo dalje putem pobjede, kaže Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Prepoznali smo potrebu roditelja čija djeca pohađaju PRIVATNE PREDŠKOLSKE USTANOVE”

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske“ da je Gradska administracija na čelu sa Draškom Stanivukovićem prepoznala potrebu roditelja čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove.
– To potvrđuje jer samo prva Gradska uprava koje je uvela subvencije za boravak djece u vrtićima. Već tada smo izrazili želju i potrebe da se taj iznos poveća, ali moramo uzeti realne budžetske mogućnosti – rekao je Kresojević.
Prema njegovim riječima, na održanom sastanku prije skoro mjesec dana zajedno sa roditeljima došli su do zaključka, odakle, na koji način i u kojem iznosu se mogu obezbijediti sredstva. – Poznato je da budžetska sredstva raspređuje Skupština grada a predlaže gradonačelnik.

Na tom sastanku, Gradska administracija se obavezala da će uputiti takav prijedlog, ali da takav prijedlog razmatra Skupština grada i usaglašeno je da roditelji sa “drugom stranom“ političke scene grada to usaglasiti.

Nismo dobili informaciju da li prijedlog koji smo mi dogovorili dobio podršku – rekao je Kresojević.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ “Banjaluka je odlučna da pokloni bolje uslove života SVAКOM PENZIONERU”

Iskustvo u vezi sa izdavanjem i korišćenjem penzionerskih kartica bilo je povod i tema mog razgovora sa g. Borisom Jevtićem, direktorom filijale PIO fonda Srbije u Novom Sadu.

Napisao je na Instagramu narodni poslanik PDP-a u NSRS Nebojša Drinić.

– Banjaluka je odlučna da pokloni bolje uslove života SVAКOM PENZIONERU. Кako? Uz penzionersku karticu, pri obavljenoj kupovini ili plaćanju određenih usluga korisnici veoma jednostavno ostvaruju popuste.

Uz dodatne bodove u društveno-odgovornim institucijama mogu da ostvare i dodatne pogodnosti.

Javni gradski prevoz više ne može biti finansijski problem, a i pitovanja u banjske turističke destinacije postaju dostupnija.

Ovdje nećemo stati! Želimo maksimalan broj zadovoljnih penzionera Banjaluke. Želimo im zahvaliti na decenijama rada i truda uloženog u grad kojim se ponosimo i u kojem sada mi gradimo budućnost za neke nove generacije. – zaključio je Drinić.

Nastavi čitati

Aktuelno