Connect with us

Hronika

LAŽNOM GENERALU 17 GODINA ROBIJE! Nasmrt pretukao poznanika drškom sjekire

Aladin Biser (38) osuđen je pravosnažno na 17 godina robije zbog ubistva poznanika, preduzetnika Fethije Mihmića u Jagodnjaku kod Brčkog. On je Mihmića, kome se prethodno lažno predstavljao kao geometar, u maju 2021. nasmrt pretukao drškom sjekire.
Tužilaštvo Brčko distrikta saopštilo je da su dokazali su optužbe protiv Bisera te da je pravosnažnu presudu izrekao Apeacioni sud Brčkog.

“Nakon suđenja pred sudovima distrikta, on je pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora za ubistvo iz koristoljublja, pošto je dokazano da je Mihmića ubio s ciljem da zadrži prevarom dobijen novac od žrtve”, rekli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Dodali su da je ubistvu prethodilo dugogodišnje poznanstvo optuženog i žrtve, pri čemu je optuženi u posljednje tri godine, lažno se predstavljajući kao geometar, konstantno uzimao novac od Mihmića da bi mu navodno osigurao kupovinu nekretnine od distrikta Brčko.

“Lažno mu je prikazivao da može osigurati potrebne dozvole i putem geometra ubrzati postupak, ali da mu mora davati novac za navodne takse, postupke licitacije i geodetsku naknadu. Kako mu je Mihmić povjerovao, u više navrata mu je predao oko 80.000 KM, pri čemu ga je Biser radi plaćanja kontaktirao putem telefona, lažno se predstavljajući kao geometar Svetozar Vasiljević”, navode iz Tužilaštva.

Kako ističu, Biser je procesuiran i pravosnažno osuđen jer je s ciljem da zadrži prevarom uzet novac od žrtve, kako bi izbjegao da ga vrati, planirao, pripremio, a zatim i ubio Mihmića.

“Kako se navodi u optužnici, koju je Tužilaštvo u cijelosti dokazalo, Biser je 31. maja 2021. godine, oko 7.30, vozilom odvezao Mihmića u naselje Jagodnjak, a zatim ga na makadamskom putu, koji to naselje povezuje s Donjom Skakavom, izveo i poveo u obližnju šumu, gdje mu je udarcima drškom sjekire u glavu, desno rame i lijevu šaku nanio povrede usljed kojih je nastupila smrt žrtve”, naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Napominju da je nakon ubistva Biser ubrzo otkriven i uhapšen, a 2. juna 2021. godine predat je Tužilaštvu distrikta na dalje procesuiranje tokom kojeg mu je odmah određen pritvor.

“Trajanje pritvora, na prijedlog Tužilaštva, produženo je i nakon podizanja optužnice 26. novembra 2021. godine, kojom je optužen za ubistvo iz koristoljublja. Kao i u najvećem broju ranije rasvijetljenih ubistava u Brčkom, počinilac je i u ovom slučaju brzo otkriven, a istraga protiv njega okončana je podizanjem optužnice za manje od šest mjeseci”, ističu iz Tužilaštva.

Nakon glavnog pretresa, on je u septembru prošle godine pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno osuđen na zatvor od 19 godina.

“Po žalbi odbrane, Apelacioni sud distrikta Brčko nedavno je izmijenio prvostepenu presudu u odluci o kazni pravosnažno osudivši Bisera za ubistvo iz koristoljublja na 17 godina. Time je ovaj slučaj dobio konačni epilog pred pravosuđem distrikta Brčko, nakon što je cjelokupan postupak, uključujući tužilačku istragu, glavni pretres i žalbeni postupak pred sudovima, okončan za nešto više od jedne i po godine”, naveli su iz Tužilaštva.

Hronika

NI DANA NEĆE PROVESTI U ZATVORU: Mladiću za smrt sugrađanina novčana kazna

Đorđe Rodić (25) iz Drvara, koji je pravosnažno osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo njegov sugrađanin Luka Matić (37), ni dana neće provesti u zatvoru budući da je Kantonalni sud u Livnu prihvatio zahtjev da mu kaznu od godinu dana zatvora zamijeni novčanom.

“Obavještavamo vas da je podnesen zahtjev za zamjenu zatvorske kazne za novčanu. Zahtjevu je udovoljeno i 13. novembra je donesena presuda kojom se mijenja kazna zatvora novčanom kaznom u iznosu od 36.500 maraka. Po pravosnažnosti presude optuženi će se pozvati na plaćanje kazne”, navodi Kantonalni sud u Livnu u odgovoru ATV-u.

Rodić je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je potpisao sa kantonalnim tužiocem Mladenom Stojanovićem, oglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 336. stav 2), odnosno izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Luka Matić.

Osuđen je na minimalnu propisanu kaznu od godinu dana zatvora, iako je nesreću izazvao pijan, vozeći mercedes nedozvoljenom brzinom od 118 km/h u naseljenom mjestu gdje je ograničenje 50 km/h, uz prelazak u lijevu traku… Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom “B” kategorije u trajanju od dvije godine.

Tragedija se dogodila 20. avgusta prošle godine oko 15.20 časova u ulici Jove Kecmana u Drvaru.

Kobnog dana Matić je završio s poslom, sjeo u pasat i krenuo kući svojoj supruzi i maloljetnoj kćerki. Tek što se uključio na put, iz suprotnog pravca je naišao mercedes, kojim je upravao pijani Rodić, i zakucao se u Matićev pasat.

U stravičnom sudaru Matić je zadobio višestruke povrede i prelome po cijelom tijelu.

Dva mjeseca je, poput biljke, proveo na liječenju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Preživio je dvije kliničke smrti, ali je od zadobijenih povreda podlegao 20. oktobra 2022. godine.

Marijana Matić, udovica nastradalog Luke, za ATV kaže da je ogorčena kaznom na koju je Rodić osuđen, navodeći da je potpuno izgubila povjerenje u pravosuđe u BiH.

“Ovom presudom se javnosti šalje poruka da sinovi lokalnih moćnika mogu usmrtiti časne i poštene građane, a da za to ne snose nikakve konsekvence, čak i nakon što bukvalno samelju nekog i umore ga najstrašnijom smrću. Sinovima moćnika je sve dozvoljeno i omogućeno pa čak i da oduzmu život bez posljedica. Sramota nesagledivih razmjera!”

Dodaje da je njena porodica prošla golgotu, gledajući Luku kako dva mjeseca umire…

Presudu je izreklo sudsko vijeće sastavljeno od Ane Krstanović, kao predsjednice vijeća, te Ozrenka Vidačak i Sofija Vrdoljak, kao članovi vijeća. U presudi se navodi da je Rodić kao učesnik u saobraćaju grubo kršeći saobraćajne propise doveo u opasnost život ljudi i prouzrokovao smrt jedne osobe. S njim u mercedesu su se vozile još dvije osobe, a i sam je povrijeđen.

“Iako je bio svjestan da može dovesti u opasnost život na ljudi, na šta je i pristao, tako što je upravljao vozilom s koncentracijom alkohola u organizmu od 1,46 g/kg, nedopuštenom brzinom od 118 km/h u odnosu na dopuštenu brzinu u naselju do 50 km/h, usljed čega gubi kontrolu nad vozilom, prešao na lijevu stranu kolovoza, kojom se pravilno kretao pasat kojim je upravljao Matić, te prednjom lijevom stranom mercedesa udario u prednju lijevu stranu pasata. Posljedicom toga Matić je zadobio teške povrede u vidu politraume, odnosno povrijeđivanja više organa i organskih sistema, višestruki prelom kostiju, krova i glave lobanje, nagnječenje i otoka mozga, prelome krsne i preponske kosti, rascjep jetre i slezine, usljed kojih je umro u Kliničkom centru u Mostaru”, navodi se u presudi Kantonalnog suda u Livnu.

U obrazloženju presude se, između ostalog, navodi da je Rodić izjavio da je kritični dan popio “par čaša bijelog vina”, te da zna da je izgubio kontrolu nad vozilom i da mu je zadnji kraj otišao u stranu, nakon čega je došlo od sudara.

U nalazu saobraćajnog vještaka Tomislava Majića se navodi da je optuženi usljed velike brzine, pri izlasku iz desnog zavoja izgubio kontrolu nad mercedesom koji je nekontrolisano klizio u lijevo i prešao na lijevu kolnu traku, namjenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera. Dodaje se da je vozač pasata uočio nepropisno kretanje mercedesa i reagovao naglim izmicanjem prema rubu kolnika, ali je došlo do sudara. Pojašnjava se da je pasat bio u svojoj kolovoznoj traci, te da se prije nezgode kretao brzinom od 35 km/h.

“Do nezgode ne bi došlo da se automobil mercedes kretao svojom kolnom trakom, bez prelaženja na lijevu kolnu traku namijenjenu automobilima iz suprotnog smjera. Nastradali vozač pasata u datoj situaciji nije imao mogućnost izbjeći saobraćajnu nezgodu”, navedeno je u nalazu.

O ovoj nesreći nije bilo uobičajenih saopštenja za javnost iz policije i tužilaštva. Tužilaštvo se nije oglašavalo ni nakon podizanja i potvrđivanja optužnice, a sve informacije do medija su dolazile isključivo kroz novinarske upite nadležnim institucijama.

Nastavi čitati

Hronika

ZA SAMO 3 SATA, 9 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U BANJALUCI: Policija apeluje na vozače, a ovo kažu stručnjaci

Samo za tri sata jutros je Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja prijavljeno čak devet saobraćajnih nesreća na području Banjaluke.

U zadnje vrijeme je primjetno da se na području Banjaluke dešava sve više saobraćajnih nesreća, pogotovo u vrijeme kada su najveće gužve u saobraćaju.

Razgovarali smo sa stručnjakom iz ovog domena, vještakom saobraćajne oblasti Nikolom Ćopićem, koji je naveo da postoji povećanje po svim parametrima, kako veći postotak poginulih, tako lakše i teže povrijeđenih osoba, ali i saobraćajnih nezgoda samo sa materijalnom štetom.

– Ono što je zabrinjavajuće su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova koji govore o broju izdatih prekršajnih naloga koji se povećavaju iz godine u godinu, ali i sve veći broj isključenih osoba iz saobraćaja zbog vožnje u alkoholisanom stanju. To je jedan od velikih problema, s obzirom na to da ogroman broj saobraćajnih nezgoda koje imaju fatalne posljedice upravo se dešava zbog kombinacije prekoračenja dozvoljene brzine i konzumacije alkohola. To je definitivno nešto gdje treba propisati mnogo ozbiljnije sankcije prilikom donošenja novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je postojeći zakon pretrpio veliki broj izmjena, te da je odavno spreman za donošenje novog – rekao je sagovornik za Srpskainfo

Ćopić navodi da se polovina saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj dogodi na teritoriji PU Banjaluka, ali i prema podacima Ministarstva saobraćaja i veza, broj registrovanih vozila na području ovog centra bi ove godine trebao da pređe 90.000 hiljada.

FOTO: USTPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTPLJENA FOTOGRAFIJA

– Iako povećanje broja motornih vozila ne bi trebao da bude uzrok za povećanje broja saobraćajnih nezgoda, što je jedno od osnovnih postulata u bezbjednosti u saobraćaju, definitivno u posljednje vrijeme dolazi do toga i to je jedna poruka da se nešto mora mijenjati sistemski – kazao je Nikola.

Apel policije

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saboraćaju, a posebno vožače, da poštuju saobraćajna pravila i propise, i da na siguran način učestvuju u saobraćaju.

Kako je Srpskainfo jutros pisala, dogodile su se dvije saobraćajne nesreće na istoj raskrisnici u banjalučkom naselju Borik,  a tom prilikom jedna osoba je i povrijeđena.

Nastavi čitati

Hronika

REZULTATI AKCIJE “KLASTER”: Evo koliko diploma je poništeno, i koji su FAKULTETI ZATVORENI

Ukupno 167 diploma na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj je poništeno, a dvije visoke škole su zatvorene nakon akcije “Klaster”.

Ovaj podatak otkrio je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir u pismenom odgovoru na pitanje poslanika šta je urađeno poslije akcije “Klaster”.

– Postupajući po našem zahtjevu, Prosvjetna inspekcija je obavila niz inspekcijskih kontrola kojima je obuhvaćen veliki broj VŠU (čak i one koje nisu obuhvaćene akcijom „Кlaster“) i koje su rezultovale izricanjem više mjera – poništavanje upisa studenata, poništavanje ispita, nalog za ispravljanje velikog broja nepravilnosti u vođenju dokumentacije, poništavanje visokoškolskih isprava – diploma (ukupno 167) te nalaganje drugih mjera i izricanje prekršajnih naloga – precizan je odgovor ministra Budimira.

Na neka od rješenja Prosvjetne inspekcije, visokoškolske ustanove su izjavile žalbu koju je Ministarstvo kao drugostepeni organ, odbilo, te potvrdilo rješenja Inspekcije, čime su, kako kažu, dali punu podršku daljem radu inspekcijskih organa.

– Nakon nastavka i okončanja postupka akreditacije od strane Agencije za visoko obrazovanje, u nekoliko slučajeva je i zabranjen rad VŠU (Visoka škola „Кoledž kozmetologije i estetike Banjaluka i Visoka škola za informatiku i ekonomiju Prijedor) .

Sve visokoškolske ustanove koje trenutno obavljaju djelatnost visokog obrazovanja u 2023/2024. godini su akreditovane i imaju dozvolu za rad. – S obzirom da je inspekcijska kontrola rada VŠU kontinuirana djelatnost, koja je podignuta na viši nivo u prethodnom periodu, u slučaju konstatovanja bilo kakvih nepravilnosti Ministarstvo daje podršku za izricanje najstrožijih mjera prema VŠU koje nezakonito posluju – dodaje Budimir.

Željko Budimir drži pres
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Na kraju, naglašavamo da akcija ”Кlaster” nije aktivnost ovog Ministarstva već organa krivičnog gonjenja i tužilaštava te da ne možemo uticati na dalji tok iste, no u svakom slučaju, i u interesu svih, nadamo se da će se akcija „Кlaster“ završiti u što skorijem roku, te da će javnost biti obavještena o rezultatima. Ovim putem izražavamo žaljenje zbog niskog nivoa kooperativnosti organa koji su pokrenuli ovu akciju sa našim Ministarstvom, jer su informacije koje su pribavljene ovom akcijom mogle da donesu mnogo više pozitivnih rezultata – dodaje ministat Budimir.

Akcija “Klaster”, u kojoj je uhapšeno 10 rektora univerziteta i saučesnika, jedan je od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH – izjavio je glavni tužilac BiH Milanko Kajganić.

On je istakao da su utvrdili da je moguće na određenim univerzitetima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana, ali i da se diplome inženjera građevinarstva kupuju na benzinskim pumpama.

Akciju “Klaster” sprovela je SIPA po nalogu Tužilaštva BiH u februaru ove godine.

Nastavi čitati

Aktuelno