Connect with us

Svijet

MAĐARI ODOBRILI ulazak Švedske u NATO

Mađarski parlament odobrio je članstvo Švedske u NATO-u skoro dvije godine nakon što je istorijski neutralna zemlja podnijela zahtev za pridruživanje zapadnom vojnom savezu, čime je okončan višemjesečni zastoj i diplomatske prepirke, piše Gardijan.

Glasanje, koje je održano u ponedjeljak u Budimpešti, uslijedilo je nakon sastanka u petak između švedskog premijera Ulfa Kristerssona i njegovog mađarskog kolege Viktora Orbana, na kojem su se složili da ostave po strani svoje razlike – rekavši da su “spremni da umru za svakog drugo”.

Dvije zemlje su takođe potpisale novi vojni sporazum tokom tople, ali čvrsto vođene zajedničke konferencije za štampu u glavnom gradu Mađarske, na kojoj je Švedska obećala da će prodati četiri nova aviona Gripen kako bi dodala 14 koje je Mađarska ranije kupila.

Turska je prošlog meseca odobrila ratifikaciju nordijske zemlje u NATO-u, ostavljajući Mađarsku posljednjom preostalom zemljom koja je to učinila – uprkos uveravanjima Orbana da neće biti konačna članica NATO-a.

Preokret je usledio nakon što je lider vladajuće poslaničke grupe Fides prošle nedelje predložio da se to pitanje pokrene u mađarskom parlamentu u ponedeljak kada je ponovo otvoren posle zimske pauze.

Švedska je podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju 2022, u isto vrijeme kada i Finska, u istorijskom zaokretu u svojoj bezbjednosnoj politici izazvanoj ruskom invazijom na Ukrajinu tog februara. Odlaganja su dovela do frustracije među članovima saveza sa Orbanom, desničarskim nacionalistom koji je uspostavio bliske veze sa Rusijom.

Pošto je parlament odobrio taj potez, odluka će biti poslata privremenom predsedniku Mađarske Laslu Keveru, koji onda ima pet dana da je potpiše i pošalje američkom Stejt departmentu u Vašington. Kada je Finska, koja je u maju 2022. podnela zahtev za pridruživanje NATO-u u isto vreme kada i Švedska, a zvanično se pridružila u julu prošle godine, ovaj proces je trajao tri dana.

Zahtjev Švedske za pridruživanje NATO-u je zadržan zbog prigovora Turske i Mađarske.

Prema protokolu NATO-a, američka vlada mora biti obaveštena o ratifikaciji nove zemlje od strane država članica. Generalni sekretar zatim poziva novu zemlju da pristupi sporazumu, koji se zatim šalje američkom Stejt departmentu, koji ih formalno poziva da postanu članice NATO-a, prenosi Telegraf.

Nakon Kristersonove posjete Budimpešti, Orban je pozdravio “novu fazu saradnje između Mađarske i Švedske”.

Na pitanje novinara šta je natjeralo njegovu zemlju da odustane od protivljenja ulasku Švedske u NATO, Orban je rekao: “Biti član NATO-a znači da smo spremni da umremo jedni za druge. Zasniva se na međusobnom poštovanju. Poduzimanje tog procesa odgovarajućim tempom bilo je mudro.”

To je označilo prekretnicu za umjerenu Kristerssonovu koalicionu vladu desnog centra, koju podržavaju ekstremno desničarske Švedske demokrate, koja se bori sa pitanjem NATO-a otkako je preuzela vlast socijaldemokrata Magdalene Andersson 2022.

Kristersson je u petak rekao: “Mi poštujemo međusobne razlike i ponekad postižemo dobre kompromise. Sada takođe ulazimo u zajedničku saradnju NATO-a upravo sa stavom da smo spremni da se borimo jedni za druge u opasnom vremenu”.

Nezavisne

Svijet

BAJDEN DONOSI ŠOKANTNE ODLUKE! Pola miliona migranata dobija američko DRŽAVLJANSTVO

Predsjednik SAD Džo Bajden donio je odluku kojom će američko državljanstvo moći dobiti oko pola miliona migranata koji nemaju regulisan status u Americi s ciljem da umiri svoje glasačko tijelo i demokratske poslanike u kongresu zbog njegovih odluka u vezi sa jačanjem graničnih kontrola na jugu SAD.

Kako prenosi AP, Bajden je objasnio da će njegova administracija u narednim mjesecima omogućiti određenim supružnicima američkih državljana bez pravnog statusa da podnose zahtjev za stalni boravak i na kraju državljanstvo bez potrebe da prethodno napuste zemlju.

Bajdenova akcija, koja predstavlja najopsežniju federalnu zaštitu za imigrante u više od deset godina, postavlja značajan politički kontrast s predsjedničkim kandidatom republikanaca Donaldom Trampom, koji ima tvrd stav prema imigraciji i retoriku koja migrante predstavlja kao opasne kriminalce koje “zagađuju krv” Amerike, prenose Nezavisne novine.

Da bi se kvalifikovao za Bajdenov program, imigrant mora da živi u Sjedinjenim Državama deset godina i da bude u braku sa američkim državljaninom. Ako zahtjev kvalificiranog imigranta bude odobren, imaće tri godine da podnese zahtjev za zelenu kartu i dobije privremenu radnu dozvolu, a u međuvremenu će biti zaštićen od deportacije.

Bajden je službeno predstavio svoje planove na događaju u utorak u Bijeloj kući, koji je takođe obilježio 12. godišnjicu popularne direktive iz Obamine ere koja je nudila zaštitu od deportacije i privremene radne dozvole za mlade imigrante koji nemaju pravni status.

Senator Marko Rubio, republikanac s Floride koji bi mogao biti Trampov izbor za potpredsjednika, snažno se zalagao za zakon 2012. koji bi nudio legalni status mladim imigrantima, ali je u utorak rekao da je svijet drugačiji sada jer imigracija brojevi su porasli.

Saopštenje od utorka uslijedilo je dvije sedmice nakon što je Bajden predstavio sveobuhvatnu akciju na američko-meksičkoj granici koja je efektivno zaustavila zahtjeve za azil. Grupe za prava imigranata tužile su Bajdenovu administraciju zbog te direktive, za koju je visoki zvaničnik administracije u ponedjeljak rekao da je dovela do manjeg broja ulazaka.

Nastavi čitati

Svijet

DETALJI SPORAZUMA: Ko napadne Rusiju, napao je i Sjevernu Koreju i obrnuto

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji su danas potpisale Rusija i Sjeverna Koreja podrazumijeva pružanje obostrane pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja.

“Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu”, rekao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti.

U tom kontekstu, on je skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO-a o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F16 i drugog sličnog naoružanja i opreme za udare na rusku teritoriju, navodi ruska agencija.

“Ovo nije samo izjava, već se dešava i sve to predstavlja grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza“, naglasio je Putin.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un potpisali su danas u Pjongjangu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dvije zemlje.

Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje dugi niz godina.

Razgovori delegacija dvije zemlje trajali su oko sat i po, a sastanak dva lidera dva i po sata, duže od planiranog.

Putin je istakao da Moskva visoko cijeni dosljednu i stalnu podršku Sjeverne Koreje, uključujući i podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji.

Ruski lider je podsjetio da su prošle godine dvije zemlje obilježile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Putin je izrazio nadu da će se sljedeći sastanak lidera dvije zemlje održati u Rusiji.

Kim je na sastanku istakao ulogu Rusije u svijetu i izrazio punu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, prenijela je agencija RIA Novosti.

Putin boravi u posjeti Sjevernoj Koreji od 18. do 19. juna na poziv Kim Džong Una.

Kim je posjetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da posjeti Pjongjang.

Nastavi čitati

Svijet

Lideri EU još uvijek bez dogovora o KLJUČNIM FUNKCIJAMA

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je da na neformalnom samitu lidera EU nije postignut dogovor o raspodjeli vodećih funkcija u evropskim institucijama.

– To je bio dobar povod za razmjenu mišljenja, uz uzimanje i rezultata izbora (za Evropski parlament) i pripremu formalnog sastanka Evropskog savjeta, koji će se održati sljedeće nedjelje ovdje u Briselu. Bio je to dobar razgovor, mislim da ide u pravom smjeru, ali večeras u ovoj fazi nema dogovora – rekao je Mišel.

On je dodao da su političke partije dale svoje prijedloge i dodao da će lideri EU u junu morati da donesu dvije odluke, jednu vezanu za naredni institucionalni ciklus, uz uzimanje u obzir rezultata izbora za EP, a drugu odluku u vezi sa strateškom agendom EU.

On je izrazio uvjerenje da će ove dvije odluke biti donijete do kraja juna.

LIderi EU razgovarali su u Briselu o tome ko će biti novi predsjednik Evropske komisije, ko će predvoditi Evropski savjet, a ko će biti novi visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku.

Zvanični dogovor o raspodjeli funkcija očekuje se na formalnom samitu Evropskog savjeta 27. i 28. juna.

Nastavi čitati

Aktuelno