Connect with us

Banjaluka

MAJKA DVOJICE DJEČAKA OBJASNILA: “Moji dječaci će imati bolju budućnost”! Besplatne građevinske dozvole lakši PUT DO KROVA NAD GLAVOM

Grad Banjaluka nedavno je uveo olakšicu za svoje građane – subvenciju naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta i rente za individualne stambene objekte.

i jednostavno rečeno, stanovnici Banjaluke sada imaju besplatne građevinske dozvole za objekte do 200 kvadratnih metara, a grad će besplatno omogućiti i projekat za kuću.

Gradonačelnik Draško Stanivuković nedavno je uručio i prve ugovore za ove subvencije.

Međutim, da li će to pomoći porodicama da ostvare svoj san i dobiju krov nad glavom?

Upravo o ovome je pričala Danijela Mandić, majka dvojice dječaka, koja je nedavno dobila rješenje za besplatnu građevinsku dozvolu.

– Rođena sam i odrasla u ovom gradu, ne planiram da idem iz njega. Zahvaljujući gradonačelniku nadam se da će i moji dječaci od 14 i 16 godina da vide bolju budućnost ovdje i da ne idu odavde. Dosta dugo sam čekala ovu građevinsku dozvolu. U finansijskom smislu, kada „navlačimo“ svaku marku ovo je nemjerljivo, Pravim kuću svojim dječacima i ova ušteda će da pokrije stolariju na mojoj kući. Uz sve to imamo i druge besplatne mjere, poput besplatnih priključaka za vodu i kanalizaciju i slično – kazala je ona.

I iz Agencije za nekretnine “Remax” potvrdili su za BLink da se mnogo ljudi raspituje za placeve nakon uvođenja ove mjere.

Kako kažu, to je idealan način da se dođe do većeg prostora za porodicu, uz što manje ulaganja.

Ističu da će besplatne mjere, koje je uveo grad, tek pokazati svoj pravi značaj u narednom periodu kada mladi počnu da grade kuće.

Banjaluka

U MANDATU OVE GRADSKE ADMINISTRACIJE izgrađeno je najviše parkova u ISTORIJI BANJALUKE

Protiv “betonizacije” Banjaluke danas govore oni koji su podigli ruku za svaki regulacioni plan koji je usvojen u protekle tri i po godine.

Ovako je Vuk Višekruna, član Predsjedništva PDP Banjaluka, prokomentarisao poziv odbornika SPS, Darka Miloševića, upućen šefovima odborničkih klubova u Skupštini grada Banjaluka, na hitan sastanak kako bi zajedno pripremili i potpisali zajedničku izjavu protiv “betonizacije” Banjaluke.

Još je licemjernije to što pozivaju oni koji više od 10 puta nisu podigli ruku za izmjenu regulacionog plana za gradnju najvećeg gradskog parka – poručio je Višekruna.

Višekruna je dodao da je u mandatu ove gradske administracije izgrađeno najviše parkova i uređeno najviše zelenih površina u istoriji Banjaluke.

Nastavi čitati

Banjaluka

Dim iznad hotela “Bosna” u Banjaluci, INTERVENISALI VATROGASCI

Gust dim izbio je danas oko 12.45 sati iznad hotela “Bosna” u Banjaluci, ali je na sreću utvrđeno da se ne radi o požaru i da nema ozbiljne prijetnje za imovinu i ljude.

Kako saznajemo na mjestu događaja, u pitanju je najvjerovatnije reakcija na agregatu koji se upalio nakon što je u Banjaluci nestalo struje.

Brzo su intervenisali pripadnici Vatrogasne jedinice Banjaluka, ali nije bilo potrebe za lokalizacijom požara niti angažovanjem većih snaga.

Nastavi čitati

Banjaluka

UPOZORENJE DA SE VODA KOROSTI SAMO ZA OSNOVNE POTREBE: “Bićemo prinuđeni da uvedemo određene mjere”

Iz banjalučkog Vodovoda apelovali su na potrošače da vodu troše savjesno i racionalno, da budu solidarni i vodu za piće troše za osnovne životne potrebe.

Tehnički direktor Vodovoda Željko Raljić rekao je da je zbog velikih vrućina enormna potrošnja vode, zbog čega Vodovod nije u mogućnosti da distribuiše vodu za stanovništvo u prigradskim dijelovima grada, prvenstveno u podsistem Tunjice, odnosno Kuljane, Ramiće, Dragočaj, Mišin Han, Potkozarje, Veriće i Piskavicu.

“Bićemo prinuđeni da uvedemo određene prinudne mjere”, rekao je Raljić.

On je dodao da je u većem dijelu grada obezbijeđeno uredno snabdijevanje, ali da je problem u prigradskim naseljima, zbog nemogućnosti da distribuišu dovoljne količine vode.

“U prigradskim naseljima je veliki broj bazena, to nam pravi veliki problem”, naveo je Raljić za RTRS i dodao da problem predstavlja i zalijevanje bašta.

Pregled stanja u kritičnim područjima
Iz Vodovoda preciziraju da u rezervoarima Tunjice 1 i 2 ima određena količina vode, tako da donji dijelovi Dragočaja i ostalih naselja koja su direktno na ovim rezervoarima imaju vodu.

“Nivo vode u Tunjicama, međutim, ne omogućava prepumpavanje u rezervoar Ramići, pa su Kuljani, više zone Dragočaja i Ramići i dalje bez vode”, navode iz Vodovoda, objavljeno je na njihovom zvaničnom sajtu.

Iz Vodovoda dodaju da je rezervoar Prijakovci bez vode. Kako navode, jutros su pušteni Rekavice i Mandići i na tom području trenutno situacija je zadovoljavajuća.

“U Krminama je pukla cijev i ispraznila taj rezervoar, tako da su bez vode Krmine i Ljubačevo. Ekipa Vodovoda već je otišla na intervenciju”, poručuju iz Vodovoda.

Najave radova i mnogući prekidi u vodosnabdijevanju
Korisnike obavještavaju da će danas biti izvođeni radovi u Šarplaninskoj ulici (Petrićevac), Ciglanama (Šargovac) te u Barlovcima.

Ekipe Vodovoda zadužene za lokalne vodovode danas će mijenjti pumpu u Bočcu, te rješavati kvar u Krminama, zbog kojeg su bez vode ostali Krmine i Lubačevo.

U saopštenju se dodaje da u periodu izvođenja radova može doći do privremenog prekida u vodosnabdijevanju potrošača u dijelovima navedenih ulica i naselja.

Iz Vodovoda potrošače mole za strpljenje i razumijevanje. Ističu da kvalitet proizvedene vode zadovoljava odredbe Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Nastavi čitati

Aktuelno