Connect with us

Hronika

Mamić priznao da je predsjedniku Suda BiH dao sat, od “KRAMARA” DOBIO AUTOMOBIL!

Održava se ročište za produženje pritvora suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

“Ranko Debevec bio je skroman pa je izabrao auto koje vrijedi ‘15.500’ KM da ne bi upadao u oči”, rekla je danas tužiteljica Bojana Jolović na ročištu bivšem predsjednik Suda BiH, prenosi Raport.ba.

Kako je navela, “riječ je o automobilu marke “polo” crne boje koji je Debevec registrovao na ime svoje svastike, sestre svoje supruge Eldine Jašarbašić kako bi time prikrio tragove ovog krivičnog djela”.

Pojasanila je da je “protiv autokuće ‘Kramar’ tom je trenutku bio uključen u više od 700 upravnih postupaka pred sudom pa se očekivalo da će u zamjenu za ovaj skromi poklon predsjednik Suda BiH Debevec izvršiti uticaj na druge službenike suda da pogoduju ‘Kramaru’ u ovim procesima”.

Zanimljivo je da je Jašarbašić priznala da je Debevec od nje tražio da sporno auto registruje na sebe, te je potvrdila da ona nije davala nikakav novac za njega. U isto vrijeme u salonu “Kramar” se pojavljuje očito falsifikovan nalog po kojem je Jašarbašić izvršila uplatu, što je ona negirala.

U međuvremenu, nakon hapšenja Debevca, automobil misteriozno nestaje i trag je vodio do Sokoca. Međutim, detaljnom istragom, automobil je pronađen.

To je samo jedan od detalja koji je Tužilaštvo BiH predstavilo na današnjem ročištu, obrazlažući razloge zbog koji bi Debevec ali i Osmica trebali ostati iza rešetaka i u narednih 30 dana.

Kada je riječ o “Osmici”, veoma je zanimljivo je da je tužiteljica spomenula i ime Denisa Stojnića, dobitnika počasne iskaznice OBA-e.

Kako je Jolović objasnila, Stojnić je kao zahvalnost za dobivanje iskaznice dobivao od bivšeg šefa OBA-e upute i naloge o premlaćivanju ljudi, paljenju vozila i slično. U detaljnom iskazu Stojnić je tužiteljima objasnio šta je sve od njega tražio Mehmedagić.

Tužiteljica je naglasila da je Tužilaštvo BiH i došlo do saznanja kako su Mehmedagić i Debevec bili obavještavani o tome ko od svjedoka i kada dolazi u zgradu Tužilaštva BiH, nakon čega su na njih vršili pritisak. Iskaz je dao i suprug jedne od uposlenica Suda BiH kojoj je Debevec naredio da službene sudske akte prvo prebaci u svoju kuću a potom ih i uništi.

“Uposlenica Suda BiH uništavala je dokumente, bila je u strahu pa je time i sama ulazila u krivično djelo”, rekla je Jolović.

Epizoda sa Kramarom nije jedina za koju Tužilaštvo dodatno tereti Debevce za zloupotrebu položaja, primanja dara i trgovinu uticajem.

Naime, Jolović je potvrdila ono što se u javnosti već pojavilo, a to su veze Debevca i Zdravka Mamića, bjegunca od hrvatskog pravosuđa.

Ona je otkrila da se Debevec u blizini Gruda u jednoj konobi sastao sa Mamićem, a da je kao posrednik djelovao Ljiljanko Palac. Taj se susret desio u toku ekstradicionog postupka po zahtjevu hrvatskog pravosuđa da osuđeni Mamić bude isporučen Hrvatskoj.

“Odlučio sam da počastim predsjednika Suda BiH zbog predmeta u bh. pravosuđu jer znam da je dobro imati prijatelja ako bude nekih problema”, citirala je Jolović dio Mamićevog iskaza na okolnosti da je ovaj fudbalski moćnik Debevcu poklonio sat vrijedan oko 15.000 evra.

I u ovom slučaju Tužilaštvo smatra da je riječ o primanju mita i trgovini uticajem bez obzira na to da li je Debevec na kraju zaista i vršio uticaj prema uposlenicima Suda u postupcima koji se vode vezano za Mamića.

Zanimljivo je da je prema tvrdnjama Jolović, Palac upozoravao i Debeveca i Mamića da bi se taj poklon mogao smatrati neprimjerenim, odnosno nezakonitim, ali da je na kraju Debevec ipak primio taj sat koji mu je Palac dostavio u Sarajevo.

Tužilaštvo nastoji utvrditi kada se susret u blizini Gruda između Debevca i Mamića tačno desio, ali još uvijek nije dobilo svu dokumentaciju vezano za putne i radne naloge koje im je trebala dostaviti Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, s obzirom na to da je Debevec većinu svojih službenih putovanja označio kao povjerljive.

Jolović je tu činjenicu komentarisala riječima da se je na osnovu dokaza sasvim jasno zašto je predsjednik Suda stavljao znak povjerljivosti na svoja službena putovanja.

Tužilaštvo je u zahtjev za pritvor i proširenje istrage protiv Debevca obrazložilo u tri tačke. Prve dvije samo naveli, a treća je ostala misteriozna za javnost, s obzirom na to da je zbog zaštite identiteta oštećenih, sudija Davor Jukić isključio javnost tokom obrazlaganja ove tačke. Rečeno je samo da se Debevec u ovom slučaju sumnjiči, između ostalog, i za kršenje zakona o ravnopravnosti spolova. Prema nezvaničnim informacijama “Raporta”, radi se o seksualnom uznemiravaju jedne uposlenice i njenom uhođenju koje je za Debevca radio Milisav Pijuk, službenik Suda BiH.

Isključenje javnosti tražila je i nova advokatica Debevca, Mirna Avdibegović, ali sud to nije prihvatio. Debeveca je na ovom ročištu predstavljao i još jedan novi advokat – Dragiša Jokić.

Opisujući sklonosti Debevca za radnje suprotne zakonu, tužiteljka je navela i dva, po svemu neprimjerena sastanka, koje je suspendirani predsjednik Suda BiH imao u proteklom periodu. Jolović je tako navela da se Debevec sastao sa Đorđem Ždralom (osuđen i odležao kaznu za ubistvo Ljubiše Savića Mauzera), koji je izjavio da je Debeveca ugostio u svojoj porodičnoj kući, a da je sastanku prisustvovala i njegova advokatica.

Takođe, prema riječima tužiteljice, Debevec se sastao i sa Mladenom Lučićem, bratom optuženog za zloupotrebu položaja Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava BiH. Jolović je naglasila da se njihov susret desio u Španiji, odnosno da se Debevec susreo sa osobom koja je interesno vezana za jedan od predmeta koji se vodi pred Sudom BiH.

(MONDO)

Hronika

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. APRIL 2024! Rak odgovoran, Lav veliča sebe

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Ovan voli da radi danas, Bik samostalan, Blizanci uživaju, Rak odgovoran, Lav veliča sebe, Djevica ima dobar dan, Vaga neodlučna, Škorpija dobro, Strijelac pun eleana, Jarac u punoj snazi, Vodolija se trudi, Ribe muči prošlost. Ovo je dnevni horoskop za 17. aprila 2024. godine.

OVAN
POSAO: Danas ćete imati manje promjene kada je u pitanju posao. Neće vam biti lako da ostvarite svoje planove.
LJUBAV: Trenutno stanje između vas i voljene osobe vodi do problema i svađa. Niste zadovoljni vašom vezom.
ZDRAVLJE: Potrebno vam je više sna.

BIK
POSAO: Dobro ste raspoloženi i motivisani za posao. Možete da očekujete da ćete ostvariti dobre rezultate.
LJUBAV: Ukoliko ste ušli u neku novu ljubavnu vezu, radite na tome da budete otvoreniji prema partneru.
ZDRAVLJE: Osjetljiv predio zglobova.

BLIZANCI
POSAO: Danas ste prilično napeti, pa vam na poslovnom polju sve smeta. Teško vam je da se skoncentrišete.
LJUBAV: Voljena osoba će pokazati svoja iskrena osjećanja prema vama. Spremni ste da joj uzvratite istom mjerom.
ZDRAVLJE: Moguća je ukočenost.

RAK
POSAO: Danas ćete imati prepreke koje će vam stajati na polju posla. Nećete uspjeti da realizujete sve ono što želite.
LJUBAV: Ako ste u braku, spremni ste za nova poznanstva i za početak neke ozbiljnije veze.
ZDRAVLJE: Proverite nivo holesterola u krvi za svaki slučaj.

LAV
POSAO: Danas ćete uspjeti da ostvarite svoje poslovne planove. Bićete zadovoljni situacijom na ovom polju.
LJUBAV: Moguće je da ćete spontano uspjeti da ostvarite poznanstvo sa osobom prema kojoj ćete početi da gajite jaka osjećanja.
ZDRAVLJE: Odlično se osjećate.

DJEVICA
POSAO: Možete da očekujete da ćete imati neke nove prilike za zaradu. Spremni ste da se usmjerite na poslovne promene.
LJUBAV: Imate jako mnogo povjerenja u voljenu osobu i spremni ste da sa njom gradite budućnost.
ZDRAVLJE: Izbjegavajte pretjeran unos šećera.

VAGA
POSAO: Pred vama je period u kojem ćete imati mnogo obaveza. Moguće je da vam posao postaje prilično naporan.
LJUBAV: Veoma ste zaljubljeni i sa voljenom osobom imate dobar odnos. Spremni ste i za nešto ozbiljnije.
ZDRAVLJE: Problemi sa glavoboljom.

ŠKORPIJA
POSAO: Ne čekaju vas nikakve dodatne obaveze kada je u pitanju posao. Današnji dan vam je povoljan za odmor.
LJUBAV: Moguće je da vam nije lako da donesete odluku o prekidu veze sa osobom do koje vam više nije stalo.
ZDRAVLJE: Cirkulacija vam je malo slabija.

STRIJELAC
POSAO: Očekuje vas period u kojem ćete biti skloni manjim problemima kada je u pitanju posao.
LJUBAV: Moguće je da u vašem ljubavnom životu nedostaju neke promjene. Osjećate da monotonija vlada već duže vrijeme.
ZDRAVLJE: Povišen pritisak.

JARAC
POSAO: Moguće je da će doći do manjih promjena u odnosu sa saradnicima. Te promjene će se dobro odraziti na vaš posao.
LJUBAV: Ako ste zauzeti, sa voljenom osobom ćete imati jako lijep odnos danas. Zadovoljni ste vašom vezom.
ZDRAVLJE: Ukočenost vas prati.

VODOLIJA
POSAO: Sa kolegama sa kojim sarađujete ostvarujete pozitivnu radnu atmosferu kojom ste zadovoljni.
LJUBAV: Spremni ste za nova poznanstva. Očekuje vas povoljan period za flert i za ljubavne promjene.
ZDRAVLJE: Mogući su manji problemi sa jetrom.

RIBE
POSAO: Možete da se nadate prilici da ostvarite poboljšanje zarade. Spremni ste da na poslu primijenite svoje kreativne ideje.
LJUBAV: Dopada vam se osoba koju poznajete od ranije. Očekuje vas šansa da pokrenete bolju komunikaciju sa njom.
ZDRAVLJE: Na polju zdravlja nemate probleme.

Nastavi čitati

Hronika

TRESLA SE GORA, RODIO SE MIŠ! Ždrale i Šljivić na slobodi

Nakon što su im uzete izjave u Okružnom Tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, Đorđe Ždrale i Zoran Šljivić pušteni su na slobodu i biće prekršajno kažnjeni.

Policija u Istočnom Sarajevu uhapsila je osam osoba, četiri zbog prijetnji i četiri zbog nasilničkog ponašanja.

Naime, N.N., L.S., N.K. i B.E. iz Istočnog Sarajeva, uhapšeni su zbog sumnje da su ispred ugostiteljskog objekta prijetili da će baciti bombu, prenosi Avaz.

Nakon toga uhapšeni su Z.Š, Đ.Ž, K.P. i D.B, a kako je ranije objavio pomenuti portal među njima Đorđe Ždrale i Zoran Šljivić, muž poslanice u Narodnoj skupštini RS Nikoline Šljivić.

Oni se sumnjiče da su prekjuče u ulici Spasovdanska udarcima vatrenim oružjem, pištoljem, nanijeli povrede osobama prethodno uhapšenim zbog spomenutih prijetnji.

Pomenuti portal saznaje da je Ždrale priznao da je učestvovao u tuči. Protiv njega će biti, kako stoje stvari, podignuta optužnica.

Avaz

Nastavi čitati

Hronika

Bilans masovne tuče u Sarajevu: UHAPŠENE TRI OSOBE

Povodom sinoćnje masovne tuče u garaži šoping centra u centru sarajeva, danas su se još jednom oglasili iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Policijska uprava Centar obaviještena je sinoć u 21,15 časova da je u ulici Vrbanja, došlo do narušavanja javnog reda i mira tučom između više lica.

Izlaskom na teren policijski službenici su ustanovili da je grupa od više NN lica, na izlazu iz podzemne garaže tržnog centra, zaustavili putničko motorno vozilo „Fiat Stilo“ i podesnim predmetima oštetili predmetno vozilo, a potom fizički napali četiri osobe u vozilu.

Licima A.V. i E.B. iz Sarajeva su konstatovane lakše tjelesne povrede, lice B.V. je odbio ljekarsku pomoć, a S.M. nije imao tjelesnih povreda.

Obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji je događaj okvalifikovao kao krivična djela nasilničko ponašanje i oštećenje tuđe.

Radeći na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela, policijski službenici su pronašli i lišili slobode tri osobe, i to: A.K., rođen 1999. godine u Sarajevu, A.T., rođen 1992. godine u Zagrebu i J.H., rođen 1991. godine u Sarajevu, svi nastanjeni u Sarajevu.

Osumnjičeni su predati u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Nastavi čitati

Aktuelno