Connect with us

Banjaluka

MANDIĆ ODGOVORIO NA NEISTINE “Sve je jasno definisano i PRAVNO PRECIZIRANO”

S obzirom na konstantno iznošenje neistina od strane učesnika političkog života u vezi sa izvedenim radovima na završenim projektima Gradske uprave, a u želji da građanima damo tačne informacije, dužni smo da demantujemo te neistine – izjavio je Boriša Mandić, v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove.

Poručio je da je akteulna gradska administracija od početka mandata pokazala spremnost da uredi grad, obale rijeka, parkove i zelene površine, obnovi sve zapuštene objekte i igrališta, donese nove vrijednosti gradu i oživi uspomene.

Naglasio je da svi projekti imaju svoj značaj, navodeći neke od njih – vraćanje stare fontane, obnova najstarije sačuvane kuće Milanovića u centru grada, osvjetljenje Kastela, rekonstrukcija Sokolskog igrališta i Parka „Mladen Stojanović“, revitalizacija Vrućice i gradskih plaža, izgradnja novih plaža, vidikovca na Banj brdu, nove škole u Adi, najvećeg parka u gradu, sportske dvorane na Laušu, Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima i mnogi drugi projekti trenutno u realizaciji ili u planu za naredni period.

-Poređenja i pomena radi, nekvalitetno izvedeni projekti su karakteristika prethodnih administracija, poput igrališta na Akvani u Boriku koje je potpuno uništeno za samo nekoliko godina, studentskog igrališta, spomenika na Banj brdu u fazi raspada decenijama unazad, kao i pasarele na Paprikovcu i Starčevici. Sve su ovo projekti koje smo planirali takođe realizovati, ali ovaj put kvalitetno – kazao je Mandić.

Napomenuo je da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, Grad Banja Luka ne može uticati na izbor izvođača radova, ali može kroz razne mehanizme da se zaštiti od nekvalitetno izvedenih radova.

-Naime, u svakom potpisanom ugovoru za izvođenje radova na izgradnji navedenih objekata ugovara se garantni rok u trajanju dvije godine od dana izvršene primopredaje izgrađenog objekta. U slučaju pojave bilo kakvog nedostatka u ugovorenom garantnom roku izvođač je dužan o svom trošku otkloniti nedostatke. Pored navedenog svi ugovori sadrže odredbe o retenciji. Retencija u visini 5% od vrijednosti izvedenih radova se zadržava do isteka garantnog roka i aktivira se ukoliko izvođač radova ne otkloni utvrđene nedostatke po nalogu Grada – pojasnio je Mandić.

Ističe da je bitno za napomenuti da su u zadnje vrijeme mnogi novoizgrađeni objekti na meti vandala, koji nesavjesnim ponašanjem i korištenjem uništavaju imovinu grada, te je i u tom smislu gradska administracija izmijenila Odluku o komunalnom redu kojom su propisane strožije kaznene odredbe.

-Takođe, trenutno je u gradu kamerama pokriveno preko 120 lokacija u cilju očuvanja kako sigurnosti građana, tako i prevenciji u činjenju kaznenih djela i čuvanju imovine grada, a uskoro će i sve novouređene lokacije biti pokrivene video nadzorom – zaključio je Mandić.

Banjaluka

PONOVO „KINO NA OTVORENOM“! Ovaj put UŽIVANJE uz film „Jorgovani“

Turistička organizacija grada Banje Luke za sve sugrađane, ali i turiste, prirediće ponovo popularno „Kino na otvorenom“ u utorak, 23. jula od 21.00 čas, na platou ispred tvrđave Kastel.

-Ljubitelji filma, pozivamo vas na još jedno nezaboravno filmsko veče pod zvjezdanim nebom. Ponesite dekice, dobro raspoloženje, povedite društvo i uživajte u projekciji filma „Jorgovani“. Ovaj jedinstveni događaj pruža savršenu priliku da uživate u filmu na otvorenom, okruženi istorijskim zidinama i prirodnim ljepotama tvrđave Kastel – navedeno je iz Turističke organizacije Grada.

Dodaju i to kako je ulaz slobodan za sve posjetioce.

Događaj „Kino na otvorenom“ već postaje prepoznatljiv događaj u našem gradu, te svake put privuče veliki broj ljudi.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVA POZORNICA Stanivuković prisustvovao „PETROVDANSKOM SABORU“ u Potkozarju

Gradonačelnik, Draško Stanivuković prisustvovao je „Petrovdanskom saboru“, koji se već peti put održava u Potkozarju.

Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik, ove godine ova manifestacije se održava na novoj pozornici, a baš kao i prethodne godine i ove godine je okupila veliki broj ljubitelj folklora i čuvara tradicije i običaja iz svih krajeva.

-Peti “Petrovdanski sabor” u Potkozarju ove godine se održava na novoj pozornici koja predstavlja simbol naše posvećenosti očuvanju kulture i tradicije. Zahvaljujući predanom radu KUD-a “Potkozarje”, ova manifestacija iz godine u godinu okuplja veliki broj ljubitelja folklora i tradicije iz svih krajeva – kazao je gradonačelnik.

Poručio je i to kako je i ove godine u Banju Luku došao veliki broj prijatelja iz kulturno – umjetničkih društava, na šta naš grad može da bude ponosan.

-Ove godine imamo čast da ugostimo prijatelje iz Srbije, Makedonije, kao i naša lokalna društva, čime dodatno jačamo naše kulturne veze i prijateljstva. Čestitam predsjedniku KUD-a Potkozarje Dejanu Hanaku i svim članovima na odličnoj organizaciji – naglasio je Stanivuković.

Poručio je i to kako ovo društvo uvijek može da računa na snažnu podršku Banje Luke.

Nastavi čitati

Banjaluka

RADOVI NAPREDUJU PREDVIĐENOM DINAMIKOM: Banja Luka će uskoro dobiti pet novih oaza za uživanje

Banja Luka će uskoro dobiti pet novih parkova, a radovi na ovim lokacijama odvijaju se predviđenom dinimikom.

Naime, radovi napreduju kako na velikom gradskom parku kod TC “Delta”, tako i u ”Parku knjige” između Narodnog pozorišta Republike Srpske i “Kuće Milanovića”, ali i Parku oslobođenja – posvećenog Banjalučkom veleizdajničkom procesu na lokaciji nekadašnjeg kina “Kozara”.

Takođe, napreduje i izgradnja parka posvećenog Tvrtku I Kotromaniću na lokaciji nove najveće kružne raskrsnice u gradu, dok su u toku i radovi na izgradnji Ćiriličnog parka na “Kupusištu”.

Uz pet novih oaza naš grad će osim novih sadržaja dobiti i jedan potpuno novi izgled.

 

Nastavi čitati

Aktuelno