Connect with us

Banjaluka

MANDIĆ ODGOVORIO NA NEISTINE “Sve je jasno definisano i PRAVNO PRECIZIRANO”

S obzirom na konstantno iznošenje neistina od strane učesnika političkog života u vezi sa izvedenim radovima na završenim projektima Gradske uprave, a u želji da građanima damo tačne informacije, dužni smo da demantujemo te neistine – izjavio je Boriša Mandić, v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove.

Poručio je da je akteulna gradska administracija od početka mandata pokazala spremnost da uredi grad, obale rijeka, parkove i zelene površine, obnovi sve zapuštene objekte i igrališta, donese nove vrijednosti gradu i oživi uspomene.

Naglasio je da svi projekti imaju svoj značaj, navodeći neke od njih – vraćanje stare fontane, obnova najstarije sačuvane kuće Milanovića u centru grada, osvjetljenje Kastela, rekonstrukcija Sokolskog igrališta i Parka „Mladen Stojanović“, revitalizacija Vrućice i gradskih plaža, izgradnja novih plaža, vidikovca na Banj brdu, nove škole u Adi, najvećeg parka u gradu, sportske dvorane na Laušu, Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima i mnogi drugi projekti trenutno u realizaciji ili u planu za naredni period.

-Poređenja i pomena radi, nekvalitetno izvedeni projekti su karakteristika prethodnih administracija, poput igrališta na Akvani u Boriku koje je potpuno uništeno za samo nekoliko godina, studentskog igrališta, spomenika na Banj brdu u fazi raspada decenijama unazad, kao i pasarele na Paprikovcu i Starčevici. Sve su ovo projekti koje smo planirali takođe realizovati, ali ovaj put kvalitetno – kazao je Mandić.

Napomenuo je da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, Grad Banja Luka ne može uticati na izbor izvođača radova, ali može kroz razne mehanizme da se zaštiti od nekvalitetno izvedenih radova.

-Naime, u svakom potpisanom ugovoru za izvođenje radova na izgradnji navedenih objekata ugovara se garantni rok u trajanju dvije godine od dana izvršene primopredaje izgrađenog objekta. U slučaju pojave bilo kakvog nedostatka u ugovorenom garantnom roku izvođač je dužan o svom trošku otkloniti nedostatke. Pored navedenog svi ugovori sadrže odredbe o retenciji. Retencija u visini 5% od vrijednosti izvedenih radova se zadržava do isteka garantnog roka i aktivira se ukoliko izvođač radova ne otkloni utvrđene nedostatke po nalogu Grada – pojasnio je Mandić.

Ističe da je bitno za napomenuti da su u zadnje vrijeme mnogi novoizgrađeni objekti na meti vandala, koji nesavjesnim ponašanjem i korištenjem uništavaju imovinu grada, te je i u tom smislu gradska administracija izmijenila Odluku o komunalnom redu kojom su propisane strožije kaznene odredbe.

-Takođe, trenutno je u gradu kamerama pokriveno preko 120 lokacija u cilju očuvanja kako sigurnosti građana, tako i prevenciji u činjenju kaznenih djela i čuvanju imovine grada, a uskoro će i sve novouređene lokacije biti pokrivene video nadzorom – zaključio je Mandić.

Banjaluka

URBANE TRŽNICE NA ULICAMA BANJALUKE! Mala pijaca na Obilićevu izgleda fantastično (FOTO)

Urbane tržnice postavljene su i na tzv. maloj pijaci u mjesnoj zajednici Obilićevo, na velko zadovoljstvo samih prodavaca, ali i mještava ove mjesne zajednice.

Kako je u ime Grada poručila Milada Šukalo, plan je da se u svaku mjesnu zajednicu ravnomjerno ulaže, te da za ovaj dio grada gradska administracija ima velike planove.

-Grad nastavlja sa svojom inicijativom za postavljanje i uređenje rejonskih tržnica u najvećim naseljima grada. To je projekat koji implementiramo već dvije godine i cilj nam je podržati naše lokalne proizvođače, jer će se u ovim kućicama i na štandovima nalaziti isključivo oni proizvođači koji proizvode svoje proizvode na teritoriji Banje Luke. Sa druge strane, sa kolegama iz oblasti arhitekture već razmatramo kako da uredimo ovaj dio grada, te da sa mnogim drugim projektima koje relizujemo, radimo kontinuirano na pomoći svakom od naših građana – kazala je Šukalo.

Predsjednik savjeta Mjesne zajednice Obilićevo 1, Oliver Gačić naglasio je kako su na ovom dijelu i ranije postojale rejonske pijace, ali da je to bilo neuređeno, a nakon toga su, kako kaže, sa pravom i sklonjene.

-Nakon nekoliko godina imaćemo na ovom dijelu grada urbaniju situaciju. Svi smo svjedoci da je ovo mjesto bilo kao mali buvljak, te to nije adekvatno za ovaj dio grada, to je trebalo urediti. Ovo je nešto što svi treba da podržimo, da se uradi ovaj dio, ali ne samo kada je riječ o rejonskim tržnicama, nego i kompletan ovaj dio naselja – kazao je on.

Odbornik SNSD – a u Skupštini Grada, Bojan Pećanac koji je iz ove mjesne zajednice, poručio je da je ovo jedan od ljepših projekata koji je realizovan u ovoj mjesnoj zajednici.

-Jedan fin projekat, koji je realizovan. Dobra stvar je da će mještani mjesne zajednice Obilićevo napokon imati domaće proizvode koji će moći ovdje kupiti – poručio je Pećanac.

Podsjećamo, projekat „Urbane tržnice“ Grad Banja Luka realizuje u okviru projekta EU4AGRI — podrška Evropske unije konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK UČESTVOVAO NA “ZMIJANJSKOM MARATONU”! I ove godine veliki broj učesnika

Četvrti po redu “Zmijanjski ultramaraton 2023” i ove godine okupio je na Manjači brojne trkače iz zemlje i regiona, a u trci je učestvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, kao i gradski menadžer, Bojan Kresojević.

Kako je kazao gradonačelnik Stanivuković, ova trka je posebna jer čovjek uvijek treba da se vraća prirodi.

-Vjerujem iskreno u koncept zdravog života i zdravih navika. Želim da, koliko mogu, kao gradonačelnik Banje Luke, budem jedan ambasador dobrih i zdravih navika. Zmijanjski ultramaraton svakako to i jeste. Ja četvrtu godinu za redom učestvujem u ovoj manifestaciji. Ovdje sam kao čovjek koji vjeruje u Manjaču, prirodu, ljude i Zmijanjski vez. Na ovaj način, ovim trkama čovjek pomjera granice, a ujedno promovišemo najljepše prijedjele naše Manjače. Čestitam organizatorima, ali i svim organizacijama koje su danas ovdje – kazao je gradonačelnik.

Organizator Zmijanjskog ultramaratona Nevena Stojaković iz Udruženja „Kozara Ultra Trail“ zahvalila se gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i Gradskoj upravi na podršci, rekavši da se trka organizuje po drugi put, te da ova trka doprinosi promociji potencijala Manjače i Banje Luke.

-Želim da se zahvalim svima koji su danas ovdje. Danas imamo i ekspo sajam, to je razlika u odnosu na prošli godinu. Broj učesnika je veći u odnosu na prethodne godine – istakla je ona.

Podsjećamo, “Zmijanjski ultramaraton“ obuhvata dvije trke i to polumaratonsku trku “Jazavac skajrejs“ u dužini od 23 kilometra, te trku “Ideš li rode?“ u dužini od 12 kilometara koja je preporučljiva za sve trkače.

Riječ je o mješovitim stazama, otvorenoj i šumskoj stazi, koje se nalaze na nadmorskoj visini od 900 metara, pa su učesnici imali priliku da uživaju u živopisnom krajoliku platoa Manjače.

Nastavi čitati

Banjaluka

SUTRA POČINJE TURNIR U MALOM FUDBALU! Sve je spremno za „Banja Luka open“

Sve je spremno za prvi turnir u malom fudbalu na otvorenom „Banja Luka open“, koji će u našem gradu biti održan od 2. do 10. oktobra.

Kako je poručio organizator ovog turnira, Darko Savić, svi mečevi će se igrati na centralnom terenu u sklopu sportskog kompleksa u Parku Mladen Stojanović“.

-Teren je uređen po svim futsal standardima. Želja nam je da ovo postane tradicija u gradu na Vrbasu. Ovo je prvi turnir nakon više od 20 godina u ovom kapacitetu i na otvorenom, te možemo da očekujemo dosta publike koja će svakodnevno da ispunjava tribine. Takmičiće se ukupno 32 ekipe u seniorskoj kategoriji – kazao je Savić.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized3 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized6 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno