Connect with us

Banjaluka

Maturanti Poljoprivredne i Ekonomske škole zakoračili u svijet odraslih: Kišni oblaci uskratili maturante za defile (FOTO)

Tmurni oblaci i kiša pokvarili su slavlje, ali neće uticati na dobro raspoloženje tokom večeri maturanata Ekonomske i Poljoprivredne škole. Elegantno obučene najsvečaniji dan proslavili su uz zvuke trube, a okupljene iz parka “Petar Kočić” i sa Trga Krajine rastjerao je pljusak.

Mladost, sreća i elegancija, krasili su đake ovih škola koji su zakoračili u svijet odraslih. Emocije su i večeras, kao i prethodnih večeri bile podijeljene. Dok jedini sa srećom evociraju uspomene o protekle četiri godine, drugi već žale, jer iza njih ostaje najbezbrižniji dio života.

Kiša je sve rastjerala, ali ono što je sigurno biće dobra žurka, u glas govore maturanti.

Maturant Poljoprivredne škole Anja Stojković kazala je sa nestrpljenjem čekala da sa svojim kolegama profefiluje gradom. Ipak, kako kaže, ostaće uskraćeni za defile, ali će biti dobra žurka.

– Osjećaj je predivan. Ponosna sam jer sam uspjela  da završim ono što volim i da ostvarim određene uspjehe. Srednja škola omogućuje najljepše uspomene svima nama. To je životni period u kojem se prepliću želje, a i ciljevi – kazala je Stojkovićeva.

Kako kaže,  kraj srednje škole donosi mnogo mogućnosti.

– U to vrijeme svi mi znamo da prolazimo kroz važna životna iskustva, koja nam omogućuju bolji napredak. Nastaviću školovanje jer fakultet nam nudi puno opcija kasnije – rekla je ona.

Maturantkinja Ekonomske škole Sanja Dujko, maturant Ekonomske škole rekla je za “Glas Srpske”, da se za maturu nije spremala dugo, te da je ovo posebna noć za sve njih, koju ni jaka kiša ne može pokvariti.

– Osjećam se srećno, imam mnogo planova za dalje, ali planovi se ne govore, neka to bude moja tajna – rekla je ona.

Njena kolegica Slađana Kaurin, već zna svoje planove u budućnosti.

– Planiram završiti Ekonomski fakultet u Banjaluci, a večeras ćemo uživati – rekla je ona.

Maturant Ekonomske škole Miloš Jović istakao je za ”Glas Srpske” da je ovo posebno veče gdje će uživati sa svojim drugarima.

– U školi je bilo puno stresa ali je na kraju sve dobro ispalo. Upisaću policijsku akademiju u Banjaluci – rekao je Jović te dobro raspoloženje ni kiša neće pokvariti.

 

Sutra veče mature će proslaviti učenici Gimnazije i Muzičke škole “Vlado Milošević”.

(Glas Srpske)

Banjaluka

Više ulica i naselja bez struje

Bez struje će u periodu od devet do 12 časova ostati dijelovi ulica Franca Šuberta, Karađorđeva, Ključka, Mile Bekute, Sime Milić Jorgić, Sime Pandurovića i Špire Bocarića, navode iz “Elektrokrajine”.

“Zbog radova na elektromreži u periodu od devet do 11 časova bez struje će biti dio naselja Josipovići”, ističu iz “Elektrokrajine”.

Takođe, u periodu od devet do 14 časova bez struje će biti dijelovi ulica Đure Damjanovića, Nevesinjska, Lipljanska, Petra Velikog i Branka Popovića.

“Zbog radova će bez struje biti i dio naselja Pezić Polje”, navode iz “Elektrokrajine”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Počeo Teatar fest u Banjaluci

Evo mene večeras pred vama stojim, četrdeset gradi budala u meni ima milion srca i milion jezika, a svima nama nezarobljenim robovima kod kuće bez kuće, kod zemlje bez zemlje, kod postojbine bez postojbine ostaje nam da potrpimo.

U međuvremenu, meni je čast i zadovoljstvo, draga moja glavata i velikovažna gospodo, da proglasim  25. festival „Petar Kočić“ otvorenim.

Ovim riječima dramska umjetnica, pjesnikinja i scenaristkinja Milena Marković večeras je  otvorila Teatar fest „Petar Kočić“, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

V. d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić istakla je da je zadatak izbora predstava i ove godine povjeren Slađani Zrnić, prvakinji Narodnog pozorišta RS koja je uspješno odgovorila na ovaj izazov i izabrala najbolje predstave iz regionalne produkcije.

– Izuzetno nam je drago što su se i reditelji nove generacije posvetili realnim, životnim temama i upravo te predstave su ušle u naš takmičarski i revijalni program. S obzirom na sva dešavanja i teške vijesti koje su dopirale do nas, smatramo da je poslednji trenutak da se ukaže na devijacije u društvu i širom otvore vrata razumijevanju i empatiji. Pozorište upravo treba da bude takvo, otvoreno za sve i nepodložno uticajima društva i vremena, njegova funkcija je da usmjerava, oplemenjuje i doprinosi ljepoti i dobroti u nama i između nas – rekla je Grbićeva.

 

Nakon toga nastupili su Maja Manojlović i polaznici škole „Mama Voks“, a potom je publika imala priliku da uživa u sjajnim izvedbama džez sastava „Kombajn kvartet“.

Otvaranje Teatar fest uveličao je šampion svijeta u harmonici Radovan Ivanović koje je nastupio zajedno sa Gudačkim orkestrom Narodnog pozorišta Republike Srpske pod dirigentskom palicom Stefana Zekića.

Takođe, danas je u okviru pratećeg programa, na sceni „Petar Kočić“ predstavljena monografija „Umoran od dodira“, Uglješa Kojadinović (1936-1982), život i djelo, autorke Branke Sančanin.

Takmičarski dio Teatar festa počinje sutra od 20 časova kada će nastupiti „Atelje 212“ sa predstavom „Rolekoster“ koju je režirala Milica Kralj, a u kojoj igraju Dara Džokić, Katarina Marković, Jelena Petrović, Vladislav Mihailović, Milica Mihailović/Anja Alač, Petar Mihailović, Teodor Vinčić i Simona Beljac.

Autor i dramaturg ove predstave Jelena Kajgo svoj komad definiše kao komediju.

Teatar fest trajaće do 11. juna a ove godine održava se pod sloganom „Snoviđenje i realnost“.

Nastavi čitati

Banjaluka

Juniorsko rukometno prvenstvo: Borac šampion Srpske

Rukometaši Borca osvojili su titulu šampiona Republike Srpske u juniorskoj konkurenciji na završnom turniru koji je odigran u Višegradu.

Banjalučani su u posljednjem kolu savladali Slaviju 33:22 i na taj način su s maksimalnim učinkom došli do naslova.

Prvo ime u duelu s timom iz Istočnog Sarajeva bio je Milenko Rožić strijelac 10 golova, dok je u poraženoj ekipi Nikola Jelisić dao pet pogodaka.

Klinci iz Višegrada zauzeli su drugo mjesto nakon što su bili bolji od Perihela 25:21. Za najboljeg igrača proglašen je Nikša Petrović (Borac), najuspješniji golman je Darko Momić (Borac), prvi strijelac bio je Damjan Pecikoza (Višegrad).

Osim Borac “m:tel” i Višegrada na završni turnir na nivou BiH obezbijedila je ekipa Perihela iz Brčkog.

Ostali rezultati: Slavija – Višegrad 16:24, Perihel – Borac “m:tel” 17:30, Borac “m:tel” – Višegrad 32:19 Perihel – Slavija 37:31. Plasman: Borac “m:tel”, Višegrad, Perihel, Slavija.

 

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Aktuleno