Connect with us

Društvo

Microsoft “zavrće slavinu” institucijama BiH: Stigao dopis o blokadi servisa

Lokalni Microsoft partner u Bosni i Hercegovini, sarajevska kompanija “Sys Company”, zvanično je obavijestila Ministarstvo komunikacija i transporta BiH o ukidanju jednog od “prepaid” servisa ukoliko uskoro ne budu plaćeni računi, potvrđeno je BL portalu iz ovog resora uz napomenu da ga koristi osam institucija.

Prema riječima Majde Tatarević, stručnog savjetnika za odnose s javnošću, nakon isteka ugovora sa Microsoftom, može doći do obustave pružanja određenih usluga.

Kako nezvanično saznaje BL portal, najavljena je blokada “Azure” platforme kao jednog od servisa iz Ugovora sa Microsoftom, jer je to jedina platforma koja se plaća na mjesečnom nivou. Nakon isteka ugovora u junu, kompanija “Sys Company” poslala je obavještenje da fakture nisu plaćene i da ima kašnjenja, a sada nakon tri mjeseca stiglo je posljednje upozorenje da će ovaj servis biti ukinut u narednih nekoliko dana. “Azure” je, inače, Microsoftov servis koji dozvoljava da hostujete svoju aplikaciju u cloudu tako da ne morate da kupujete i održavate vlastite servere.

Institucije Bosne i Hercegovine svake tri godine obnavljaju Ugovor sa kompanijom Microsoft, koja, između ostalog, vrši usluge skladištenja njihovih podataka na svojim serverima. Zbog oslanjanja na Microsoft, ne postoje rezervne varijante za čuvanje podataka, potvrdili su iz Ministarstva transporta i komunikacija i naveli da se radi na obnavljanju ugovora.

Nakon što je propao prvi tender ove godine, Ministarstvo je raspisalo novu javnu nabavku za iznamljivanje Microsoft licenci za potrebe institucija Bosne i Hercegovine. Ponude je moguće dostaviti do 14. novembra, a iz budžeta će biti izdvojeno više od 23 miliona maraka bez PDV-a.

“Ministarstvo u okviru svojih ovlaštenja, propisanih procedura i Zakona o javnim nabavkama BiH provodi postupak za obnovu ugovora, kako je to bila praksa i do sada”, rekla je Tatarević i objasnila da su sve institucije koje su koristile sporni Microsoftov “prepaid” servis upoznate sa aktulnom situacijom. Iz “Sys Company” koja je poslala dopis nisu odgovorili na naša pitanja s tim u vezi.

Istovremeno, nema objašnjenja šta ukidanje takvog servisa može da znači kada je u pitanju svakodnevni rad institucija i eventualno pružanje usluga građanima. Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa koje koristi “Azure” platformu izbjegli su da dostave tražene odgovore.

Rezervne opcije ne razmatraju ni u Parlamentarnoj skupštini BiH u kojoj, zbog hakerskog napada, službenici već danima ne mogu ni da priđu računarima. Za BL portal su potvrdili da nastavljaju saradnju sa Microsoftom.

“Plaćamo redovno usluge, stvari će se nastaviti odvijati standardno. Mi smo regularni i licence neće isteći, ugovor sa Microsoftom ostaje, a za druge institucije ne znam”, rekao je Zlatko Vukmirović iz Sektora za odnose sa javnošću PS BiH.

Srđan Banović, BL portal

Društvo

KRIZA U JAVNIM SERVISIMA: BHRT gasi 15 emisija, FTV se obratio pismom

Usljed krize javnih servisa Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) danas ukida 15 emisija iz svog programa, a neke emisije će biti skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Federalna televizija je uputila novi poziv BHRT-u, u kojem od njih traže zakonsko postupanje i Poslodavni odbor FTV-a je ponudio rješenje za koje tvrde da će spasiti oba javna emitera.

“S tim u vezi bismo, prethodito potpisivanju ugovora, uspostavili bankovni račun s trajnim nalogom, gdje bi po automatizmu BHRT-u od strane Elektroprivrede BiH i dalje Radio-televizije Federacije BiH stizao pripadajući procenat RTV takse kako ga je zakon definisao, dok bi nakon potpisa ugovora Radio-televizija Federacije BiH promptno uplaćivala iznose za redovne mjesečne tehničke usluge BHRT-u, uz dodatni iznos mjesečne rate po osnovu nastalog duga za tehničke usluge u proteklih pet mjeseci od kada je naplata RTV takse prekinuta”, naveli su.

Istakli su kako bi redovnost uplata iz tri opisana osnova svakomjesečno na računu BHRT donijela 1,8 miliona KM.

“Posljednji nemili događaj s gašenjem signala Radio-televizije Federacije BiH od strane BHRT-a pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni. Čekamo vaš pisani odgovor i poziv na zajednički sastanak najkasnije iduće sedmice da bi finalizirali gore opisane detalje i spasili naše kuće i radnike potpisivanjem ugovora u skladu sa zakonom, član 18. Zakona o javnom sistemu BiH i član 57. Zakona o Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine”, istakli su iz FTV-a, prenosi “Avaz”.

Nastavi čitati

Društvo

ZNATE LI ŠTA JE NAJVEĆI GRIJEH po riječima PATRIJARHA PAVLA?

Patrijarh Pavle već 15 godina nije među nama, a u našim srcima i dalje odzvanjaju njegove blage, ali britke riječi koje su nekad utjeha i lijpoek, a nekad dobra lekcija.

Ovo su samo neki od mudrih citata patrijarha Pavla.

– Sujeta je jedna gordost, najveći srpski greh. Kada se ona dogodi onda dolazi do svađe, netrpeljivosti. Kad se javi sujeta tu nema ni vere ni ljubavi.

– Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli.

– Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.

– Moral nije „ne treba“ ili „ne sme se“. Moral je „neću“. Nije vrlina ne grešiti, nego moći, a ne hteti grešiti. Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.

– Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.

– Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo. Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.

– Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi. Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

– Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda.

– Porodicu smatram osnovom ljudske zajednice i nezamenjivom za duhovni razvoj čoveka. U porodici se čuva vera predaka, drži se do osnovnih duhovnih vrednosti, koje nas vode kroz život; porodica je izvor ljubavi, u njoj se učimo dužnosti, žrtvovanju, zajedničkom podnošenju nevolja, kao i podeli radosti. Porodica nam stvara osećanje da smo zajedno u svemu i kad odemo iz svojih kuća, kuda nas život vodi. Porodica je „mala crkva“. Njenih svetinja i običaja ko se drži, taj ne može zalutati u ovom otuđenom, ispražnjenom, posuvraćenom svetu!

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo kiša, pljusko i GRMLJAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će biti nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a najviša temperetura vazduha biće do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne biće promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda, na jugu i istoku pretežno sunčano, a uz rijeke i po kotlinama biće magle, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Od sredine dana kiša i pljuskovi sa grmljavinom javiće se uglavnom na jugu i jugozapadu, dok na sjeveru ostaje pretežno suvo sa sunčanim intervalima.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 10 do 15, u višim predjelima od šest stepeni, a dnevna od 22 na jugu i jugozapadu do 27 na sjeveru, u višim krajevima od 16 stepeni Celzijsuvih.
Duvaće slab vjetar, istočnog i jugoistočnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Aktuelno