Connect with us

Banjaluka

MILADA ŠUKALO U TRAPISTIMA “Grad riješen da oživi OVAJ DIO GRADA”

Grad Banjaluka opredijeljen je za uređenje područja Trapista imajući u vidu činjenicu da je riječ o lokaciji koja je bitna za istoriju našeg grada.

-Aktuelna gradska administracija pokrenula je projekat oživljavanja ovog dijela grada, koji se odvija u nekoliko faza. Prve aktivnosti započeli smo prije dvije godine raspisivanjem javne nabavke za rekonstrukciju starog mosta. Nažalost, nabavka je dva puta pala, a skok cijena na tržištu uslovio je i vrijednost radova na samom mostu – kazala je na današnjoj konferenciji za novinare koordinator ovog projekta u ime Grada Banjaluke, Milada Šukalo.

Baviti se ovim mostom, kako je navela, značilo je mnogo analizirati i izučavati sve ono što se u prošlosti ovdje dešavalo.

-Veliki turistički značaj ima ovaj projekat i sami most, a takođe ovo je naselje gdje je zasijala prva sijalica. Tako da čim se se odlučili za projekat oživljavanja ovog dijela grada, odlučili smo se da se radovi izvode u više faza. Osim rekonstrukcije mosta, uskoro nas očekuje i raspisivanje javne nabavke za izgradnju parka, uz podršku donatora – kazala je Šukalo.

Govoreći o rekonstrukciji mosta, rekla je da se ona odvija u nekoliko faza, od kojih je prva završena i koja je podrazumijevala uređenje tzv. gornjeg dijela, a koja je, između ostalog podrazumijevala izradu drvene kolovozne konstrukcije, pjeskarenje svih čeličnih elemenata mosta, sa novom izradom antikorozivne zaštite, zamjenu čeličnih elementa rasponske konstrukcije koji su doživjeli značajne deformacije usljed mehaničkih udara, te ugradnja nedostajućih elemenata i izrada i montaža pješačke ograde.

-Druga faza, koja je u toku, podrazumijeva da dodatno uredimo i ojačamo same stubove koji se nalaze u vodi. Radi se o vrlo komplikovanom i zahtjevnom procesu. Treća faza je uređenje rasvjete, jer želimo da specifičnom rasvjetom na mostu pokažemo koliko je lokacija značajna za naš grad i da je upravo ovdje zasijala prva sijalica u Banjaluci – pojasnila je ona.

Napomenula je da je ovdje uređena pristupna saobraćajnica, postavljeni tzv. ležeći policajci, urađeni dodatni parking kod tzv. boračke zgrade.

-Paraleleno s tim, pokrenuli smo razgovore sa Banjalučkom pivarom u vezi sa uređenjem područja oko restorana koji se nalazu u krugu Pivare i obale s druge strane Vrbasa. Takođe, sa Banjalučkom biskupijom smo krenuli u aktivnosti da im pomognemo da dodatno ožive sadržaj u samostanu Marija Zvijezda, koja je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu– navela je Šukalo.

Najavila je i nove aktivnosti na ovom području, a u vezi su sa obnovom stare hidrocentrale koja bi bila pretovrena u muzej, zatim uređenje biciklističkih staza prema Trapistima i sl.

-Dobrobit Banjaluke nam je na prvom mjestu i u tom smislu stojimo na raspolaganju i pozivam sve građanie i Savjet MZ Lazarevo da nam budu partneri na uređenju ovog dijela grada- zaključila je Šukalo.
BLINK

Banjaluka

KRESOJEVIĆ OBEĆAO “Subvencije za privatne vrtiće, BIĆE IZMIRENE naredne sedmice”

Subvencije roditeljima čiji mališani idu u privatne predškolske ustanove na području grada Banjaluke za prethodni mjesec nisu isplaćene, a iz Gradske uprave obećavaju da će novac za te namjene biti izmiren početkom iduće sedmice.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je da će subvencija roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće biti realizovane u prvim danima iduće sedmice.

– Nema nikakvog posebnog razloga zašto se kasni sa isplatama. Prosto, dinamika isplate je bila specifična zbog drugih plaćanja i to je to – kazao je „Glasu Srpske“ Kresojević.

Kada je riječ o obećanjima iz Gradske uprave Banjaluka da će ove godine biti povećane subvencije sa 60 ba 80 maraka po djetetu, Kresojević navodi da je bilo planirano i da za devet mjeseci bude održano sedam sjednica Skupštine grada ali i niz drugih bitnih odluka koje utiču na povećanje prihoda.

– Međutim, održano je svega četitri sjednice Skupštine grada. Jasno je da dolazi do zakrčenja tokova novca i da su kapaciteti slabiji. Želimo da dođe do povećanja subvencije za ove namjene i radimo da tako bude. Druga strana radi protiv toga. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome – poručio je Kresojević.

Roditelji, čiji mališani idu u pojedine privatne predškolske ustanove od ovog mjeseca imaju novi udar na džep, jer su neki vrtići najavili poskupljenje koje će ići i do 40 KM po djetetu.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA OBILJEŽAVA “NEDJELJU DJETETA”! Ključevi Grada učenicima OŠ „Ivo Andrić“

Bogat i raznovrstan sadržaj očekuje naše najmlađe sugrađane u „Nedjelji djeteta“, kada se dodatno skreće pažnja na prava koja djeca imaju, te na zaštitu istih.

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje, od 2. do 8. oktobra – već dvanaestu godinu zaredom Udruženje građana „Sva djeca svijeta“ i Gradska uprava organizuju jednu od najznačajnijih manifestacija posvećenih promociji djece i dječijih prava naše lokalne zajednice.

Ove godine, ključeve Grada i privremeno upravljanje Gradom biće povjereno učenicima OŠ „Ivo Andrić“. Svečani prijem i preuzimanje ključeva biće upriličeno u ponedjeljak, 02. oktobra.

Povodom Nedjelje djeteta, Gradsku upravu će posjetiti i drugari iz JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Obilježavanje Nedjelje djeteta provodi se u većini evropskih zemalja sa ciljem da se promovišu osnovni ciljevi Konvencije UN o pravima djeteta.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ RADI BEZ PAUZE “Vikend mi je kaoi svaki drugi dan, RADAN I PRODUKTIVAN” (FOTO)

Dani vikenda za nas su kao i svaki drugi, radni i produktivni – poručio je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Gradski odbor PDP, već nekoliko godina organizuje druženje sa Banjalučanima, ili kako oni nazivau “dvorišta”. Stanivuković je tzv “dvorišta” organizovao u kampanji za gradonačelnika, ali je taj običaj nastavio i nakon izbora.

– Tako smo i danas, pored mnogobrojnih aktivnosti, prisustvovali druženju kod našeg domaćina Jovice Brkića na Laušu. Sa velikim brojem naših aktivista, ali i njegovih komšija i prijatelja razgovarali smo o svemu dosad učinjenom za naš grad. Rečenica koju imam priliku često da čujem, pa tako i večeras, da u proteklom periodu nikada više nije urađeno za naš grad daje nam motivaciju da radimo još više – poručio je on, te dodao da tako nastavlja i dalje.

Akcijama “U Dvorištu sa Draškom” često se pridruži i predsjednik PDP, Branislav Borenović.

– Idemo u nove pobjede – poručio je Borenović nakon druženja.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Aktuleno