Connect with us

Politika

MILAN MILIČEVIĆ: Mnogo je studenata, penzionera, boraca i radnika koji se ne plaše REPRESIJE

Čuvari vođe od svih spoljnih i unutrašnjih neprijatelja su na čelu najvećeg broja udruženja penzionera, raznih sindikata, lovačkih udruženja, raznih boračkih udruženja – na kraju krajeva on ih je i osnovao da bi ih razjedinio i stavio pod svoju kontrolu. Vođa je ugasio i mnoge nekadašnje “ljute” opozicionare, istakao je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

“U Republici Srpskoj na čelu studentskih organizacija, bez izuzetka, nalaze se perspektivni SNSD-ovi poletarci koji bespogovorno slušaju i obožavaju Vođu. Vođa je za njih Republika Srpska i sve njene institucije zajedno. Vođa je za njih i prošlost i sadašnjost i budućnost Srpske. Na svim strateškim mjestima su ‘njihovi ljudi’ i sve im je potaman, a kad je tako ništa ne treba mijenjati”, naglasio je Miličević.

On je naglasio da su studenti u savremenoj istoriji bili uvijek ta buntovna i pokretačka snaga velikih i suštinskih promjena u diktatorskim sistemima širom svijeta.

“A gdje je akademska zajednica u Republici Srpskoj? Nju predstavlja Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske na čijem je čelu opet kadar SNSD-a i bivši predsjednik Republike Srpske. Sve se iz ugla Vođe čini ‘homogenizovano’ i sve je pod kontrolom”, kazao je predsjednik SDS i dodao:

“Međutim, Vođa je ipak vidno nervozan pa je odlučio da zakonom o kriminalizaciji klevete i drugim represivnim metodama uplaši uglavnom unutrašnje neprijatelje jer spoljašnje ne smije, a i ne može. Mnogo je studenata, penzionera, boraca, radnika, intelektualaca, umjetnika, pravih opozicionara koji se ne plaše ni njega ni njegove sekte ni bilo kakve represije”, zaključio je Miličević.

Politika

SNSD nakon 20 godina ima NOVOG KANDIDATA za gradonačelnika Dervente

 Kandidat Gradskog odbora SNSD-a za gradonačelnika Dervente je Igor Žunić, jednoglasno je odlučeno danas na sjednici Gradskog odbora stranke.

Žunić je u obraćanju na sjednici poručio da zna da ga čeka težak posao i da neće biti lako jer su teška politička vremena, ali da vjeruje u zajedništvo SNSD-a, prenosi Srna.

“SNSD je u Derventi ekipa ljudi koja postoji 20 godina. Pravimo čvrst lanac, držimo se zajedno, trajemo bez turbulencija i organizacija smo koja doživljava transformacije i procese”, istakao je Žunić, koji je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Derventa i šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Žunić je izrazio zahvalnost ljudima koji su sve to počeli i posebnu zahvalnost iskazao Miloradu Simiću koji ga je usmjeravao i prenio na njega ogromno iskustvo.

Počasni predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Derventa čestitao je Žuniću, za koga je istakao da je idealan kandidat za pobjedu na predstojećim izborima.

“Iznjedrili smo značajan kadar u Republici Srpskoj znače. Vjerujem da bi mnoge sredine voljele imati ovakvog kandidata, rekao je Simić, koji je i gradonačelnik Dervente.

Nastavi čitati

Politika

Najavljen miting 18. aprila: SRPSKA TE ZOVE

Na Trgu Krajine u Banjaluci u četvrtak, 18. aprila, u 18.00 časova biće održan veliki miting sa kojeg će jasno i glasno biti poručeno da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gdje i kakve odluke donosili.

Poziv na miting upućen građanima Republike Srpske, Srna prenosi u cijelosti:

“Poštovani građani Republike Srpske, braćo i sestre, ponosni i slobodarski srpski narode Republika Srpska se nalazi pod najvećim udarima u svojoj poslijeratnoj istoriji. Sve ono za šta su se u Odbrambeno- otadžbinskom ratu borili i izborili najbolji sinovi naše Republike, danas žele da nam u miru oduzmu.

I nije im dovoljno to što pokušavaju da nam otmu ono od čega živimo, našu imovinu, resurse, šume, rijeke i plodno zemljište. Nije im dovoljno to što žele da nam ospore pravo da slavimo naš 9. januar, čime svjedočimo da je Republika Srpska rođena u miru, a ne u ratu.

Nije im dovoljno to što nam pravo da demokratski biramo svoje predstavnike, koje sankcionišu i kojima sude na osnovu nelegalnih odluka lažnih visokih predstavnika.

Nije im dovoljno to što jurišaju na naše institucije koje su jedini garant naše slobode i opstanka na vijekovnim ognjištima. Sada su odlučili da potomke žrtava genocida iz Jasenovca, Prebilovaca, Garavica i Starog Broda na Drini u Ujedinjenim nacijama proglase genocidnim narodom.

Da oni koji su sprovodili genocid nad našim i drugim narodima širom Evrope i svijeta, ostatku nedoklanog srpskog naroda zapadno od Drine zalijepe etiketu koja pripada njima, a ne Srbima.

Time su pokazali da ne žele da oduzmu samo našu imovinu, nadležnosti, praznike i institucije, već i da ponize i kazne cijeli jedan mali, ali ponosni i slobodarski narod.

Zato vas pozivamo da se u četvrtak, 18. aprila 2024. godine, na velikom narodnom mitingu u Banjaluci masovno okupimo i zajedno izrazimo nezadovoljstvo povodom inicijative da se u Generalnoj skupštini UN-a usvoji rezolucija o Srebrenici.

Da jasno i glasno poručimo da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gdje i kakve odluke donosili.

Da visoko podignemo naše trobojke, kao simbol otpora svima onima koji žele da pokore ne samo Republiku Srpsku, već i slobodarski duh našeg naroda.

Srpska te zove 18. aprila, 18.00 časova, Trg Krajine u Banjaluci!”

SRNA

Nastavi čitati

Politika

“PRESEDAN SA VELIKIM POSLJEDICAMA”: Nobilo o suđenju Dodiku, a dotakao se i Šmita

Kada bi Milorad Dodik kao izabrani predstavnik Republike Srpske bio proglašen krivim pred Sudom BiH, to bi značilo da sud duboko prodire u izvršnu vlast, smjenjuje predsjednika i poništava volju naroda izraženu na izborima, što bi bio presedan sa velikim političkim posljedicama.

Ocijenio je to Dodikov advokat Anto Nobilo.

Nobilo je naveo da sve pravne analize ukazuju na to da Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, forsira faktičke izmjene Ustava bez Ustavom propisane procedure i da je odlučio da pomjeri svog političkog protivnika kroz krivični postupak.

– Sam je dopisao krivični zakon i zatražio krivični progon svog političkog protivnika. Na taj način je ključne političke probleme kanalisao u krivični sudski postupak i očekuje da sud eliminiše iz političkog života njegovog političkog protivnika – rekao je Nobilo.

On je istakao da je eliminacija političkih protivnika kroz sudske postupke karakteristika autokratskih režima.

Ne znam kako Šmit misli da autokratskim metodama razvija demokratiju u BiH. Dakle, cilj ovog postupka je čisto politički, to jeste eliminacija Dodika iz političkog života BiH, i to niko ne može poreći – rekao je Nobilo.

On je naveo da u BiH postoji očit sukob između Šmita i Republike Srpske oličene u njenom predsjedniku Dodiku koji se svodi na pitanje tumačenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

– Sve pravne analize ukazuju mi da Šmit forsira faktičke izmjene Ustava bez Ustavom propisane procedure. S druge strane, Dodik i rukovodstvo Republike Srpske pokušavaju da brane izvorni Ustav BiH za koji smatraju da je garant određene stečene lokalne autonomije Republike Srpske – rekao je Nobilo.

On smatra da je pozadina ovog zaoštravanja u ovlaštenjima o pitanju kome pripadaju prirodna bogatstva.

– To su legitimna politička pitanja, ali ih treba riješiti na Ustavom i zakonima propisani način političkim putem – naveo je Nobilo.

Njegov stav i stav advokata Gorana Bubića, koji, takođe, zastupa Dodika, jeste da predsjednik Republike Srpske nije učinio krivično djelo i da bi sud trebalo da ga oslobodi.

Prema njegovim riječima, osnovni pravac odbrane u postupku koji je protiv Dodika pokrenut zbog nepoštovanja odluka Šmita je dokazivanje da Šmit ni po Dejtonskom sporazumu, a ni po Bonskim ovlaštenjima nema mogućnost da donosi zakone, potogovo ne krivične, kao i da Šmit nije izabran u skladu sa međunarodnim pravom.

– Ako sud ipak zauzme stav da Šmit ima pravo da donosi krivični zakon, odbrana će biti svedena u krivičnopravne okvire i dokazivaće se da je Dodik, eventualno, počinio nepoštovanje odluka Šmita prije nego je Šmitov zakon stupio na snagu. Krivični zakon ne može retroaktivno djelovati – pojasnio je Nobilo.

On je dodao da će se dokazivati da to “nepoštovanje” nema sve potrebne karakteristike da bi bilo krivično djelo.

Prema njegovom mišljenju, stepen krivice Dodika koji samo izvršava svoja ustavna ovlaštenja je mali, a djelo nije izazvalo štetne posljedice.

Nobilo je naglasio da je riječ o djelu malog značaja koje onda ne može uopšte da bude krivično djelo i da treba znati da Dodika krivično gone zbog nepoštovanja Šmitovih odluka, a taj član krivičnog zakona napisao je Šmit lično.

On je naveo da bi se, kada bi Dodik kao izabrani predstavnik Republike Srpske bio proglašen krivim, otvorila mogućnost izricanja mjere zabrane obavljanja bilo koje političke ili državne funkcije i na taj način on bi bio eliminisan iz političkog života u BiH.

– U svakom slučaju dobili bismo situaciju da sud duboko prodire u izvršnu vlast i da smjenjuje predsjednika i tako poništava volju naroda izraženu na posljednjim izborima. Bio bi to veliki presedan sa isto tako velikim političkim posljedicama – smatra Nobilo.

On kaže da će odbrana pokušati da dokaže da Šmit nije imenovan u proceduri predviđenoj međunarodnim sporazumima, da Šmit nema zakonodavna ovlašćenja i da postupa suprotno Ustavu BiH.

Nobilo je istakao da su sve to prvorazredna ustavnopravna pitanja na kojima počiva sadašnje funkcionisanje BiH.

On smatra da je sama činjenica da BiH i poslije 28 godina ima međunarodnu upravu pokazatelj da model po kome se upravljalo BiH očito nije dobar, te podsjeća da je nakon kapitulacije Njemačke 1945. godine okupacijska vlast zapadnih saveznika trajala svega četiri godine, prenosi Glas Srpske.

– Došlo je vrijeme da se potpuna vlast vrati narodu. Ja uvijek iskreno vjerujem u snagu naroda koji preko svojih izabranih predstavnika mogu riješiti svaki problem u BiH. Uostalom, vlast proizilazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Ne može BiH ući u EU sa Šmitom kao kolonijalnim guvernerom – zaključio je Nobilo.

Nastavi čitati

Aktuelno