Connect with us

Politika

Miličević o prihodima od PDV “Vlada Srpske teret zaduživanja prebacuje na opštine”

Dok se vlast u Republici Srpskoj hvali povećanim prihodima od PDV, povrat sredstava opštinama po osnovu uplaćenog iznosa PDV se smanjuje, rekao je v.d. predsjednika SDS Milan Miličević.

On je na sjednici Koordinacionog odbora SDS Izborne jedinice jedan u Prijedoru istakao da su se “tako iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH pohvalili da su prihodi u ovoj 2022. godini bili za milijardu i 310 miliona veći nego u prethodnoj, ili za 19 odsto”.

– U isto vrijeme, lokalne zajednice dobijaju manje sredstava iz povrata PDV zbog rastuće stavke duga, koji po prioritetima plaćanja ide prije povrata opštinama, tako da preostaje manje sredstava za povrat jer je rata duga premašila milijardu, odnosno za 2023. godinu iznosi 1,1 milijardu KM. Ispada da Vlada RS ima viška sredstava, a opštine manjak, odnosno da se teret zaduživanja prebacuje sa Vlade na lokalne zajednice. Jer, dok se vlast hvali većim prihodima za 20 odsto, opštine dobijaju manje sredstava za 10 odsto iz povrata PDV – istakao je Miličević.

Dodao je da je svakom jasno da povećani prihodi PDV nisu rezultat većih privrednih aktivnosti, niti uspješnosti Vlade, nego inflacije i rasta maloprodajnih cijena, što znači na teret građana, kao i da ovakva raspodjela i teret duga idu na štetu opština.

SDS smatra da nam treba jači razvoj lokalnih zajednica i veća pomoć nerazvijenim opštinama, od kojih su neke pred gašenjem, kao i radikalno drugačija i pravednija politika raspodjele prihoda od sadašnje u kojoj centralna vlast grabi samo sebi, a građanima i opštinama šta ostane – zaključio je Miličević.

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Politika

Crnadak o MILANOVIĆEVOJ POSJETI DERVENTI: Dodik mu je to dopustio pa otišao daleko odavde, NOŽ U LEĐA VLASTITOM NARODU

– Lijepo je što je Dodik danas u posjeti Hilandaru, ali njegovu sramotu ne može saprati čak ni Sveta gora – rekao je potpredsjednik i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je vlast Republike Srpske dozvolila da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikuje brigadu HVO u Derventi, gradu koji je veoma stradao u Odbrambeno- otadžbinskom ratu upravo od jedinica HVO.

Crnadak kaže da je sramota i strašno da Zoran Milanović, poznat po izjavi “Srbi su šaka jada” u Derventi, u srcu Republike Srpske, uz obezbjeđenje MUP Republike Srpske, odlikuje HVO, odaje počast onima koji su činili zločine nad Srbima.

– Dodik mu je to odobrio i bukvalno se sklonio daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu! – poručio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno