Connect with us

Region

MILO ĐUKANOVIĆ POTROŠIO stotine hiljada evra za putovanja PRIVATNIM AVIO KOMPANIJAMA

Crnogorske vlasti imaju jedan službeni avion. Kada on nije dostupan, za potrebe crnogorskih zvaničnika angažuju se privatni avioni. A koliko to košta crnogorske poreske obveznike?
Više od pola miliona evra koštala su putovanja privatnim avionima Mila Đukanovića u posljednjih godinu i po predsjedničkog mandata.

Prema podacima Radija Slobodna Evropa (RSE) iz zvaničnih izvora, putovanja su koštala od 4.500 do nepune 43.000 evra.

I njegov nasljednik, predsjednik Jakov Milatović, išao je privatnim avionom 4. septembra za Hrvatsku.

On se tog dana sastao sa najvišim državnim zvaničnicima u Zagrebu, a potom avionom do ostrva Brioni, gdje je prisustvovao svečanoj večeri koju je, u njegovu čast, priredio hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Za potrebe putovanja po Hrvatskoj angažovan je avion srpske kompanije čiji je suvlasnik Željko Mitrović, vlasnik Televizije Pink.

Iz kabineta predsjednika nisu odgovorili RSE koliko je puta, od preuzimanja dužnosti 20. maja, koristio usluge privatnih aviona i koliko su koštala ta putovanja.

Milatovićev kabinet je saopštio da je privatni avion angažovan za put u Zagreb, jer je državni bio na remontu.

Ko koristi državni avion?
A avion crnogorskih vlasti “Lear jet 45”, registarskih oznaka 4O-MNE, za službene potrebe mogu da koriste predsjednici države, vlade i parlamenta.

Kako su iz Vlade za RSE pojasnili, ukoliko više njih u istom periodu zatraže njegovo korištenje, dugogodišnja praksa je da se prednost daje na osnovu datuma prispijeća molbe kao i daljine destinacije.

“Praksa je da se za bližu destinaciju iznajmljuje avion drugog operatera”, kazali su iz Vlade.

Iz Vlade i Skupštine nisu odgovarali koliko su iznosili troškovi privatnih aviona za premijera Dritana Abazovića i predsjednicu Danijelu Đurović.

Putovanja uglavnom pod tuđom zastavom
Dokumentacija dobijena po Zakonu o slobodnom pristup informacijama iz institucije predsjednika Crne Gore pokazuju da su od januara 2022. do kraja juna ove godine iz državnog budžeta plaćena 23 leta.

Ovaj period obuhvata 17 mjeseci Đukanovićevog mandata, i manje od dva mjeseca Milatovićevog.

Za sva putovanja u tom periodu angažovane su bile tri kompanije – crnogorska “Adriatic airways” za dva, hrvatska “Delić air” za sedam a slovenački “Air adriatic” za 14 letova. Pojedini letovi uključivali su i presjedanja.

Crnogorskoj kompaniji je isplaćeno 18.500 evra, hrvatskoj 132.500 a slovenačkoj 377.550 evra.

U jednom slučaju iz budžeta su plaćeni i penali zbog ugovorenog, a nerealizovanog Đukanovićevog leta za Istanbul u visini od skoro 5.000 evra.

Od redovne linije, do privatnih aviona
Od pobjede na predsjedničkim izborima aprila 2023. godine, Milatović je više puta boravio u Briselu, sjedištu Evropske unije i NATO-a.

Na jednom od putovanja za belgijsku prijestonicu išao je redovnom, komercijalnom linijom, čime se na društvenoj mreži Iks pohvalio fotografijom sa presjedanja na bečkom aerodromu.

Prije tog leta, početkom juna je privatnim avionom išao na inauguraciju turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankaru. To putovanje, prema podacima RSE, koštalo je 14.000 evra.

Sa tog putovanja nije postavljao fotografije iz aviona.

A bivši predsjednik je privatnim avionima više puta, takođe, boravio u belgijskoj prijestonici, ali i u Njemačkoj.

Za većinu destinacija na koje je putovao, a koje se navode u dokumentaciji u koju je RSE imao uvid, na sajtu predsjednika postoje zvanična saopštenja o susretima sa stranim zvaničnicima.

Međutim, za četiri njegova prošlogodišnja putovanja nema informacija.

Ne zna se zašto je bio u Beču, italijanskom Grosetu, francuskom Dižonu i dva puta u Ženevi. Ova putovanja bila su od marta do septembra prošle godine.

Đukanović se u Ženevu prvi put zadržao manje od sata, dok za drugo putovanje u ovaj švajcarski grad, analizom međunarodnih avio servisa, nema dostupnih detalja.

Iz kancelarije bivšeg predsjednika nisu odgovorili na pitanja RSE o ovim putovanjima, uključujući i pitanje zbog čega često putuje u Ženevu.

Sporna Đukanovićeva putovanja u Ženevu
Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je za RSE da je važno utvrditi da li se letovi koriste u službene ili privatne.

“U slučaju Đukanovića vidimo da postoje neki letovi koji ne mogu da se objasne bilo kakvim službenim putovanjem, što pokazuje njegov odnos prema javnom interesu, građanima i njihovom budžetu”, ističe Ćalović Marković.

Ćalović Marković kaže da su putovanja u Ženevu “vrlo zanimljiva i indikativna”.

“Upravo je u Ženevi bila registrovana kancelarija koja je upravljala skrivenim trastovima Đukanovića, što smo objavili kroz aferu Pandora papiri”, ocjenjuje.

MANS je na jesen 2021. objavilo da su Đukanović i njegov sin 2012. sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz pet država i teritorija, uključujući i Švajcarsku.

“Vidi se da postoji određeno privatno interesovanje Đukanovića baš za to mjesto, jer je Švajcarska, kad je u pitanju čuvanje novca, izuzetno atraktivna destinacija”, navodi čelnica MANS-a.

Novogodišnja putovanja do Pariza
Putovanja Đukanovića službenim avionom u Pariz bila su predmet ispitivanja MANS-a u februaru 2020. godine.

Zbog sumnje da je državni avion koristio za privatne potrebe, MANS je prijavio Đukanovića Agenciji za sprečavanje korupcije i Specijalnom državnom tužilaštvu.

Kako je tada objavio MANS, avion je uoči Nove godine, 29. decembra 2019. letio do Pariza iz koga se odmah vratio, da bi 9. januara ponovo išao za francusku prijestonicu iz koje se vratio sjutradan.

Iz Agencije su utvrdili da Đukanović nije prekršio Zakon, jer je u Parizu bio radi sastanaka “sa odgovarajućim stepenom tajnosti” zbog čega javnost nije obaviještena.

Đukanović je potvrdio da je iz Pariza putovao za SAD, gdje je boravio za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika.

“Vidjeli smo da je Đukanović putovao uoči Nove godine na račun građana. A da je suštinski to putovanje bilo privatne prirode”, navodi Ćalović Marković.

I Specijalno tužilaštvo je odbacilo prijavu MANS-a, iz koga se nadaju da će nakon promjena u tužilaštvu ovi predmeti biti ponovo razmatrani.

U martu 2022. je za glavnog specijalnog tužioca izabran Vladimir Novović, nakon što je sa te pozicije penzionisan Milivoje Katnić, koga su opozicija i kredibilne nevladine organizacije godinama optuživale za bliskost sa Đukanovićevom partijom.

Radio Slobodna Evropa

Region

12 BEBA UMRLO NA KOSOVU! Nema kisonika, HUMANITARNA KATASTROFA NA DJELU

Iživljavanje premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija nad srpskim narodom, zabrana dopremanja lijekova, sanitetskog materijala, fizioloških rastvora i kiseonika, platilo je životima 12 beba u bolnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, rekao je Srni direktor Zdravstvenog centra Zlatan Elek.
“Situacija nikad nije bila gora. Na pragu smo humanitarne katastrofe jer je poslednja nabavka lekova, sanitetskog materijala i fizioloških rastvora bila davne 2021. godine zbog zabrane prištinskih vlasti”, istakao je Elek.

On je naglasio da je dolaskom na vlast Kurtija zabranio dopremanje lijekova, sanitetskog materijala i fizioloških rastvora iz centralne Srbije zdravstvenim ustanovama na cijelom području Kosova i Metohije.

Posebno zabrinjava, kaže Elek, što je 30. septembra istekla dozvola za dopremanje kiseonika koji vlasti samoporglašenog Kosova tretiraju kao “uvoz iz centralne Srbije”.

“Plašim se da nam sledi humanitarna katastrofa”, rekao je on, navodeći pogubne podatke da je 12 beba izgubilo živote zbog nedostatka kiseonika.

Elek ističe da, uz postojeće zabrane, ograničeno kretanje medicinskih radnika i sanitetskih službi predstavlja dodatni problem u pružanju zdravstvene zaštite građanima, ne samo sjevernog dijela Kosova i Metohije već i na cijeloj teritoriji.

“Od incidenata u Banjskoj do danas saniteti su morali da pacijente transportuju preko prelaza Merdare pošto su prištinske vlasti zatvorile prelaze Brnjak, koji je jutros otvoren, i Jarinje preko kojeg još nema prolaza”, naveo je Elek.

U posljednjih šest mjeseci sanitetska vozila bolnice iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice bila su zaustavljena i podvrgnuta rigoroznim kontrolama policije takozvanog Kosova 210 puta.

“Svako vozilo koje izađe iz bolnice biva pretreseno, a nikada ništa kompromitujuće nije nađeno”, rekao je Elek.

On je apelovoa na međunarodnu zajednicu da urazumi prištinske vlasti jer je pravo na liječenje i život ugroženo Srbima i drugim građanima koji se liječe u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji.

“Apelujem i na Međunarodni crveni krst i Kfor da se uključe u rešavanje ovog gorućeg problema, da prestanu sa deklarativnim podrškama i omoguće nam da pacijente lečimo u skladu sa Hipokratovom zakletvom”, naglasio je Elek, te upozorio da je situacija u zdravstvenim ustanovama južno od Ibra daleko teža i složenija.

Nastavi čitati

Region

VATRENA STIHIJA KOD OSIJEKA VAN KONTROLE! Vatrogasci se bore svim snagama

Veliki požar koji je zahvatio više od 10 hektara plastike na području firmeDrava International u Brijestu kod Osijeka buknuo je u srijedu rano ujutro, a oko 5 sati hitna poruka Ravnateljstva civilne zaštite izbacila je iz kreveta sve koji žive na osječkom području. Dok su se građani probudili deseci vatrogasaca već su satima pokušavali ugasiti vatru.
“Situacija je grozna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bi spriječili da vatra zahvati i tu zgradu. Na žalost, jedan objekat vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti. Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer se topi oprema na nama. Hidrantska mreža unutar tvornice ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovako nešto još nisam vidio”, rekao je za Glas Slavonije Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne jedinice Osijek.
Na terenu se nalazi 50-ak vatrogasaca s 20-ak vozila, no nije moguće trenutno reći koliko ih je tačno na terenu. U gašenje je bio uključen i robot za gašenje požara od Civilne zaštite. Građani su dobili poruku u kojoj se navodi:
“Molimo sve građane da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike”.
Na mjestu događaja nalazi se i Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

Nastavi čitati

Region

VIŠI SUD U BEOGRADU ODBIO PRIJEDLOG TUŽILAŠTVA! Milan Radoičić pušten na slobodu

Viši sud u Beogradu odbio je prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora Milanu Radoičiću (45) osumnjičenom da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična djela Udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška djela protiv opšte sigurnosti.

Sud je Radoičiću odredio mjeru zabrane napuštanja boravišta, kojom mu je zabranjeno da bez odobrenja suda napusti teritoriju Srbije i zabranjen mu je odlazak na teritoriju AP Kosovo i Metohija.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, nakon saslušanja Radoičića o razlozima za određivanje pritvora, odbio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora usljed opasnosti od bjekstva, navodi se u saopštenju tog suda.

Naloženo mu je da se svakog 1. i 15. u mjesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici, a njemu je oduzeta putna isprava, odnosno pasoš Srbije, i upozoren je da se protiv njega može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze.

Osumnjičeni je juče na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je više, za sada, nepoznatih lica, kojima se na teret stavlja krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, Radoičić se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, koje mu je, kako se navodi, isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokacijama na teritoriji AP Kosova i Metohije, gdje ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim djelovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mjestu Banjska na teritoriji AP KIM.

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Banjaluka5 sati ago

RASPAD BANJALUČKOG SNSD-A! Đajić UDARIO na Antonića, kaže da je “KRTICA”! ANTONIĆ “Đajić LAŽE I NARUČUJE TEKSTOVE” (FOTO)

Aktuleno