Connect with us

Region

MILO ĐUKANOVIĆ POTROŠIO stotine hiljada evra za putovanja PRIVATNIM AVIO KOMPANIJAMA

Crnogorske vlasti imaju jedan službeni avion. Kada on nije dostupan, za potrebe crnogorskih zvaničnika angažuju se privatni avioni. A koliko to košta crnogorske poreske obveznike?
Više od pola miliona evra koštala su putovanja privatnim avionima Mila Đukanovića u posljednjih godinu i po predsjedničkog mandata.

Prema podacima Radija Slobodna Evropa (RSE) iz zvaničnih izvora, putovanja su koštala od 4.500 do nepune 43.000 evra.

I njegov nasljednik, predsjednik Jakov Milatović, išao je privatnim avionom 4. septembra za Hrvatsku.

On se tog dana sastao sa najvišim državnim zvaničnicima u Zagrebu, a potom avionom do ostrva Brioni, gdje je prisustvovao svečanoj večeri koju je, u njegovu čast, priredio hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Za potrebe putovanja po Hrvatskoj angažovan je avion srpske kompanije čiji je suvlasnik Željko Mitrović, vlasnik Televizije Pink.

Iz kabineta predsjednika nisu odgovorili RSE koliko je puta, od preuzimanja dužnosti 20. maja, koristio usluge privatnih aviona i koliko su koštala ta putovanja.

Milatovićev kabinet je saopštio da je privatni avion angažovan za put u Zagreb, jer je državni bio na remontu.

Ko koristi državni avion?
A avion crnogorskih vlasti “Lear jet 45”, registarskih oznaka 4O-MNE, za službene potrebe mogu da koriste predsjednici države, vlade i parlamenta.

Kako su iz Vlade za RSE pojasnili, ukoliko više njih u istom periodu zatraže njegovo korištenje, dugogodišnja praksa je da se prednost daje na osnovu datuma prispijeća molbe kao i daljine destinacije.

“Praksa je da se za bližu destinaciju iznajmljuje avion drugog operatera”, kazali su iz Vlade.

Iz Vlade i Skupštine nisu odgovarali koliko su iznosili troškovi privatnih aviona za premijera Dritana Abazovića i predsjednicu Danijelu Đurović.

Putovanja uglavnom pod tuđom zastavom
Dokumentacija dobijena po Zakonu o slobodnom pristup informacijama iz institucije predsjednika Crne Gore pokazuju da su od januara 2022. do kraja juna ove godine iz državnog budžeta plaćena 23 leta.

Ovaj period obuhvata 17 mjeseci Đukanovićevog mandata, i manje od dva mjeseca Milatovićevog.

Za sva putovanja u tom periodu angažovane su bile tri kompanije – crnogorska “Adriatic airways” za dva, hrvatska “Delić air” za sedam a slovenački “Air adriatic” za 14 letova. Pojedini letovi uključivali su i presjedanja.

Crnogorskoj kompaniji je isplaćeno 18.500 evra, hrvatskoj 132.500 a slovenačkoj 377.550 evra.

U jednom slučaju iz budžeta su plaćeni i penali zbog ugovorenog, a nerealizovanog Đukanovićevog leta za Istanbul u visini od skoro 5.000 evra.

Od redovne linije, do privatnih aviona
Od pobjede na predsjedničkim izborima aprila 2023. godine, Milatović je više puta boravio u Briselu, sjedištu Evropske unije i NATO-a.

Na jednom od putovanja za belgijsku prijestonicu išao je redovnom, komercijalnom linijom, čime se na društvenoj mreži Iks pohvalio fotografijom sa presjedanja na bečkom aerodromu.

Prije tog leta, početkom juna je privatnim avionom išao na inauguraciju turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankaru. To putovanje, prema podacima RSE, koštalo je 14.000 evra.

Sa tog putovanja nije postavljao fotografije iz aviona.

A bivši predsjednik je privatnim avionima više puta, takođe, boravio u belgijskoj prijestonici, ali i u Njemačkoj.

Za većinu destinacija na koje je putovao, a koje se navode u dokumentaciji u koju je RSE imao uvid, na sajtu predsjednika postoje zvanična saopštenja o susretima sa stranim zvaničnicima.

Međutim, za četiri njegova prošlogodišnja putovanja nema informacija.

Ne zna se zašto je bio u Beču, italijanskom Grosetu, francuskom Dižonu i dva puta u Ženevi. Ova putovanja bila su od marta do septembra prošle godine.

Đukanović se u Ženevu prvi put zadržao manje od sata, dok za drugo putovanje u ovaj švajcarski grad, analizom međunarodnih avio servisa, nema dostupnih detalja.

Iz kancelarije bivšeg predsjednika nisu odgovorili na pitanja RSE o ovim putovanjima, uključujući i pitanje zbog čega često putuje u Ženevu.

Sporna Đukanovićeva putovanja u Ženevu
Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je za RSE da je važno utvrditi da li se letovi koriste u službene ili privatne.

“U slučaju Đukanovića vidimo da postoje neki letovi koji ne mogu da se objasne bilo kakvim službenim putovanjem, što pokazuje njegov odnos prema javnom interesu, građanima i njihovom budžetu”, ističe Ćalović Marković.

Ćalović Marković kaže da su putovanja u Ženevu “vrlo zanimljiva i indikativna”.

“Upravo je u Ženevi bila registrovana kancelarija koja je upravljala skrivenim trastovima Đukanovića, što smo objavili kroz aferu Pandora papiri”, ocjenjuje.

MANS je na jesen 2021. objavilo da su Đukanović i njegov sin 2012. sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz pet država i teritorija, uključujući i Švajcarsku.

“Vidi se da postoji određeno privatno interesovanje Đukanovića baš za to mjesto, jer je Švajcarska, kad je u pitanju čuvanje novca, izuzetno atraktivna destinacija”, navodi čelnica MANS-a.

Novogodišnja putovanja do Pariza
Putovanja Đukanovića službenim avionom u Pariz bila su predmet ispitivanja MANS-a u februaru 2020. godine.

Zbog sumnje da je državni avion koristio za privatne potrebe, MANS je prijavio Đukanovića Agenciji za sprečavanje korupcije i Specijalnom državnom tužilaštvu.

Kako je tada objavio MANS, avion je uoči Nove godine, 29. decembra 2019. letio do Pariza iz koga se odmah vratio, da bi 9. januara ponovo išao za francusku prijestonicu iz koje se vratio sjutradan.

Iz Agencije su utvrdili da Đukanović nije prekršio Zakon, jer je u Parizu bio radi sastanaka “sa odgovarajućim stepenom tajnosti” zbog čega javnost nije obaviještena.

Đukanović je potvrdio da je iz Pariza putovao za SAD, gdje je boravio za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika.

“Vidjeli smo da je Đukanović putovao uoči Nove godine na račun građana. A da je suštinski to putovanje bilo privatne prirode”, navodi Ćalović Marković.

I Specijalno tužilaštvo je odbacilo prijavu MANS-a, iz koga se nadaju da će nakon promjena u tužilaštvu ovi predmeti biti ponovo razmatrani.

U martu 2022. je za glavnog specijalnog tužioca izabran Vladimir Novović, nakon što je sa te pozicije penzionisan Milivoje Katnić, koga su opozicija i kredibilne nevladine organizacije godinama optuživale za bliskost sa Đukanovićevom partijom.

Radio Slobodna Evropa

Region

Potresna scena na mjestu UBISTVA POLICAJCA u Loznici, oglasio se VUČIĆ

Na mjestu na kojem je ubijen policajac Nikole Krsmanovića (34) okupili su se ljudi koji pale svijeće.

Inače, ispred kuće u selu Draginac ubijenog policajca okupila se tužna povorka, familija i mnogobrojni prijatelji, momci veliki kao delije, ubijenog policajca Nikole Krsmanovića (34) izjavljuju saučešće, plaču u koloni. Sahrana će biti u subotu.

Nikolini prijatelji iz djetinjstva su kasnije postali njegove kolege. U dvorištu porodične kuće Krsmanovića sjede slomljeni. Kako pričaju za Telegraf.rs, Nikola je bio u Žandarmeriji u Beogradu, a potom je došao u graničnu policiju kako bi bio bliže kući i porodici i kako bi im pomagao. Ističu i da nije želio da sjedi na granici, već isključivo da bude u patroli.

“Boljeg čoveka od njega nije bilo. Nema mrlju u karijeri, ni u životu. Šta god da je radio, radio je profesionalno, što se pokazalo i u ovom slučaju, kada je zaustavio automobil. Pre neki dan smo sedeli i gledali fudbal, a sada sedimo ovde i njega nema”, kaže Nikolin prijatelj i dodaje da je za Nikolu “postojala samo priroda, sport i policija”.

Nikolin drugi prijatelj ističe da je bio veoma cijenjen u selu, da nema komšije koji nije došao u kuću Krsmanovića nakon sinoćnjeg ubistva.

“Trenirao je fudbal u lokalnom klubu, trenirao je karate, na svim policijskim obukama je briljirao. Obožavao je pse, hteo je da se bavi dresurom policijskih pasa”, rekao je on.

Sa Nikolom je proveo najljepše dane. Znaju se od djetinjstva, zajedno su išli u školu, bili su cimeri, radili su zajedno. Juče je trebalo da idu zajedno na rafting, ali je Nikola morao da radi.

“Umesto da mu idem na svadbu, ja kupujem crninu da dođem ovde. Nikola zaslužuje da se o njemu govori samo u superlativu. Niko ovde nijednu lošu reč nema za njega, kakva je to ljudska veličina. Ne sme da se zaboravi ko je i kakav je bio”, dodao je.

A oredsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Albanac u terorističkom aktu ubio policajca Nikolu Krsmanovića u Loznici i da će se učiniti sve da se pomogne porodici, ali da taj mladi život ne može da se vrati.

“Još jedanput bih da izrazim saučešće porodice Nikole Krsmanović, našeg policajca kojeg je ovaj Albanac u terorističkom aktu ubio. Ono što možemo da uradimo to je da pomognemo porodici, da izrazimo saučešće. Nažalost, taj mladi život više ne možemo da vratimo”, rekao je predsednik novinarima u Londonu.

Na pitanje da li ima nove informacije o slučaju i da su neposredno prije njegovog uključenja uhapšena dva lica, rekao je da je hapšenje obavljeno i da informacije dobija od MUP-a o slučaju, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Region

PRVI PUT UBIO S 15 GODINA!? Ko je Faton Hajrizi, osumnjičeni za ubistvo policajca

Na mjestu ubistva pograničnog policajca Nikole Krsanovića i ranjavanja njegovog kolege Vjekoslava Ilića, pronađeni su kosovski pasoš i njemačka lična karta na ime Artana Hajrizija, čiju je sliku iz dokumenata MUP ustupio svim medijima, da bi se oko podneva ispostavilo da osumnjičeni nije Artan, već njegov stariji brat Faton, koji je nedavno pobjegao iz zatvora.

Na mjestu ubistva pograničnog policajca Nikole Krsanovića i ranjavanja njegovog kolege Vjekoslava Ilića, pronađeni su kosovski pasoš i njemačka lična karta na ime Artana Hajrizija, čiju je sliku iz dokumenata MUP ustupio svim medijima, da bi se oko podneva ispostavilo da osumnjičeni nije Artan, već njegov stariji brat Faton, koji je nedavno pobjegao iz zatvora.

Artan Hajrizi se javio kosovskim medijima iz Njemačke, gdje ima stalni boravak i radi kao građevinski radnik, uz priču da mu je njegov stariji brat Faton ukrao dokumenta. Faton se još nalazi u bjekstvu na nepoznatoj lokaciji, a za njim na području Loznice traga više od 150 pripadnika MUP Srbije, kao i helikopteri policije. Srpski policajci nisu jedini koji tragaju za Fatonom, koji se nalazi i na potjernici kosovske policije.

Više od 150 službenika MUP traga za napadačem koji je ubio jednog, a ranio drugog policajca: Osumnjičeni Hajrizi tvrdi da je u Nemačkoj i da mu je brat ukrao pasoš

Faton je pobjegao 6. jula iz zatvora Smrekovnica, a to mu je bilo ukupno deveto bjekstvo iz zatvora, po čemu je rekorder na Kosovu. Motiv najnovijeg bekstva iz zatvora, kako je objasnio na društvenim mrežama, bilo je zlostavljanje koje je trpeo, objavili su kosovski mediji, a preneo je Kossev.

“Napustio sam Kosovo jer sam bio proganjan. Bio sam psihički zlostavljan, nisam više mogao izdržati. U ovakvom stanju neću se vratiti u zatvor. Zatvorenici tamo pate, kaucija se ne daje, ne tretiraju se svi isto”, rekao je on.

U svojim objavama na društvenim mrežama takođe je naveo da nije državni neprijatelj broj 1, za šta ga je proglasila kosovska policija koja s njim ima neraščišćene račune jer je Faton, tokom svojih brojnih bjekstava iz zatvora, ranio i nekoliko kosovskih policajaca.

Upravo je Kosovska policija raspisala za Fatonom potjernicu i pozvala građane da bilo kakvu informaciju o njemu proslijede najbližoj policijskoj stanici. Hajrizi nije izveo nikakvo spektakularno bjekstvo, već se jednostavno nije vratio s vikenda na koji je pušten, a zbog njegovog bjekstva suspendovana su dvojica službenika zatvora.

Ovo posljednje bjekstvo je deveti put da Faton Hajrizi bježi iz zatvora na Kosovu. On je javnosti posto poznat poslije ubistva ruskog vojnika, pripadnika KFOR-a, 2000. godine, a taj zločin je izvršio kad je imao samo 15 godina. Zbog ovog ubistva osuđen je na 27 godina zatvora, ali je po prvi put pobejgao poslije samo tri dana provedenih iza rešetaka zatvora u Kosovskoj Mitrovici. Kao motiv, Hajrizi je naveo da je ruskog vojnika ubio jer ga je „vidio da vređa neke Albance“.

Fatona Hajrizija tada su uhapsili pripadnici KFOR-a, ali je on vrlo brzo ponovo pobjegao, ovog puta iz zatvora u Prištini. Ponovo je hapšen i ponovo je bježao, a 2012. godine uspio je da utekne iz vojne baze.

Smjenjivali su se hapšenja, odlazak u zatvor i bjekstva, a Faton Hajrizi, koji za sebe kaže da je patriota, prilikom bjekstva poslije pljačke zlatare u Glogovcu pucao je i ranio dvojicu policajaca i vlasnika zlatare. Nakon toga je učestvao i u pucnjavi u kojoj su opet ranjena dva kosovska policajca koji su pokušali da zaustave automobil u kome su se nalazili osumnjičeni za pljačku, među njima i Faton.

Zanimljivo je da je uhapšen prije nego što je završio školovanje, pa je srednju školu nastavio u zatvoru 2018, poslije skoro 20 godina pauze dok je što boravio u zatvoru, što bježao iz njega.

Pogranični policajac Nikola Krsmanović (34) ubijen je u četvrtak, jedan sat poslije ponoći, dok je njegov kolega Vjekoslav Ilić (50) teško ranjen prilikom kontrole vozila u Lipničkom Šoru, kraj Loznice.

U prvom trenutku napadači su uspjeli da pobjegnu, a na mjestu pucnjave pronađena su dokumenta na ime Artana Hajrizija, i to pasoš takozvanog Kosova i njemačka lična karta. MUP Srbije je tada objavio da je Artan osumnjičen za ubistvo jednog i ranjavanje drugog policajca, da bi se kasnije ispostavilo da je u pitanju ipak stariji brat, Faton, prenosi Nova.rs.

Nastavi čitati

Region

VATRU KOD TROGIRA GASI 66 VATROGASACA, isključena električna energija

Požar u Segetu Gornjem kod Trogira gasi 66 policajaca sa 22 vozila, a na tom području isključena je električna energija.

Dojava o požaru stigla je u 2.30 časova, a planulo je kod zaseoka Baradića u Segetu Gornjem.

Na intervenciji u gašenju učestvuje 66 vatrogasaca s 23 vozila iz Trogira, Kaštela, Splita i Divulja.

Kuće i objekti nisu ugroženi, ali je zbog požara od 4.52 časova na tom području isključena struja, prenose mediji.

Prema informacijama od 9.00 časova požar još nije lokalizovan, a opožarena površina iznosi 35 hektara.

Nastavi čitati

Aktuelno