Connect with us

BiH

Minić: Pojedini fameri nakupcima iz FBiH jeftino prodaju svinje zaražene afričkom kugom

 Prethodnih dana imali smo mnogo prijava u kojima su nam građani govorili da nakupci iz Federacije BiH dolaze u kasnim noćnim satima i kupuju svinje zaražene afričkom kugom po povoljnijim cijenama, bez vaganja i drugih procedura. O tome sam lično obavijestio ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišu Karana”, izjavio je ministar poljoprivrede RS Savo Minić danas u Bijeljini.

Kako su prenijeli lokalni mediji, on je pri posjeti Udruženju poljoprivrednih proizvođača sela Semberije naveo da ovakvim nesavjesnim postupanjem vlasnici farmi i manjih poljoprivrednih domaćinstava mogu samo da nanesu još veću štetu ukupnoj proizvodnji mesa u Srpskoj i BiH.

“Prodavati zaražene životinje je nedopustivo, jer će se tako kuga proširiti na sve dijelove BiH”, upozorio je Minić.

Iako su novinarske ekipe čekale ispred Udruženja proizvođača sela Semberije i Majevice najavljeni dolazak ministra Minića i njegov susret sa predsjednikom tog udruženja Savom Bakajlićem, ispred kancelarije u okviru Agrotržnog centra u Bijeljini niko se nije pojavio.

Bakajlić je, nakon što su ga kontaktirali neki novinari, kazao da je ministru rečeno da treba da dođe u Brodac, gdje je u toku žetva, te da se on neće pojaviti u prostorijama Udruženja.

S druge strane, ministar Minić se nekoliko metara dalje, u kancelariji drugog udruženja – Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije”, sastao sa predsjednikom Boškom Radićem.

“Na području gdje je utvrđeno prisustvo afričke kuge svinja nalazi se 1.300 životinja na više od 40 žarišta, od kojih je najveći broj u Bijeljini, saopštio je Minić na tom sastanku.

“Preduzeli smo sve mjere, formirani su krizni štabovi da se maksimalno onemogući prenos bolesti, kao i da se proizvođačima nadoknadi šteta koju su imali, a da oni budu odgovorni i ne bacaju nepropisno uginule životinje”, rekao je Minić.

Dodao je da nadoknada štete poljoprivrednicima koji je imaju zbog afričke kuge svinja neće umanjiti agrarni budžet Srpske od 180 miliona KM. Afrička kuga svinja potvrđena je na 42 imanja u Semberiji.

“Bolest je do sada potvrđena u Bijeljini u semberskim selima Vršani, Čađavica Donja, Magnojević Gornji, Dragaljevac Gornji, Dragaljevac Donji i Dragaljevac Srednji”, navode iz

Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, dodajući da nije proširena na druge opštine.

Prema dostavljenom izvještaju od strane lokalnog kriznog centra Bijeljina, na terenu je izvršeno neškodljivo uklanjanje 1.232 svinje sa 29 zaraženih imanja.

“Ministarstvo poljoprivrede će nastaviti da redovno prati situaciju na terenu i preduzima sve neophodne mjere i korake s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.  Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih, da svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru. Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postavljanje dezinfekcionih barijera, te mijenjanje obuće i odjeće prilikom napuštanja farme”, navode iz resornog ministarstva.

Divlje deponije uginulih životinja

U razgovoru sa poljoprivrednicima koji su se žalili da se i po sedam dana čeka na odvoz oboljelih svinja iz ugroženog područja, da leševi životinja danima leže na mostu u Čađavici i da nakupci kupuju svinje iz ugroženog područja, ministar Savo Minić je naveo da je i sam čuo da u Bijeljini postoje divlja groblja životinja, negdje u Jasikovcu, te istakao važnost maksimalnog podizanja samodiscipline i ponašanja svih u situaciji koja, kako je ocijenio, nije alarmantna, ali jeste složena.

“Ono gdje smo uočili problem jeste rad opštinskog inspektorata i službi kada je u pitanju eutanazija i uklanjanje životinja na životinjsko groblje i tražili smo od Republičkog inspektorata da nam stavi na raspolaganje sve moguće inspektore, a i saradnici iz resornog ministarstva su danima u Bijeljini”, rekao je Minić.

Ministar je odbacio pokušaje politizacije složene situacije i istakao da je za podršku domaćim poljoprivrednicima i smanjenje štete potrebno partnerstvo kojeg, kako je kazao, nema u Bijeljini, gdje se komunikacija sa gradonačelnikom svodi na e-mailove i ultimatume.

Prema njegovim riječima, na svu sreću, ta je komunikacija bolja na nižem nivou, u radu lokalnog kriznog centra.

“Imamo razumijevanja u kriznim situacijama, da naši građani budu mirniji, mi smo tu partneri i ne politizujemo”, istakao je Minić i dodao da se radi na maksimalnim mjerama koje bi, uz primjenu svjetskih standarda, omogućile kontinuitet proizvodnje i prerade svinja.

NEZAVISNE

BiH

FEDERALNI INSPEKTORI U AKCIJI! Utvrđene nepravilnosti u vezi sa visinom marže

Federalni inspektori su u protekla dva mjeseca utvrdili nepravilnosti kod 14 privrednih subjekata, koje su se uglavnom odnosile na visinu marže.

Kod jedne benzinske pumpe u mjestu Duboki Potok utvrđene su nepravilnosti u vezi sa visinom marže za naftne derivate, a kod 13 privrednih subjekata nepravilnosti koje se odnose na maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, saopštila je Federalna uprava za inspekcijske poslove, navoidi “Srna”.

Na području Federacije BiH (FBiH) u navedenom periodu izvršene su 44 kontrole, u kojima je utvrđeno 14 nepravilnosti za izdavanje 25 prekršajnih naloga u iznosu od 15.250 KM.

Nepravilnosti koje se odnose na maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode evidentirane su kod pravnih subjekata u Sarajevu, Velikoj Kladuši, Bihaću, Sanskom Mostu i Novom Travniku, a kod fizičkih lica u Mostaru, Konjicu i Sanskom Mostu.

Inspekcija podsjeća da će novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 KM biti kažnjeno pravno lice za prekršaj u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena, a odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250 do 2.500 KM.

Nastavi čitati

BiH

KREĆE OBNOVA MOSTA BRČKO-GUNJA, u planu obnova pruge Sarajevo-Zagreb

Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske i potpredsjednik Vlade, potpisali su Sporazum o rekonstruciji mosta Brčko-Gunja, a to je bio samo povod da dvije vlade dogovore realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja. Forto je istakao da je rekonstrukcija pomenutog mosta “sazrela” i da bi kraja 2024. godine trebalo da se krene u fizičke radove.

“Do tada ćemo uraditi projekat, dokumentaciju i sve ostalo. Finansiranje rekontrukcije mosta je pola-pola. Znaćemo koliko tačno košta kad bude sprovedeno projektovanje i nabavka toga projekta “, kazao je Forto, te dodao da će već na idućem zajedničkom sastanku biti riječi o izgradnji potpuno novog mosta na relaciji Brčko-Gunja, te da će na tom planu Brčko distrikt morati da riješi određena pitanja, poput novog prostornog plana.

Njegov kolega iz Vlade Hrvatske Oleg Butković, rekao je da će preduzeće “Hrvatski putevi” odmah krenuti sa realizacijom projekta rekonstukcije mosta, u smislu pripremne dokumentacije.

Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta, istakao je da je rekonstrukcija mosta jedan od najznačajnijih projekata ne samo između dvije države, već za ovu lokalnu zajednicu.

“Brčko je spremno da realizuje sve što se bude od nas tražilo. Preko mosta je u prethodne četiri godine bio potpuno suspendovan prevoz. Takođe, nadam se da se realizovati i ova najava o izgradnji novog mosta, koji bi bio prve kategorije, što znači da bi se koristio kao granični prelaz BiH i Hrvatske”, istakao je Nišić.

Most, kako su naveli ministri, nije jedini projekat između dvije države.

Forto je najavio da se nastavlja saradnja na izgradnji cestovne infrastrukture, a prije svega, to su mostovi kod Novog Grada i Orašja.

“Raspravljali smo o brzoj cesti koja će povezati Hrvatsku sa Unsko-sanskim kantonom, najvjerovatnije kod Izačića, pa će ići kroz Jajce, Travnik, ka Sarajevu i dalje koridor prema Podgorici. To ćemo pokušati upisati u mrežu evropskih koridora i to može dobiti onda značajno finansiranje iz EU fondova. Ministar Butković je obećao pomoć ne samo u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku već i dio koji bude u BiH”, rekao je Forto.

Poseban dogovor država usaglašen je kada je u pitanju željeznički saobraćaj.

“Dogovorili smo projekat rekonstrukcije Unske pruge, to je pruga koja je 80-tih godina bila jedna od najbitnijih pruga u regiji. Krenućemo u izradu projekta , pa će dvije države zajedno krenuti u iznalaženje sredstava za tu prugu”, najavio je Forto, dodajući:

“Tražićemo uskoro da dobijemo i putnički prevoz Sarajevo-Zagreb, a uskoro ćemo predati inicijativu o koridoru Sarajevo-Zagreb koji će ići kroz Krajinu i centralnu Bosnu”, poručio je ministar komunikacija i transporta BiH.

Nadovezujući se na rečeno, ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković najavio je da će uskoro biti potpisan sporazum za rekonstrukciju mosta Dvor-Novi Grad.

“Vrlo brzo ćemo potpisati i taj sporazum. U prethodnih osam godina od kada sam u Vladi Hrvatske sudjelovao sam u realizaciji brojnih projekata između Hrvatske i BiH, prije svih most Svilaj, koji je već u prometu. Drugi značajan projekat je most na Savi kod Gradiške, a u prvoj polovini iduće godine biće završena pristupna cesta”, kazao je Butković.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske naglasio je da je od velikog značaja i izgradnja brze ceste Mostar-Široki Brijeg-Grude, koja će se nadovezati na brzu cestu od Imotskog do Zagvozja u Hrvatskoj, na dužini od 15 kilometara.

“Naravno, kako je rekao ministar Forto, radićemo da se uspostavi željeznička linija Zagreb-Sarajevo. Unska pruga je zaista značajna, ali ta priča je jako složena, jer na granici sa Hrvatskom ta pruga čak sedam puta prelazi državnu granicu. Mi ćemo se sa naše strane uključiti u projektnu dokumentaciju”, naveo je Butković.

Zaključujući priču, Forto je dodao da je za BiH od velike važnosti ulazak u EU, jer bi na taj način država imala ogromne benefite u realizaciji svih vrsta infrastrukturnih projekata.

“Pošto Hrvatska nije samo u EU, već i Šengenu, moramo se nasloniti na sva saznanja. Evo na primjer, za vozni park u željeznicama Hrvatska će dobiti 150 miliona evra od EU, odnosno dobiće 85 odsto sredstava za zanavljanje tog voznog parka. Mi sada za najbolje projekte možemo dobiti između 45-50 odsto bespovratnih sredstava, a Hrvatska iznmeđu 85-100 odsto”, pojasnio je Forto

Nastavi čitati

BiH

SVE PO ZAKONU? Sin ministra policije postao direktor KPZ-a

Vlada Federacije BiH danas je za novog direktora Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica imenovala Rusmira Isaka, sina federalnog ministra policije Rame Isaka.

Javljaju to federalni mediji, koji dodaju da se ministar Ramo Isak izuzeo tokom glasanja.

Rusmir je imenovan na četvorogodišnji mandat.

Porodica Isak će sada na visokim funkcijama imati Ramu kao ministra, Arnela kao poslanika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Rusmira na čelu zeničkog KPZ-a.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized3 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized6 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno