Connect with us

Politika

MINISTAR HOĆE ELEKTRANU U BILEĆI! Cijena prava sitnica, VIŠE OD 231 MILION KM

Solarna elektrana koju ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović planira da pravi u Bileći biće vrijedna 231 milion KM, a godišnje će proizvoditi 197,87 gigavat časova električne energije, pokazuju zvanične procjene.
Međutim, da bi počeo da je gradi, moraće da dobije koncesiju od Republike Srpske koja je raspisala javni poziv za dodjelu, a po inicijativi firme “Energy of the future” iz Bijeljine, koja je formalno registrovana na njegovu suprugu Nelu Mitrović.

Porodična firma Mitrovića već na startu ima prednost od deset odsto bodova koji im po Zakonu o koncesijama pripada kao podnosiocima inicijative kod vrednovanja ponuda.

Takođe, kada se prijedlog za dodjelu koncesije pojavi pred Vladom Republike Srpske, nema sumnje da će Mitrović dići ruku za svoj projekat, pa je cijeli proces po mnogima samo puka formalnost.

U pozivu za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije se navodi da će solarna elektrana “Bileća – Solar 1” imati instalisanu snagu od 140 megavata te da će biti postavljena na lokalitetu Hadžibegovo brdo, sa desne strane regionalnog puta Bileća – Deleuša, na udaljenosti od oko tri kilometra od sjedišta opštine Bileća.

Planirano je da zauzme ukupnu površinu od oko 244,4 hektra zemljišta u vlasništvu Republike Srpske, a biće priključena na postojeću elektroprenosnu mrežu izgradnjom priključnog dalekovoda.

“Ponuđač je dužan da izradi i uz ponudu dostavi Studiju opravdanosti dodjele koncesije, sa elementima procjene zaštite životne sredine, koja će biti izrađena u skladu sa važećim propisima. Zavisno od dužine perioda na koji se traži koncesija i vijeka trajanja opreme, ukupna vrijednost investicije iskazana u Studiji ekonomske opravdanosti treba da uključi i procijenjene troškove zamjene opreme”, stoji u javnom pozivu.

U njemu se dodaje da se koncesija može dodijeliti maksimalno na 50 godina od dana zaključenja ugovora o koncesiji.

Ukoliko dobije koncesiju, Mitrović će biti u obavezi da plati 1.155.073 KM jednokratne koncesione naknade za ustupljeno pravo kao i 0,0055 KM za svaki proizvedeni kilovat struje.

Takođe na njemu je obaveza i da riješi imovinsko-pravne odnose na lokaciji solarne elektrane, pristupne puteve, kao i objekte za prenos struje do mjesta priključka na elektro mrežu.

Rok za dostavljanje ponuda je mjesec dana.

“Svim licima koja su preuzela dokumentaciju za javno nadmetanje prije dostavljanja ponude biće omogućena posjeta lokaciji na kojoj će se obavljati koncesiona djelatnost ukoliko za to iskažu interes”, poručuju iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Podsjećamo, planove ministra Mitrovića, CAPITAL je otkrio početkom januara ove godine.

On tada nije želio da otkriva više detalja, ali je poručio da ima partnere sa kojima može iznijeti ovaj projekat.

CAPITAL

Uncategorized

ĐAJIĆA VREBAJU “BANDE GRUZIJANACA”! Trivić je dobra, neće protiv nje, a penzionerima bi nabavio BEŠUMNE AUTOBUSE

Odakle početi i gdje završiti krajnje neprijatno i na momente smiješno gostovanje Vlade Đajića u emisiji Telering kod Mate Đakovića. Doktor je na prvi pogled došao spreman ali pomućenog uma, što je njegovo već uobičajeno stanje.

Kao i svaki put do sada Đajić se bavio isključivo likom i djelom gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, njegovim frizerima, fotografima, ali nije mogao da izbjegne svoju omiljenu temu “sahranjivanje para” u temelje kao i pokušaj da se javnosti prikaže kao vrstan građevinac.
Pokazujući sliku plaže Vrućica koju je uradio upravo Stanivuković, Đajić je kazao kako se to ne radi tako, nego se sve prvo fino izbetonira, pa se stave pločice, što implicira da bi Đaja “hladno” zabetonirao i sam izvor.

Pored svega Đaja se posvetio i “pljuvanju” besplatnih karata za penzionere te je rekao da će im on nabaviti bešumne autobuse (znajući njega, vjerovatno bešumno voze u vječnost).
Psovki i lapsusa nije nedostajalo pa je tako hotel “Bosna” nazvao hotelom “Boska”,Gajevu ulicu je preimenovao u Grčku, takođe je izjavio da je Draško “masakrirao” čistačice u GU, za Dijanu Cvijić je umjesto piše rekao piša, zatim je najavio da ima ponudu za posao u Saudijskoj Arabiji (želimo mu srećan put), da ne zna da li je neko na UKC-u umro zbog kiseonika iako je direktor iste ustanove koja je prema zvaničnim podacima imala najveću smrtnost kovid pacijenata. Ipak sve to je samo početak, jer nakon toga Đajić je pokazao elementarno nepoznavanje srpske istorije te optužio Stanivukovića da je izdajnik zbog gradnje spomenika Kralju Tvrtku I Kotromaniću i spomenik Kulinu Banu, te je umjesto toga predložio gradnju spomenika Gavrilu Principu.
Inače Đajić je posebnu pažnju posvetio i “sahrani miliona” pod zemlju što je njegova uža specijalnost uzevši u obzir 42 miliona KM koje je sahranio u nikad gotovu garažu UKC-a.
Direktoru, poslaniku i predsjedniku GrO SNSD Banjaluka je posebno zasmetalo pisanje našeg portala o njegovim nekretninama te mu se ovom prilikom zahvaljujemo na odličnoj reklami ispritanoj na kvalitetnom papiru (što nije ni čudo, jer je štampanje letaka, plakata i tranpsarenata takođe jedan od njegovih poslova), a pri čemu je reako da smo mu na vrat navukli “Gruzijske bande”.


Optužio je Đajić Draška i za koncerte te pitao odakle pare iako je sve transparentno, ali nije odgovorio na pitanje čijim parama on finansira Breskvice, kotlićijade, Rade Manojlović i ostale pjevaljke.
Pokazavši fotografiju Stanivukovića iz Grčke upitao je građane žele li da “ta ekipa” vodi grad ili da to rade stučni ljudi koji imaju fakultete  (uglavnom kupljene) poput Čurle, Kike i ostalih.
Da nije smiješno bilo bi tužno, gledati doktora koji se zapetljao u sopstvene opsesije kao pile u kučine, dok za sve ono što je naveo nikada nije podnio nijednu krivičnu prijavu, nego je odgovor bio tako narod priča.
E, pa doktore isti taj narod priča i da ste pod uticajem opijata, da ne znate šta govorite, da ste nebrojeno puta zloupotrijebili položaj i “zgrnuli” milione na UKC-u na nelegalan način. Sve to narod priča, ali za razliku od vas “tužibaba” Stanivuković za svaku podnesenu tužbu ima argumente.
Interesantno je da je Đajić branio NF Jelene Trivić rekavši samo kako ona nema pravi tim oko sebe (poredeći je valjda sa sobom), tako da je na taj način još jednom otkrio neskrivene simpatije i simbiozno djelovanje.

Banjaluka 24

Nastavi čitati

Politika

ĐAJIĆ “Ja nisam političar, meni to što sam predsjednik GrO SNSD Banjaluka, POSLANIK, DIREKTOR, ništa ne znači”

Vidno nervozan sa bar 50 fotografija objekta svoje opsesije gradonačelnika Draška Stanivukovića predsjednik GrO SNSD Banjaluka gostovao je u emisiji Telering kod Mate Đakovića, te izjavio je da on nije političar i da ništa ne znači to što je narodni poslanik, direktor UKC-a i predsjednik GrO SNSD Banjaluka.
-Nisam se kandidovao zato što moram da završim ono što sam započeo na Kliničkom centru, rekao je Đajić, misleći valjda na garažu koju gradi več četiri godine i gdje je “stukao” 42 miliona maraka, ali kraj gradnje se ne nazire.
-Da nije mene pacijenti bi se liječili kao ranije, rekao je Đajić. Mnogu bi rekli da su građani ranije imali bolji tretman jer su bar imali gazu i sapun, što sada nemaju.
Banjaluka 24

Nastavi čitati

Politika

TADIĆ PORUČIO ŠMITU! “U BiH se barem zna šta je starije, KOKOŠKA ILI JAJE”

Nakon novih izjava Kristijana Šmita da je Republika Srpska dio Dejtonskog sporazuma, a sam Šmit garant njenog opstanka, pravnik Ognjen Tadić poručuje da se u BiH barem zna šta je starije, kokoška ili jaje.

“Republika Srpska nastala 9. januara 1992, a BiH 1. marta 1992., a FBiH 30.3.1994. Dejtonski mirovni sporazum zaključen 21.11.1995. godine. Kako može postojanje Srpske ili FBiH da zavisi od dokumenta koji zavisi od njihovih potpisa?”, poručio je Tadić na društvenoj mreži Iks.

Nastavi čitati

Aktuelno