Connect with us

Hronika

„MNOGE ČINJENICE NE POMINJU ILI ŽELE DA IH SAKRIJU“ Majka preminulog dječaka dodatno potresena nakon izjave načelnice pedijatrije u bijeljinskoj bolnici

Danijela i Dario Kovač ukopali su svoj desetogodišnjeg sina Aleksandra, nakon što je primljen u bijeljinsku bolnicu “Sveti Vračevi” zbog glavobolje.
Zato što su odlučili javno progovoriti, ovaj tragični slučaj nije ostao nezapažen, piše Avaz.

Dva doktora bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini suspendovana su do daljnjeg zbog proceduralnih grešaka tokom hospitalizacije desetogodišnjeg dječaka Aleksandra Kovača, koji je preminuo dva dana nakon prijema na liječenje.

Kako se navodi, oni su suspendovani zbog proceduralnih grešaka tokom hospitalizacije Aleksandra, koji je preminuo dva dana nakon prijema na liječenje (primljen je 26. avgusta, a preminuo 28. avgusta).

Formirana je i Komisija za unutrašnji nadzor, a dodatno je pozvana i eksterna Komisija za stručni nadzor, sastavljena od stručnjaka medicinskih ustanova iz Beograda i Foče.

Upravo je Komisija za unutrašnji nadzor utvrdila je da je bilo proceduralnih grešaka sačinjenih od strane primarijus doktorice Branke Gavrić i doktora Bojana Gajića koje se mogu utvrditi od strane lica za vanjski nadzor ili u postupku utvrđivanja disciplinske odgovornosti, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Međutim, majka Danijela nije ostala imuna na izjave načelnice pedijatrije dr. Ivke Džuveleković koja je, između ostalog, rekla da Aleksandar nije imao sve vrijeme temperaturu, kao i da se danas 30 odsto školaraca žale na glavobolju.

– Veoma sam dodatno potresena nakon izjave načelnice pedijatrije dr. Ivke Džuveleković koja šturo i nepotpuno iznosi činjenice – izjavila je Danijela Kovač.

– Prije svega nije istina da dijete nije imalo temperaturu prije ponedjeljka, a što dokazuje činjenica da su u nedjelju djetetu stavljani čepići za smanjenje temperature, a to potvrđuje i činjenica da je medicinska sestra koja je obavljala taj posao zamolila mog supruga i majku da izađu iz sobe – dodala je majka dječaka.

Foto: Fejsbuk
– Dr. Ivka u izjavi pominje da se 30 odsto školaraca žali na glavobolju i da ne može svima uraditi CT/snimanje glave, i tu nastavlja da šturo i nepotpuno iznosi činjenice. Da li su tih 30 posto školaraca hospitalizovani? Da li su oni izjavili da im se okreće mozak pri pregledu neurologa, a ne da imaju običnu glavobolju? Da li su svi oni povraćali u mlazovima i povraćali više nego što pojedu/popiju (još jedna od činjenica koja uopšte nije pomenuta od strane „doktora“). Da li su svi oni imali temperaturu? Da li su svi imali problem da gledaju u svijetlost i gledali poluotvorenih očiju? Dr. Ivka je takođe usmeno porodici u ponedjeljak rekla kako ne mogu da snime CT jer nemaju aparat ili isti ne radi, a ovdje ga i sama pominje da postoji, ali ga nisu snimili, jer ga nisu shvatili ozbiljno (poredeći njegovo stanje sa običnom glavoboljom školaraca) – navela je Danijela Ognjenović-Kovač u svojoj reakciji na današnju pres konferenciju.

Naglasila je da se u nedjelju (27. avgusta) njen sin već žalio na pogoršanje stanja i bola u glavi i vratu.

– Takođe, pogoršanje stanja se desilo u ponedjeljak oko 12 sati kada je trebao da se na pregled kod ORL popne na sljedeći sprat, a ne oko 14.30 kako je rekla dr. Ivka. Takođe, doktori nisu smatrali da je potrebno da bude prebačen u UKC Banja Luka, već je nakon burne reakcije mog supruga i porodice koji su došli u posjetu u 14 sati odlučeno da ipak to urade (ne bi ni bio prebačen da mi nismo zahtjevali). Nije nam jasno i kakvo je to stanje stabilno sa poremećajem svijesti, dijete nije nikako reagovalo kao ranije, to se vidjelo i po pogledu, sporom odgovaranju i takvo stanje nije nikako stabilno… – istaknula je Danijela.

Dodala je da “ovdje vidimo da dr. Ivka želi da ovaj slučaj predstavi kao običnu glavobolju koja je imala nesretni ishod, a činjenice su drugačije i imali su mnogo drugih simptoma koje ne pominju ili žele da sakriju”.

– U našem prvom obraćanju, nismo željeli da pominjemo načelnike odjeljenja/direktore bolnica i ostale nadređene osobe u ovom slučaju, ali možemo vidjeti da su oni duboko uvezani i itekako odgovorni, jer nisu preduzeli ništa u ovom slučaju, zajedno sa odgovornom doktoricom, već pomenutom Brankom Gavrić, žele da sakriju činjenicu da su zanemarili pacijenta i njegovo stanje i simptome, sve pripisujući običnoj glavobolji i “sunčanici”. Ovdje ima još mnogo činjenica koje niti su navedene u otpusnom pismu (namjerno ili ne) kao što su nalazi krvi/urina koji su rađeni u ponedeljak, niti se pominju od strane doktora na pres konferenciji – zaključila je Danijela, dodavši da danas, kada je sa suprugom bila u bolnici, dr. Džuveleković im je rekla da, i u slučaju da su uradili punktiranje kičme, njihov sin Aleksandar bi podlegao.

Roditelji su izašli u javnost sa tvrdnjama da su svog sina sahranili zbog nemara ljekara.

Komisija za unutrašnji nadzor bijeljnske bolnice utvrdila je da je bilo proceduralnih grešaka doktorke Branke Gavrić i doktora Bojana Gajića, potvrdio je direktor te ustanove profesor doktor Zlatko Maksimović.

Jutros sam pokrenuo rješenje o pokretanju disciplinslog postupka protiv doktorke Branke Gavrić i doktora Bojana Gajića. Donio sam odluku gdje nalažem načelnici pedijatrije da onemogući pomenutim doktorima pružanje zdravstvenih usluga pacijentima – rekao je Maksimović.O narednim koracima odlučiće nakon izvještaja komisije. Tragičan ishod je, kaže, posljedica pogrešnog liječenja. Doktorka Branka Gavrić, koja je u bolnicu primila dječaka, ističe baka, nije na vrijeme prepoznala znake menignitisa.

Odgovornost uprave bolnice ne vide. Inače, predstavnici bolnice juče su posjetili porodicu. Izjavili smo saučešće. Hvala im za korektan razgovor. Porodici je najteže. Sve što porodica kaže oni su u pravu. Oni su izgubili dijete. I ovaj put izjavljujem saučešće porodici za veliki bol. – kaže Maksimović.

Načenica Odjeljena pedijatrije kaže da su dječaku tegobe trajale dva dana. U 46-om satu je došlo do pogoršanja. Neurološki nalaz je u više navrata bio potpuno uredan, pregledali su ga pedijatri, dva neurologa. Urađen je pregled očnog dna stazapapilia je apsolutna indikacija za dalju neuroradiološku obradu, ovaj dječak je nije imao – rekla je Ivka Džuveleković, načelnik Odjeljenja pedijatrije, piše BN.

Dječaka je pratilo ukupno šest pedijatara, dva neurologa, specijalista ORL i oftamolog, priča načelnica pedijatrije i dodaje da mu se stanje pogoršalo nakon 46 sati boravka u bolnici kada je odlučeno da se dječak uputi na banjalučki UKC. Sanitet je krenuo, kaže GPS u 15.39 u Banjaluku je stigao u 17.58. Vozio je dva sata i 18 minuta sa najvećom brzinom od 159 km/h.”, naveo je Maksimović.

Na putu do Banjaluke dječak je doživio i epileptični napad. Dočekao ga je ljekarski tim na UKC-u koji je pokušao reanimaciju, ali bezuspješno. Da li je bilo propusta u medicinskom dijelu liječenja u bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini još utvrđuje komisija za vanjski nadzor. Iz bijeljinske bolnice su naveli da su tražili obdukciju kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti dječaka.
Novosti.ba

Hronika

OPUŠENO! Lopov u Banjaluci UKRAO BICIKL bicikl načelnika MUP-a Srpske! (FOTO)

Da lopovi ne biraju koga će opljačkati pokazuje i slučaj u Banjaluci, gdje im se na meti našao načelnik Uprave za policijsko obrazovanje Mile Šikman.
Lopov je ušao u njegovo dvorište i ukrao bicikl, a kako on kaže na meti istog kradljivca našle su se i njegove komšije.


Šikman je na društvenoj mreži „X“ napisao da se našao na meti lopova, a zatim su uslijedili brojni duhoviti komentari kako se lopov pokajao kada je shvatio koga je opljačkao, prenosi Srpskainfo.

– Čuvajte imovinu. Sinoć je oko deset sati naveče provalnik ušao u moje dvorište i ukrao bicikl. Polako i bez žurbe, pušeći cigaretu. Ukrao je još nekoliko bicikala kod komšija, išao je redom. U pitanju je stari znanac, pa su bicikli već pronađeni i vraćeni – napisao je Šikman.

On je naveo i da je lopov sa bicikla skinuo sjedalicu za dijete i bacio u smeće.

Nastavi čitati

Hronika

SIN NARODNOG POSLANIKA Kokanović doveden u Okružno javno tužilaštvo

Nikola Kokanović (23) osumnjičen za ubistvo policijskog inspektora Nenada Markovića (38) u Bijeljini, doveden je večeras u Okružno javno tužilaštvo u ovom gradu.

Pripadnici Policicijske uprave Bijeljina dovezli su Kokanovića, osumnjičenog za teško ubistvo, i još tri uhapšena lica čiji su inicijali D.S, B.S. i D.Š, koja su osumnjičena za pomaganje u ovom krivičnom djelu, do sjedišta Okružnog tužilaštva.
U zgradu su stigli i branioci osumnjičenih.

Tužilac u ovom slučaju Sabina Huseinagić rekla je ranije danas da očekuje da će biti zatražen pritvor za uhapšene u slučaju teškog ubistva policijskog inspektora u Bijeljini.
Policijski inspektor ubijen je u noći između nedjelje i ponedjeljka, 1. i 2. oktobra, ispred ugostiteljskog objekta “DŽil” u Ulici Meše Selimovića u Bijeljini.

Srna

Nastavi čitati

Hronika

SIRENE ODZVANJAJU BORIKOM! U udesu povrijeđen motociklista (FOTO)

U banjalučkom naselju Borik, u Bulevaru vojvode Živojina Mišića oko 18 časova i 30 minuta dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je povrijeđen motociklista.
Hitna pomoć je brzo intervenisala, a, kako navodi portal UNA, i policija je na terenu i vrši uviđaj.

Zbog ovog udesa usporen je saobraćaj u centralnoj ulici u Boriku.
Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka6 sati ago

RASPAD BANJALUČKOG SNSD-A! Đajić UDARIO na Antonića, kaže da je “KRTICA”! ANTONIĆ “Đajić LAŽE I NARUČUJE TEKSTOVE” (FOTO)

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno