Connect with us

Banjaluka

MODERNIZACIJUA SAOBRAĆAJA PREPORODILA BANJALUKU! Uskoro još ČETIRI kružna toka

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da je želja gradske administracije da svako naselje raste, razvija se i napreduje, a to će svakako biti mnogo lakše uz modernizaciju saobraćaja.

Kružni tok kod “Audi servisa”

Među prvima kružnim raskrsnicama koje su najavljene je ona kod “Audi servisa” na raskršću Bulevara vojvode Petra Bojovića i Bulevara vojvode Živojina Mišića.

Po riječima prvog čovjeka grada, ovaj kružni tok će imati dvije ukrštene pasarele, a radovi počinju ovog mjeseca.

“Izabran je izvođač, a ova raskrsnica će biti posebna jer će se nad kružnim tokom ukrštati dvije pasarele, jedna preko druge”, objasnio je on, te dodao da će ovo biti jedna lijepa vizura.

Kružni tok kod pekare “Bakal”

Osim kružne raskrsnice kod “Audi servisa”, radovi su počeli i na izgradnji kružnog toka kod pekare “Bakal”.

Kako bi se obratila pažnja na sve aspekte životne sredine tokom ove izgradnje, istovremeno se odvija i presađivanje stabala sa ove na lokaciju novog gradskog parka kod TC “Delta planet”.

Kako su naveli iz Odjeljenja za komunalne poslove, ovaj proces je tehnički zahtjevan, jer je riječ o stablima starosti 25-30 godina i prvi put se izvodi u gradu.

Naime, u skladu sa politikom Grada Banjaluke, a to je da je Banjaluka grad zelenila i parkova, nijedno drvo neće biti posječeno, nego presađeno na drugu lokaciju, što će svakako biti praksa i u narednom periodu.

Na lokaciji gdje će biti izgrađen novi kružni tok, naknadno će biti zasađeno novo zelenilo.

Kružni tok kod “Merkatora”

Grad Banjaluka raspisao je tender za izbor izvođača radova za izgradnju kružne raskrsnice na ukrštanju Aleje Svetog Save i Bulevara Petra Bojovića između tržnog centra “Merkator” i studentskog Kampusa u Banjaluci.

U ovom dijelu grada ranije su bile primjetne gužve, a novi kružni tok će svakako ubrzati saobraćaj i poboljšati bezbjednost studenata iz Kampusa.

Kružni tok kod “Čajaveca”

Još jedan kružni tok je planiran na Zapadnom tranzitu, kod “Čajaveca”, na raskršću ulica Krajiških brigada i Ranka Šipke.

Ova raskrsnica je Banjalučanima dobro poznata, zbog velikih gužvi, pogotovo u špicu: ujutro, kada zaposleni kreću na posao, i popodne kada završava radno vrijeme.

Već izgrađeni kružni tokovi:

U proteklom periodu gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem izgradila je nekoliko kružnih tokova koji su u mnogome olakšali saobraćaj u najvećem gradu Srpske.

 

Kruna ovih projekata je svakako veliki kružni tok kod “Ekvatora” u čijem centralnom dijelu će se nalaziti park čiji radovi su u toku, a krasiće ga i statua posvećena Tvrtku I Kotromaniću. Ovaj kružni tok takođe posjeduje i pametne semafore koji su poboljšali bezbjednost pješaka.

Grad na Vrbasu se može pohvaliti i umjetničkim instalacijama unutar novih kružnih tokova, koji su doprinijeli estetici grada, ali su svakako postavljali i brojna pitanja. Tu svakako prednjači “Štipaljka” kružni tok, kao i “Kameni” kružni tok.

Insajder.in

Banjaluka

PROSLAVA KOJA ĆE SE PAMTITI! Gradonačelnik sa sugrađanima obilježio SPASOVDAN! (FOTO)

Veliki broj sugrađana pridružio se slavskoj trpezi, koja je i ove godine upriličena u tzv. „Parkiću“, a povodom obilježavanja praznika Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana – slave grada Banje Luke i Sabornog hrama.

Zajedno sa sugrađanima proslavi Spasovdana pridružio se i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je iskoristio priliku još jednom da svim sugrađanima čestitao slavu, te je podsjetio na to da program „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“, predstavlja dio jedne nove tradicije u našem gradu.

-Mi smatramo da tradiciju koju imamo, onaj korijen našeg društva, a to je naša krsna slava, svijeća i sve ono što znači za Srbina slava – je nešto nasjvetije. Po tome se razlikujemo od mnogih drugih pravoslavnih naroda jer imamo jedan važan običaj, a to je da se okupljamo oko trpeze ljubavi za krsnu slavu. Važno je da naši Hramovi, naše Crkve i naše svetinje ali i naši gradovi imaju svoje slave i svece, svoje važne datume koje obilježavaju. To smo mi kao Gradska uprava prepoznali i nastavili, ali smo smatrali da je potrebno da to dodatno proširimo, u smislu da naša slava više bude dodatno dio naroda. Slavili smo i prije našu prelijepu krsnu slavu kao što i danas slavimo, ali je bila za odabrane – kazao je gradonačelnik.

Upravo zbog toga navodi kako se i rodila ideja i želja da se slava proslavlja na ulicama našeg grada – sa svim našim sugrađanima.

-Tada smo rekli da slava Grada mora da bude na ulicama Banje Luke, na jednoj trpezi ljubavi, te da je pristupačna za sve ljude. Danas smo to uradili i ovo je treća godina zaredom, te je ovo već polako i postala tradicija, sa dubokom vjerom da ćemo onima koji dolaze poslije nas u amanet ostaviti običaje koji su ukorijenjeni, ali i neke nove prakse koje dodajemo. Nekada se slava Grada praznovala jedan ili dva dana, ovih godina je tri dana – juče smo imali predvečerje i koncert „U susret Spasovdanu“, te izložbenu postavku Perice Ivanovića,  danas sveta liturgija i litija, a nakon toga i trpeza ljubav, dok je sutra veče guslara – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na to kako su upravo gusle sačuvale naš, našu istoriju i opjevale sve naše najvažnije istorijske događaje.

-Želim da se zahvalim svim organizacijama, KUD-ovima, domaćinima i domaćicama, koji su priredili ovu trpezu ljubavi i koji se takmiče u tome ko je pripremio najbolju pogaču, rakiju, ko je najljepše ukrasio slavsku svijeću – rekao je Stanivuković.

Dragojla Zrnić iz KUD-a Piskavica zahvalila je gradonačelniku što je pokretač jedne ovakve manifestacije koja čuva tradiciju i običaje našeg naroda.

-Podržavam ovu gradonačelnikovu manifestaciju, koju je on pokrenuo, a koja njeguje naše običaje i tradiciju. Ovo je važno za nas, naše korijene i opstanak svih nas na ovim prostorima. Slava se oduvijek slavila, ona je zaštitnik jedne kuće. Ja sam domaćica večerašnje slave i pripremila sam scenski prikaz koji prikazuje kako slavimo krsnu slavu u našim domovima – rekla je ona.

Tokom večeri su izabrani ovogodišnji pobjednici u takmičenju za najbolju pogaču i najbolju rakiju.

Prvu nagradu za najbolju pogaču osvojila je Maja Preradović, drugo mjesto pripalo je Dragani Mijatović, dok je treće mjesto pripalo prošlogodišnjoj pobjednici, Milijani Drinić.

Za najbolju rakiju proglašena je rakija domaćina Jelenka Puzića, drugo mjesto osvojila je rakija „Mećava“, dok je treće mjesto pripalo domaćinima iz KUD-a Piskavica- Kozara etno.

Podsjećamo, trodnevno obilježavanje Spasovdana započelo je juče, 12. juna izložbenom postavkom „Čuvari vjere“ Perice Ivanovića, te tradicionalnim kulturno-umjetničkim programom „U susret Spasovdanu“.

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i svečanom litijom slava je u jutarnjim časovima proslavljena u Hramu Hrista Spasitelja.

Program obilježavanja biće nastavljen i sutra, 14. juna kada će biti održano Veče gusala.

Nastavi čitati

Banjaluka

Ovako zaista izgledaju Đajićeve žurke: ALKOHOL, NASILJE I HITNA! Osvanuo snimak brutalne tuče (VIDEO)

Iako predsjednik GrO SNSD Banjaluka koji je ujedno i narodni poslanik i direktor UKC-a tvrdi da su njegovi koncerti u multimedijalnoj sali SNSD -a “romantični” događaji na kojima nipošto nema alkohola te omladina uživa, stvarnost je sve samo ne to.
I ranije smo pisali o tome da su svake noći kada Đajić pravi žurke ekipe Hitne pomoći u pripravnosti, na jednu od njih su dolazili čak tri puta, uglavnom zbog predoziranja mladih alkoholom. Ipak to nije sve, sada je osvanuo i snimak koji bez riječi opisuje sve što se tamo dešava.

Nastavi čitati

Banjaluka

TRADICIJA! Gradonačelnik posjetio „Ćevap fest“ (FOTO)

U našem gradu, u Parku „Petar Kočić“ danas je otvoren sedmi po redu „Ćevap fest“, te je ponovo privukao veliki broj posjetilaca.

Ovaj festival posjetio je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji već tradicionalno posjećuje ovu manifestaciju koja je prepoznatljiva u našem gradu.

-Ovo je tradicionalna manifestacija u našem gradu koju ja kao gradonačelnik tradicionalno posjećujem. Želim svima da poručim – kako našim sugrađanima, tako i turistima, da dođu i posjete „Ćevap fest“ koji će trajati sve do nedjelje – naglasio je Stanivuković.

Promoter ove manfestacije, Nebojša Kuštrinović naglasio je kako je riječ o manifestaciji koja je posvećena promociji banjalučkog ćevapa.

-Posjetioci će u narednim danima imati priliku da uživaju u najboljim banjalučkim ćevapima, ali i da isprobaju brojne domaće delicije. Ove godine učestvuje više ćevabdžinica, mali proizvođači meda i pčelinjih proizvoda, proizvođači suhomesnatih proizvoda, suvenira i ručnih radova, zmijanskog veza, kao i proizvođači rakija. Ćevap fest” je dodatno obogaćen i velikom ponudom domaćih poljoprivrednih proizvoda, u saradnji sa asocijacijom “Plodovi sela”. Nimalo slučajno, ovogodišnji festival otvaramo na Spasovdan, krsnu slavu grada, u namjeri da pružimo dodatni sadržaj našim građanima koji nas vjerno prate svih ovih godina – poručio je Kuštrinović.

Održavanje ovogodišnjeg “Ćevap festa” trajaće do nedjelje, 16. juna, a Grad je podržao ovaj događaj putem Kalendara turističkih manifestacija za 2024. godinu.

Nastavi čitati

Aktuelno